Pálmafa Project

Nem csíped a sárgaborsó főzeléket? Kóstold meg a fasírtot!

Zöldségfasírtot enni jó! Frissen belül puha, kívül ropogós, húsevőknek is laktató, beletekerhető tortillába, pitába, de szendvicsbe is. Megfejelve tzatzikivel, vagy bármilyen más szósszal és salátával kiegészítve főételnek is pompás.

DSCF5921Olyan ez a fasírt, mint egy hamis falafel, vagyis a csicseriborsós változat, ami oly sok görög-török gyors kajáldában kapható, de sajnos nem mindig megfelelően elkészítve… Na mindegy, ez egy szuper alternatíva, ha nem kapnátok csicseriborsót, ráadásul olcsóbb is, és lám a sárgaborsó főzelék után is van élet. Amit én stokeráj néven ismerek amúgy, a szó hallatán meg a kolléganőm, – aki amúgy ennek az ételnek a megrendelője volt -, felkiáltott, hogy az mi a bánat?? De rákerestem, tényleg így hívják máshol is, illetve nem hívják sőt küldik, mert a legtöbben utálják… Pedig finom aaaz.

DSCF5924De ha mégsem tudtok vele megbarátkozni, akkor jöhet a fasírt. A sárgaborsó tele van B1-, B2-, E-vitaminokkal, de folsav, kálcium, magnézium, foszfor, kálium, vas, mangán és cink is található benne. Jót tesz az emésztésnek, rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet.

Ez az étel is megcáfolja azt a tévhitet, hogy  hús nélkül nem lehet jól lakni, egyetek meg ebből 3 darabot egy adag salátával és egész délután nem lesztek éhesek az tuti! Jó étvágyat!

DSCF5933Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

fél kg sárgaborsó

1 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

2 L-es tojás

4-5 evőkanál graham liszt

1-1 teáskanál őrölt koriander, római kömény, gyömbér, kurkuma, chilipor

kókuszzsír a sütéshez

Mártogatós: kapros-fokhagymás joghurt vagy uborkasaláta, de chiliszósz is illik mellé

A sárgaborsót egy napra vízbe áztattam. Sütés előtt leszűrtem róla a vizet és egy botmixerrel nekiestem, pár perc alatt összeturmixoltam, de még kissé darabos maradt, ami nem baj, sőt. Ezután befűszereztem, belereszeltem a fokhagymákat és a vöröshagymát, belekevertem a felvert tojásokat, és a lisztet. Lágy, de már formázható massza lett a végeredmény.

Egy serpenyőben felforrósítottam a kókuszzsírt kb. kisujjnyi magasságig és 5-6 centi átmérőjű korongokat formáztam és oldalanként pár perc alatt aranybarnára sütöttem őket.

Frissen melegen az igazi, valamilyen szósszal és salátával tálalva.

Egyszerű, ízletes, pénztárcakímélő zöldségfasírtok

Fasírt best of az én konyhámból Nektek . Praktikus kaják, mert ha akarom ebéd, ha akarom vacsora, de még a reggeli szendvicsbe is simán belefér, elvihető, elcsomagolható. Az év bármely szakában elkészíthetőek. Nagyon szeretem őket, a cél pedig, hogy Ti is minél többféle zöldséggel kísérletezzétek ki a kedvenceteket. Állítom, hogy nincs olyan zöldség amiből ne lehetne finomat kreálni és még hús sem kell hozzá.

Tádááám íme az én favoritjaim klikk a képekre a receptekért:

Őt akkor ajánlom ha még véletlenül nem kóstoltátok a csicsókát vaaagy ha már kóstoltátok nyersen, de nem annyira jött be az íze. Na így egy kis darált dióval megbolondítva barátságot köthettek vele. Abszolút szezonja van!

DSCF2730

Diós csicsókafasírt

A kettes számú versenyző a káposztás fasírt, ami talán szokatlan, viszont finom csak néhány klassz fűszer kell hozzá és némi szószókával, jelen esetben ajvárral már falatozható is.

DSCF2384

Káposztafasírt

Aztán itt egy burgonyás, ami bár krumplipalacsinta néven fut Anne Burrelnek köszönhetően, attól még simán belefér a fasírt kategóriába. Praktikus,mert maradék krumplipüréből is elkészíthető, ráadásul gluténmentes.

DSCF3566

Rozmaringos krumplipalacsinta

Naná, hogy a cukkinis az alap, nem hiányozhat a sorból, kapros öntettel az igazi!

Kép0168

Cukkinifasírt

Hűű ő tényleg a zöldségfasírtok királynője. Imádom. Falafel, vagyis csicseriborsó fasírt. Minő véletlen őt is tzatzikivel kívántam meg.

DSCF2890

Falafel

Csak azért is idebiggyesztem a kukoricás lepényt is, hiszen kerek. Szóval fasírt ha mondom. Chiliszósz dukál hozzá.

DSCF4324

Kukoricalepény

Rájöttem, hogy hiányzik még egy sütőtökös és egy céklás a sorból, úgyhogy rajta vagyok az ügyön…

Addig is Nektek jó étvágyat ezekhez!

 

 

 

Falafel, a zöldségfasírtok királynője - egészséges gyorskaja

Csicseriborsó fasírt Ő, ha valaki még nem tudná, ami nem szégyen egyáltalán, de szinte minden sarkon lehet kapni a török-görög-arab gyorsétkezdékben és azért kapott királynői rangot, mert még a húsimádók körében is népszerű.

Arab ételről van szó eredetileg, friss zöldséggel, pitában tálalva, valamilyen joghurtos öntettel meglocsolva. Jelen esetben tzatziki társult hozzá, hogy a görögök se maradjanak ki a jóból. De tökéletes hozzá a hummus vagyis csicseriborsókrém illetve a másik nagy kedvencem a tabuleh azaz kuszkuszos petrezselyemsaláta. Szerintem eladható gyerekeknek is, a csicseriborsó pedig igen tápláló eledel, az egyik legjobb húspótló, mivel nagyon magas a fehérjetartalma.

DSCF2890

És akkor jöjjön a számomra legtutibb recept, nem tudok rá mást mondani, mert rengeteg verziót elolvastam, bármelyiknél is olvastam a kommenteket, a hozzászólások 90%-a arról szólt, hogy sütés közben szétesett a fasírt. És tudom, hogy ez mennyire bosszantó, mert pár éve mikor először nekiálltam én is így jártam vele és a kukában végezte a gyomrom helyett. Azóta nem is vesződtem többet vele, de most megint elmerültem a témában kicsit. Az eredeti receptben azt mondják se liszt, se tojás nincsen, de sokan vagy egyiket vagy másikat tesznek bele, hogy ne menjen szét darabokra az olajban. Én is minimalizálni szerettem volna a lisztet, mert az elrontja az igazi izét. Ezúttal sikerrel jártam, hiszen tényleg kevés van benne, tojásra pedig mentőövként sem volt szükség. A titok nyitja azt hiszem, hogy csakis száraz csicseriborsóból készüljön, ami ázik egy éjszakát, és miután a masszát összeállítottuk az is pihenjen még sütés előtt a hűtőben egy órát minimum. Az eredeti receptet itt olvashatjátok.

Kívül ropogós lett, belül kellemesen puha. Imádom, 3 napja ezt eszem, bár tény, hogy frissen az igazi, de akár le is fagyasztható. Holnap azt hiszem a spenótfőzelékemet fogom megkoronázni a még megmaradt pár golyóval. Ideális vendégváró fogás is lehet, különböző kenceficékkel tálalva, a gombócokat fogpiszkálóra húzva.

DSCF2897

Kókuszzsírban sütöttem, amivel szintén nem tudok betelni, mert aki ismer tudja, hogy  utálok olajban sütni, de vele élmény, mert nem ég meg az olaj, nem habosodik fel, és nem lesz olajszag közben, utána, és a beltartalmi értéke sem említhető egy napon az étolajéval.

Hozzávalók 20 darabhoz:DSCF2889

30 dkg száraz csicseriborsó

fél fej vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

2 evőkanál tönkölyliszt

1 teáskanál himalája só

2 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál őrölt koriander

1 mokkáskanál cayenne borsos chilipor (vagy külön őrölt bors és chili)

kókuszzsír a sütéshez

A csicseriborsót előző este beáztattam annyi vízben, hogy 3 ujjnyival ellepje. Másnap leöntöttem a vizet róla és egy késes robotgépben felaprítottam. Nem baj ha kisebb darabok maradnak benne. Hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát, a lereszelt fokhagymát, a lisztet, a fűszereket, az aprított petrezselymet. Ezután botmixerrel paszta állagúra turmixoltam, majd pár órára hűtőbe tettem.

Egy mélyebb edényben felforrósítottam a kókuszolajat, közben a masszából diónyi gombócokat formáztam és a forró olajba tettem őket. Kb. 4-4 perc alatt mindegyik oldalukat aranybarnára sütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.

