Pálmafa Project

Így készíts ajvárt

Ha nyár, akkor ajvár! Grillhúsok mellé a legjobb kence szerintem és nem nagy ördöngősség elkészíteni otthon, meló nincs vele szinte, csak egy laza turmixolás és már fogyasztható is.Készítettem már hasonló paprikakrémet és írtam is akkor róla hosszabban, miért is ápolok szorosabb barátságot az ajvárral. Most adott volt A férfi szülinapja és plejskavicát terveztem sütni, ami ugyebár a csevaphoz hasonló balkáni húspogácsa, így alap volt, hogy ajvár is megy mellé, viszont nem akartam boltit venni.

Többféle ajvár van, ahány vidék, annyiféle módon készítik, valahol nem is kerül bele padlizsán, csak a piros, vastaghúsú paprika, több receptben, viszont még tv paprika is kiegészíti, most én is így készítettem. Amúgy teljesen mindegy melyiket választjátok, mindegyik nagyon finom, talán csak annyi a lényeg, hogy mindig a paprika íze domináljon. Olvastam, hogy valaki pici ecetet is tesz bele, sőt cukrot is, ez szerintem felesleges, mert így is édes lett.

Most csak egy üveggel dobtam össze, de természetesen nagyüzemben is gyárthatjátok télire, ilyenkor még a zöldségek sütése után össze is szokták főzni az egészet, mintha lekvár készülne. Nem lehet elrontani, bátran próbáljátok ki, ha van lehetőségetek, grillezzétek a zöldségeket, úgy kapnak még egy plusz ízt.

Ja, és nem csak hús mellé finom ám, hanem pirítósra, szendvicsbe, tésztára, vagy csak úgy friss zöldségeket mártogatni.

Még több ajváros receptet itt találtok!

Hozzávalók 1 közepes üveghez:

1 db padlizsán

3 nagyobb kápia paprika

1 tv paprika

2 gerezd fokhagyma

só, bors

A padlizsánt hosszában félbevágva húsával lefelé, a paprikákat pedig egészben tettem egy sütőpapírral borított tepsire és 180 fokon kb. 25 perc alatt puhára sütöttem őket. Mikor kívül kezd feketedni a héjuk, kissé ráncosak lesznek és összeesnek, na akkor jók.

Kicsit hűlni hagytam őket, majd a padlizsán húsát egy fakanállal kikapartam, a paprika héját lehúztam és egy tálba tettem őket, hozzáadtam az aprított fokhagymát, sót, borsot és botmixerrel pürésítettem. Üvegbe töltöttem és már ehető is tulajdonképpen, aztán mehet a hűtőbe.

Cukkinis spenótos panzanella

Még csak július eleje van, de tőlem máris megkapta a nyár legjobb salátája címet ez a kiadós tál. Olasz kenyérsaláta ő, ahol ezúttal nem a paradicsomé a főszerep, hanem a friss cukkinié és a spenóté.Salátához (is) kenyeret enni pedig már már vétek szerintem, de a panzanella kivétel! Az olívaolajon pirult kenyérkockák valahogy más dimenzióba kerülnek ilyenkor és feldobják, tartalmassabbá teszik a többféle lédús zöldséget ropogósságukkal. Sőt a gyümölcsöt is, ami most őszibarack, a savassága és a savanykásan édes íze tompítja a spenót földes aromáját, kell bele tényleg.

Bébi spenótot is tehettek bele, akkor nem kell párolni, de én a vastagabb levelűt szeretem kicsit megfonnyasztani. Tudom, hogy sárga cukkinit nem kapni mindenhol, csak nagyobb piacon találhattok ilyet, de természetesen a zöld is jó, de a színe miatt érdemes mégis ilyet felkutatni néha, vagy sárga paradicsomot.

Isteni, legjobban mégis A férfi örült a salátának, “wow visszatértél” felkiáltással termelt be egy tetemes adagot vacsorára. Én is csipegettem persze, még ebédre is maradt másnap, de mint mostanában legtöbbször, leragadtam a kenyérkockák, sajt, paradicsom szentháromságában, úgy látszik a bébi ilyesmit kíván…

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 db sárga cukkini

fél kg spenótlevél

4 db paradicsom

2-3 db nagyobb őszibarack

10 dkg zöldfűszeres gomolyasajt (más sajt is jó, pl. feta, mozzarella)

4 szelet szikkadt teljes kiőrlésű kenyér

4 szál lila újhagyma

1 duci gerezd fokhagyma

só, bors

olívaolaj

pár csepp balzsamecet

pár csepp citromlé

A spenótot alaposan megmostam, kisebb darabokra tépkedtem és kevés kókuszolajon megfonnyasztottam. Közben picit megsóztam, borsoztam, reszeltem hozzá fokhagymát, majd félretettem.

A spenót helyére mentek a cukkiniszeletek, ők is pár percet kaptak nagy lángon, míg az olduluk pici színt kapott, de még kellemesen roppanós maradt az állaguk. Mikor ez is elkészült, mentek a serpenyőbe a kenyérkockák szintén pár percre, némi olívaolajjal meglocsolva.

Egy nagy tányérra szórtam a spenótot, rá a cukkinit, majd a paradicsom darabokat, sajtot, pár szelet őszibarackot adagonként, felkarikázott újhagymát, kenyérkockákat. Pici só, ha még szükséges, pici bors, pár csepp citromlé, balzsamaecet és olívaolaj is került rájuk. Frissen az igazi!

A klasszikus panzanella receptjét itt találjátok!

Bazsalikom pestós csirke karfiollal

Ha nagyon nincs kedvem csirkét enni, de mégsem tudom kikerülni, hogy csirkemellet kelljen csinálom, mert a gyúrós férfi gondoskodik róla, hogy véletlenül legyen a hűtőben mindig annyi, hogy már a fagyasztóba sem fér be, na akkor készül valami hasonló tepsis produkció.Az előbb finoman fogalmaztam, elárulom, hogy az elmúlt pár hétben csirke közelébe sem bírok menni, a látványát se… A csirke undoritisz kb. 3 hónapja tart és könnyen lehet, hogy ez még 6 hónapig nem változik, kitaláljátok az okát? Igen, “baby on board” kérem szépen, most már elárulhatom, baba a láthatáron. Ez az oka, hogy recept is alig a blogon, az étvágyam eléggé bekorlátozódott, hogy finoman fogalmazzak.

Farkasétvágy helyett, én azért eszem, mert muszáj és azért főzök (néha), hogy a gyermekem apja ne haljon éhen. Ok, ez túlzás, remekül süt rántottát és irtó gyorsan tud pizzát rendelni gyrossal, sőt a reggeli zabkását is már ő készíti, mert én már azzal is ritkán kerülök köszönőviszonyba. Reggeli gasztro villantásaim, a paradicsomos pirítósban, és egy banán meghámozásában általában kimerülnek.

Vannak azért termékenyebb napjaim a konyhában is, általában hétvégén kicsit összevakarom magam és úgy teszek, mintha ismét kreatív gasztroblogger lennék. Most kevésbé voltam kreatív, inkább ötletet merítettem a Dolce Vita blog hasonló receptjéből. Akkor a legfinomabb, ha friss pestót készítetek hozzá, nem muszáj bazsalikomból, bármilyen zöld fűszer jó, petrezselyemből is szuper zöld kence virítható pár perc alatt.

A férfi kapott mellé rizst köretnek, nekem bőven elég volt a karfiol. Kiváló hétvégi fogás lehet több vendég részére!

Hozzávalók 4 főre:

2 közepes karfiol

4 szelet csirkemell

3 deci natúr joghurt (tejföl v kefir is jó)

2 db tojás

pár db paradicsom

1 mozzarella

só, bors

kókuszolaj

Bazsalikom pesto:

2 kis csokor bazsalikom

2 evőkanál szezámmag (fenyőmag, dió, mandula is jó)

1 duci gerezd fokhagyma

pár evőkanál olívaolaj

só, bors

Elkészítése:

Először elkészítettem a pestót, ezt előtte pár nappal is megtehetitek, de akár jobb minőségű boltit is használhattok hozzá.

A bazsalikomot nagyjából összedaraboltam, egy botmixer táljába tettem, hozzáreszeltem a fokhagymát, csorgattam bele pár evőkanál olívaolajat, megsóztam, borsoztam. Azért nem tudok pontos mennyiséget írni az olívaolajból, mert ez változhat, függ a bazsalikom mennyiségétől is. Először pár kanállal kezdjétek és ha turmixoljátok, meglátjátok, hogy szükséges-e még hozzá. Krémesnek kell lennie, és ha nem használjátok fel azonnal, akkor az üvegbe kanalazva a tetején álljon meg egy vékony rétegben az olívaolaj, hiszen ez is tartósítja. Turmixolás után tettem hozzá, az előtte száraz serpenyőben megpirított szezámmagot.

A karfiolt rózsáira szedtem és forrásban lévő vízbe dobtam kb. 5 percre, hogy kicsit megpuhuljon. Nem kell teljesen puhának lennie, hiszen a serpenyőben is időt tölt még.

Ezalatt a felkockázott csirkemellet egy serpenyőben, kevés kókuszolajon lepirítottam.

A pestót (kb. 4 evőkanál kell) elkevertem a joghurttal és a két tojással, majd ráöntöttem a csirkemellre és a leszűrt karfiolra. Összeforgattam és a tepsibe öntöttem az egészet. Rászeltem a paradicsomokat, a tetejére a mozzarellát és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam, kb. 20 perce, míg a sajt ráolvadt.

Még több pesto receptet itt találtok!

Barackos kecskesajtos galette

Ha van egy kényelmes, ráérős reggeletek és kb. 45 percetek, amiből 15 perc a “meló”, akkor bátran álljatok neki elkészíteni ezt a gyümölccsel megpakolt tönköly batyut.Nagyjából minden évszakban készül nálam 1-1 galette, az éppen szezonális gyümölcsökből, zöldségekből, vagy mindkettőből egyszerre. Tulajdonképpen ebéd is lehet, de én mégis valamiért mindig reggelire készítem, olyan szendvics pótlék. Illetve annál sokkal jobb, mert édes, sós, pikáns egyszerre és minden különösebb konyhai jártasság nélkül kivitelezhető, ami általában a péksütik esetében nem árt.

Ha szokatlannak is tűnik a gyümölcs-sós sajt kombó, csak kóstoljátok meg, és ígérem megváltozik a véleményetek! Remek vendégváró is, ez esetben nem árt dupla adagot készíteni, mert szemvillanás alatt elfogy. Barack helyett málnával, szederrel is isteni!Hozzávalók 30 cm átmérőjű pitéhez (4 szelet):

3 deci tönkölyliszt

10 dkg vaj

50 ml víz

2 evőkanál eritrit

csipet só

Tetejére:

4 db barack

5 dkg kecskesajt

1 evőkanál aprított friss rozmaring v 1 mokkáskanál szárított

pár csepp méz

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálba tettem, a vajat kisebb kockákra vágva és összegyúrtam, majd betettem a hűtőbe előző este. 20 perc is elég neki amúgy, de én frissen reggelire készítettem.

Másnap reggel a tésztát a pultra tettem, hogy kicsit felmelegedjen és könnyebb legyen nyújtani. Ezalatt előmelegítettem a sütőt 180 fokra, a barackokat felszeltem és felaprítottam a rozmaringot is.

A tésztát kinyújtottam nagyjából kör alakúra, áttettem a tepsire és a szélén kb. 2 centis sávot kihagyva, rámorzsoltam a közepére a sajtot, majd ráhelyeztem a barackszeleteket. A tetejét megszórtam rozmaringgal és pár csepp mézet is csorgattam rá.

