Pálmafa Project

Gluténmentes csokitorta kezdőknek is

Csajos desszert csajos szülinapra. Vagy bármikorra, ha az édesség utáni vágy nem akar csillapodni. Kevés hozzávalóból, két edényben keverem kavarom mozdulatokkal összeállítható tortáról van szó. Az eredeti recept Jamie-nek hálálkodik eme mandulás csokis tömör gyönyörért, de én nem találtam ugyanezt a receptet nála sehol, szóval csak azért adok hálát, hogy rábukkantam erre az egyszerű desszertre, na meg azért, mert mindenkinek ízlett.

DSCF5803Mi csajok bírjuk a lisztmentes tortákat, jót tesz a lelkiismeretünknek, hogy hiszen “csak” nyírfacukros darált mandulát falatozunk, megfeledkezve arról a fél kg, na jó csak 25 dkg csokoládéról ami még benne van…Igaz étcsoki, azt meg levezettem párszor, hogy az egészséges ugyebár. Persze vannak azok a pillanatok, amikor az sem számít, ha nem az. Másnap úgyis magára rántja mindenki a futócipőt, edzőcipőt, boxkesztyűt, súlyzót vagy ami éppen a keze ügyébe akad, hogy aztán a következő hétvégén ismét nyugodt mosollyal az arcunkon toljunk be 3 vastag 1 vékony szelet sütikét.

DSCF5800Díszítsétek kedvetek szerint, nálam most aszalt és kandírozott gyümölcsök voltak kéznél, meg némi étcsokis mandula. Sima natúr felvert tejszínhab is tökéletes hozzá, amit a tetejére halmoztok, illetve mi krémes görög joghurtot kanalaztunk mellé, amibe előtte belefacsartam egy fél zöld citrom levét, ha már a héja a tortában végezte.

Mandula helyett, bátran lehet diót vagy mogyorót használni hozzá, úgyis elfogy ebben biztos vagyok! Kezdő konyhatündérek is bátran álljanak neki!

DSCF5796Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

50 dkg ricotta

25 dkg mandulaliszt (darált mandula)

25 dkg 80 %-os kakaótartalmú étcsoki

2 lime reszelt héja

30 dkg nyírfacukor

4 tojás

fél teáskanál fahéj

fél mokkáskanál vaníliapor v egy vanília rúd kikapart belseje

Tetejére: étcsokiba mártott mandula, kandírozott gyümölcsök(citromhéj, áfonya, papaya)

Tálaláshoz: natúr cukormentes görög joghurt + fél zöld citrom leve, de lehet tejszínhab vagy mascarpone is egymagában

A csokit vízgőz felett felolvasztottam. Ez annyit jelent, hogy egy nagy edénybe vizet forralok és ráteszek egy másik nagy, széles fémtálat, úgy, hogy ne érjen bele a vízbe és ebbe tördelem bele a csokit. Mikor felolvadt, hozzáadtam az ricottát, tojások sárgáját, fahéjat, vaníliát, cukrot, lime reszelt héját, és a mandulalisztet. A tojásfehérjéket lágy habbá vertem. Ez alatt az értendő, hogy addig kell verni, míg a hab kifehéredik és krémes állagú, de a habverő végén még nem áll meg csúcsosan, hanem lassan visszaesik (nem folyik) a hab a tálba. Habverés közben néha kikapcsoltam a gépet és leellenőriztem az állagát. A habot lazán beleforgattam a masszába és egy vajazott lisztezett tortaformába simítottam, majd 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütöttem. Ha kihűlt szépen szeletelhető.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!