Főzésnél azért sokat veszít a vitamintartalmából, így párolni érdemesebb, én most hoztam mindenfélét. Válogassatok, zöldüljetek velem.Spenótos rakott tészta paradicsomos csirkemellel:Ha valaki utálja zöld barátunkat, akkor ez lehet az ő eledele, hogy megszeresse, legalábbis én ebben a formában az összes antispenótosnak “lenyomtam a torkán”. Még repetáztak is…
Hozzávalók 4 főre:
1 zacskó penne tészta
50 dkg spenót levél
1 egész csirkemell filé
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
2 dl paradicsompüré
füstölt sajt a tetejére
krémsajt(tömlős v zsírszegény dobozos)
só, bors
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pennét forrásban lévő sós vízbe dobjuk és pár perc és megfőzzük. A vöröshagymát, csirkemellet felkockázzuk, kevés olajon megpároljuk a hagymát és jöhetnek hozzá a csirkedarabok is. Ha a húsdarabok kifehéredtek sózzuk, borsozzuk őket, majd mikor megpuhult hozzáadom a paradicsompürét és együtt főzzük pár percig. Addig egy lábosban felmelegítjük a tejszínt és megpároljuk benne pár perc alatt a kis darabokra tépkedett spenótot, majd hozzáadom a krémsajtot, fokhagymát reszelve és pár percig kevergetve együtt főzzük őket. A tésztát leszűröm és összekeverem a sajtos, spenótos szósszal. Ha valakit zavarnak a spenótlevelek akkor a szószt turmixolja le előtte, aztán öntse a tésztára.
Egy közepes méretű tepsibe beleöntöm a tészta felét, aztán ráteszem a paradicsomos csirkemell darabokat, végül befedem a tészta másik felével és megszórom sajttal. Mehet a sütőbe, mikor a sajt ráolvadt, megpirult ki lehet venni.
Tippek: Ez a tészta egymagában csak a spenótos-sajtkrémes öntettel is megállja a helyét egytálételként akkor még gyorsabb és a sütő sem kell hozzá.
Az én másik kedvencem, ha már tésztánál és spenótnál járunk, akkor csak simán a párolt fokhagymás spenótleveleket rádobálom a tésztára, elmorzsolok rajta rokfort v márvány sajtot, pirított dióval megszórom, olívaolaj rálöttyint és kész.
Spenótos frittata:
Spárgából készült hasonló, akkor már említettem, hogy a frittata tulajdonképpen egy sütőben sült rántotta vagy omlett. Ebben szintén nem érezhető töményen a spenót íz, de mégis egy könnyű étel, reggel, délben este, kenyérrel vagy salátával tökéletes.
Hozzávalók:
3 db tojás
3 db paradicsom
fél fej vöröshagyma vagy pár szál újhagyma
10 dkg ricottatúró de lehet helyette feta vagy egyéb karakteresebb ízű sajt
só, bors, bazsalikom
olívaolaj
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát majd rádobjuk az apróra vágott paradicsomot, pár percig együtt pároljuk őket, végül mehet bele a spenót, ami kb. 1 perc alatt összeesik, ekkor el is zárhatjuk alatt a gázt.
Egy kisebb hőálló tálat, kiolajozunk és beleöntjük a zöldségeket, rámorzsoljuk a ricottát vagy a sajtot. (A ricotta egy olasz krémes állagú túró, minden nagyobb boltban kapható, sima tehéntúróval nem igazán helyettesíthető, mert annak viszonylag semleges íze van, akkor már inkább sajttal.) Megszórjuk az ételünket bazsalikommal és végül ráöntjük a felvert tojásokat. 20 perc alatt készre sül.
Na és következzenek az első látásra, hallásra “biztosítékkicsapkodós” receptek, pedig vétek kihagyni őket:
Kókusztejes spenótfőzelék:
Ez az étel veszélyes. Én ugyanis rákattantam teljesen, szerelem első evésre. Frenetikus higgyétek el! Főzés közben, alatt, után ugyebár kóstolok, de ezt nem szabad, mert akkor nem bírom abbahagyni és az előbb konkrétan eltüntettem félig a másnapi ebédemet. Annyira harmonizálnak az ízek, hogy hihetetlen. A spenótot és a kókusztejet a távol keleti konyha előszeretettel használja. Ez adta az ötletet, hogy az eredeti receptet még kevés reszelt gyömbérrel is megbolondítsam és tényleg egészen egzotikus ízvilág jött létre. Gyömbért bárhol kapni szinte ma már, kilós árát nézve drága, de éppen ezért veszem ezt is piacon, mivel ott megengedik, hogy törjek belőle akár egy ujjnyi darabot is (kb. 100 Ft), amivel vígan el vagyok hetekig, mert ételbe és teába is kevés kell belőle a hűtőben meg eláll. Nagyon egészséges, erős baktériumölő , immunerősítő hatása van. Amúgy gyömbér nélkül is mesés ez az étel. A kókusztejet meg ha megbontom, jobb ha minél előbb bele is öntöm az ételbe, mert a kókuszért odáig meg vissza vagyok. Úgyhogy ha már Pálmafa akkor tuti kókusz és nem yucca… Lidibe a legolcsóbb tán a 400 ml-es kiszerelés, de otthon is simán elkészíthető a kókusztej és akkor tényleg pénztárcakímélő. 10 dkg kókuszreszeléket leforrázzunk 5 dl forró vízzel, botmixerrel pürésítsük és hagyjuk kihűlni, majd szűrjük át. A tej mehet a hűtőbe, a maradék reszelék felhasználható süteménybe, vagy reggelire joghurtba keverve például, vagy csak úgy nagy kanállal essünk neki ahogy néha én szoktam…. Tényleg nem pótolható a receptben a kókusztej sima tehéntejjel, kell bele a kókusz íz na. Fele-fele arányban még lehetséges, úgy próbáltam, igaz akkor inkább krémleves állaga lesz, ami nem tragédia tulajdonképpen, az íze attól még finom.
Hozzávalók 2 főre:
20 dkg spenótlevél
4 dl kókusztej
2 teáskanál méz
1 teáskanál reszelt gyömbér
só
1 evőkanál liszt(nálam rozs) v étkezési keményítővel is besűríthető
A spenótlevelet forrásban lévő vízbe dobjuk kb 3 percre, majd öntsük le róla a vizet és adjuk hozzá a kókusztejet, mézet, lisztet, csipet sót és a gyömbért aztán turmixoljuk össze. Utána még egyszer összeforraljuk és kész.
Ezt mindenkinek ki kell próbálni! Az sem utolsó szempont, hogy a fokhagymás verziót én hidegen nem tudnám megenni, ez viszont úgyis nagyon jó és frissítő a melegben.
Ja és nyugodtan ehető hozzá ám bundáskenyér (ööö, teljeskiőrlésű persze) mint a fokhagymás verzióhoz.
Aztán íme a nyers verziók, mert én még mindig azt vallom, hogy fontos, hogy úgy is fogyasszuk a zöldségeket.
Spenótos tésztasaláta eperrel:
Keresgélek sokat külföldi oldalakon, mert érdekel más tájakon hogy használnak fel egy-egy zöldséget, és ez a verzió nagyon sokat szerepel a receptek között. Nekem meg kapóra jött, mivel az irodában még nincs mikró, így olyan kaja kellett ami kibírja hűtés nélkül pár óráig mivel a közeli kifőzdében max. rántott hús és rántott hús közül választhatnék, de azt passzolnám hetente 5ször. Volt itthon viszont eper, meg spenót is, penne mindig van, úgyhogy gondoltam hajrá, ízekre fel. Az elkészítése 10 perc volt kb., ez az étel az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy minimális hozzávalóból, ami jó minőségű és még olcsó is, hogyan lehet finomat varázsolni és ehhez aztán tényleg nem szükséges főzőtudomány se. Kinézetre meg gyönyörűséges, az íze isteni. Grillpartik sztárja lehet szerintem, de a hőségben napközben egymagában is elég volt ebédre. Lehet még dúsítani amúgy mandulával vagy dióval, fetával mondjuk, sőt valahol hagymát is tesznek bele. Én találtam még elfekvőben szezámmagot és szórtam is rá, de ez az alaprecept:
Hozzávalók 1 adaghoz:
15 dkg durum penne
1 marék eper
1 marék spenótlevél
1 kanál olívaolaj
pár csepp balzsamecet (citromlé vagy fehérborecet is jó lehet)
pár csepp méz
só, bors
A tésztát megfőzzük, addig a spenótot megmossuk és pici darabokra tépkedjük, az epret felkockázzuk. Ha a tészta megfőtt leszűrjük, rátesszük a spenótleveleket és az epret. Majd ráöntjük az öntetet és összekeverjük. Tálalás előtt hagyjuk állni kicsit.
Spenótos-banános turmix
Ne ne, ne meneküljön senki sehova, esküszöm ha csukott szemmel megitatták volna velem ezt az italt, akkor szimplán egy citrusos banánturmixra tippeltem volna. Ninncccss spenótíze, viszont edzés előtt annyira jól jött, hogy végigpörögtem az egész órát.
Italunk más néven smoothie, ha külföldiül mondjuk, de beszéljünk inkább magyarul. Gyümölcs vagy zöldségturmix vagy a kettő együttes kombinációja. Egészséges, finom üdítő a flaszterolvasztó melegben pláne. Ráadásul a boltokban, éttermekben kapható turmixok iszonyú drágák 1 pohár 400-800 Ft között van sok helyen, ráadásul még fél kg cukrot is hozzákevernek…. Az én mostani verzióm kb. 150 Forintba került.
Nem kaptam napszúrást, direkt olyan hozzávalót kerestem ami passzol ilyen formában a spenóthoz és több leírás szerint a banán a megoldás. Pont tartózkodott a konyhámban egy barnuló kókadt példány, és repült is bele vidáman a turmixgépbe. Aztán volt otthon még némi petrezselyem, de ezt elfelejtettem beletenni végül :), menta és citromfű viszont ment hozzá pár levél, plusz egy kanál citromlé is jót tett vele.
1 db érett banán
1 kisebb marék spenót
2 dl ásványvíz
3 levél citromfű
3 levél menta
1 evőkanál citromlé
Mindent bele a turmixgépbe és pár msp alatt kész. Behűtve az igazi.
Na ki melyiket próbálja ki??? Lehet jobb ha nem hallom a válaszokat…Deee na légyszi!! Egyet az én kedvemért, egyet Popeye kedvéért!
Zárójelesen megemlíteném, hogy ha valakinek a szervezete vashiányban szenvedne, nekem van egy kis extra készletem most, eladó…
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: