Van olyan, aki gyerekkorában nem szerette a Bud Spencer, Terence Hill filmeket? Lefogadom, hogy nincs olyan ember az univerzumban, aki akár csak egyetlen filmet ne nézett volna végig. Néhány elcsattanó, kijózanító pofon erejéig legalábbis tuti, hogy képesek voltak a tévé elé szögezni minket.
Kívülről fújtam a filmeket, már csak azért is, mert az Öcsém általában előbb tolta be a videokazettát a lejátszóba már kora reggel, mielőtt én odaértem voltam valami nyenyere romatikus “múvival” serdülőkorom hajnalán… Hálám jelül picit véletlenül leromboltam a legóvárát…
Elég kevés olyan filmjük volt, talán egy sem, amibe ne lett volna egy kiadós zabálás. Nem hiszem, hogy kéne ezt szebb szóval illetni, mert az bizony az volt. A hagymás bab pedig szintén rendszeresen volt terítéken.
Hogy őszinte legyek halvány lila dunsztom sem volt az elkészítés módjáról, néhány recept kering a világhálón, én meg kreáltam egyet az én ízlésemnek megfelelően, némi füstös bacon szalonnán indítva a sztorit, jó sok hagymával és babbal megfejelve, a szaftosságáért pedig a paradicsom felel.
Nem rajongok a konzerv babért, így előző nap megfőztem egy adagot, így másnap kb. 20 percet vett csak igénybe, hogy elkészüljön az étel. Egyszerű, igazi házias fogás, ami tán még drága Budnak is ízlene!
Hozzávalók 3 főre:
25 dkg fehér bab
pár szelet bacon vagy szalonna
3 deci paradicsomlé
2 közepes fej lilahagyma v vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
só, bors
1 fél mokkáskanál chilipor v friss chilipaprika ízlés szerint
pici olaj
A babot egy nap áztatás után puhára főztem a babérlevelek társaságában. Leszűrtem, de a főzővízből pár kanállal félretettem, a szafthoz.
A bacont egy széles serpenyőben pirítani kezdtem, mikor kisült a zsírja hozzáadtam a felkockázott lilahagymát. Pici olajat lehet még hozzátenni, ha a szalonna vagy a bacon zsiradékja nem elegendő.
Mikor a lilahagyma karamellizálódni vagyis barnul kezdett, hozzászórtam a felaprított fokhagymát, kicsit átkevertem, megvártam, míg az is pirulni kezd és egyből hozzáöntöttem a babot, sóztam, borsoztam, megszórtam chilivel. Alaposan átforgattam az egészet és felöntöttem a paradicsomlével, majd lefedve kb. 10 percig együtt rotyogtak. Ha nagyon besűrűsödne a szaft, akkor a bab félretett főzővizével lehet hígítani.
Mikor a bab és a paradicsomszósz is átvette a hagymás füstös ízeket, elzártam a gázt alatta és már tálalható is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: