Pálmafa Project

Medvehagymás spenótleves tormás zöldborsóval

Nagyon zöld, pikáns, de mégis légiesen könnyed levest kaptok ma, a húsvéti habzsi-dőzsi után szerintem különösen jól fog esni.

DSCF9402

Furán néz ki tudom, ahogy a reszelt tormába burkolt sütőben sült borsószemek kikacsintanak a tányérból, de ízre szuper. Nem tudom már honnan jött az ötlet, hogy ilyen levesbetétet csináljak, valahogy a wasabis mogyorótól jutottam el talán idáig? Pedig azt nem is szeretem, sima torma viszont mostanában mindig van itthon, így gondoltam borsóval kombinálva jól feldobja a levest és lám!

Semmilyen tejterméket, tejszínt én nem tettem bele, ti feldúsíthatjátok, ha ahhoz van kedvetek, ártani nem fog neki az tuti, de enélkül is nagyon finom.

DSCF9405

Hozzávalók:

30 dkg friss spenót

kis csokor medvehagyma

1 kis fej vöröshagyma

kis doboz zöldborsókonzerv

hüvelykujjnyi friss torma

szerecsendió

fehérbors

kókuszolaj

A vöröshagymát felaprítottam, majd kevés kókuszolajon üvegesre pároltam. Ezután hozzáadtam a megmosott spenótleveket és a felaprított medvehagymát, sóztam, borsoztam, ráreszeltem a szerecsendiót, megvártam, míg összeesnek a zöldségek, majd felöntöttem kb. 6 deci vízzel. Lefedve megvártam, míg felforr, és még 5 percig főztem a levest, majd elzártam a gázt és simára turmixoltam.

A zöldborsót leszűrtem, átmostam, lereszeltem a tormát, adtam hozzá pici olívaolajat, majd összekevertem a borsóval. 200 fokra előmelegített sütőbe dugtam, kb. negyed órára, míg a borsó kissé megpirult. Ezután a levesbe szórtam tálaláskor és még egy csipet friss tormát is adtam hozzá.

Brokkolis zöldborsós gersli mandulamorzsával

A címből kimaradt, hogy medvehagymás is… De az utóbbi pár alkalommal a desszerteket kivéve nagyjából mindegyik receptem neve ezzel kezdődött, és ahogy elnézem a vázlatokat a következő pár hétben is így fog, szóval már oda sem írom inkább, aki nem szereti a medvehagymát, vagy nincs kéznél, akkor majd kicseréli újhagymára, például ebben a receptben is.

DSCF9380Ez igen egyszerű történet és nagyon zöld, hétközben tökéletes ebédnek bizonyult, egy jó nagy tányérral kitartott estig. Egyébként meg ha köretként szeretnétek az asztalra tenni, akkor hal mellé simán el tudom képzelni, vagy sovány sült húsokhoz.

Jó dolog gerslit vagyis árpagyöngyét főzni néha napján, mert értékes gabona, helyettesítheti a rizst, ráadásul mivel nagy duci szemű, a szaftos, szószos ételekhez rendkívül jó, illetve rizottót is készítettem már belőle.

Továbbra is tartom, hogy nem eszem tejtermékeket, vagy csak nagyon ritkán, tejszínt, túrót, tejfölt elfelejtettem már jó ideje, így itt is növényi tejszínt használtam, itt éppen kókuszt, de jó a rizstejszín, de a hagyományos főzőtejszín is természetesen, ha ti azt használtok. Amúgy ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy azt hittem levakarom majd a falat a túró, a joghurt és főleg a sajtok után, utóbbit azért hébe-hóba eszem, de nem is hiányzik, szerintem az emésztésem is jobb és a télen begyűjtött miniatűr bébihájam a hasamon is leeresztett, úgyhogy bódogság van. És ha megkóstoljátok ezt az ételt, attól is az lesz!

