Pihe, puha szaftos kacsamellet kaptok hétvégére úgy döntöttem. Megkívántam ugyanis a kacsasültet, de valami könnyed köntösben, nem órákig sütögetve a sütőben. Itt minden egy serpenyőben készült, jó kis keleties, kínai ízek kerültek a tányérra, kiegészítve lédús barackkal, ami szuper a kacsa mellé.
Rizstészta ment alá, ebből célszerű a szélesebb verziót választani a boltban, de nekem most csak a vékony cérnametélt volt itthon, persze az ízén ez nem változtatott, de a másik jobban magába tudja szívni a szaftot. A kacsamell nagyon átsütve szerintem nem jó, erre megint csak rájöttem, mikor egy étteremben ilyen ételt kértem nem rég és cipőtalpszerű száraz húsdarabokat kaptam, amit aztán győztem elrágni. Egy fél kacsamellnek tényleg elég volt most is bő negyed óra a serpenyőben, hogy kívül ropogós legyen belül pedig szép rózsaszín, de nem véres, mert azt már én sem szeretem.
Nagy melegben a chilit akár el is hagyhatjátok róla, hogy senkit ne verjen a víz még pluszban, hiszen a gyömbér is ad még hozzá némi csípős aromát amúgy is. Szóval, ha kínai ételre vágytok, akkor bátran próbálkozzatok otthon készíteni ilyesmit, ebben nincs egy tonna plusz cukor és adalékanyag, mint a legtöbb gyors éttermiben…
Hozzávalók 2 főre:
fél kacsamell
1 nagyobb őszibarack
1-2 szál újhagyma
fél hüvelykujjnyi gyömbér
1 duci gerezd fokhagyma
fél mokkáskanál chilipehely (v friss chili)
1 evőkanál szójaszósz
fél csomag rizstészta
só, bors
kókuszolaj
A kacsamellet sóztam, borsoztam mindkét oldalán, majd egy vastag falú serpenyőben egy kis kanál kókuszolajon először a bőrös oldalával lefelé nagy lángon kb. 6 percig szép pirosra pirítottam, ezután megfordítottam és a másik oldalát is lepirítottam 6 perc alatt, majd öntöttem alá kb. fél deci vizet és lefedve még kb. 8 percig hagytam belül is átpuhulni.
Ezalatt a rizstésztát leforráztam és állni hagytam, a barackot felszeltem, a fokhagymát és a gyömbért felaprítottam. Mikor a kacsa elkészült kivettem egy deszkára és lefedtem alufóliával szintén kb. 10 percre, így még tovább tud puhulni a belseje. Ugyanabban a serpenyőbe, amiben a kacsa sült a megmaradt zsiradékra (ha túl sok öntsetek le belőle) rátettem a gyömbért, a fokhagymát és a chilit, majd a barackokat is hozzáadtam, végül meglocsoltam a szójaszósszal. 2-3 perc elég nekik, közben többször megrázogattam a serpenyőt, hogy le ne égjen a fokhagyma és egyformán befedje a szósz a barackokat is.
Végül elzártam a gázt alatta, a tésztát leszűrtem és hozzákevertem a szójaszószos barackhoz, a kacsát keresztben vékonyan felszeltem és tálaltam némi újhagymával megszórva.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: