Pálmafa Project

Fehérboros spárgakrémleves

Ismét dobtam egy spárgát, legalábbis a levesbe. A héten pedig úgy alakultak az ételek, hogy  szinte mindenbe bor került és még csak csütörtök van… A krémlevesbe szintén belekívánkozott és nagyon kellemes aromát adott a hagymás, de főleg spárgás és friss kakukkfűvel átitatott ízek mellé.

Spárgafronton továbbra is a zöld a kedvencem, mert nem kell megpucolni és általában kevésbé áll fenn a veszélye, hogy fás lenne. Ráadásul a klorofil tartalma is magasabb a szép zöld színének köszönhetően, valamint béta karoin és C-vitamin is nagyobb mennyiségben található benne, mint fehér testvérében.  Nyugodtan rágcsáljuk nyersen is, főleg a felső spárgasípokat, mert azok a legzsengébbek, ezért is kerültek feltetétként a levesbe pici olívaolajon átforgatva előtte.

Azért azt észreveszem a piacon, hogy sokan csak messziről nézegetik a spárgát a standokon és valami furcsak földöntúli lényként tekintenek rá. Én is így voltam vele, de nem kell tőle félni és a zölddel tuti nem fogunk nagyot tévedni, olívaolajon csak simán átpirítva sóval, borssal, egy szimpla tükörtojáshoz is isteni reggelire. Persze a fehér spárgát sem szeretném lehúzni, mert megsértődik, azzal sincsen gond csak azt előtte meg kell hámozni vékonyan. Egy biztos, aki szereti a krémleveseket, ezt imádni fogja!

DSCF3268

Tejszínt terveztem beletenni a turmixolás után, de annyira ízlett így, hogy meggondoltam magam, jó sűrű lett már már főzelékszerű, de ez ízlés szerint változtatható.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csokor zöld spárga

pár csepp citromlé

1 deci fehérbor

friss kakukkfű

só, bors

olívaolaj + vaj

2 deci főzőtejszín (elhagyható)

A vöröshagymát és  a fokhagymákat felaprítottam, majd pár kanál olívaolajat és vajat megolvasztottam, amin a hagymákat megpirítottam. A spárgákat megmostam, az alsó részüket meghajlítottam és ahol eltörött azt kidobtam, mert onnantól kezdve fás a szára. De persze késsel is le lehet vágni őket. Kisebb darabokra szeleteltem a spárgákat, a sípjait pedig félretettem. A spárgadarabokat a hagymára dobtam, sóztam, borsoztam, megszórtam friss kakukkfűvel, hozzáöntöttem a bort és kb. 1 percig hagytam őket együtt forrni, majd felöntöttem annyi zöldségalaplével amennyi éppen ellepi. Mikor megpuhultak a zöldségek, lehúztam a gázról a levest és egy botmixerrel pürésítettem, ha túl sűrű lenne, nyugodtan lehet még vizet adni hozzá, illetve ha tejszínnel készítjük, az is ilyenkor kerüljön hozzá, majd még egyszer forraljuk össze vele. A spárgasípokat kevés olívaolajon, sóval, borssal átpirítottam és tálaláskor kerültek a levesbe. Mehet mellé reszelt sajt, vagy pirított kenyérkocka is.

DSCF3274

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!