DSCF9382

Hozzávalók 3 adaghoz:

egy nagy fej brokkoli fele

kis doboz zöldborsókonzerv (mirelit is jó)

10 dkg gersli (árpagyöngye)

2,5 deci tejszín (nálam kókusztejszín)

1 db tojás

4-5 szál medvehagyma

5 dkg mandula

fehérbors

szerecsendió

só, bors

Tetejére: petrezselyem és/vagy medvehagyma

A gerslit dupla mennyiségű vízben megfőztem, a brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe dobtam kb. 5 percre, majd leszűrtem. A medvehagymát felaprítottam, a zöldborsót leszűrtem, alaposan leöblítettem.

Mindent összekevertem a sütőformába, felvertem a tojást, simára kevertem a tejszínnel, megfűszereztem és ráöntöttem a zöldséges keverékre. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam 15-20 percre, majd kivettem rászórtam a darabosra őrölt mandulát és még 5 percre visszadugtam a sütőbe, amíg a mandula kicsit megpirult.

Tálaláskor megszórtam aprított petrezselyemmel és még egy pici medvehagymával.

Kókusztejes currys halleves

Az ünnepi halleves nem csak a hagyományos halászlé lehet, ez a pikáns citromos távol-keleti ízvilágú étek bizony megállja a helyét, akár karácsonykor is.

DSCF9006Mondjuk, ha egy tányérba kókusztejet öntenek és curryt szórnak hozzá én szerintem azt is vidáman ellefetyelem, annyira bejön ez a páros együtt…. És még mielőtt megköveznek, hogy holmi thai kaját próbálnék tolni szent karácsony ünnepén a magyar vendégsereg orra alá, elárulom, hogy a magyar halászlevet is nagyon szeretem és bármikor szívesen megeszem. De idén akkor sem az lesz, pont.

Ez a citrusos leveske kissé talán könnyedebb, elkészíteni is pofon egyszerű, sőt tovább megyek, ha valaki nem szereti a halat, akkor sem kell kétfélét főzni, mert mielőtt a hal belekerül, nyugodtan tegyetek félre pár tányérnyit külön és higgyétek el, hogy a kedves vendég kicsit sem fogja azt érezni, hogy “hiányos” félig kész ételt kapott. Tehettek bele többféle zöldséget, fehérrépát, zellert is és akkor még tartalmasabb lesz. Repeta esélyes, mindig főzzetek többet belőle!

DSCF9009

Hozzávalók 4 főre:

4 szelet halfilé (nálam tőkehal)

3 deci kókusztej

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 db közepes sárgarépa

1 kis doboz kukoricakonzerv

ugyanennyi fagyasztott zöldborsó

fél hüvelykujjnyi gyömbér

fél citrom leve

2 evőkanál currykeverkék (madras v garam masala tökéletes)

ha nincs currykeverék: 1-1 mokkáskanál római kömény,kurkuma, chilipor, koriander, csipet fahéj

kókuszolaj

Tálaláshoz: fél citrom leve, petrezselyem

A felaprított hagymákat kevés kókuszolajon megpároltam, majd rászórtam a fűszereket, belereszeltem a gyömbért, átkevertem az egészet, hozzáadtam a felkarikázott répát, és a zöldborsót, majd kb. 1 percig együtt pirítottam őket kevergetve, majd felöntöttem 6 deci vízzel és lefedve hagytam főni.

Mikor a zöldségek majdnem megpuhultak, hozzáadtam a leveshez a lecsöpögtetett, leöblített kukoricát, kisebb darabokra vágott halat, felöntöttem kókusztejjel és 5 percig még együtt főztem őket, majd elzártam a gázt és belefacsartam a citromlevet illetve megszórtam friss petrezselyemmel.

Vega pörkölt tojásos kölessel

Mi van akkor, ha nincs kedvem nokedlit keverni, szaggatni? Semmi, megteszi helyette a köles is. Nem azért, mert hasonlítanak egymásra, hanem, mert a köles alkalmas arra, hogy szottyos, szaftos állagú legyen és itt valami hasonló volt a cél.

DSCF7307Nagyon vágytam már tojásos nokedlire zöld salátával, amit amúgy zabkorpából szoktam készíteni. Imádnivaló úgy is, ha viszont gyorsan kell valami hasonló, akkor kölest rántok elő. Most időm az volt, így a köles tetejére kigondoltam még valami pluszt.

Van végre friss borsó a piacon, hozzáláttam egy kisebb adagot megpucolni. Utóbbi műveletért nem vagyok oda ugyan, de a végeredmény lebegett a szemem előtt, így megérte. Egyszerű, igazi házias fogás, azoknak, akik nem akarnak minden nap húst enni, de akár piríthattok hozzá bacont is, a füstös íz csak jót tesz neki. A kölest továbbra is szuper alapanyagnak tartom, gluténmentes, kisebb a kalóriatartalma, mint a rizsé, viszont ugyanolyan finom!

DSCF7312Hozzávalók 2 főre:

25 dkg zöldborsó

1 bögre köles

3-4 db tojás

1 fej vöröshagyma v lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál őrölt pirospaprika

só, bors

1 evőkanál kókuszzsír

Kedvenc saláta receptem mellé: ITT.

A kölest egy szűrőben leöblítettem, majd felengedtem kétszer annyi vízzel, sóztam, borsoztam, puhára főztem.

Ezalatt a hagymát kevés zsiradékon üvegesre pároltam, hozzáadtam a fokhagymákat is, majd a zöldborsót, sóztam, borsoztam, megszórtam a pirospaprikával és felengedtem annyi vízzel, hogy a teteje még kilátszódott. Lefedve puhára főztem a borsót, ha elfőtte a vizét pótoltam, hogy sok szaftja legyen.

Mikor a köles elkészült, hozzáadtam a két felvert tojást és folyamatos keverés mellett pár percig együtt főztem őket. Ahogy a tojásos nokedlinél is, itt is ízlés dolga mennyire szeretnétek, hogy a tojás krémes, vagy szilárdabb állagú legyen.

Zöld salátával az igazi.

 

Mentás joghurtos zöldborsókrémleves

Túl zöld, hogy igaz legyen?! Az ehhez hasonló ételekre mondják talán, hogy letisztult. Egyszerű, alig kell hozzá néhány hozzávaló, alacsony költségvetésű viszont az egyik legfinomabb krémleves, amit valaha ettem. És talán a legszebb.

DSCF6287Igaz, hogy friss cukorborsó még nincs sajnos, és abból lenne az igazi nyilván, de nekem ez a leves jutott eszembe, mikor nem volt már időm vásárolni menni, viszont találtam a mélyhűtőben egy magányos zacskó borsót.

Joghurt és fokhagyma mindig van itthon, és bár már a menta is kezd magához térni az udvaron és megindulni a növésben, de még sajnos küzdenie kell, hogy élvezhető legyen frissen, így a tavaly megszárított került a levesbe. Fokhagyma helyett akár medvehagymát is tehettek hozzá, hogy még zöldebb legyen.

A húsvéti nagy evészet előtt, a gyomor biztosan hálás lesz érte.

Hidegen, melegen egyaránt finom, ebben az időben inkább az utóbbi…

DSCF6285

Hozzávalók 3 adaghoz:

40 dkg zöldborsó

3 duci gerezd fokhagyma

1 teáskanál szárított menta

1 kis doboz natúr joghurt v tejföl

só, frissen őrölt bors

negyed citrom leve

A zöldborsót felengedtem annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, mikor felforrt sóztam, borsoztam, belereszeltem a fokhagymákat és puhára főztem a borsót. Ezután botmixerrel simára turmixoltam, belefacsartam a citromlevet és már tálaltam is, pár kanál natúr joghurttal.

Pirospaprikás reform borsófőzelék

Ha borsófőzelék, akkor az nekem cukor és piros. Nem zöldborsó és nem tejes. Hogy cukorborsónak hívjuk vagy zöldnek, teljesen mindegy, nálunk cukor néven emlegették gyerekkoromban, viszont senki nem főzte az édes, tejes verziót a családban. Nem is igazán szeretem azt, pláne amit sok kifőzdében árulnak olyan mennyiségű lisztes rántással, hogy megáll benne a kanál, a borsó meg csak szerényen meghúzódik a háttérben…

DSCF5826Ízlések és főzelékek, én így szeretem és hiányérzetem támadt a minap, mert nagyon régen ettem már. Úgyhogy feltéptem a mélyhűtőt és mivel üres volt, kénytelen voltam elmenni egy zacskó borsóért…

Régen én is tettem bele rántást és habarást is, de most a rántással spórolok, mert szerintem felesleges, ráadásul sokan ezért nem mernek először nekiállni a főzelék készítésnek, mert az a fránya rántás sosem sikerül. Nem egy nagy mumus pedig, csak gyakorlat kérdése, de ahogy most is, kihagyható és az ízén nem fog érződni ígérem. Illetve de, kevésbé lesz lisztes. De ez jó  hír.

DSCF5818Szóval rántás helyett én leturmixolok egy maréknyi borsót, így az már sűrít egyet rajta, a tejföl viszont nem hiányozhat belőle, ebbe kerül a paprika is, na meg némi rozsliszt, ami szerintem főzelékekbe tök jól működik, nem különösebben lesz “reformíze”.

A feltét kedv kérdése nálam, most egy jó kis tömör magos kenyérre vágytam csak mellé, de egy jóféle fasírt is jöhetett volna akár.

DSCF5832

Hozzávalók 2 főre:

fél kg zöldborsó

1 fej vöröshagyma

1 kis doboz tejföl

1 púpos evőkanál rozsliszt

1 teáskanál édes darált piros paprika

só, bors

olaj

A vöröshagymát felkockáztam, majd egy közepes méretű lábosban, kevés felforrósított olajon üvegesre pároltam. Ezután rászórtam a borsót, átforgattam ezt is a hagymával, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a zöldséget. Sóztam, borsoztam, lefedve puhára főztem. Mikor a borsó megpuhult egy merőkanálnyit kivettem és botmixerrel leturmixoltam, majd visszaöntöttem a főzelékbe. A tejfölben simára kevertem az őrölt paprikát és a rozslisztet, majd a forró főzelékből hozzámertem kb, egy merőkanálnyit, hogy a tejföl ne hidegen kerüljön a főzelékbe és ne legyen csomós. Végül a tejfölös habarást a főzelékbe öntöttem, megvártam, míg ismét forrni kezd és besűrűsödik, majd elzártam a gázt alatta.

Currys kókusztejes finomfőzelék

Na, akkor vigyünk némi napsütötte színt a mai napba. Ha már a négy fal közé szorultam a szabadságom alatt, és nem azért mert annyit ettem..bár azért aaaannnyira vissza sem fogtam magam… De majd jövő  héten lesz “égazsírégazsír” érzés az edzőteremben, de most még hurrá nyaralunk! Már csak az időjárással kéne elbeszélgetnem…

Ez a modern finom főzelék még a múlt héten készült, amiért szerettem volna megosztani veletek, az az, mert végre nyár van és nem kell semmiből konzervet vásárolni, minden egyes összetevője kicsattan a frissességtől. Ez a currys ízkombináció meg amúgy is a kedvencem, de volt már a tányéron spenótos, édesburgonyás-sárgarépás, burgonyás-zöldborsós, sütőtökös-padlizsános, és gyömbéres-csirkés verzió is.

DSC_0293

Azt is fontos megemlíteni, hogy ezt az ételt glutén és laktózérzékenyek is bátran elfogyaszthatják, mert kukoricakeményítővel van besűrítve, illetve tehéntej helyett kókusztejet adtam hozzá a végén, ami nem muszáj, lehet helyette tejföl is, de szerintem kár lenne kihagyni azt a plusz ízt amit a kókusz ad neki. Nem kell félni nem lesz kókusz íze, ha valaki nem lenne kókuszrajongó velem ellentétben… Viszont kap tőle a főzelék egy nagyon selymes, édeskés háttérízt. Szinte az összes currys ételbe használom. A kedvenc feltétek mehetnek hozzá, még akár bundás kenyeret is el tudnék képzelni mellé, de nekem a maradék krumpli palacsinta csúszott le az ebédhez.

DSCF3577

Hozzávalók:

1 csésze kukorica

1 csésze zöldborsó

1 csésze felkockázott sárgarépa

1 db vöröshagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1,5 deci kókusztej

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 fél mokkáskanál chilipor

1 mokkáskanál currypor

1 mokkáskanál kurkuma

só, bors

1 evőkanál kókuszzsír

A kukoricát megfőztem, ami nálam annyit jelent, hogy hideg vízben tettem fel főni, úgy, hogy a főzővízbe beletettem a kukoricacsuhét is, mert így sokkal finomabb lesz. A vöröshagymát felkockáztam, a répát szintén, egy edényben felhevítettem 1 evőkanál kókuszzsírt, amin megpároltam a hagymát, rádobtam a répát és a borsót is egyszerre, kicsit átforgattam, majd felöntöttem éppen csak annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Beleszórtam a fűszerek felét, aztán megvártam míg a zöldségek megpuhulnak. Addig a megfőtt kukoricáról levágtam hosszában a szemeket és félretettem.

A kókusztejben elkevertem a keményítőt és  mikor a répa és a zöldborsó megpuhult, hozzáadtam a kukoricaszemeket is, majd beleöntöttem a kókusztejet, megszórtam a fűszerek másik felével és megvártam, míg besűrűsödik.

Sütőben sült parázsburgonya mentás zöldborsókrémmel - grillhúsok mellé ideális

Most nincs olyan túl meleg, hogy ne lehetne bekapcsolni egy cirka 30-40 percre a sütőt, a parázsburgonya kedvéért pedig mindenképpen érdemes azt gondolom. Annak ellenére, hogy nem vagyok egy nagy krumplirajongó, nyáron ki nem hagynám a hasonló ételeket. Nem kell hozzá se krumplit hámozni, se szeletelni, ha tényleg kis szemű példányokat válogatunk a parázskrumpliból a piacon. Elég csak megsikálni és már mehet is a fazékba főni és tényleg gyorsan megpuhul, aztán gurulhatnak a krumplik tovább a sütő felé, hogy a külsejük ropogós kéregbe burkolózzon. Legtöbbször simán tejföllel vagy kefírrel meglocsolom, némi sajttal megfejelve és már lehet is falatozni. Most azonban vágytam már erre a mentás borsópürére, zsenge cukorborsóból. DSCF3423 Én sem hittem el, hogy a menta és a borsó jó barátok, de tényleg meg kell kóstolni, eszméletlenül kiegészítik egymást. Véletlenül sem kell mentolos fogkrém hatástól tartani… az majd evés után jól jön eltüntetni a fokhagyma illatot, bár a nyers mentalevél ezt a problémát is megoldja. A szomszédaim amúgy simán hülyének néznek már, mert minden nap veszettül tépkedem a mentabokromról az ágakat, olyankor furcsán mosolyognak és sehogy nem tudom megértetni velük, hogy nem két pofára nyakalom a mojitot, szimplán csak (bacardimentes) ásványvízbe áztatom a mentát, mert úgy sokkal finomabb…

Na de, a bárpulttól kanyarodjunk vissza a konyhába inkább. Az elkészült krémet tálalás előtt pár kanál kefírrel kicsit folyósabbá varázsoltam, de ezt nem muszáj megtenni, ahogy jólesik. Nekem ebből az ételből sem hiányzott a hús, de teljesen megfér mellette még egy sült csirkecomb is akár, vagy grillhúsokkal is tökéletes párosítás lehet.DSCF3420Hozzávalók:

1 kg parázsburgonya

fél kg pucolt zöldborsó

2-3 gerezd fokhagyma

5-6 db mentalevél

1 evőkanál citromlé

só, bors

10 dkg fetasajt

olívaolaj

pár kanál kefír v tejföl, v joghurt, hogy krémesebb legyen (elhagyható)

A krumplikat megsikáltam és hideg vízben feltettem főni, a zöldborsót pedig forrásban lévő vízbe öntöttem és szintén puhára főztem. Mikor a krumpliba már bele lehetett bökni egy villát, de még nem esett szét, leszűrtem és kb. 200 fokra előmelegített sütőbe tettem miután sóztam, borsoztam és olívaolajjal meglocsoltam. Ezalatt leszűrtem a puha zöldborsót és egy mélyebb tálba öntöttem, hozzáreszeltem a fokhagymákat, belefacsartam a citromlevet, sóztam, borsoztam és belekevertem a felaprított mentaleveleket is, majd botmixerrel pürésítettem. Jót tesz neki ha hűtőben áll egy kicsit, de én ezt természetesen nem bírtam kivárni… Mikor a krumpli külseje ropogós lett, kivettem a sütőből, kanalaztam rá a krémből és rámorzsoltam a fetát.

Mentás spárgás zöldborsós tészta és krém

Gyors, pikáns, üde, rengeteg zöld hozzávalóval!

Nem terveztem megosztani ezt az ételt, mikor nekiálltam megfőzni, hogy őszinte legyek. Egyetlen cél vezérelt, hogy minél előbb összedobjam és bedobozoljam a másnapi ebédemet. Éppen ezért akkor csak egy zöldborsó konzervet kaptam elő nagy lendülettel és amíg a tészta főtt, minden egyebet összevagdostam, megkopasztottam a mentabokromat, közben elnyammogtam majdnem a fél tömb fetát és erősen koncentráltam, hogy maradjon azért a tésztára is belőle. Aztán úgy döntöttem a végeredményt falatozva másnap,  hogy mivel mindenből maradt még egy bő adagra való, hogy hétvégére is megajándékozom magam vele, mert nagyon fiiiinooom. Viszont abszolút megérdemli ételünk, hogy a zöldborsó is friss legyen, hiszen már lehet kapni a piacon is, úgyhogy szinte elfeledkezvén arról, hogy most a szombat is munkanap lesz, vidáman nekiálltam zöldborsót pucolni…

DSCF3229

Azt még tavaly megtapasztaltam, hogy a zöldborsó igen jóban van a mentával, amit sokáig nem akartam elhinni, mert a Zsuzsi viszont nem volt túl jóban a friss mentával…Aztán kóstolgattam mindenfélével és rákattantam. A menta viszont jó barátja a fetasajtnak, meg a görögdinnyének, de utóbbi most itt nem játszik. A zöldborsó pedig jól kombinálható a spárgával, az édeskés ízüket istenien felfrissíti a citromlé, abból is inkább a zöld fajta, ami szintén párban jár a mentával… Bírtok még követni ugye? Akkor jó, mert én már elvesztem, egy a tuti, hogy ezen a tányéron mindenkinek erősen szüksége van egymásra, akkor lesz igazi pikáns ízbomba belőle, ami lerombolja az előítéleteket a mentával kapcsolatban, ami egyébként étvágyfokozó, emésztést serkentő hatásokkal bír. Arra kell csak figyelni, hogy keveset használjunk belőle, és akkor nem kezdünk el azon agyalni kóstoláskor, hogy vajon ki nyomott fogkrémet az ételünkbe…

DSCF3234

Hozzávalók 2 adaghoz:

fél zacskó tészta (fussili v penne)

fél csomag zöld spárga

20 dkg zöldborsó

fél fej lilahagyma

10 dkg fetasajt

1 fél zöld citrom leve

só, bors

1-2 evőkanál friss petrezselyem

3-4 darab mentalevél

Egy lábosban vizet forraltam, közben a spárgákat megmostam a végüket meghajlítottam és ami letört azt kidobtam, mert fás. A hosszabbik részét pedig feldaraboltam. Majd a forrásban lévő enyhén sós vízbe dobtam őket kb. 10 percre. Addig megpucoltam a zöldborsót, felaprítottam a mentát, a petrezselymet, felkarikáztam a lilahagymát és felkockáztam a fetát. Mikor a spárga megpuhult leszűrtem, de a főző vizét megtartottam, visszatettem a gázra, majd mikor ismét forrni kezdett, beleszórtam a zöldborsószemeket kb. negyed órára. Addig a mentát, petrezselymet, spárgát, lilahagymát, fetát egy tálba tettem, ráfacsartam egy fél  zöld citrom levét, sóztam, borsoztam és kevés olívaolajat is öntöttem rá. Mikor a zöldborsó is megfőtt, azt is leszűrtem, de a főzővizet ezúttal is megtartottam és már tettem is vissza a gázra, hogy a tésztát kifőzzem. A borsókat közben a többi hozzávalóhoz öntöttem és nagyjából összekevertem az egészet. Mikor a tészta is megpuhult leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és összeforgattam a zöldségekkel, nyugodtan fűszerezzük még ilyenkor ha valami hiányzik belőle. Aztán tálalható, hidegen, melegen, langyosan is remek.

