Pálmafa Project

Gyümölcsleves feketeribizlivel, meggyel, barackkal

Nem érdemes a feketeribizlit sem hanyagolni a nyári hozzávalók sorából, íme egy megoldás, ha nem nagyon szeretitek.

DSCF7495Tény, hogy nem tartozik a kedvenc gyümölcsök közé kicsit kesernyés ízével, pedig igazi C-vitaminbomba és tele van antioxidánsokkal, ahogy a piros héjú gyümölcsök általában. Így került a levesbe plusz löketnek egy kis kanál vörös szőlőmagliszt is, ami nem rég jött szembe velem a piacon tök jó áron és gondoltam kipróbálom. A vörös szőlőmaglisztnek az antioxidánsok mellett még magas a kálcium-, magnézium-, káliumtartalma, védi az érrendszert, csökkenti a koleszterinszintet. Simán bele lehet keverni joghurtba vagy zabkásába, és van egy jó hírem, enyhén vörösbor íze van, de persze mással összekutyulva ez nem igazán dominál.

Lehet, hogy lehűlt az idő, de én akkor is szerelmes vagyok ezekbe a turmixlevesekbe, mert sokkal több íz van bennük, mintha főzve lennének, közben mindenféle növényi tejeket is kipróbálok hozzá. Rábukkantam egy mogyorós rizstejre kb. harmad áron, mint a hiper szuperekben árulják. És nem azért mert romlott vagy rossz minőségű csak augusztusi szavideje volt. Nem tudom leírni, hogy mennyire finom! Sajnos azóta sem láttam más boltban…, de használjatok hozzá kókusztejet, vagy más növényi tejeket, sőt a sima tiszta víz is jó, a lényeg a friss gyümölcs, minél többféle annál finomabb lesz!

DSCF7502Hozzávalók adagonként:

1 marék feketeribizli

1 marék meggy

1 db őszibarack vagy nektarin

mogyorós rizstej (másfajta is jó)

csipet himalája só

1 mokkáskanál vörös szőlőmagliszt (helyette lehet dúsítani, zabkorpával, zabpehellyel, lenmagliszttel, dióval stb.)

Az összes gyümölcsöt megmostam, a meggyet kimagoztam. Turmixgép edényébe tettem a ribizlit (pár szemet félretettem), a barackot kisebb darabokra vágva héjastól dobtam hozzá, felöntöttem annyi rizstejjel, hogy még a gyümölcsök teteje kilátszott, utólag lehet még hígítani, ha szükséges. Hozzászórtam a szőlőhéjlisztet, a csipet sót és krémesre turmixoltam.

Tányérba öntöttem, beleszórtam a meggyet és még némi ribizlit majd elégedetten elszürcsöltem. Ha hideg volt a tej és a gyümölcsök akkor nem igényel több hűtést, ha nem, akkor várjátok meg, míg legalább egy fél órát csücsül a hűtőben, mert hűsen az igazi.

 

Sonkás barackos rukkolasaláta

Ha vágytok egy könnyed nyári étel után, ami kicsit pikáns, szóval akár a vendégek előtt is lehet villantani vele, de mégis elég kiadós ahhoz, hogy egy forró napon vacsoraidőben kerüljön az asztalra, akkor ez a Ti receptetek!

DSCF7473Ez a saláta ékes bizonyítéka annak, hogy az ember lányának mennyit változik 10 év alatt az ízlése. Ugyanis történt egyszer baromi rég, hogy felcsaptam Jamie tán első szakácskönyvét, hogy majd én olyat főzök belőle, hogy ihaj. Kb. akkor kezdtem el a hűtőnyitogatáson kívül felfedezni azt is, hogy a gáztűzhely is konyha része. De mivel vidéken túl sok hozzávalót nem sikerült a könyvben lévő receptekhez beszerezni, így maradt a legegyszerűbb és legkényelmesebb megoldás, a saláta. Abban az időben kezdtem el baromi egészséges lenni.

