Pálmafa Project

Verziók sárgarépára

“Tessék megenni a sárgarépát édes gyerekem, mert attól fogsz jól fütyülni” mondattal biztos jó páran voltunk az asztal körül kergetve gyerekkorunkban. Aztán vagy megettük vagy nem a levesben. Az összefüggést a fütyülés és a répa között továbbra sem vágom, valaki felvilágosíthatna, mert semmilyen szakirodalmat nem sikerült találnom erre vonatkozóan. A répát szeretem, viszont a fütyörészésemtől megkímélném a nagyérdeműt… 
Az öcsém sokszor a mai napig azzal díszíti a tányérja szélét vasárnapi ebédek alatt és nem azért, mert jól néz ki vagy mert zöldségekből készítene dekorációt szabadidejében.  (Bocs Öcsi, azért szeretlek és még nem adtam fel a reményt, hogy egyszer Te is elmélyülsz a zöldségek birodalmában.:) )
Én elég sokat eszem belőle főleg nyersen, mert szinte mindenhez passzol. Ám egymagában rágcsálni  unalmas, bár útravalónak szerintem tökéletes. Tudjuk, hogy sok benne a béta karotin és azon kevés zöldségek egyike amelyikből főtt formájában még több vitamint tud hasznosítani a szervezet. 
Nekem a héten már sárgul a fejem tőle, mivel eszembe jutott pár kedvenc egyszerű és gyors recept, úgyhogy tegnap a hónom alatt 1 kg répával tértem haza a piacról, hogy elkészítsem őket.
Füstölt sajtos sárgarépasaláta:
Ez az a recept amit eddig az is megevett aki “örihariban” volt a répával.
Hozzávalók 3 főre:
2 db nagyobb méretű répa (kb. 20 dkg)
15 dkg füstölt sajt
1 kisebb csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
2 kis doboz kefír (lehet helyette tejföl v joghurt is)
1 teáskanál mustár (nálam csípős dijoni)
só, bors
Répát, sajtot, fokhagymát lereszeljük, petrezselymet apróra vágjuk, és összes többi hozzávalóval együtt összekeverjük. 
Én reggelire ettem, de mehet húsok mellé salátának vagy csak úgy magában is vacsorára.

Fűszeres sárgarépakrém:

Ez nagyon pikáns, imádom. Tökéletes szendvicskrém vaj helyett.

30 dkg sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál joghurt v tejföl, sőt natúr sajtkrémmel is nagyon finom
1 mokkáskanál fahéj
1 mokkáskanál őrölt római kömény
fél mokkáskanál csilipor
1 teáskanál citromlé
só, bors
olívaolaj

A répát hasábokra szeleteljük és sütőben pici olívaolajjal megsütjük. Vízben főzni is lehet, de sütőben szerintem finomabb lesz, mivel a répa picit karamellizálódik sütés közben. Aztán mély edénybe tesszük, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, joghurtot és kevés olívaolajat,majd krémesre turmixoljuk. Utána jöhetnek hozzá a fűszerek és a citromlé.

Villám tippek:

Itt mennyiségeket nem is írok, mert ezek a lusta megoldásaim répára.

1. Én szeretem a húsokat gyümölcsös körettel is enni, az alma pedig a sertéshúshoz passzol legjobban, amit én ugyan nagyon ritkán eszem, de olyan jófej a hentes akinél vásárolni szoktam…, kár, hogy csirkét nem árul… Szóval, most vettem és fasírt lett belőle, hozzá pedig lereszeltem 1 db almát és 1 db répát és kész volt a köret.

2. A répából picit édesebb salátákat is szoktam csinálni attól függően éppen mi van itthon. Alma általában van, így azt lereszelem a répával együtt. Narancs is tökéletesen passzol még hozzá. Aztán jó ha van rajta valami ropogós is, egy pár szem dió, mogyoró, tökmag, napraforgómag  stb. pirítva a legjobb. Öntetként pedig kevés citromlé és méz. Vitaminbomba és isteni!

3. Itt ismét a fokhagyma az úr, de akár vörös és lilahagyma is lehet. Répa reszel, reszel, hagyma felkockáz és olivaolaj, só, bors, citromlé öntettel meglocsol.

Úgyhogy továbbra is egyél édes gyerekem répát, mert finoooom, fütyülni meg megtanulsz mástól!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!