Igazi kálcium bomba, de magas az E-vitamin tartalma is a szezámmagnak, illetve segíthet a koleszterinszint csökkentésében is. De ne csak ezért próbáljátok ki ezt a kencét, hanem mert bitang jó!
Ettem volna valamit pirítóssal reggelire, és kellett valami kenhető cucc, ami nem vaj. Ilyenkor általában valami zöldséges krémet gyártok, abból ami éppen kéznél van, így most ez a kombináció ugrott be. A szezámmag krém tulajdonképpen a csicseriborsókrém vagy más néven hummus egyik összetevője is, tahini néven lehet a boltokban is kapni. Csicserit most nem volt kedvem, sem időm főzni, így ez tűnt a legegyszerűbb megoldásnak. Szuper finom lett, a szezámmag telt, kissé füstös íze, ahogy találkozik a krémes barackpéppel, a római köménytől és a citromtól pedig életre kelnek az ízek. Ehettek mellé meg sajtokat, vagy jóféle vékonyra szelt szárított sonkát is akár.
Érdemes puha, húsos barackot használni hozzá, igaz nekem egy picit keményebb kopasz barack volt csak itthon, de ezzel is finom lett, sőt sárgabarackkal is kipróbálhatjátok.
Hozzávalók (kb. 6 szelet kenyérhez elegendő):
5 dkg szezámmag
1 db nagyobb lédús barack
2 evőkanál olívaolaj
egy nagy csipet római kömény
1 duci gerezd fokhagyma
2 evőkanál citromlé
só, bors
A szezámmagot egy száraz serpenyőben megpirítottam pár perc alatt, majd ledaráltam. Hozzákevertem az olívaolajat, belereszeltem a fokhagymát, fűszereztem, megcsorgattam citromlével és belekockáztam a barackot is majd egy botmixerrel krémesre turmixoltam. Ennyi. Hűtőben max. 1 hétig eláll.
Kommentek