DSCF2895

 

Fasírt, ha káposztás

Ismét szeretnék zöldségeket beszélni, mielőtt két bejglisütés között megcsömörlenék a sok édes íztől még karácsony előtt. A hétvégén már szinte az illatoktól megteltem a csillogó villogó karácsonyi vásáron, de persze nem csak az orrom élvezte az aromákat hanem az ízlelőbimbóim is kaptak némi kolbászt mustárral és pár falat flódnit. Előbbiről fotó is készült, sokan azt hitték csak a photoshop segédletével került a kezembe az étel. Pedig eszem én ilyet is néha, sosem mondtam, hogy nem. Igaz, én vagyok az a fura csodabogár ,aki kenyeret nem eszik mellé, de savanyú káposztát például bármikor. És ha már káposzta akkor nem rég készült ez a káposztás fasírt és simán el tudom képzelni köretként is hurka vagy kóbi mellé, de egymagában is nagyon finom. Szeretem a zöldséges fasírtokat, mert nagyon jól variálhatóak, készült már répából, céklából, cukkiniből ami éppen otthon van. Sokféle öntet és kencefice passzol hozzá. Én nagy kedvencemet a házi ajvárt kanalaztam most mellé. Egyszerű, gyors, nem terheli meg a bendőnket. Tetszés és ízlés szerint más fűszereket is használhatunk  hozzá.

DSCF2384

Hozzávalók 8 darabhoz:

Fél fej fehér káposzta

1 tojás

1 szelet teljes kiőrlésű kenyér

3 evőkanál zabpehely v zabkorpa v teljes kiőrlésű  liszt

só, bors

1 teáskanál kakukkfű

1 mokkáskanál őrölt pirospaprika

pici olívaolaj a sütéshez

A káposztát apróra reszeltem, hozzáadtam a felvert tojás, a vízbe áztatott, majd kicsavart kenyérdarabokat, a zabpelyhet és a fűszereket. Alaposan összedolgoztam, kis korongokat formáztam a masszából és sütőpapírra helyeztem őket, amit előtte meglocsoltam olívaolajjal. Előmelegített sütőben 20 perc alatt meg is sültek. Egyszer megfordítottam őket sütés alatt.

Köles

Ahogy tegnap ígértem jöjjön a köles, abszolút 2. a dobogón nálam legalábbis a gabonafélékből készült köretek sorában. Én sem voltam vele tisztában egészen tavaly őszig, hogy mi fán terem ez a külsőre, főtt formájában picit a tarhonyára hasonlító kis bigyó. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a piacon ahol vásárolok van egy hatalmas stand ahol rengeteg féle csonthéjjas mag, aszalt és kandírozott gyümölcs, gabonafélék teljes tárháza kapható, néha a nevüket is alig tudom kiolvasni, de valami gyönyörűségesek ahogy ott sorakoznak egymás mellett különböző színekben. Én pedig időnként megkóstolok valami újat mindegyik típusból. Persze néha bűnbe esek és az édességek közül választok mondjuk csokiba mártott meggyet, télen aszalt epret ami az egyik kedvenc, aszalt kókuszkockát ami sajnos már nincs, vagy éppen kókuszos csokoládés köntösbe bújtatott mandula a nyerő. Aztán ha jó kislány vagyok(többnyire) akkor az egészséges finomságokban merülök el, így próbáltam ki a kölest is vagy éppen múltkor a quinoát, az is megér majd egy misét, de egy bejegyzést minimum. A kölesnek kb. 600 Ft kilója, hiperszuperekben is kapható előfőzött állapotában, dobozban, mint a rizs és 250 Ft-ért láttam legutóbb egy 30 dkg-ás dobozt. Szóval inkább kimérve éri meg jobban vásárolni. Amúgy is vásároljatok piacon és hazait, mert jó móka, piac mindenhol van kisebb, nagyobb, de a legfontosabb és legegészségesebb hozzávalók kaphatóak és legtöbbször kedvezőbb áron, mint a boltokban. Én imádom, mert a hentes már messziről integet, a húst felkockázza nekem ha szeretném, meg is főzi helyettem (neeem áám), a zöldséges megmondja ha valamiből nekem nem fog adni még akkor sem ha abból kértem,  mert az aznap éppen nem jó minőségű és még sorolhatnám. Sokkal személyesebb, és jobb a hangulata így a vásárlásnak, mint a polcok között bolyongani ott ahol a legkisebb sem számít…
Na megint “eldumáltam” az időt, vissza a köleshez. Kölest már őseink is fogyasztottak több száz évvel ezelőtt aztán kissé elfeledkeztünk erről a pompás eledelről. Az élettani hatásai kiemelkedőek. Ami talán a lefontosabb, hogy nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek – és ez ma napság nem kevés – is bátran fogyaszthatják. A rosttartalma magas, és kimondottan lúgosító hatása van a kandida diétában alapélelmiszer lehet. Kovasav tartalma is jelentős, így késlelteti az öregedés folyamatát, jót tesz a bőrnek,  hajnak, körömnek, de még véletlenül se kenjétek magatokra úgy nem lesztek vonzóak, hanem készítsetek inkább belőle finom étkeket. Sok szilíciumot is tartalmaz ami elősegíti a szervezet védekezőképességét, továbbá kalcium, kálium, vas, magnézium, nátrium, Béta karotin, B1 és B2 vitaminok is fellelhetőek benne. Jót tesz az emésztésnek, gátolja a fogszuvasodást, gyulladáscsökkentő, segíti a máj regenerációját májbetegség esetén,vese és hólyagpróblémák ellen is felveszi a küzdelmet, de a lép gyógyszereként is számon tartják
Ennyi minden jót szerintem még eddig egyik bejegyzésben sem soroltam fel adott hozzávalóról! Akkor miért is ne fogyaszthatnánk? Plána ha finom is.
Tarhonya helyett bátran ki lehet próbálni pörköltekhez, amúgy a kuszkuszt, bulgurt is, nálam bevált mindegyik.
A kölesből gyors köret is varázsolható, ha bármilyen zöldséget ami éppen van otthon, felkockázunk és serpenyőben vagy sütőben megsütjük, a kölest közben megfőzzük  majd az egészet összekeverjük. Ez egytáléltelként is megállja a helyét, mert annyira laktató, pláne ha kevés sajtot is morzsolunk a tetjére.
Most hétvégén új oldaláról, fasírtként mutatkozott be nekem illetve édességként ami már korábban is készült.Kölesfasírt:Egyik barátnőm nálam töltötte a hétvégét, kölest evett reggeltől estig, de hősiesen kiállta a próbát,  ezúton is bíztatnám, hogy még még egyen ilyesmit… Egyik nap savanyú káposzta, a c vitamin bomba párosult mellé, másnap tzatziki. Hidegen melegen is finom ez a fasírt, főzelékhez feltétnek szintén klassz lehet, vegáknak, húsevőknek husi mellé is akár.

