Pálmafa Project

Zöldborsós édesburgonyás pulykamell

Igazi, hétvégi ráérős, hol kanállal, hol villával evős, hol az asztalnál,  hol a kanapén elfalatozós ételt hoztam ma nektek.Ha hétköznap főztem volna ezt az ételt, akkor a hús mellé szórtam volna a borsót és az édesburgonyát, és ezalatt gyorsan kifőztem volna egy adag rizst, vagy kölest, és pikk pakk kész az étel. Most viszont mindent külön készítettem, sőt még zabgaluskával is volt kedvem pepecselni. Az oka ennek az, hogy még én sem döntöttem el, hogy hússal vagy anélkül kívánom elfogyasztani, vagy csak a húst a zöldségekkel vagy ebben a sorrendben, hiszen a galuska a zöldségekkel is pompás, sőt eredetileg a fagyasztóban rejlő maradék sajtot is terveztem a végén ráreszelni, de aztán elfelejtettem…

Illetve a másik indok, hogy egy kedves vendég is betért hozzánk, és a süti mellett, gondoltam, ha megéhezik, akkor ő is tud belőle enni, de mivel nem igazán eszik húst, hát azt majd nem tesz rá. Na, ennek a vége az lett, hogy aznap éppen húst kívánt a lelkem, így letolt egy nagy tányérral vidáman… Hétvégén jól jönnek a jól variálható kaják, mindenki arra a hozzávalóra megy rá, amihez éppen kedve van.

Ja és a savanyúság is jó passzolt hozzá, egy jó csalamádé vagy ecetes uborka még simán lecsúszott mellé. Jó étvágyat!Hozzávalók:

1 kg pulykamell

fél kg zöldborsó

1 nagyobb méretű édesburgonya

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál mustár

1 evőkanál szárított majoranna

kis csokor petrezselyem

só, bors

kókuszolaj

Köret:

12 evőkanál zabliszt

2 evőkanál őrölt lenmag

1 tojás

1 mokkáskanál szódabikarbóna

fél csokor petrezselyem

kb. 4 deci víz

só, bors

olívaolaj

Elkészítése:

A húst felkockáztam, a vöröshagymát szintén, majd kókuszolajon üvegesre pároltam, aztán hozzáadtam a húst, fehéredésig pirítottam, majd fűszereztem, öntöttem alá kb. 1 deci vizet és lefedve hagytam puhulni. Közben hozzáreszeltem a fokhagymákat is, majd mikor a hús megpuhult, hozzáadtam a mustárt, kicsit lepirítottam még az egészet és elzártam a gázt.

Míg a hús sült, vizet forraltam, ebbe beleszórtam a zöldborsót, és a kockára vágott édesburgonyát, és kb. 5 perc alatt megfőztem és leszűrtem. A főzővizét megtartottam, mert ebben főztem ki a nokedlit.

Egy tálba szórtam a zablisztet, a lenmaglisztet, a szódabikarbónát, sót, borsot, felaprított petrezselymet, reszelt fokhagymát, beleütöttem a tojást, majd a víz felét is hozzáöntöttem, elkezdtem összekeverni, a többi vizet pedig apránként adtam hozzá, nehogy túl híg legyen. Sűrű, de még kissé folyós galuska állagúnak kell lennie. Forrásban lévő vízbe szaggattam egy kis kanállal a galuskákat és kb. 5 percet főztem, majd egy szűrővel egy lábosba szedtem és pici olívaolajat öntöttem rá, hogy ne tapadjanak össze.

Ha elkészült a nokedli, akkor lehet tálalni, friss petrezselyem mehet a tetejére, de akár sajtot is reszelhettek még rá.

 

 

Húsvéti torma zellerrel

Pár hét van húsvétig, lehet kísérletezni a tormakrémekkel, attól függően, hogy brutál könnycsorgatós mutatvánnyal szeretnétek előállni, vagy esetleg egy lágyabb kence a cél. Ez a recept valahol a kettő között van.

Több tormakrémet készítettem már az elmúlt években, a klasszikus majonézes tormától elkezdve az almás, narancsos kombinációkig.  Nem tudom megmondani, hogy jutott eszembe, hogy zellert is tegyek bele. Talán, mert a zellergumó állaga és színe hasonlít a tormáéhoz vagy csak nem volt kedvem a konyhában zokogni, míg egy egész tormát lereszelek? Tény, hogy nem szeretem mikor a szemgolyóm is kifordul a húsvéti reggeli közben a tojásba harapván, amire előtte rákentem ezt a kis alattomos, de nagyon is jótékony és baktériumölő zöldséges kencét. Szóval a zeller tökéletes megoldás lehet, ha nem akarjátok édes ízzel, például almával párosítani a tormát, és nem akartok más karakteresebb ízt érezni mellette.

A zellergumó ízét ugyanis szinte teljesen elnyomta, de mégis megőrizte a torma az erejét, és nagyon jól lehet szabályozni az erősségét azzal is, hogy mekkora tormadarabot reszeltek hozzá. Az almaecet hozzájárul, hogy leves, szaftos maradjon a torma, viszont kevésbé karcos az íze, mint a hagyományos ételeceté, ami a bolti verziókban is benne van. A cukorról nem is beszélve, hiszen az itt nincs, bár egy pár csepp méz el tudja varázsolni, ha szeretnétek, de ezt én most kihagytam.

Ha húsvét előtt pár nappal elkészítitek, vígan el van a hűtőben, jól összeérnek az ízek!

Még több tormakrém receptet itt találtok!

Hozzávalók:

1 közepes méretű zellergumó

5-8 cm torma (attól függően mennyire csípősre szeretnétek)

fél deci almaecet

1 mokkáskanál méz (elhagyható)

A tormát és a zellert meghámoztam, lereszeltem a reszelő apró lyukú oldalán, hozzáadtam az almaecetet, pici sót, alaposan összekevertem és üvegbe kanalaztam.

Azonnal fogyasztható, de jót tesz neki, ha áll, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

Gyömbéres csirkecomb mangó salsával

Nekem a csirke sokszor unalmas, ezért vagy nem eszem egy ideig, vagy ha mégis, akkor a mellé kerülő köretre helyezem a hangsúlyt. Nos, bizton állíthatom ez esetben jól sikerült, a mangó salsa kiütéssel győzött!Úgy tűnhet, hogy túl sok minden került a tányérra, és tényleg így van… De higgyétek el, hogy szemnek és léleknek is jót tesz ez az étel, és az egészségnek is természetesen. Mostanában rácsúsztam a korianderre, ez most sem hiányozhatott az ételből, de nyugodtan cseréljétek ki petrezselyemre, ha nem kaptok, vagy nem szeretitek.

Hétvégente fordul elő főleg, hogy tudom, húst kellene főznöm, sütnöm, mert A férfi igényli, sőt természetesen van úgy, hogy én is, viszont szeretem mindig más ízekkel tálalni, köríteni. Ötletem nincs ám mindig, előfordul, hogy csak az utolsó pillanatban a piacra menet világosodok meg, hogy milyen irányba vigyem el az ízeket. Beugranak ilyenkor inspirációk egy beszélgetésből, tévéből, bármi lehet. Most a mangóról fantáziáltam, idén még nem vettem és salsát is régen készítettem, így gondoltam, ha belefutok egy érett példányba, akkor az velem jön. Aztán múltkor megtetszett a vörös rizs és majdnem megfeledkeztem róla, hogy van otthon, majd miután egy baráti vacsorán a gasztro fanatikusok beszélgetésbe lendültek, ott is előkerült a vörös rizs, illetve a pak-choi elkészítése. Utóbbi olyan, mint a kínai kel csak kisebb, nagyon ritkán látok a boltokban, egy recept van eddig a blogon vele, akkor is úgy kaptam. A házigazda a zöld citrom, olívaolaj kombóra esküdött, én anno szójaszósszal készítettem tofu mellé, de most kapóra jött a citromos verzió, pláne, hogy a mangó mellett ott díszelgett egy friss csomag pak-choi is a standon. Szóval minden csillagállás azt akarta, hogy ezek egy tányérra kerüljenek.

Bármilyen húst, halat, feldobhattok ezekkel az ízekkel, a mangó salsáról ódákat zengtünk, viszont ha nincs kéznél, kipróbálhatjátok kivivel is, ilyen receptet a blogon is találtok, isteni lesz azzal is!

Hozzávalók 2 főre:

2 db csirkecomb

2 gerezd fokhagyma

1 kis darab gyömbér

só, bors

kókuszolaj

Salsához:

1 db érett puha mangó (kivivel is finom lesz)

negyed lila hagyma

1 kis db chili paprika

fél lime leve

kisebb csokor koriander fele

só, bors

pici olívaolaj

Zöld köret:

1 csomag pak choi (helyette bébi spenótlevél, vagy ruccola is jó)

pár csepp olívaolaj

pár csepp lime

Rizs:

2 deci vörös rizs

Elkészítése:

A csirkecombokon a bőrt egy éles késsel óvatosan bevagdostam pár helyen keresztben. Kis darabokra vágtam a gyömbért és a fokhagymákat, majd a csirke bőre alá nyomkodtam őket. Sóztam, borsoztam a csirkék mindkét oldalát, egy serpenyőbe tettem őket és kb. 2 evőkanál kókuszolajat kanalaztam melléjük, illetve egy kevés mehet a combok tetejére is, illetve öntöttem alá kb. 1,5 deci vizet, majd alufóliával lefedve betoltam a 200 fokos sütőbe fél órára. Ezután levettem róla a fóliát, meglocsoltam a combokat a szafttal és visszatoltam 180 fokra még kb. 20 percre, míg a hús megpirult.

A mangót hosszában a mag mentén félbevágtam, majd a húsát bekockáztam, kifordítottam a héjából és a kis darabokat egy késsel levágtam a héj belsejéből. Szerintem így a legegyszerűbb megpucolni, de csinálhatjátok úgyis, hogy előtte meghámozzátok, aztán levagdossátok a gyümölcshúst a mag körül. Felaprítottam a koriandert, apróra vágtam a lila hagymát és a chilit (mag nélkül), ezeket is a mangóhoz szórtam, sóztam, borsoztam, alaposan összekevertem és állni hagytam, hogy összeérjenek az ízek.

Amíg a csirke sült, a vörös rizst 2,5-szeres mennyiségű vízben, feltettem főni, megsóztam, és lassú tűzön addig főztem, míg az összes vizet beszívta, majd lefedve állni hagytam még.

A pak-choit leveleire szedtem, tányérra helyeztem, és pár csepp olívaolajjal és zöld citrommal meglocsoltam, majd mellékerült a mangó salsa és a sült csirkecomb.

 

Koriander pestós lazac

Az egyik legjobb dolog ami a pestóval történhet, hogy találkozik a lazaccal. Vagy fordítva? Mindegy is, a múltkor közzétett koriander pesto receptnél megígértem, hogy hozom a vele készült lazacos étel hozzávalóit is. Íme!Semmi trükk nincs a dologban, ugyanúgy készítettem a lazacot, mint eddig csak éppen a végén került rá egy vékonyabb, na jó, vastagabb pesto réteg is. A köret is egyszerű párolt rizs és ropogós zöld saláta, semmi szükség ezt túlbonyolítani.

Nem nagyon tudok mit írni erről az ételről. Egyszerű. Egyszerűen finom. Fejedelmi. Lazac rajongóknak kötelező. Számomra ilyen egy tökéletes étel, amikor azt érzem miközben eszem, hogy nem tudnám megunni és kicsattanóan egészséges minden falat.

Más halból is elkészíthetitek természetesen, ha pedig húsimádók vagytok, akkor a csirkéhez passzol leginkább a pesto.

Hozzávalók 2  főre:

2 szelet lazac

2 evőkanál koriander pesto (Pesto recept: itt találjátok!)

só, bors

1 szelet citrom

1-1 evőkanál vaj + kókuszolaj a sütéshez

Köret:

1 kis bögre rizs

só, bors

petrezselyem

Zöld saláta:

római saláta

lilahagyma

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál almaecet

só, bors, petrzselyem

Elkészítése:

A rizst dupla mennyiségű vízben megfőztem, sóztam, borsoztam, majd egy kisebb csokor aprított petrezselymet kevertem hozzá.

A római salátát alaposan megmostam, majd kis darabokra tépkedtem, hozzáadtam a kockára vágott lilahagymát, fűszereztem, majd meglocsoltam az olívaolajjal és az almaecettel.

A lazacot sóztam, borsoztam, majd felhevítettem a zsiradékot a serpenyőben. Bőrével lefelé ráhelyeztem a halat, majd kb. 3 perc után megfordítottam, aztán megint kapott 3 percet.

Tányérra tettem, rákentem 1-1 evőkanálnyi pestót a tetejére, meglocsoltam még pár csepp citromlével, majd tálaltam a salátával és a rizzsel.

 

Koriander pesto

Új vendég érkezett a konyhámban és új döntöttem örökös tagságot kap, ha hozzájutok, akkor minél gyakrabban igyekszem beiktatni az ételeimbe. Tavasszal pedig ültetni is fogok! Hogy ki ő? Hát a koriander.Elég megosztó egy ződség, utálni és imádni lehet, én sokáig csak a koriander magot ismertem fűszerként és ritkán használtam. Korianderrel a keleti konyha rajongói találkozhatnak leginkább, ázsiai ételekből szinte kihagyhatatlan, de a mexikói konyha is előszeretettel használja. Kinézetre olyan, mint a petrezselyem, de az ízét semmihez nem tudnám hasonlítani, annyira egyedi és különleges, sőt az őrölt koriandermaggal sem összemérhető.

A koriander őrület úgy alakult ki nálunk, hogy elkezdtem gyakrabban ázsiai ételeket főzni és egész egyszerűen rákattantunk, főleg A férfi lett nagy rajongó és bármibe teszem ódákat zeng róla. Aztán múltkor ugye írtam egy kis regényt a szárzellerléről, és annak gyógyhatásáról, valamint a könyvről, amiben ráleltem. 

A zeller mellett a koriander is nagyon sokszor kerül említésre a könyvben, kimagasló méregtelenítő hatása miatt, ami főleg abban nyilvánul meg, hogy képes, a lerakódott nehézfémektől megszabadítani a szervezetet. A hosszú évek során környezetünkből beszippantott, illetve táplálékkal bevitt ólom, higany lerakódások betegségek  sorát képesek elindítani a testünkben, ezek ellen az egyik élharcos a koriander lehet. Emellett sok benne, az A-, K-, C-vitamin, ásványi anyagok közül pedig a vas, magnézium, kalcium, illetve tele van antioxidánsokkal.