Kb. 25 perc alatt megsült, mikor szép aranybarna a széle, ki lehet venni. Langyosan, de hidegen is finom!

 

Áfonyás sárgadinnye krémleves

Kánikulában a legjobb! 10 perc alatt kész, ha hideg a dinnye és a víz, akkor hűteni sem kell, csak elkanalazni.A jelszó továbbra is, ne főzd a gyümölcslevest! Mert minek??? Csak nézd ki a legszimpatikusabb gyümölcsöt a piacon, boltban, max. 3 féle elég is, turmixolj, édesítsd kedv szerint pici mézzel, bár én most semmilyen plusz cukrot nem adtam hozzá, csempéssz bele valami extrát, mint itt a füge vagy a levendula, de lehet mandula, dió is akár, hogy ropogjon és élvezd az ízeket!

Nem utolsó sorban pedig gyönyörködj a színekben, ráadásul a tányér mosogatás is megspórolható. Ha nincs turmixgép, egy botmixer is megteszi. Ennél több érvet nem tudok felsorolni már, hogy kipróbáljátok. Ja, de! Gluténmentes, laktózmentes, néha kókusztejszínt szoktam beletenni, kedv és ízlés dolga, és nincs elfőzve a gyümölcsök vitamintartalma, ami a legfontosabb, az íze meg mennyei!Hozzávalók 4 főre:

1 db sárgadinnye

20 dkg áfonya

8 db aszalt füge

1 zöld citrom leve

csipet levendulavirág

A sárgadinnyét félbevágtam, és az aljából is levágtam egy kis darabot, hogy “talpa” legyen, ne dőljön el. A magokat kidobtam, a húsát kikanalaztam és a turmixgép táljába tettem. Csorgattam bele zöld citrom levet, és itt lehet édesíteni is mézzel például, ha a dinnye nem lenne elég édes, és felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte.

Ezután egy tálba öntöttem a dinnyelevet, majd beleszórtam az áfonyát és a felaprított fügét, illetve morzsoltam bele egy pici levendulát is. Alaposan behűtöttem, majd a dinnye héjában tálaltam.

 

Kapros marhahúsos töltött tök

Tökfőzelék helyett készítettem, mert én azt nem igazán szeretem, viszont a tököt és a kaprot amúgy igen. Úgyhogy ezt találtam ki egyik nap egy klassz vacsorának és másnapi ebédnek.Maradék újrahasznosítás is volt egyben, mivel várakozott a hűtőben főtt köles előző napokról, viszont a kölesnek az nem áll jól, kiszárad, natúr köretként nem igazán jó megenni. Alapesetben ilyenkor felturbózom zöldségekkel, olívaolajjal, citromlével, hallal esetleg, mint egy salátát és máris jobb színben és ízben tündököl. Most azonban tartalmasabb ételre vágytam és tudtam, hogy A férfi is inkább egy marhahúsos verzióért fog rajongani, így született a töltött tök.

Jó tanács, mielőtt nekiálltok a tök belsejét kimagozni és nem marad semmi a húsából, hogy ne tegyétek! Mert az elősütésnél a magok átpuhulnak, így nem érződik, ha visszakerül a töltelékbe, másodszor, kiderült, hogy még plusz ízt és textúrát is ad az ételhez, ugyanis sütésnél a felülre kerülő magok megpirulnak és ropogni fognak, ami külön piros pontot kapott.

Nagyon finom nyári étel, gyorsan elkészül, elkészíthetitek cukkiniből is, köles helyett rizs is jó, és bármilyen hús.

Hozzávalók 4 főre:

2 db tök

40 dkg darált marhahús

1 fej vöröshagyma v pár szál újhagyma

2 duci gerezd fokhagyma

2 deci köles

1 csokor kapor

só, bors

olívaolaj

Uborkasaláta:

2 dk kígyóuborka

1 kis doboz natúr joghurt

1 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál almaecet

só, bors

Tetejére: 5-10 dkg kecskesajt( feta v más sajt is jó)

Elkészítése:

A salátához lereszeltem az uborkát, megsóztam, állni hagytam 5-10 percig, majd kicsavartam a levét, reszeltem hozzá fokhagymát, megcsorgattam almaecettel, és összekevertem a joghurttal, valamint megborsoztam. Betettem a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

A tököket hosszában félbevágtam és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam 20-25 percre.

Ezalatt felkockázott vöröshagymát kevés kókuszolajon megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a darált húst és lepirítottam, sóztam, borsoztam.

A köles nekem előző napi maradék  volt, amit dupla mennyiségű vízbe főztem meg.

A kaprot felaprítottam, a tököt kivettem a sütőből és kivájtam egy kanállal a belsejét. A magokat nem szedtem ki, mert átpuhultak, amik a töltelékben a sütésnél felülre kerültek, azok pedig ropogósra pirultak és ez ízben külön jót tett az ételnek.

Egy nagy tálban összekevertem a kölest, a húst, a kaprot, a tök kikapart belsejét, belereszeltem a fokhagymákat, fűszereztem, és belekanalaztam a tökök belsejébe, amit előtte szintén picit sóztam és borsoztam.

A tetejét meglocsoltam vékonyan olívaolajjal, rámorzsoltam a sajtot és betoltam a sütőbe kb. 20 percre, míg a tök teljesen átpuhult és a sajt megpirult a tetején.

 

4 tuti gyümölcsmártás recept

Ha emlékeztek még a klasszikus, retro, menzás gyümölcsmártásokra, sok tejjel, sok liszttel, főtt hússal, darával, és tán még néha főtt krumpli is figyelt a tányéron, és titeket is rázott a hideg ettől, akkor próbáljátok ki a következő recepteket. Ha viszont szerettétek őket és a mai napig így készítitek, akkor is megéri néha újítani!

Egyébként nekem semmi bajom nem volt ezekkel a mártásokkal, egészen addig, amíg a hús nem került rá, sosem értettem mit keres benne, annak ellenére, hogy például sültek mellé képes vagyok gyümölcsös köretet megenni. Ízlés dóga!

Jöjjenek viszont azok a receptek, amik az elmúlt években a legjobban ízlettek. Klikk a képekre a receptekért!

  1. Tárkonyos gyümölcsmártás zabkorpás morzsával

2. Epres, áfonyás, cseresznyés gyümölcsmártás kesumorzsával

3. Levendulás gyümölcsmártás diómorzsával

4. Cseresznyés, céklás gyümölcsmártás kecskesajttal

Cukkinis lecsó quinoával

Klasszikus nyári étel, ki ne szeretné? Például én utáltam gyerekkoromban. Aztán egyszer megéreztem az illatát miközben a kolléganőm melegítette és onnantól kezdve lám, megszerettem a lecsót én is. Minden nyáron elkészül párszor, kicsit mindig variálok rajta, hiszen a lecsó ezt megengedi, anélkül, hogy az íze sokat változna. Általában a tojásos verziót főzöm, de megeszem anélkül is, hol kerül alá szalonna vagy kolbász, de inkább nem, néha teszek bele kölest vagy rizst, néha meg egymagában eszem. Aztán van ugye a francia verzió a ratatouille, amiben a padlizsán és a cukkini is főszerepet kap.

Ez az étel valahol átmenet a magyaros és a francia lecsó között, hiszen cukkini már van benne, és a tetején a kakukkfű is elviszi mediterrán irányba, a quinoát meg egy  hirtelen meggondolásból borítottam bele a végén, mivel elég sok levet engedtek a zöldségek, így kellett valami ami felszívja. A fehér kenyér helyett a quinoa pedig egy roppant egészséges megoldás, mert pár perc alatt megfő, viszont mégsem tolakodó az ételben, csupán kiadósabb a végeredmény. Ha attól tartanátok, hogy valamelyik családtag így nem enné meg, hát azt javasolom nem mondjátok el neki, hogy quinoa van benne, ugyanis nem igazán észrevehető, pláne, ahogy a tojással elkeveredik.

