Mi mással kezdődhetne a sütőtökszezon nálam, mint krémlevessel. Persze minden évben más hozzávalókat kap. Ő lett a befutó a héten.
Ha nem szeretitek a sütőtököt, akkor engem sem fogtok most egy darabig, mert bizony tökösen tök jó ételek jönnek zsinórban, de ahelyett, hogy odébb álltok inkább kóstoljátok meg őket és legyen a kedvenc a hozzávalótok januárig mindenképp.
A leves tök egyszerű, kezdők is bátran álljanak neki, nincs benne se tej, se liszt, utóbbi pláne teljesen felesleges, hiszen ha van elég cucc egy krémlevesben, akkor az bizony sűrű lesz magától is. A leveskockát is szintén felejtsétek el, elő a fűszerekkel, a curry és a fahéj, amúgy is mindent elvarázsol, nem fog hiányozni belőle más. Ha nagyon szeretnétek tejszínt lehet beleönteni, ha flancolni akartok a tálalással, jól fog mutatni a tetején is. Ha választanom kéne, akkor én kókusztejet használnék, illetve szoktam is, az még mesés a sütőtökkel.
Egyétek amivel szeretnétek, de főleg nagy kanállal, mehet rá pirított mag, reszelt sajt, és kóstoljátok meg szőlővel, nekem nagyon ízlett így.
Hozzávalók:
1 db kisebb méretű kanadai tök(hosszúkás)
2 db őszibarack v nektarin
1 nagy fej vöröshagyma
1 hüvelykujjnyi gyömbér
1 teáskanál curry (nálam madras currypor, enyhén csípős)
1 fél mokkáskanál őrölt fahéj
1-2 evőkanál citromlé
só, bors
Tetejére: szőlő, tökmag, sajt, esetleg pirított kenyérkockák
A sütőtököt hosszában félbevágtam, kikapartam a magját, majd mindkét felét 3-3 részre vágtam és sütőlapra fektettem. A hagymát szintén félbevágtam és az is ment mellé. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megpuhultak.
Ezután kivettem a sütőből, a tök belsejét kikapartam és egy edénybe tettem a hagymával együtt. Sóztam, borsoztam, megszórtam fahéjjal és curryporral, majd felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi. Felforraltam, 5-10 percig hagytam rotyogni őket, majd elzártam a gázt alatta. A nektarint felkockáztam és a levesbe tettem a reszelt gyömbérrel együtt, meglocsoltam a citromlével, majd turmixgépben fél perc alatt simára turmixoltam az egészet.
Tálaláskor piros szőlőszemeket tettem bele, krémes kecskesajtot és tökmagot.