A pesto pedig, akármilyen zöld levelűből készüljön is, az én egyik kedvencem. Imádom az olyan “kiegészítő” ételeket, amelyeket sokféle fogáshoz fel lehet használni. Ezt most lazacra kenve ettük először, hozom annak is a receptjét nemsokára,  a maradékot pedig rizzsel és főtt csicseriborsóval összekeverve falatoztam, majd másnap ment hozzá még egy avokádó is. Mennyei! Minden nap meg tudnám enni így azt hiszem.

Egyébként a koriander mellé tettem petrzselymet is, ez nem muszáj, ha abban reménykedtek esetleg, hogy az tompítja a koriander ízét, csalódni fogtok… Szerencsére nem, viszont a petrzselyem is klassz fűszernövény, remek vértisztító és vízhajtó. Zöldüljetek, itt a tavasz! Már láttam medvehagymát is a piacon, szóval itt a tavasz, ha mondom, de ne az ablakon kinézve keressétek azt…

Még több pesto receptet ITT TALÁLTOK!

Hozzávalók 1 kis üveghez:

2 kis csokor koriander

1 kis csokor petrezselyem (elhagyható)

2 gerezd fokhagyma

5 dkg dió

3 evőkanál olívaolaj

pár csepp citromlé

só, bors

A koriandert nagyjából felaprítottam a petrezselyemmel együtt, hozzáreszeltem a fokhagymát, beleöntöttem az olívaolajat, citromlevet, sóztam, borsoztam. Botmixerrel krémesre turmixoltam, ezután adtam hozzá a száraz serpenyőben megpirított, majd mozsárba összetört diót, összekevertem és fogyasztható. Ha túl sűrű lehet még hozzá olívaolajat önteni. Hűtőben pár napig eláll.

Forrás: http://www.medicalmedium.com/blog/cilantro

Gyömbéres spenótkrém fűszeres karfiollal

Hogy mitől vírusölő? Mert tele van friss gyömbérrel és fokhagymával ez az étel, amelyek elbánnak minden bacival. Ahogy körbenézek, azt látom, hogy erre nagy szükség van ezekben a napokban…

A fokhagymát kicsit túl is toltam a spenótkrémben azt hiszem, szerintem sikerült az 5 méteres hatósugaramban tartózkodók körében is vírust irtani vele… Annyi baj legyen, mert szuper finom így a spenót, akár főzeléket is főzhettek ezekkel az ízekkel, a blogon is találtok hasonlót, de ez a sűrűbb kence mehet pirítósra, sós palacsintákhoz, mártogatósnak, vagy tésztára is sajttal, ha úgy tetszik. Sült hús mellé is ok, de ez a fogás, hús nélkül lett nekem tökéletes. A múltkori rejtélyes vírusom után, ezek az ételek és minél több zöldség esik igazán jól, az állati fehérjét pedig igyekszem leredukálni egy ideig, hogy gyorsabban regenerálódjon az emésztőrendszerem.

Na, de nem akarok most túl tudományos lenni, a lényeg, hogy finom és akár makk egészségesek vagytok, akár lábadoztok bármilyen betegség után, mindegyik hozzávalót értékelni fogja a testetek.

Hozzávalók:

1 fej karfiol

3 deci köles

1-1 mokkáskanál kurkuma, római kömény

só, bors

Spenótkrémhez:

60 dkg spenótlevél (mirelit püré is jó, abból kb. a fele)

fél hüvelykujjnyi gyömbér

2 gerezd fokhagyma

só, bors

kókuszolaj

Tetejére:

pirított kesudió és/vagy koriander, petrezselyem

A karfiolt rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe dobtam, majd kb. 10 perc után leszűrtem, megszórtam a fűszerekkel. A kölest dupla mennyiségű, enyhén sós vízben megfőztem.

A spenótot kevés kókuszolajon megpároltam, fűszereztem, hozzáreszeltem a fokhagymákat, lefedtem, míg összeesett, majd hozzáreszeltem a gyömbért és botmixerrel pürésítettem, majd a karfiollal valamint a kölessel tálaltam.

A tetejére szórhattok még petrezselymet vagy koriandert. Illetve én kiegészítettem még száraz serpenyőben pár perc alatt megpirított kesudióval, hogy valami ropogós is legyen benne.

 

Édesburgonyás húsgolyók extrákkal

Izgatta a fantáziámat, hogyan lehetne reform üzemmódban elkészíteni sokak kedvencét az Ikeában kapható svéd húsgolyókat barna mártással és krumplipürével, na meg persze az áfonyaszósszal. Megszületett a megoldás, legalábbis mi kétpofára  elégedetten falatoztuk a végeredményt.

Egyszer készítettem réges régen az eredeti svéd húsgolyós ételt, Stahl Judit szakácskönyvéből, annak is nagy sikere volt, hagyományos krumplipürével és ikeás áfonyalekvárral. Most első körben a lekvárt cseréltem le, mivel éppen feléltem a lekvár tartalékaimat és amúgy sem szerettem volna cukros lekvárt enni, tehát elő a fagyasztó kincseivel, amiben lapult, anyósomnak hála fagyasztott szeder és kb. negyed óra alatt varázsoltam belőle rapid lekvárt.

Arra nem is emlékeztem, hogy a húsgolyókhoz krumpli is kell, mivel én azt nem tartok otthon, most is az édesburi után nyúltam, attól lettek ilyen szép sárgák és kicsit édeskések. Isteni ez a fasírt, dupla mennyiséget készítettem, így más ételekhez, főzelékhez is jól jött a hét folyamán.

A püré meg karfiol, de akár zeller is lehetne és hardcore-nak tűnhet a karfiol-szeder párosítás, és én sem tennék mondjuk párolt karfiol mellé lekvárt, de ebben az ételben és ezekkel a textúrákkal senkinek nem jutott eszébe, hogy reklamáljon emiatt. Kórházba is vittem belőle egy brutál adagot, hogy gyorsabban gyógyuljon a beteg. Elég nagy sikere volt az ott felszolgált szottyadt zsemle, fonnyadt uborkavég, sertésmájkrém vacsora helyett…

Hozzávalók:

fél kg darált marhahús

2 kisebb méretű édesburgonya (sima krumpli is jó, abból 4 kisebb)

1 db tojás

1 mokkáskanál őrölt koriander

fél mokkáskanál fehérbors

kókuszolaj a sütéshez

Barna mártáshoz:

2 deci főzőtejszín

2 evőkanál szójaszósz

1 deci víz

1 csapott evőkanál rizsliszt (v bármilyen más liszt)

Szederlekvárhoz (más bogyós gyümölcs is jó pl. áfonya)

fél kg szeder

4 evőkanál xilit

1 evőkanál citromlé

Körethez:

1 nagy fej karfiol

reszelt szerecsendió

pár evőkanál natúr joghurt

1 evőkanál vaj

pár csepp citromlé

A fasírthoz összekevertem a darált húst, a főtt édesburgonyával és a többi hozzávalóval, majd diónyi golyókat formáltam belőle, és megsütöttem kókuszolajban, amit egy serpenyőbe előtte felhevítettem. Ha kicsik a fasírtok akkor 3-3 perc elég nekik oldalanként, ha nagyobb, akkor kb. 5-5 perc.

A szederlekvárhoz elővettem a fagyasztóból a szedret és hagytam felengedni, majd egy lábosba öntöttem a többi hozzávalóval és összefőztem lassú tűzön, míg szépen besűrűsödött.

A karfiolpüréhez a karfiolt rózsáira szedtem és forrásban lévő vízben puhára főztem, leszűrtem és a többi hozzávalóval egy botmixer segítségével pürésítettem.

A mártáshoz felmelegítettem a tejszínt a szójaszósszal, majd simára kevertem a rizslisztet vízzel és a mártáshoz kevertem, majd még kb. 1 deci vízzel tovább hígítottam. Mikor kihűl még sűrűsödik, de kis vízzel után fel lehet melegíteni és hígítani ismét, ha szükséges.

 

Miért igyál szárzeller levet?

Nem egy kulináris csoda következik, mégis csodát tett velem ez az ital minden túlzás nélkül. Elmesélem, mert szeretném, ha egyszerűbben lelnétek meg a megoldást, ha hasonló cipőben jártok. Néha az alulértékelt vagy nem sokra tartott dolgok tudják meghozni a változást, mikor az orvostól sem számíthatsz igazi segítségre…

A gasztroblogger halála, ha rendetlenkedik a gyomra, de mindenkivel előfordul, pár nap és átrobog rajtad a kór. Vagy nem. Így jártam én is. 3 héten keresztül fogalmam nem voltam róla, hogy mi a bajom. A gyomrom egyik napról a másikra úgy döntött, hogy elfelejti hogyan is kéne működnie. Első héten nem igazán tudtam megemészteni bármit is ettem, pedig ugyanazokat a kajákat toltam, amit a blogon is láttok, de reggelente egy egyszerű zabkásától is úgy éreztem, mintha egy xxl-es húsimádó pizzát küldtem volna le, megfejelve még egy csokis shake-kel is. Aztán kezdődött az ételundor, rá sem bírtam nézni azokra az ételekre amit eddig ettem, nem éreztem éhséget csak hányingert helyette. Nem, nem vagyok terhes, sem glutén- és laktózérzékeny sem. Aztán 1 hét után jött pár nap erejéig a reklámból jól ismert szöveg után szabadon, a “Zsuzsinak megy a hasa, Zsuzsi meg szalad a hasa után” sztori. Majd zárult azzal, hogy megnéztem közelebbről a wc csésze belsejét is. Mi jön ilyenkor? Diéta, széntabletta, probiotikum, jó kislány voltam, doktorbácsit is meglátogattam, akitől megtudtam, hogy nagyon fontos ilyenkor a diéta, széntabletta probiotkum és elküldött haza.