Mivel maradt még spárgám és borsóm, azokat szintén főzés után egy pici reszelt fokhagymával, 1-2 darab felaprított mentalevéllel, sóval, borssal, 1 kiskanál zöld citrom levével, kevés olívaolajjal simára turmixoltam. Reggeli kenceficének, kenyérre, pirítósra, pompás.

DSCF3235

Spárgaságok- Már kapható a zöldségek királynője a piacon!

Nem szoktam ilyet, de most ismételjünk egy kicsit, egyrészt közkívánatra, hiszen elindult a spárga dömping, másrészt pedig a laptopom tegnap reggel kómába esett…:( Mielőtt elástam volna az udvarban, inkább szakemberekre bíztam sorsát, és most várom, hogy újra magához térjen Mr. Dell. Viszont okos telón bejegyzést írni tuti 1 hét pszichiátriai kezelést vonna maga után számomra, úgyhogy addig is jöjjön tavalyról 3 recept spárgával!
A spárgáról régen csak az jutott eszembe, hogy mindig kb. 5 cm hiányzott a talajtól, hogy meg tudjam csinálni mikor megboldogult kisjány koromban művészi tornára jártam. Ami némi megnyugvással tölt el, hogy a centik száma nem lett azóta sem több, de valószínű kevesebb sem nagyon lesz már és jól van ez így.
Aztán a spárga, mint zöldség sokáig drága Bridget Jonest juttatta eszembe és az ő “kitűnő” levese ami úgy kezdődött, hogy végy egy guriga kék spárgát valamelyik barkácsáruházban… Az eredmény önmagáért beszélt…
Aztán elkezdtem vele én is próbálkozni, legelőször egy tejszínes fehér spárgakrémleves formájában, ám voltam annyira ügyes, hogy zöldségesnél vásároltam a hozzávalókat. Sajnos a spárga fás volt, pedig meghámoztam, de az a leves még sem lett a kedvencem. Nem adtam fel. Ismét itt a szezon, sőt jún. közepén már vége is, miért ne próbálkozhatnék újra. Előtte kicsit utánaolvastam, hogy mi is ez a furcsa szerzemény pontosan és melyiket érdemes megvenni.
A zöldségek királynőjének nevezik, mert régen csak a királyi családok engedhették meg maguknak a fogyasztását, de ma már a szezon (ami kb. május közepétől – június közepéig tart) közepén egész jó áron hozzá lehet jutni. Fél kg kb. 350 Ft  a piacon. Van belőle zöld és fehér, a fehéret meg kell hámozni, a zöldet nem. Magas a vitamin és ásványianyag tartalma, sok benne a kálium, magnézium, vas, C-vitamin, amelyek a spárga sípjában koncentrálódnak.
Onnan lehet tudni, hogy friss ha a körmünket belemélyesztjük a szárába és roppan egyet. Hűtőben csak 1-2 napig áll el.
Tisztítása úgy a legegyszerűbb ha a spárga szárának a végét meghajlítjuk és ahol letörik, ahhoz mérten kell a többit is levágni a végeket pedig kidobni, mert azok fásak.
Nekem idén ezek sikerültek belőle:
Spárgás sonkás fritatta muffin tepsiben sütve:
A fritattát nevezhetnénk akár sütőben sült rántottatának is, na jó omletnek. Bármilyen zöldségből készülhet. Azért szerettem ezt a receptet, mert nagyon egyszerű és gyors elkészíteni, nem kell mellette állni és kevergetni, és minden napszakban ehető és kalóriaszegény fogás.  Az eredeti receptben baconnel vannak a tepsi mélyedései kibélelve és arra kerül a tojásos massza , de nekem most maradék sonka volt a hűtőben így az került bele, de legközelebb a sonka helyett tuti pirított gomba kerül bele.
Egész szépen ki lehetett szedni a formából, csak picit leeresztett mikor alányúltam a kanállal.
