Pálmafa Project

Epres paradicsomos hajdinalepény

Indulhat ennél jobban egy hétvégi reggel? Pláne, ha borult az idő és lóg az eső lába, muszáj a tányérra napsütést és tavaszt varázsolni!Szóval lepényre fel, mostanában én is ritkán készítek ilyesmit, pedig gyorsan meg van, és vacsorára is tökéletes amúgy, bármilyen zöldséges cuccal és néha mozzarellát is szeretek tépkedni rá, vagy feta sajtot. Kedv szerint váltogatom a liszteket, ami általában mindig van itthon, az csicseriborsóliszt, hajdinaliszt és amarántliszt. Ezeket a lepényeket az különbözteti meg a palacsintától, hogy nincs bennük tojás, tej, na és glutén, viszont isteni finomak, sós töltelékekhez pláne, de édesen is lehet őket falatozni természetesen.

Szuper az édes-sós kombó, az eperhez pedig nagyon passzol a paradicsom, még ha furán is hangzik. Én már évek óta párosítom őket a tányéromon és aki kóstolta, szintén rákattant.

A koriander pikánssá teszi, de ha nem szeretitek ezt az elég megosztó fűszernövényt (pedig szuper egészséges), akkor tehetek hozzá petrezselymet vagy bazsalikom is tökéletes, sőt pici mentával is meg lehet bolondítani. Ha szeretitek a csípőset, akkor némi friss chili se maradjon ki, de az én 4 hónapos Csőrikém nem biztos, hogy örülne, ha anyu nagyon becsilizne, így kihagytam.Hozzávalók 2 lepényhez:

2,5 deci hajdinaliszt

1 mokkáskanál kurkuma

víz

kókuszolaj a sütéshez

Töltelékhez:

2 nagyobb db paradicsom

nagy marék eper

1 szál újhagyma (lilahagyma is jó)

kis csokor koriander (helyette bazsalikom v petrezselyem is jó)

pár csepp balzsamecet

1 evőkanál olívaolaj

só, bors

A lepény hozzávalóit összekevertem. Sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie, apránként adagoljátok hozzá a vizet, aztán lehet hígítani, ha szükséges, vagy éppen több liszttel sűríteni, ha túl híg lenne.

A serpenyőben 1 teáskanálnyi kókuszolajat felhevítettem és 1 merőkanálnyi tésztamasszát szétterítettem benne, majd kb. 2-3 perc múlva egy lapáttal megfordítottam és a másik oldalát is megsütöttem, majd tányérra tettem.

Míg a lepények sültek, kis darabokra vágtam az epret és a paradicsomot, a koriandert felaprítottam a hagymával együtt, majd egy tálba szórtam őket és meglocsoltam a balzsamecettel, olívaolajjal, sóztam, borsoztam és picit állni hagytam. Előre is el lehet készíteni és ha kész a lepény, csak előkapni a hűtőből és ráhalmozni, amennyit nem szégyelltek. Ha úgy tetszik, egy sima pirítóson is isteni.

 

Túrógombóc diómorzsával és meggyszósszal

Nemsokára indul a meggyszezon, de addig is készítsétek el a fagyasztóban lapuló, tavaly nyáron elrejtett gyümölcsből ezt a könnyed desszertet. De akár friss epret is használhattok hozzá, vagy bármilyen más piros bogyós gyümölcsöt.Ez egy spontán desszert volt a részemről, szerintem még február derekán, mikor nagyon untam már a telet és nyári gyümölcs hiányban szenvedtem. A banán-alma-narancs triumvirátust azért még én is megunom tél végére. Na, de a tél elmúlt, vagy mégsem? Hagyjuk, tombol a tavasz vagy kora nyár és kész, ettől a nyalánkságtól legalábbis a tányéron mindenképp!

Kicsit rusztikus lett, vagy inkább ronda…deee finom az kétségtelen és csak ez számít akkor, ha rám tör, a gyorsanmostazonnal édességet érzés. Hamar el is fogyott sajnos, a meggyes cuccot majdnem elkanalaztam a lábosból gombóc nélkül, sőt képes voltam még fagyott állapotában is elropogtatni néhány szem meggyet. A fogaim örömtáncot jártak nyilván…

Itt a hétvége, egy tartalmas leves után, második fogásnak is kiváló lehet.

Hozzávalók:

50 dkg túró

15 dkg zabkorpa

10 dkg eritrit

2 tojás

Meggyszószhoz:

50 dkg meggy (fagyasztottat használtam)

ízlés szerint eritrit vagy méz

pár csepp citromlé

fahéj (elhagyható)

Gombócokra:

10 dkg pirított, apróra tört dió

sűrű görög joghurt

A túrót villával összetörtem, hozzászórtam a zabkorpát, csipet sót, eritritet és belekevertem a két tojást is, majd kicsit állni hagytam.

Ezalatt elkészítettem a meggyszószt.A fagyasztott meggyet egy edénybe tettem, édesítettem, belefacsartam citromot és szórtam bele egy csipet fahéjat. Folyadékot nem adtam hozzá, hiszen fagyasztott gyümölcsöt használtam és épp elég levet engedett, de ha szükséges, akkor nyugodtan löttyintsetek fél-1 deci vizet alá.

Vizet forraltam egy nagyobb lábosban, és gombócokat formáztam a zabkorpás túrós masszából, majd a forrásban lévő vízbe dobtam. Mikor feljöttek a víz felszínére, kb. még 1-2 percig hagytam őket főni, majd kivettem egy szűrővel őket.

A diót durvára törtem egy mozsárban, száraz serpenyőben megpirítottam és ezt szórtam a gombócok tetejére, némi görög joghurttal karöltve. Finomra darált dió is jó hozzá természetesen, amiben meghempergetitek a gombócokat.

 

 

Spenótos darált hússal töltött cukkini

A legjobb tölteni való zöldség a cukkini szerintem, mert semleges az íze, ezért millióféle rakomány pakolható bele, ízlés és a hűtő tartalma szerint. Én legutóbb ezeket találtam otthon, így született ez az étel.Olyan régen jártam itt, hogy elmúlt a medvehagyma szezon, pedig a cukkini mellé köretként főzött rizst még ezzel dobtam fel, de az a jó hírem van, hogy snidling is tökéletes hozzá, sőt elég csak a bazsalikom. Már így is sokkal különlegesebb lesz, egy sima rizsköretnél.

Sokszor főzök ugyanabból a pár fő hozzávalóból, ilyen a darált hús, a spenót és a rizs, viszont, hogy ne legyen unalmas, igyekszem más fűszerekkel variálni őket, illetve a szokásos “keveremkavarom” egytálételek helyett, eltérő formában is a tányérra varázsolni őket. A gyorsaság továbbra is szempont, arra az esetre, ha a pulton csücsülő 4 hónapos kis kukta megunja a konyhai műveleteim felügyeletét… Így megy ez mostanában, de nemsokára együtt főzünk. Vagy ezt csak én gondolom így? Kiderül ez is hamarabb, mint gondolnám.Hozzávalók:

2 db cukkini

40 dkg pulyka darált hús

25 dkg mirelit spenót vagy friss

1 fej vöröshagyma

só, bors

kókuszolaj

Körethez:

3 deci rizs

fél csokor medvehagyma (snidling is jó)

kb. 10 db bazsalikom levél

Tetejére: 10 dkg reszelt sajt (füstölt kecskesajtot használtam)

A cukkiniket hosszában félbevágtam, kikanalaztam, és félretettem a belsejét, sóztam, borsoztam, vékonyan megcsorgattam olívaolajjal és 180 fokos sütőbe toltam őket kb. negyed órára, hogy félig megpuhuljanak.

Ezalatt kevés kókuszolajon lepirítottam a húst, hozzáadtam a cukkini kikapart húsát, és a spenótot is, majd ezekkel együtt is pároltam az egészet kb. 10 percig, míg a spenót elfőtte a levét. Sóztam, borsoztam.

Dupla mennyiségű vízben megfőztem a rizst is, és a végén hozzákevertem a felaprított medvehagymát és bazsalikomot.

Mikor a cukkinik megpuhultak kicsit, belekanalaztam a húsos keveréket, sajtot reszeltem a tetejére és visszadugtam a sütőbe őket, míg a sajt ráolvadt.

Medvehagymás fonott kalács

Érdemes ezzel az ünnepi kaláccsal zárni az idei medvehagyma szezont. Aligha lenne erre jobb alkalom, mintha a húsvéti asztal és reggeli egyik sztárja lehet a sonka mellett.Az előző receptnél is azt írtam, hogy az utolsó medvehagymás bejegyzés idén, de aztán nem bírtam megállni, hogy ne süssek én is végre fonott kalácsot. Még jó, hogy azt is megfogadtam, hogy nem eszek több kenyeret. Kicsit javít a helyzeten, hogy ez tönkölylisztből készült, de hangsúlyoznám, hogy ettől ez még liszt és nem fogyókúrás, hiába adják így elő sok helyen…

Húsvétkor amúgy már évek óta nem eszem kenyeret, a sonka, tojás, sok zöldség, pont elegendő egymagában is, hogy jóllakjak, és az amúgy sem kalóriaszegény ebédig kihúzzam. Most viszont megkívántam a fonott kalácsot, amit egyszer csináltam eddig életemben, akkor valamit elcsesztem és nem kelt meg, így inkább hasonlított egy önvédelmi eszközhöz, mint pihe-puha kalácshoz. Most szerencsére sikerült, nem a legszebb, de az enyém, és elfogyott. A Férfit direkt figyelmeztettem este 10-kor, mikor forrón kivettem a sütőből, hogy szemét, kezét levegye róla reggelig. Hát, naná, hogy a fele nem érte meg az éjfélt se. Mondjuk a csücskét én kanyarítottam le, de csak, hogy lássam átsült-e…

Nem tudok erről többet írni, klassz lett, nem ördöngösség az elkészítése sem, ne féljetek nekiállni!Hozzávalók:

60 dkg fehér tönkölyliszt

1 csokor medvehagyma

3 deci tej (kókusztejet használtam)

2 tojássárgája

20 ml olívaolaj

1,5 dkg élesztő

2 dkg méz

1 evőkanál Himalája só

Tetejére:

pár evőkanál szezámmag

1 tojássárgája + 2 evőkanál tej

A langyos tejben elkevertem a mézet és belemorzsoltam az élesztőt, majd lefedve állni hagytam kb. 10 percig, míg az élesztő felfutott.

Ezalatt felaprítottam a medvehagymát, összekevertem az olajjal. A lisztet a kelesztőtálba szórtam a sóval együtt. Mikor az élesztő felfutott, beleöntöttem a lisztbe, hozzáadtam a tojások sárgáját, a medvehagymát, majd addig gyúrtam, dagasztottam, míg szép ruganyos lett a tészta. Ezután rátettem a kelesztőtál fedelét és hagytam, hogy megkeljen. Kelesztőtál híján, elég egy konyharuhával lefedni és kb. 30-40 perc alatt a duplájára kel a tészta. Ezután felmelegítettem a sütőt 180 fokra, a tésztát átgyúrtam, 6 részre osztottam és két kézzel mindegyik adagból kb. 15-20 centis nudlikat sodortam, majd 3-3-at összefontam. Lekentem őket a tojássárgája, tej keverékével, megszórtam szezámmaggal és még negyed óráig hagytam kelni  a sütőpapírral borított és vékonyan kiolajozott tepsin, majd sütőbe toltam 40 percre.

 

 

Medvehagyma pestós borsó-krumpli főzelék

Már csak pár hétig lehet medvehagymát találni, aztán várhatjuk a jövő tavaszt, ha csak nem spájzoltok be és tesztek a mélyhűtőbe is! Érdemes, tényleg mindenféle ételben megállja a helyét, lent találtok még több receptet, de most jöjjön egy klassz főzelék.Krumpli és a borsó, jó páros, curryvel ízesítve készítettem már főzeléket belőlük, de ez esetben az egyik főszereplő a medvehagyma, még hozzá pesto formájában. Most dió helyett szezámmagot tettem bele, de akár mindkettővel is feldobhatjátok ezt a zöld kencét. Mehet tésztára, pirítósra, salátába, húsok tetejére, rizsben elkeverve köretként, soroljam még?

Imádnivaló lett a főzelék színe tőle, na és persze az íze is, olyan friss tavaszias, ami rám fért már a hosszú tél után. Én egymagában ettem, de természetesen mehet hozzá valamilyen feltét, zöldségfasírt, főtt tojás, de hús is akár, kinek mi tetszik, rátok bízom. Csak gyorsan készítsétek el, mielőtt eltűnik a medvehagyma a piacról. Mondjuk bármilyen pestóból el lehetne készíteni…Hozzávalók:

1 kg krumpli

fél kg zöldborsó

3 evőkanál medvehagyma pesto (Recept itt)

1 evőkanál tönkölyliszt v rizsliszt, zabliszt stb

1 deci mandulatej (helyette tejföl, joghurt is lehet)

só, bors

A krumplit meghámoztam, kockára vágtam és a borsóval együtt feltettem főni, annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sóztam, borsoztam. A mandulatejben elkevertem a lisztet és egy evőkanál főzőlevet is adtam hozzá, belekevertem a pestót, majd mikor a zöldségek megpuhultak, visszaöntöttem a főzelékhez és megvártam, míg besűrűsödik és elzártam a gázt alatta.

Még több medvehagymás receptet itt találtok!

Mangós kókuszos rizs

Nevezhetnénk tejberizsnek is, de mégis más. Pláne, hogy az ötletet a thai “mango sticky rice” adta, vagy más néven mangós ragacsos rizs, na és persze az édesség utáni vágyam…Ragacsos rizst nem nehéz készíteni, elég elrontani a rizskészítésnél sokak által kitűzött célt, a pergős rizs állagot. Soha nem értettem, hogy miért baj, ha a rizs ragad, szerintem úgy finomabb és általában senkit nem érdekel az asztalnál a rizs, csak a háziasszony bosszankodik, hogy rossz lett. Felesleges.

Viszont nem adhattam ennek a receptnek az eredeti ragacsos rizs elnevezést, mert nem úgy készítettem, ugyanis, azt Ázsiában gőzölik és külön erre a célra kapható ilyen rizsfajta, na és persze joghurt sincs benne. Itthon is biztos kapható ázsiai gasztro boltokban, de én sima jázminrizsből csináltam.

Amennyire nem szerettem régen a mangót, most minden héten veszek, megpuhul a pulton és kreatívan felhasználható sós és édes cuccokba egyaránt.

Szóval adott volt a szénhidrát utáni vágyam és kinyitottam a konyhaszekrényt, hogy lássam miből élünk. A kedvenc Cocomas kókuszkrémem mindig van otthon, mert imádom és gazdaságosan felhasználható, hiszen két deciből, 6 deci kókusztej varázsolható vízzel hígítva, amúgy meg 1-1 kanálnyit szoktam például a reggeli zabkásához vagy chiapudinghoz adni, hogy jobb íze legyen. Bioboltokban, de a DM-ben is kapható. Persze bármilyen más kókusztej megfelel a célnak.

Hogy még krémesebb legyen, maradék, sűrű görög joghurtot is kanalaztam a végén hozzá, de egyébként anélkül is nagyon finom, de tejszínt is használhattok, sőt inkább mascarponét. Ha a laktózmentesség a cél, akkor a fent említett kókuszkrémmel lehet még krémesíteni a végén is. Kókuszimádóknak meg különösen ez ajánlott.

15 perc alatt kész, én nem bírtam megvárni, míg kihűlt, de ez semmit nem vont le az értékéből és elégedett mosolyt varázsolt az arcomra.

Hozzávalók 4 személyre:

1-2 db mangó

1 bögre rizs (3 deci)

ízlés szerint méz

1 bögre kókusztej

3 evőkanál kókuszreszelék

1 nagy doboz sűrű görög joghurt fele

fél citrom leve

1 bögre víz

fél hüvelykujjnyi reszelt gyömbér

csipet só

A rizst felöntöttem az egy bögre kókusztejjel és egy bögre vízzel. Csak kókusztejjel is készíthetitek, de nekem most ennyi volt itthon. Beletettem a csipet sót és puhára főztem a rizst, mikor beszívta az összes folyadékot, elzártam alatta a gázt és lefedtem. A mézet csak picit később, langyosan adtam hozzá, természetesen cukorral, eritrittel is készíthetitek, azt nyugodtan adjátok hozzá főzés előtt.

Megcsorgattam citromlével, belekevertem a joghurtot, reszeltem bele gyömbért, beleszórtam a kókuszreszeléket, alaposan összekevertem és kis tálkákba adagoltam, a mangót pedig cikkekre vágtam és mellétettem, de akár kockára vágva bele is keverhetitek. Kihűtve az igazi.

 

Szűzérmék brokkolikrémmel és almás tócsnival

Szeretem az olyan ételeket, amely minden eleme akár külön-külön is vidáman falatozható, de együtt, egy tányéron pedig egy klassz, érdekes és nagyon finom ételt alkotnak. Na, ez ilyen!Vicces, hogy ezt is még karácsony előtt készítettem és most kerítek sort a megosztására, de annyi baj legyen, semmi olyan összetevője nincs, ami miatt csak télen lehetne készíteni. Sőt, friss brokkolival és almával, egy jó kis nyári vacsora is lehet. A brokkolikrém a kedvencem talán erről a tányérról, hiszen a maradék szuper reggelire pirítóson tálalva, illetve a tócsni, bár frissen az igazi, de elfogyott az bizony másnap hidegen is.

Ritkán eszünk sertéshúst, de a szűzérme, azon kevés húsfajták egyike, amit néha szeretek készíteni, nem zsíros, de mégis omlós hús lesz a végeredmény, ha nincs agyonsütve. Természetesen más húsból is elkészíthetitek, de ezt az ételt roston sült hallal is el tudnám képzelni, vagy csak a krémet a tócsnival és kész a vega verzió. Sok lehetőség van benne, tessék kipróbálni így is, úgy is!Hozzávalók:

1 egész darab sertésszűz

só,bors

kókuszolaj

Brokkolikrémhez:

40 dkg mirelit vagy friss brokkoli

1 duci gerezd fokhagyma

5 dkg füstölt kecskesajt (más füstölt sajt is lehet)

1-2 evőkanál natúr joghurt (vagy tejföl)

só, bors

Almás tócsnihoz:

4 db alma

2 tojás

3-4 evőkanál rizsliszt

pár kakukkfű ág v 1 teáskanál szárított

só, bors

kókuszolaj

A brokkolit rózsáira szedtem, forrásba lévő vízbe dobtam kb. 5 percre, majd hideg vízzel leöblítettem. Hozzáadtam a többi hozzávalót és botmixerrel krémesre turmixoltam.

Az almákat lereszeltem (nem muszáj meghámozni), majd összekevertem a többi hozzávalóval és kevés kókuszolaj felforrósítása után, kb. 1 púpos evőkanálnyi mennyiséget, kicsit lelapítva, mindkét oldalán kb. 4-4 perc alatt megsütöttem.

A szűzérmét fél centi vastagra szeltem, sóztam, borsoztam, és forró olajon mindkét oldalán pár percig sütöttem, míg megpirult a külseje.

Almás morzsa

Abszolút gyors desszert, mikor csak az jár az ember lánya fejében, hogy valami édességet kaparintson meg, de iziben, és főleg azonnal, de nincs kéznél, semmi rögvest ehető nyalánkság.Ilyenkor nincs mit tenni, gyors körbetekintés a konyhában hűtőben és általában egy ilyen morzsához szükséges gyümölcs, kevés liszt, cukor és vaj, szinte mindig van kéznél. Muszáj kihasználnom, ha a bébi alszik, viszont gyorsnak kell lennem, mert az “ördög” néha nem alszik mélyen és ha ébred, akkor búcsút mondhatok a desszertnek.

A legszebb az, mikor A férfi is alszik, de álomba szenderülvén még elmormogja az orra alatt, hogy úgy enne valami édességet és mielőtt hozzávágnám, hogy hol található a legközelebbi cukrászda és hajrá…már horkol is. Mire ébred, gőzölög a pulton a langyos, inkább kanalazós csemege, ami ráadásul még gluténmentes is, és a cukrot is kispóroltam belőle. Viszont mégis hirtelen a nap egyik legszebb része lesz, mikor 5 perc nyugiban vagyok és bekanalazok lelkiismeret furdalás nélkül egy jókora adagot belőle.

Rizsliszt helyett, sima liszt is jó természetesen illetve zablisztet is használhattok, bármilyen gyümölcs jó hozzá, a pudingport akár ki is hagyhatjátok, hiszen az eredeti receptben sincs, de nekem volt itthon maradék, így gondoltam felhasználom. A langyos morzsa és krémes gyümölcs a hideg joghurttal vagy ha habzsidőzsi van, akkor fagyival kombinálva jó választás uzsonnaidőben!

Hozzávalók:

Morzsához:

25 dkg rizsliszt

12 dkg vaj vagy kókuszolaj

5 dkg eritrit

csipet só

fél-fél mokkáskanál őrölt gyömbér és kardamom

Almás réteghez:

4-5 db alma

75 gr vaníliás pudingpor

negyed citrom leve

2 deci kókusztej ( v más tej, de víz is jó)

ízlés szerint eritrit v méz

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Az almákat megmostam, kivájtam a magházukat és felkockáztam, majd egy kivajazott sütőforma aljára tettem őket, meglocsoltam citromlével, megszórtam eritrittel, a kókusztejben elkevertem a pudingport és ezt is hozzáöntöttem, majd betoltam a sütőbe kb. negyed órára.

A rizsliszthez hozzáadtam a fűszereket, eritritet és összemorzsoltam az egészet a vajjal. Kivettem az almát a sütőből, mikor félig megpuhult és rámorzsoltam a tésztát, majd visszatoltam kb. még 20 perce, míg a morzsa teteje pirulni kezdett. Hideg joghurttal, esetleg némi lekvárral, langyosan isteni.

 

 

Narancsos mézes csirkefalatok kelbimbós krumplival

Ez a püré mindent visz! Legalábbis mikor elkészítettem még karácsony előtt, akkor egy héten belül még párszor meg kellett ismételni, akkora sikere volt.
Pedig igazából semmi vaj és tej nincs benne, ami miatt amúgy nem is rajongok a krumplipüréért. Ennek a pürének az egyik titka, hogy előtte a krumpli és a kelbimbó is sütőben sült, a végén pedig egy kis citrom dobja még fel az ízeket.

Hogy miért osztok meg most veletek karácsony előtt készült ételt, annak roppant egyszerű oka van. Szülés előtt nem voltam már annyira Pálmafa Project hangulatban, szülés óta meg néha van csak időm gép elé ülni, úgyhogy ezért nyilvánítottam ezt amolyan télbúcsúztató receptnek.

A hozzávalóit bármelyik évszakban be tudjátok szerezni, inkább az ízvilága, ami még télies hangulatot idéz. A narancsos csirke a pici mézzel jól passzol a földes ízű kelbimbóhoz, ami a krumplival kombinálva szerintem még azoknak is ízleni fog, akik amúgy nem szeretik ezt a megosztó zöldséget. Én egymagában is bármikor megenném, próbáljátok ki!Hozzávalók 3 főre:

fél kg csirkemell filé

1 db narancs leve

fél deci tejszín

1 fej lilahagyma

1 teáskanál méz

1 teáskanál mustár

só, bors

Püréhez:

4 szem krumpli

25 dkg kelbimbó

reszelt szerecsendió

1 evőkanál citromlé

olívaolaj

A csirkemellet felkockáztam a hagymával együtt és kevés kókuszolajon lepirítottam őket. Ezután hozzáadtam a narancs levét, a tejszínt, a mustárt és a mézet, sóztam, borsoztam, majd hagytam együtt rotyogni őket, míg a csirke teljesen átpuhult, kb. 20 perc alatt kész. Ha szükséges, pici vizet, kb. 1 decit lehet aláönteni, ha szaftosabbra szeretnétek.

Míg a csirke készült, a krumplit megpucoltam, felkockáztam, a kelbimbót megmostam, a csúnyább leveleket leszedtem, a nagyobb darabokat félbevágtam és 200 fokra előmelegített sütőben, pici olívaolajjal meglocsolva megsütöttem őket. Ezután kivettem, egy mély tálba szórtam őket, meglocsoltam citromlével, reszeltem hozzá szerecsendiót, sóztam, borsoztam és botmixerrel átmentem rajta párszor, hogy kissé még darabos maradjon. A csirkével tálaltam.

Ír szódabikarbónás kenyér

Ronda, de finom! Hány bejegyzést kezdtem már így… na jó, legyen inkább rusztikus, de finom! És főleg gyors és egyszerű kenyérke ez.Hű, de régen jártam erre, egész januárban nem, hogy nem írtam, nem is főztem nagyon, hiszen egy hónapos a kislányom, így örültem, ha kutyafuttában enni volt némi időm. Persze ezt muszáj, szoptatás alatt különösen fontos a jó szénhidrátbevitel, ami nem feltétlen a kenyér, de lehet ez majd egy másik poszt témája lesz, csak jussak el odáig.

Viszont a babavárás alatt a reggeli étkeimet, a gyümölcsös, zabos, chia magos cuccokat, felváltotta inkább valamilyen jobb minőségű kenyér elfogyasztása valamilyen feltéttel. Ezeket kívántam inkább és bizony előfordult, hogy reggel nem volt otthon kenyér, de a kismamának kellett, de izibe, így jutott eszembe ez a recept, amit mindig csak terveztem elkészíteni. Aztán egy kora reggelen, éhesen, de lelkesen kicsaptam a tönkölylisztet a pultra és pikk-pakk össze is dobtam kenyerünket, mire A férfi is álmosan kitámolygott a konyhába, már langyos volt és lehetett szeletelni.

Szerintem szuper és semmilyen kenyérsütő tudomány, idő és energia nem kell hozzá, tök kezdő konyhatündéreknek is bátran ajánlom. A szódabikarbónának köszönhetően nem lesz túl tömör, fojtós az állaga, hanem levegős, nem esik szét, szépen szeletelhető, pár napig eláll. Ja, és tehettek bele bármilyen fűszert ízlés szerint, én most rozmaringot használtam, de más szárított vagy friss fűszernövény is kiváló lehet.

Neki kéne állnom egy újabb adagnak…Hozzávalók:

45 dkg liszt (fele fehér tönköly – fele teljes kiőrlésű tönkölyt használtam)

150 gr kefír vagy író

2 deci víz

1 teáskanál szódabikarbóna

1,5 teáskanál Himalája só

ízlés szerint fűszerek pl. rozmaring, kakukkfű, oregánó

A lisztben elkevertem a szódabikarbónát, és egy evőkanál aprított rozmaringot és a sót, hozzáöntöttem a kefírt és a vizet, majd az egészet összekevertem pár pillanat alatt. Egy ragacsos massza lesz, nem kell tőle megijedni.

Eközben előmelegítettem a sütőt 180 fokra, majd egy tepsire sütőpapírt tettem, ráhalmoztam két adagban a tésztát, mert így gyorsabban átsül. Nem kell különösebben formázni, itt most nem a szépség a lényeg, a belseje így is tökéletes lesz. Kb. 30 perc alatt megsült, ez sütőfüggő is, ha szép barna már kívül, akkor ki lehet venni és kihűteni.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!