A gond csak az, hogy 1 hét után sem múlt el a probléma, maradt az állandó ételundor, és hányinger, az agyonvertek érzés és már egy korty víz is rosszul esett, de szó szerint. Azért ettem, mert muszáj, de alapvetően egy tea elkészítése is megerőltető volt. Csalántea, kamillatea, varázspálca, semmi nem volt gyógyír, a gugli segítségével viszont 25 féle betegséget diagnosztizáltam magamon. Aztán mikor a saját agyamra mentem elegem lett és ismét meglátogattam a doktorbácsit, gondoltam alap, hogy elküld laborra, hasi UH-ra első körben és majd okosabbak leszünk. Ehelyett  hozzám vágott egy receptet és savlekötő kúrát javasolt, mert ránézésre!!! ő úgy gondolja, sok a savam. És nyugtatásképpen még hozzátette, ha nem segít majd megtükrözzük! Hát én is gondoltam magamban valamit, hogy kit és milyen irányból tükrözgessen, de inkább halkan még kértem szépen egy beutalót laborvizsgálatra, mire megkérdezte, hogy milyen irányba? Hát balra baszki, arra van a labor…. Ezt most komoly?

A sok savról annyit, azt sem tudtam, hogy mit kéne pontosan érezzek, ha tényleg az lenne a bajom, csak olvastam róla, de egyik tünete sem passzolt rám. Mivel 2 és fél hét után még mindig szarul voltam, gondoltam ok, nem dacolok, kap a gyógyszer egy esélyt, kiváltottam, és annyira hatásosnak bizonyult és kötötte le a nem létező savamat, hogy 2 nap után ismét a mellékhelyiség körül forogtam különböző pozíciókban és végrendelet megírásán gondolkoztam.

Hiszek abban, mivel nálam működik évek óta, ha valamire nagyon szeretném tudni a választ és a megoldást, akkor azokat odadobja az élet, csak persze észre kell venni, hogy el is kapjam. Szóval miközben szürke árnyékként tengettem hétköznapjaim, -persze közben bejelentkeztem magán hasi UH-ra, ami negatív lett – ajánlott egy barátnőm egy könyvet, anélkül, hogy tudta volna mivel kínlódok  éppen, azt írta, hogy kötelező olvasmány. Anthony William: Gyógyító médium(Medical medium) című könyvéről van szó. És igen, kötelező olvasmány! Eddig is tudtam, hogy mennyire fontos jól enni, ahhoz, hogy jól legyünk, egyértelmű volt, hogy ilyen irányban is kerestem a megoldást.

A könyvre és az író honlapjára is érdemes rákeresni a neten, nem részletezem, de mindenkinek ajánlott tulajdonképpen, legfőképp azoknak, aki akár évek óta orvostól orvosra járnak, de nincs pontos diagnózis, és csak a tünetek különböző betegségekkel való “becímkézése” folyik. Részletesen kitér az autoimmun, pajzsmirigy betegségekre, a Candidára, depresszióra, szklerózis multiplexre, cukorbetegségre, hormonális egyensúly zavarokra, emésztési problémákra, ami ezek mögött áll és arra, hogy az orvosi kezelés mellett (ha a kezelés tényleg a valós betegségre irányul), hogyan tudja mindenki saját magát is elkezdeni gyógyítani, illetve megelőzni, hogy egyáltalán orvoshoz kelljen fordulni.

Bennünk van a gyógyítás képessége, csak elfelejtettük használni azt, mert egyszerűbb bekapni egy pirulát, ha fáj a fejünk vagy rossz az emésztésünk, hiszen ezt tolják az arcunkba a gyógyszer reklámok is, már aki hajlandó végignézni… Tudom, hogy sokan csodabogárnak gondolnak, vagy a hátam mögött mosolyognak, hogy szegény szerencsétlen igyad csak a zellerlevet, ahelyett, hogy elmennél másik gyógyszert íratni. Ez is egy opció, mindenki döntse el maga, hogy neki melyik út járható.

Szó nincs arról, sem itt, sem a könyvben, hogy ha baj van, akkor ne keressünk fel orvost, vagy, hogy ne lenne szükség rájuk, hiszen én is mentem azért tovább néhány vizsgálatra, hogy biztosan kizárjak betegségeket, de igenis sokszor előfordul, hogy nem tudnak pontos diagnózist felállítani, az meg már más kérdés, hogy az én esetemben nem is nagyon törekedett rá a háziorvos…  Ami fontos, hogy nyitottnak kellene lenni más opciókra is, pláne, hogyha gyógyító táplálékról, ételekről van szó. Egy szárzellernek viszonylag kevés mellékhatása van. A gyógyhatásáról viszont az első pohár elfogyasztása után megbizonyosodtam.