A rukkoláról akkor még hírből hallottam, de a ződekkel már megbarátkoztam, gondoltam ződ, ződ, hát megvettem. Friss őszibarack helyett pedig konzervet… Mikor elkészült a remekművem az első falat után állapítottam meg, hogy utálom a rukkolát, a konzerv barack pedig kimondottan sz… ezekkel az ízekkel keverve. Így kiturkáltam a mozzarellát és a sonkát a többi alkatrészt pedig megreptettem a kuka irányába.

Egy éve mégis megtörtént a csoda, és finoman, de megszerettem a ezt durva ízű ződikét is, ugyanis kaptam ajiba egy zacskó saját természtésűt. Sokkal nagyobb levelű, mint a boltban kapható és nem, nem azért, mert génmódosított, sőt teljesen bio cuccról van szó, hiszen többek között az irodában a balkonon is ilyen terem. És igen, teljesen biztos vagyok benne, hogy ez rukkola és nem egy másik növény… Ugyanis rukkola íze van, de mégsem annyira zavaróan, amiért régen ki nem álltam.

DSCF7479A barackkonzervet természetesen azóta elfelejtettem, helyette jöhet a friss és szerintem a nektarin direkt jó ehhez. A sonkából meg ajánlott valami jobb minőségűt venni, a szárított vagy egyéb füstölt a legideálisabb amúgy.

A végeredmény pedig most nem a kukában landolt, hanem annyit ettem belőle, amit még nem szégyellek, mert imádnivaló.

Hozzávalók fejenként:

1 nagy marék rukkola vagy más zöld saláta, vegyesen is lehet

2 szelet sonka (nálam szicíliai sonka)

1 db nektarin v őszibarack

1 cs mozzarella

1 szál újhagyma

só, bors

pár csepp lime v citromlé

1 evőkanál olívaolaj

friss chilipaprika, ha csípősre szeretnétek

A rukkolát megmostam, lecsöpögtettem tányérra tettem, rátépkedtem a mozzarellát, a sonkadarabokat, a felkarikázott hagymát. A nektarint cikkekre szelve szintén rátettem. Picit megsóztam, borsoztam, vékonyan meglocsoltam az olajjal, facsartam rá zöld citromot és már ehető is.

 

 

 

Szokatlan, de finom saláta: Kelkáposzta-alma-barack

Kezdjük a hetet egy talán kissé meredeknek hangzó, de mégis könnyed, és tényleg ízletes salátával.  Kihasználtam, hogy még lehet barackot kapni a piacon, de már lassan kiszorítja a sütőtök a sorból, úgyhogy én ezzel a csemegével zárom a szezont.

DSCF4771Ha nem szeretitek a kelkáposzta főzeléket, semmi gond, felejtsétek is el, és egyétek salátában nyersen. Teljesen más ízélmény, friss, ropogós, üde, szeretnivalóóó. Egyébként avokádót terveztem eredetileg a barack helyébe, de az úgy döntött, hogy nem csak megpuhul, hanem egyből meg is rohad, úgyhogy a kuka várta tárt karokkal. A baracknak ugyan semmi köze az avokádóhoz, de teljesen jól helyettesítette. Így is mindenféle íz és állag a tányéron van, mégis teljes a harmónia és elégedett volt a mosoly is arcomon miközben ettem. Ilyen az én gyors vacsorám hétközben.

DSCF4765Hozzávalók:

1 negyed fej kelkáposzta

1 szál újhagyma

1 db nektarin v őszibarack

1 db alma

1 evőkanál olívaolaj

1 mokkáskanál fehérborecet v citromlé

pici mustár

pár csepp méz

só, bors

szezámmag

A káposztát leveleire szedtem, alaposan megmostam és vékony csíkokra vágtam. A nektarint és almát felkockáztam, a hagymát vékonyan felkarikáztam és mindent egy tálba szórtam. Az öntethez simára kevertem az olívaolajat, mustárt, mézet, fehérborecetet, sóztam, borsoztam és hozzáöntöttem a többi hozzávalóhoz, majd jól összeforgattam, a tetejére pedig rászórtam a szezámmagot és már tálalható is.

 

Szilvás socca - a mindenmentes francia lepény

Na, ilyen sem volt még, hogy egy hasonló jellegű étel, gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes és cukormentes is egyben! Viszont abszolút nem ízmentes! Sőt, igazán érdekes és izgalmas recept, nagyszerűsége pedig pont az egyszerűségében rejlik. Egy célom volt a minap, valami szilvás cuccot sütni és véletlenül (amik ugyebár nincsenek) bukkantam rá erre a receptre.

DSCF4335

 

Szóval ez egy Dél-Franciaországban népszerű sós, csicseriborsólisztből készülő lepény. Pont kapóra jött hiszen, pár napja a kukoricás lepény is ilyen lisztből készült.  Tulajdonképpen bármilyen feltét mehet a tetejére ami eszünkbe jut, ha valaki unja már a palacsintát vagy az omletet ez igazán remek megoldás lehet, pláne, hogy alig kell a tésztába alapanyag.

Ez egy gyümölcsös verzió, még sincs benne cukor, az alap tészta pedig sós, de összességében nagyon kellemes ízharmónia keletkezik a rozmaringnak és a pár csepp balzsamecetnek köszönhetően. Utóbbi nem szerepel az eredeti leírásban, ezt pont azért csempésztem bele, mert tartottam tőle, hogy ha a gyümöcsök csak álá natúr kerülnek a lepény tetejére, nem lesz-e ízetlen unalmas eledel… De nem, esetleg még pár csepp mézet is lehetne csurgatni rá, de az a sütés után is pótolható.

DSCF4328Hozzávalók:

fél bögre csicseriborsóliszt

fél bögre víz

1 mokkáskanál himalája só

2 db rozmaring ág

1 db nektarin

3 db szilva

pár csepp balzsamecet (elhagyható)

kókuszzsír v egyéb olaj a sütéshez

A csicseriborsólisztet elkevertem a vízben, a sóval együtt. Fogtam egy 20 cm átmérőjű teflon serpenyőt és miután felhevítettem egy fél evőkanál kókuszzsírt, beleöntöttem a masszát. Alacsony lángon hagytam sülni. Addig vékonyra szeltem a gyümölcsöket és meglocsoltam balzsamecettel. Mikor a lepény nagyjából összeállt és a teteje is kezdett megszilárdulni, akkor levetttem a gázról, rápakoltam a szilvát és a barackot, megszórtam rozmaringgal és visszatettem a gázra, kb. még negyed órára. Le is lehet fedni, úgy a gyümölcsök hamarabb megpuhulnak, és átsül a lepény. Akkor jó, mikor az széle elkezd barnulni és elválik a serpenyőtől.

Tálaláskor egy tányérra tettem és megszórtam friss rozmaringgal. Frissen az igazi, de másnap melegítve is egész jó volt.

Nyers gyümölcsleves - Szilva-Szeder-Őszibarack

Íme egy nagy favorit a nyers gyümileves kategóriában, bár már azt veszem észre, hogy szinte mindegyikre ezt a jelzőt írom, de ha egyszer imádnivalóak? Legalábbis az én ízlelőbimbóim azt mondják… Tavaly nyáron a diós szilvakrémleves volt az egyik kedvencem, abban is ott figyelt a szeder, de most becsatlakozott egy lédús őszibarack is hozzá és mennyire jól tette! A fülledt melegben annyira képesek feltölteni energiával ezek a levesek, késő délutáni uzsonna vagy könnyű vacsora gyanánt, hogy ujjá születek szinte a nap másik felére, és sportolás előtt is, de utána is remekül pótolja a folyadékveszteséget, a kiürült ásványi anyagokról nem is beszélve.

DSCF4251A lenmagról már meséltem, és még lehetne ragozni, hogy mennyire értékes mag, abszolút érdemes rendszeresen fogyasztani, ráadásul finom is, darált formában tudnak jobban felszívódni a benne lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok, így hasonló levesek sűrítésre remek ötlet.

Egy a lényeg, meleg van, úgyhogy elő a turmixgéppel, botmixerrel, jégkockákkal és egyétek, igyátok a friss gyümölcsöket!