Hozzávalók 6 db-hoz:
25 dkg spárga (nekem most zöld, mivel nem kell hámozni)
fél fej vöröshagyma
3 kis méretű tojás
0,5 dl tej v tejföl
10 dkg füstölt sajt
só, bors, reszelt szerecsendió
3-4 szelet csirkemell sonka apróra vágva
olívaolaj
A spárgát megmostam a fás végeit levágtam. Ezután a spárga másik végén lévő sípokat is levágtam és félretettem, mivel ezek zsengék így csak a sütőbe kerülés előtt teszem őket a masszába.
180 fokra előmelegítettem a sütőt. Serpenyőben felmelegítettem 1 evőkanál olivaolajat és megpároltam rajta a hagymát majd hozzádobtam a spárgákat is és pár perc alatt puhára pároltam őket. Addig felvertem a tojást, habverővel hozzákevertem a tejet és a fűszereket majd a végén a lereszelt sajt felét.
Vékonyan kiolajoztam a muffintepsi mélyedéseit , elosztottam benne a spárgás hagymás keveréket és beleöntöttem a tojásos masszát, majd a sonkadarabokat is egyenlő arányban hozzászórtam, végül a tetejére tettem a félretett spárgasípokat és a sajt másik felével megszórtam. Irány a tepsi és kb. 20 perc alatt megsül. Salátával, zöldséggel remek, na jó reggelire kenyérrel is.:)
Annyi jó tanács, hogy a tepsi mélyedéseit ne teljesen töltsétek fel, kb. fél cm maradjon, mert megemelkedik a tojás. Nálam az első készítésnél konkrétan kifolyt és a sütő aljára égett….
Zöldborsós spárgakrémleves:
Mániákusan szeretem a krémleveseket, minden évszakban, bármelyik zöldségből készítve imádom. Igaz, hogy június van, de a zuhogó esőnek és a 15 foknak köszönhetően nem ver a víz, így levesre vágytam, viszont ezúttal nem tejszínesre, de mindenképpen spárgából. Krumplit nem akartam beletenni most, így a piacon bolyongva a zöldborsóra esett a választás és nem is bántam meg.
Hozzávalók 2 főre:
20 dkg zöldborsó
25 dkg spárga (zöld)
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál citromlé
1 evőkanál nádcukor
só, bors
olívaolaj
A spárgát feldaraboltam, a felső síp részeket itt is félretettem.A hagymát az olajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a borsót és a spárgát és pár percig együtt is pároltam őket. Aztán felöntöttem annyí vízzel amennyi ellepi. Hozzáadtam a fűszereket, a citromlevet, cukrot, utóbbi kettő nélkül is lehet készíteni, szerintem jót tett neki, mivel a spárgát is általában citromos, cukros vízben főzik.
Miután a zöldségek megpuhultak összeturmixoltam, és csak ezután adtam hozzá a korábban félretett spárgasípokat.
Spárga diómártással:
Ez egy elegánsabb fogás mellé passzolhatna köretnek, pl. halhoz.
diós spárga
Hozzávalók 2 főre:
25 dkg spárga
5 dkg darált dió
fél csokor petrezselyem
1 dl joghurt
só, bors
A spárgát egészben beledobtam forrásban lévő vízbe, amibe tettem pici sót, 1 teáskanál citromlevet és 1 teáskanál nádcukrot. 10 perc alatt megfő, utána néhány perc alatt átforgattam még egy serpenyőben amibe előtte egy kanál olívaolajat hevítettem. Közben a petrezselymet felaprítottam összekevertem a dióval a joghurttal valamint pici sóval és borssal.
Jelentem még lehet kapni, úgyhogy bátran próbálkozzatok vele.
Akár a talajon is, de csak finoman…
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!