Gyakorlatilag elvágta 3 hét kínlódását! Éhgyomorra beküldtem majdnem fél litert, és megmondom őszintén, hogy gyümölcsökkel turmixolva eddig is fogyasztottam már párszor a halványítózellert, de inkább salátákba szeretem tenni a ropogóssága miatt, viszont így egymagában, azért nem akkora élmény, annak ellenére, hogy nagyon szép kinézetre. Nekem nincs gyümölcscentrifugám, így kevés vízzel turmixoltam, szóval a rostok benne maradtak, ezáltal sűrűbb az állaga. Azonnal jobb lett a gyomrom és a közérzetem, pedig előtte egy korty víztől már hányingerem lett, küzdöttem, hogy legalább annyit igyak, hogy ne száradjak ki. Az ebédem végre jólesett aznap és mikor este korogni kezdett a gyomrom és nem émelygés és feszülés jelezte, hogy kéne már enni valamit, kedvem támadt örömtáncot lejteni a rendelő előtt, miközben az ultrahangra vártam. Azóta már A férfi is issza, és imádja. Követeli reggelente a zellerlevet. Komolyan mondom! Aki sok húst fogyaszt, annak külön áldásos lehet a hatása, illetve bármilyen nehéz étel után pár órával szépen lenyugtatja a gyomrot.

Hogy mit tud a zeller? Gyakorlatilag a könyv minden emésztési problémára és emésztőszervi panaszra ezt ajánlja beiktatni első körben reggelente éhgyomorra, de a nap folyamán is bármikor fogyasztható minél több, annál jobb. A hatását egymagában fejti ki legjobban az üres gyomorban.  Idézem: “A zeller erősíti a sósavat a gyomorban, és biztosítja az ásványi sókat a központi idegrendszer számára. Egyéni nátriumvegyületeket tartalmaz és ezek az ásványi sók rengeteg bioaktív nyomelemet és tápanyagokat kötnek meg.” Jól hangzik nem? Pff, értelmezni is alig tudom, de működik és csodálatos és ki gondolná erről a növényről? Legyintünk, ugyan már csak zeller, hogy használhatna ilyen esetben pont ez? Hát így. Azóta semmi bajom, hogy mi okozta? Sosem fog kiderülni, egy nagyobb stresszfaktor hatására talán pont akkor aktíválódott bennem egy olyan baci, amit amúgy lehet meg sem érzek. Ezen már nem agyalok, de az néha átsuhant a fejemben, hogy mi lett volna ha, ismét visszamegyek az orvoshoz, miután beszedtem 4 levél savlekötőt szorgalmasan és nem változtott semmi…

Nem nyújtom tovább, a könyv fantasztikus és hasznos, megjelent egy másik is, Gyógyító ételek címmel, amúgy meg mentem a konyhába főzni, ti meg egyetek jókat, sok, igazi, friss élő ételt!

Hozzávalók:

4 db szárzeller (vagy több)

víz

A szárzellert alaposan megmostam, a durvább végeit levágtam, a leveleket is rajta lehet hagyni, de ami csúnyább, azt tépjétek le.

Felaprítottam, turmixgépbe tettem, felöntöttem annyi vízzel, ami kb. 1 kisujjnyival ellepi és pár msp alatt simára turmixoltam. Ha túl sűrű, tegyetek még hozzá vizet.

Banános kivis szárzeller turmix:

1 adaghoz, turmixoljatok le egy banánt, egy kivit és 2 db szárzellert annyi vízzel, ami ellepi és már iható is. Isteni!

 

Forrás: http://www.medicalmedium.com/blog/celery-juice

Sütőtökös brokkolis rizstészta tofuval

Ezzel zártam az idei sütőtök szezont! Ez tulajdonképpen egyszerű kínai gyors kaja, ha úgy tetszik, amiben szokatlan lehet ez a zöldség, de csak lehet, mert valójában helyt állt ezen a fronton is, ahogy már annyi minden más ételben.

Hétköznapokon mindig nagy sikere van nálunk egy olyan ételnek, ami édes is, savanyú is, csípős is, ha éppen arra is igény van. Utóbbiról a gyömbér vagy a chili gondoskodik, ez kedv függő, most elég volt a gyömbér enyhén csípős aromája, így A férfi gyomra sem robban fel, ha ezt egy késő esti vacsora gyanánt támad kedve elfogyasztani.

Ha nem kapnátok már sütőtököt, tehettek bele édesburgonyát, de akár sárgarépát is. Ha van kéznél koriander vagy petrezselyem, szórjatok rá tálalásnál nagy marékkal, ha nincs, akkor megteszi a zellerszár levele is.

Éljen a kínai gyors kaja, otthon elkészítve!

Hozzávalók 3-4 adaghoz:

30 dkg rizstészta

1 zacskó tofu

1 fej brokkoli

nagydobosi sütőtök negyede ( v kisebb hosszúkás kanadai tök fele)

2 db szárzeller (elhagyható)

fél hüvelykujjnyi gyömbér

2 duci gerezd fokhagyma

pár evőkanál szezámmag

2-3 evőkanál szójaszósz

só, bors

kókuszolaj

Elkészítése:

A tököt előző nap megsütöttem.

