3 az 1-ben. Legegyszerűbb, legcsokisabb, legfinomabb. Nekem, nálam és szerintem.
Mindenesetre a családban ez a kedvenc csokoládétorta fronton, sok szülinapra sütöttem már barátoknak is, és akik kóstolták csatlakoztak a rajongótáborhoz. Régi recept, Anyukám ollózta ki talán valamelyik újságból és ha jól emlékszem Kamilla csokoládé tortája néven futott.
Ha csokitortáról van szó, én bizony finnyás vagyok, cukrászdában például nem igazán rendelek ilyesmit illetve nagyon kevés olyan hely van, ahol nem csalódtam benne, nem szeretem ugyanis a túl nehéz agyonkrémezett remekműveket száraz piskótalapok között. Ebben a tortában is van anyag bőven, főleg csokoládé, de mégsem az a gejl édesség, hanem inkább az elégedetten, mosolygósan hümmögve elnyammogós fajta. Ami még mellette szól, hogy tényleg egyszerű, kezdők is nekiállhatnak bátran, nem lehet szerintem elrontani. Higgyétek el ha nekem sikerült anno elsőre, mindenkinek fog… A piskótája annyira jó, hogy én más tortákhoz is szoktam ezt használni, mert még mindig sikerült, megemelkedett és szépen elvágható 3 lapba. A titka, mint a legtöbb csokis édességnek a jó minőségű étcsokoládé és még véletlenül se tortabevonó legyen. Én legalábbis annak nem szeretem az ízét. Kevés alapanyag kell hozzá egyébként, a csoki az egyetlen benne ami drágább lehet. Mivel közel 40 dkg csoki szükséges bele, én sem veszem meg a táblánként majdnem 1000 Ft-os étcsokikat, persze azokkal biztos még szuperebb lesz, de tökéletes bele egy olyan amit amúgy is szívesen elnassol (néha ugyebár 🙂 ) az ember lánya. Nem tudom, hogy lehet e márkaneveket írni, inkább nem teszem, de ha valakit érdekel üziben szívesen megírom, én melyiket használom hozzá.
A borzaska kinézetét az indokolja, hogy az eredeti fotón is így nézett ki és egyszerűen ez csak így lesz finom. Neeem, az első a fele igaz, a másodikkal meg csak felmentem magam a torta komolyabb felcicomázása alól. Hisz tudjátok, én bírom az ilyen “rusztikus” kinézetű ételeket. Persze lehet szépen elsimítani és továbbdíszíteni a tetejét.
A torta elkészítése úgy kezdődik, hogy hívjuk egy jó pasit a konyhába, aki vígan kever, kavar, habot ver fel. A barátnőm egyik kisfia Kende, erre mindig önként jelentkezik és profi kis kukta lett.
Hozzávalók a piskótához:
6 tojás
20 dkg porcukor
18 dkg liszt
6 evőkanál víz
1 cs sütőpor
4 dkg étkakaópor
Hozzávalók a krémhez:
37,5 dkg étcsokoládé (csak halkan: ha véletlenül 38 dkg, sőt 40 kerül bele az nem tragédia…)
2 dl habtejszín
16 dkg vaj
A tészta elkészítése: a tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük. A lisztben elkeverjük a sütőport és simára keverjük a cukros keverékkel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük ezt is a masszába, végül pedig a kakaóport is egyenletesen beledolgozzuk. Vajazott, lisztezett kapcsos tortaformába töltjük és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrizzük. Ezután kihűtjük majd 3 lapba vágjuk.
A krém elkészítése: a csokoládét beletördeljük egy fém edénybe, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt és vízgőz felett felolvasztjuk. Ez annyit jelent, hogy egy másik lábosban vizet melegítünk és annak a tetejére tesszük a csokis edényt, úgy, hogy ne érjen a vízbe az alja. Ha felolvadt az egész kicsit keverjük össze és hagyjuk hűlni olyan állagúra, hogy sűrű, de még kenhető krém legyen. Ha belemártjuk a kenőlapátot, álljon meg rajta a krém és már ne csöpögjön, a tortalap pedig ne szívja be ha rákenjünk, hanem álljon meg a krém a tetején. Kb. 1 óra alatt érhető el ez az állapot, célszerű ezért a krém elkészítésével kezdeni és amíg hűl, addig a tészta is elkészül. A krémes tálat pedig adjunk annak aki megdolgozott érte.
A torta összeállítása: Miután meg van a nagyjából 3 egyenlő vastagságú lapunk és a krém is megfelelő állagúra hűlt, kenjünk egy réteg krémet az első lapra, fedjük meg a következővel, amire szintén egy réteg krém kerül, majd a harmadik lapot borítsuk a tetejére és az összes többi krémmel vonjuk be körbe és kenjünk vastagon a tetejére. Ha borzolni szeretnénk a csokit és a kedélyeket, fogjunk egy kis kanalat és az alját mártogassuk a krémbe és vájjunk bele kis árkokat majd hagyjuk még dermedni a csokitortát pár óráig hűvös helyen vagy hűtőben.
Kommentek