Hozzávalók 4 főre:

20 dkg köles
3  db sárgarépa reszelve
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
5 db tojás (2 főzve, 3 felverve a masszába)
3 evőkanál teljes kiőrlésű liszt (nálam rozs)
só, bors
1 teáskanál pirospaprika
majoranna

A kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük hagyjuk hűlni. Addig lereszlejük a répát, felkockázzuk a hagymákat, megfőzzük a 2 db tojást és felaprítjuk azt is. A répát, hagymát a köleshez keverjük, hozzáöntjük a felvert tojást, majd belekeverjük a lisztet is, fűszerezzük. Elég sok sót elnyel a köles, nekem kissé sótlan lett, persze ezen utólag lehet segíteni, inkább, mint hogy túl sós legyen. A legvégén hozzákeverjük a főtt tojásdarabokat is, majd kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt őzgerinc, vagy hasonló hosszúkás formába öntjük. 200 fokos sütőben 40 percig gőzöljük, ami azt jelenti, hogy az őzgerinc formát egy másik tepsibe állítjuk amit felöntünk forró vízzel. Hagyjuk hűlni kicsit, úgy szépen szeletelhető lesz.

Édes kölesgolyók

Ez egy olyan édesség amivel a túrógombóc helyettesíthető ha valaki laktóz vagy gluténérzékeny. Amúgy ha tejben, kókusztejben van megfőzve tényleg olyan, mint a túrógombóc, pedig túrót messziről sem látott, sőt tojást sem. A bundája pedig darált dió vagy darált mandula lehet. Kétszer készítettem eddig, tejben, pláne kókusztejban főzve az igazi szaftos, lehet hozzá aszalt gyümölcsöket keverni, édesíteni mézzel, nyírfacukorral. Mivel volt friss eper én most azt tettem a közepébe illetve kókuszt kevertem még a köleshez a bundája pedig darált mandula volt. Ez akár magunkkal is vihető, ha vízben főtt a köles akkor megromlani sem fog a melegben, nagyon finom és egészséges ebéd vagy nassolnivaló lehet.

Hozzávalók 2 főre:

1 bögre köles
2 bögre víz/tej/kókusztej
méz v nyírfacukor, esetleg kevés lekvár ízlés szerint
friss v aszaltgyümölcs darabok
5 dkg darált dió vagy mandula

A kölest kétszer annyi vízben vagy tejben feltesszük főni, édesítjük kedvünkre. Ha felszívta a folyadékot zárjuk le a gázt és fedő alatt hagyjuk tovább puhulni. Keverjük hozzá a gyümölcsöt, formázzunk belőle gombócot és hempergessük meg az előtte serpenyőben pár percig pirított darált dióban vagy mandulában. Meg lehet locsolni joghurttal vagy tejföllel.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!