A rizstésztát forró vízzel leforráztam, állni hagytam 10 percig, majd leszűrtem.

A brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe szórtam, és kb. 5 percig főztem, majd leszűrtem.

Egy serpenyőben felhevítettem pár kanál kókuszolajat, rászórtam a tofut, 1-2 perc alatt átpirítottam, ment hozzá közben a felaprított gyömbér és fokhagyma, majd  a szezámmag is.

Ezután hozzáadtam a brokkolit, a sütőtököt kisebb darabokra vágva, szárzellert feldarabolva, majd a rizstészta is ment hozzá, végül meglocsoltam szójaszósszal, alaposan átforgattam nagy lángon és el is készült.

 

Tom Kha leves

Ízutazás következik Ázsiába, de nem kell azért ennyire messzire mennetek, mert egyrészt ezt a levest egy jobb thai étteremben is megtaláljátok, másrészt otthon is elkészíthetitek!Nem titok, hogy ez az én kedvenc távol-keleti levesem, először Thaiföldön ettem ilyet, illetve azóta találtam egy klassz éttermet itthon, ahol az esetek 90 %-ban ezt rendelem. Az történt, hogy kedves barátném gondolt rám, miközben Koh-Samui szigetén süttette magát és hozott nekem egy kisebb zsáknyi fűszert. Bemutatom nektek ezeket először is, de ne ijedjetek meg, mert bár nem kaphatóak minden sarki közértben, de nagyobb ázsiai fűszerboltokban igen, viszont azért ezek nélkül is tudtok majd hasonlóan finomat készíteni.

A leves alapja kókusztej és thai fűszerek, még hozzá thai citromfű, pontosabban citromnád, hiszen ez teljesen más, mint a hazai citromfű, ez frissen is kapható illetve szárított formában is, én is ezt használtam. Aztán kerül bele galangal, amit thai gyömbérnek is neveznek, de csak erős idegzetűek harapjanak rá. Állagra és kinézetre is olyan, mint a gyömbér, viszont ízre annál sokkal durvább, intezívebb, talán kesernyésebbnek mondanám.

Aztán kerül bele kaffir lime levél, ami kinézetre, tapintásra a babérlevélre hasonlít, de az íze természetesen aromás, citrusos, a keleti konyha alapanyaga szintén. Na és a korianderről se feledkezzünk meg, ami itthon is népszerű és enélkül sem létezik nagyon étel Távol-Keleten. Ja és persze chili sem árt, ha van kéznél. Szóval ezek adják az alapot, de lehet a levesünk vegetariánus, mint az én verzióm, és akkor gombát tesznek bele, vagy húsos, akkor csirkével főzik és készül tengergyümölcseivel is, elsősorban rák kerül olyankor hozzá. Aztán löttyintenek még bele halszószt is, én ezt kihagytam belőle, de ti nyugodtan, ha van kéznél.

Nos, ha nem kaptatok galangalt, akkor használjatok gyömbért, ha nem akartok thai citromfű után rohangálni, vegyetek zöld citromot, amúgy is kell bele a héja és a leve, és a kaffir lime levél is elhagyható, viszont mindképp legyen benne friss chili és friss koriander, ezeket piacon is megvehetitek, na és persze kókusztej. Ha ezek meg vannak, akkor is finom lesz az végeredmény, aztán, hogy húsosat, rákosat, vagy gombásat főztök, az már a ti döntésetek. Íme az receptem, rá fogtok kattanni!

Hozzávalók 3 főre:

25 dkg gomba

2 db sárgarépa

1 db fehérrépa

1 db paradicsom

1 lime reszelt héja

fél lime leve

3 deci kókusztej

4 deci víz

1 db vöröshagyma

1 db fokhagyma

3 db galangal

4 db kaffer lime levél

1 evőkanál szárított thai citromnád

1 pici chili (vagy több, ha csípősebben szeretitek)

kis csokor koriander

kókuszolaj

A fűszereket beleszórtam a fazékba(lime levél, galangal, citromnád, chili, fokhagyma és vöröshagyma aprítva), összeforgattam kevés kókuszolajon őket, a hagymákat hagytam kicsit párolódni, majd felöntöttem a kókusztejjel és összeforraltam az egészet. Ezután a fűszereket át kellene szűrni. Én lusta voltam….

Szeletekre vágtam a gombát és a répákat, felaprítottam a koriandert. A répákat adtam először a leveshez, felöntöttem vízzel, majd mikor félig megpuhultak, hozzáadtam a gombát is, és a koriander felét, reszeltem hozzá a lime héjából is, majd együtt rotyogott az egész, míg a gomba is átpuhult, a legvégén adtam hozzá a felkockázott paradicsomot, a maradék reszelt lime héjat, facsartam bele a levéből is és a maradék friss korianderrel tálaltam.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!