DSCF4244Hozzávalók adagonként:

1 nagyobb méretű őszibarack

3 db szilva

1 kis marék szeder

1 evőkanál őrölt lenmag

csipet fahéj és őrölt szegfűszeg

pár csepp citromlé

1-2 tesákanál nyírfacukor v méz ízlés szerint

víz

A szederből pár darabot félretettem a tálaláshoz, majd minden hozzávalót a turmixgép táljába tettem, a gyümölcsöket előtte megmosva természetesen, kimagozva, nagyobb darabokra vágva, de héjastól. Felöntöttem őket annyi hideg vízzel, hogy éppen ellepje és pár msp. alatt összeturmixoltam az egészet.

Bazsalikomos krémtúró

A sztori fagyinak indult… úgy vártam már, hogy elkészítsem. Milyen igaz, hogy a legjobb receptek úgy születnek ha az eredetiben valami nem működik, így rákényszerülünk, hogy a kuka helyett egy szimpatikusabb irányt célozzunk be. Sikerült jelentem.
A bibi egyébként megint a tejszínnel volt. Nem egyszer jártam már így, hogy a habtejszínt nem lehet felverni géppel. Pontosítok van egy márka ami 5 msp alatt felverődik, de egyszer elolvastam mit tartalmaz és azóta az a bolt polcain marad ha rajtam múlik. Sok minden van benne, de tejszínt azt nem látott még messziről sem….Azt hittem már okos vagyok és nem fog ki rajtam ilyen apróság, ugyanis egy ideje már kézi havberővel készítem a habot, mert azzal mindig sikerül. Ugyanazt a márkát veszem, hogy még véletlenül se álljon a desszert útjába semmi probléma. De a tejszínek változnak úgy látszik, főleg csúsznak le a minőség lejtőin… Pedig direkt zsírosat veszek amiben nincs cukor sem csak tiszta tejszín és ezúttal a kézi habverő is kudarcot vallott, a kezem már elzsibbadt pedig gyúrok v…e esküszöm, de feladtam. Persze a desszertről nem voltam hajlandó lemondani, hiszen kedvenc unokahugi érkezett látogatóba.
A túrót már beízesítettem a tejszínnek sem volt semmi baja az ízével csak 10 perc után is folyékony maradt. Úgyhogy lapzselatin elővesz és felhasznál, probléma megoldva. Régen szerettem a bolti vaníliás krémtúrót, de én már annak sem azt az ízét érzem, mint gyerekkoromban, így nem veszek. Viszont ha a bazsalikom szezonnak vége ezt pohárkrémet legközelebb biztosan vaníliával fogom elkészíteni.
A bazsalikom bár milyen furcsának is tűnik, nem csak paradicsomos ételek mellé passzol hanem limonádékba és krémekbe keverve is frissítően hat. Étvágyjavító, antibakteriális hatása van, köhögéscsillapításra is bevethető, csökkenti a vérnyomást, jó idegerősítő.
A középkori görögök úgy tartották, hogy bazsalikomot csak gyönyörű nők termeszthetnek és a romantikus szerelem szimbolikus jegyeként aposztrofálták. Úgyhogy hajrá csajok!!
Hozzávalók 3 pohárhoz:
30 dkg túró
2 dl tejszín
1 dl natúr joghurt
2 evőkanál bazsalikomlevél apróra vágva
1 evőkanál citromlé vagy citromfűdarabok
4 evőkanál nyírfacukor
3 db lapzselatin
A túrót és a joghurtot összekeverjük a cukorral a citromlével és botmixerrel simábbra keverjük. Hozzáadjuk a bazsalikomleveleket is és azzal is pár másodpercig átdolgozzuk a botmixer segítségével a végén pedig hozzáöntjük a tejszínt. A lapzselatint 4-5 evőkanál vízzel összemelegítjük amíg felolvad. Ne forraljuk. Ha kicsit kihűlt keverjük a krémhez és töltsük poharakba. Pár óra alatt megdermed és tálalható.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!