A múltkori gesztenyekrém után elhatároztam, hogy ez lesz a következő gesztenyés ételem. Azt még nem tudtam, hogy milyen receptúra szerint fog elkészülni, csak azt, hogy édeset szeretnék belőle alkotni. A legtöbb gesztenyekrémleves hagymás alapból építkezik, nekem valahogy a kettő nem passzol, de egyszer majd biztosan kipróbálom, hiszen nem ítélkezünk olyan étel felett amit még nem kóstoltunk ugye ugye kislányom…kisfiam… ki nem álltam gyerekként mikor ezzel jöttek, még akkor is, ha történetesen mára tényleg tartom magam ehhez.
Nos, nem ragozom, a leves finom lett, szerintem karácsonykor előételként is megállná a helyét. Lehet tejszínnel is készíteni, akkor vízzel öntsük fel a gesztenyét és a tejszín csak a végén kerüljön hozzá. Én most tejben főztem. A fehérbort nem terveztem beleönteni, de volt itthon és véletlenül beleborult egy fél deci… Talán pont ettől lett ünnepi íze? Az alkoholtartalma elfőtt amúgy ezt bizton állíthatom, mert én két kortyot is megérzek már, de ettől nem lettem álmos 5 perc után. Igen, lehet gesztenyemasszából is készíteni, de ahogy már korábban említettem én hadban állok vele, nem bírom megenni és sokféle ízt érzek benne, csak igazi gesztenyét nem… Ha szép nagyszemű gesztenyét veszünk akkor megéri bibelődni a sütéssel és pucolással, ráadásul ebben nincsen plusz cukor és tartósítószer… Az aszaltgyümölcs levesbetétként jól passzol hozzá, általában télen mindig van itthon nekem aszalt sárgabarack és szilva, ha valaki vashiányos különösen ajánlott elrágácsálni naponta pár szemet.
Hozzávalók két főre:
25 dkg sült, pucolt gesztenye ( kb. fél kg héjastól)
kb. 4 dl tej (amennyi ellepi a gesztenyeszemeket)
1 deci félédes fehér bor
méz vagy nádcukor ízlés szerint pár kanál
pici só
fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg és szerencsendió reszelve
fél narancs leve
apróra vágott aszalt szilva és sárgabarack a tálaláshoz
A gesztenyék tetejét bevagdostam és megsütöttem, majd még langyosan megpucoltam őket. Pár szemet félretettem a tálaláshoz. Egy lábosba tettem a szemeket és felöntöttem annyi tejjel, hogy ellepje őket. Hozzáadtam a fűszereket és mézet csorgattam hozzá, illetve egy pici csipet sóval is megszórtam. Mikor felforrt és majdnem megpuhult a gesztenye, hozzáöntöttem a bort is. A gesztenyék puhulásáig együtt forraltam őket alacsony lángon. Ezután lehúztam a gázról és összebotmixeltem krémesre az egészet. Pici forró vizet még öntöttem hozzá, mert túl sűrűnek találtam. Belecsavartam fél narancs levét is, megszórtam az aszaltgyümölcsökkel és a félretett gesztenyeszemekkel.
Kommentek