Isteni, nagykanál jár mellé!

Hozzávalók 3-4 főre:

5 közepes paprika

5 paradicsom

1 db cukkini

1 db vöröshagyma

1 deci quinoa (rizs vagy köles is jó helyette)

3 db tojás

só, bors

kókuszolaj

Tetejére: kakukkfű vagy más fűszer

A vöröshagymát felaprítottam és kevés kókuszolajon megfonnyasztottam. Hozzáadtam a feldarabolt paprikát, majd kb. 10 perc elteltével a felkockázott paradicsomot és cukkinit is. Fűszereztem, majd kb. 10 perc után beleszórtam a quinoát is. Ha nem engedett elég levet a zöldség, akkor pici vizet öntsetek alá, nekem erre nem volt szükség. Lefedve lassú tűzön kb. 10 percig hagytam főni, míg a quinoa megpuhult, majd beleöntöttem a felvert tojásokat is és kevergetve megvártam, míg a tojás megfelelő állagú lesz, ez ízlés dolga én nem szeretem, ha nagyon folyós. Tálalásnál megszórtam még friss kakukkfűvel.

Tönkölylisztes meggyes pite

Klasszikus meggyes pite reform üzemmódban, de igazából észre sem venni a különbséget, hiszen a meggyé a főszerep és a tészta is puha és omlós.Mellesleg 5 éves lett a blog és erre az alkalomra mindig valami epres nyalánkságot szoktam készítettem az elmúlt években. Idén csak nekem tűnik úgy, mintha ránk szakadt volna az egész nyári gyümölcs termés egyszerre? Az eper is valahogy hamarabb beérett és az utóbbi napokban nem igazán kaptam szépet, a legtöbb túlérett volt és már roskadozik a piac a fekete cseresznyétől és meggytől. Biztos az időjárásnak köszönhető ez vagy én vagyok kissé más dimenzióban, hogy ezekre rácsodálkozom…

Szóval a túlérett eper helyett savanykásan édes meggyre vágytam és csakis kizárólag meggyes pite alakjában vizualizáltam azt. Nem bírtam kiverni a fejemből, pedig hét közben nehéz rávenni, hogy ilyesmit süssek, hogy kimagozzak 2 kg meggyet, arra meg pláne. Célozgattam rá A férfinak, de hirtelen dolga akadt… A pite 3 napig készült, de ez ne riasszon el benneteket, mert ez az én lustaságom miatt volt így, valójában a magozáson kívül kb. fél óra meló van vele. Szóval első este kimagoztam a meggyet. Csak úgy komótosan a szoba közepén a szőnyegen ülve. Hol máshol? Egy rakás nylon zacskóval vettem körbe magam, de így is úgy néztem ki a végére, mint egy horrorfilm mellékszereplője. A második napon megpihentem és néztem a hűtőben a meggyet és elképzeltem, hogy megsüti magát pitének. Sajnos ez nem történt meg, így a harmadik napon feltámadtam és legyártottam a pitét, akkora lendülettel, hogy még egy klassz lecsót is összedobtam közben fél kézzel. Természetesen utóbbiból nem tettem a pitébe.

A 4. nap reggelén pedig meggyes pitét falatoztam, gondosan körbevágtam a szélét ujjnyi vastagon, hiszen akkor is ez a legjobb része a sütinek és csuda bódog voltam vele.

Hozzávalók 25 x 30 cm-es tepsihez:

Tésztához:

40 dkg tönkölyliszt (nálam vegyesen fehér tönköly és teljes kiőrlésű)

24 dkg vaj

4 evőkanál kefir vagy tejföl

2 evőkanál darált dió

2 tojás sárgája

2 teáskanál sütőpor

2 evőkanál eritrit

csipet só

Töltelékhez:

70 dkg magozott meggy (kb. 2 kg maggal együtt)

8 dkg darált dió

4 evőkanál eritrit

2 teáskanál fahéj

2 evőkanál rizsliszt

Tetejére: 

2 tojásfehérje

Elkészítése:

A lisztben elkevertem a sütőport és elmorzsoltam benne a vajat. Hozzáadtam az összes többi hozzávalót is és összegyúrtam a tésztát. Könnyen nyújtható, puha, ruganyos tésztát kell kapni. Ha túl ragacsos lenne, akkor pici lisztet adjatok még hozzá. A tésztát a hűtőbe tettem, míg a töltelék elkészült.

A meggyet már előző nap kimagoztam, most pedig egy lábosban felöntöttem annyi vízzel, ami félig ellepte, megszórtam a cukorral és a fahéjjal, majd pár percig hagytam főni. Egy merőkanál főzőlében simára kevertem a rizslisztet és visszaöntöttem a meggyhez. Megvártam, míg besűrűsödik és elzártam a gázt alatt. Picit félre tettem hűlni, míg kinyújtottam a tésztát.

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Lisztezett deszkán félbevágtam a tésztát, majd kinyújtottam az egyik felét és a tepsibe fektettem. Megszurkáltam villával, majd megszórtam a dióval. Ráöntöttem a meggyes tölteléket és egyenletesen eloszlattam. Ezután kinyújtottam a tészta másik felét és a meggy tetejére fektettem. Ezt is megszurkáltam villával, majd lekentem a maradék tojásfehérjével. 35 perc alatt megsütöttem, de ez sütőfüggő, kb. 30 percnél érdemes ránézni.

Ha kihűlt, szépen szeletelhető.

Cseresznyés meggykrémleves főzés nélkül

Savanykás, édes, picit sós, isteni kombináció, ha egy egészséges nyári levesre vágytok. A magozást leszámítva, 5 perc alatt kész.Végre eljött az igazi gyümölcs szezon és korlátlan mennyiségben gyárthatok leveseket belőlük, egész pontosan nyers leveseket, hiszen már évek óta nem főzöm őket. Minek? Pont a lényegüket veszítik el, ha szét vannak főzve és teletolva tejszínnel és néha liszttel is sajnos.

Ráadásul így elronthatatlanok, ha túl savanyú édesítem, ha túl édes, csavarok bele még citromot, ha túl híg, adok hozzá még gyümölcsöt, ha túl sűrű, akkor meg vizet, vagy szimplán gyümölcsmártás lesz belőle.

Nagyon pici kókusztejszínt vagy néha joghurtot szoktam még hozzáadni, de legtöbbször azt sem,  mert így lesz mennyi az íze, a színükről meg nem is beszélve. Csak a fantáziátok szab határt, bármilyen gyümölcsből elkészíthetitek, itt is lehetett volna még játszani, ha vegyesen turmixolom a meggyet a cseresznyével, vagy az arányokon változtatok, de én most egy savanyú alapot szerettem volna, ami pár szem édes cserivel van megkoronázva, a tetején meg egy pici sós íz, ami most kesu, de akár feta is lehetne.

Próbáljátok ki és sosem főzitek többet a gyümölcslevest!Hozzávalók 4 főre:

1 kg meggy

30-40 dkg cseresznye

fél lime leve

2-3 evőkanál eritrit v méz ízlés szerint

2 evőkanál kókusztejszín (helyette joghurt v tejszín is jó)

Tetejére: 10 dkg sós kesudió

A meggyet és a cseresznyét kimagoztam. A meggyet a turmixgép táljába tettem, hozzáadtam a lime levét, az eritritet, kókusztejszínt és felöntöttem annyi vízzel, hogy kb. két ujjnyival ellepje, majd krémesre turmixoltam.

Tálba öntöttem, beleszórtam a cseresznyét, majd behűtöttem. Tálalásnál kevés kesuval megszórtam.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!