Pálmafa Project

Grillen sült mustáros tarja mézes kukoricával

Dübörög a grillszezon, muszáj kihasználni. Jó is az, mikor az amúgy is rekkenő hőségben, még a grill felett is füstöl az ember feje, de legyen ez a szabadban sütögetés még elviselhető “mellékhatása.

DSCF7541Régi vágyam volt kukoricát grillezni, szerintem tán finomabb, mint szimplán főzve. A kukorica mellé egyenesen kötelező valamilyen vajas kiegészítő, a lime, a méz és egy csipet chili pedig tökéletes partnerek ehhez. Érdemes tálalásnál is még vékonyan megkenni a csöveket, így még intenzívebb lesz az íze.

Meg tudom számolni egy kezemen, hogy hányszor ettem ebben az évben sertéshúst, de ha szabadtéri sütésről van szó, akkor nálunk nem hiányozhat a parázsról a mustáros tarja. Igen, ez biza nem zsírszegény, de így van esély arra, hogy ne legyen csont száraz a végeredmény.

Az a jó ebben, hogy előző nap mindent elő lehet készíteni, másnap pedig csak sütni kell. Ja meg nem árt lezsírozni, hogy a megfelelő parazsat ki fogja mindehhez előkészíteni… Ez olyan pasis feladat (lenne) valójában szerintem khm khm…

DSCF7535

Hozzávalók:

4 szelet tarja

Páchoz:

1 evőkanál dijoni mustár (másik is jó)

3 evőkanál olívaolaj

bors

Körethez:

4 cső főtt kukorica

1 lime leve

1 evőkanál méz

2 evőkanál olvasztott vaj

1 teáskanál chilipehely v őrölt chili (elhagyható)

A pác hozzávalóit előző este összekevertem, a húst kicsit kiklopfoltam és egy kenőecset segítségével, alaposan bekentem a páccal, majd egy edénybe egymásra pakoltam a szeleteket és hűtőbe tettem.

Amíg a parázs alakult másnap grillen, a kukoricát megfőztem(ezt is lehet előző este), kikevertem az öntetet és alaposan bekentem a csöveket és picit megsóztam őket.

A húst kivettem a hűtőből, besóztam, majd ezután kerültek a grillrácsra, ahol mindkét oldalukon barnára sültek. A kukoricák szintén mentek mellé, és pár perc alatt néha átforgatva, szintén ropogósra sültek.  A végén még lehet rá szórni chilipelyhet és a maradék vajas mézes keverékkel meglocsolni.

DSCF7553

 

Mentás spárgás zöldborsós tészta és krém

Gyors, pikáns, üde, rengeteg zöld hozzávalóval!

Nem terveztem megosztani ezt az ételt, mikor nekiálltam megfőzni, hogy őszinte legyek. Egyetlen cél vezérelt, hogy minél előbb összedobjam és bedobozoljam a másnapi ebédemet. Éppen ezért akkor csak egy zöldborsó konzervet kaptam elő nagy lendülettel és amíg a tészta főtt, minden egyebet összevagdostam, megkopasztottam a mentabokromat, közben elnyammogtam majdnem a fél tömb fetát és erősen koncentráltam, hogy maradjon azért a tésztára is belőle. Aztán úgy döntöttem a végeredményt falatozva másnap,  hogy mivel mindenből maradt még egy bő adagra való, hogy hétvégére is megajándékozom magam vele, mert nagyon fiiiinooom. Viszont abszolút megérdemli ételünk, hogy a zöldborsó is friss legyen, hiszen már lehet kapni a piacon is, úgyhogy szinte elfeledkezvén arról, hogy most a szombat is munkanap lesz, vidáman nekiálltam zöldborsót pucolni…

DSCF3229

Azt még tavaly megtapasztaltam, hogy a zöldborsó igen jóban van a mentával, amit sokáig nem akartam elhinni, mert a Zsuzsi viszont nem volt túl jóban a friss mentával…Aztán kóstolgattam mindenfélével és rákattantam. A menta viszont jó barátja a fetasajtnak, meg a görögdinnyének, de utóbbi most itt nem játszik. A zöldborsó pedig jól kombinálható a spárgával, az édeskés ízüket istenien felfrissíti a citromlé, abból is inkább a zöld fajta, ami szintén párban jár a mentával… Bírtok még követni ugye? Akkor jó, mert én már elvesztem, egy a tuti, hogy ezen a tányéron mindenkinek erősen szüksége van egymásra, akkor lesz igazi pikáns ízbomba belőle, ami lerombolja az előítéleteket a mentával kapcsolatban, ami egyébként étvágyfokozó, emésztést serkentő hatásokkal bír. Arra kell csak figyelni, hogy keveset használjunk belőle, és akkor nem kezdünk el azon agyalni kóstoláskor, hogy vajon ki nyomott fogkrémet az ételünkbe…

DSCF3234

Hozzávalók 2 adaghoz:

fél zacskó tészta (fussili v penne)

fél csomag zöld spárga

20 dkg zöldborsó

fél fej lilahagyma

10 dkg fetasajt

1 fél zöld citrom leve

só, bors

1-2 evőkanál friss petrezselyem

3-4 darab mentalevél

Egy lábosban vizet forraltam, közben a spárgákat megmostam a végüket meghajlítottam és ami letört azt kidobtam, mert fás. A hosszabbik részét pedig feldaraboltam. Majd a forrásban lévő enyhén sós vízbe dobtam őket kb. 10 percre. Addig megpucoltam a zöldborsót, felaprítottam a mentát, a petrezselymet, felkarikáztam a lilahagymát és felkockáztam a fetát. Mikor a spárga megpuhult leszűrtem, de a főző vizét megtartottam, visszatettem a gázra, majd mikor ismét forrni kezdett, beleszórtam a zöldborsószemeket kb. negyed órára. Addig a mentát, petrezselymet, spárgát, lilahagymát, fetát egy tálba tettem, ráfacsartam egy fél  zöld citrom levét, sóztam, borsoztam és kevés olívaolajat is öntöttem rá. Mikor a zöldborsó is megfőtt, azt is leszűrtem, de a főzővizet ezúttal is megtartottam és már tettem is vissza a gázra, hogy a tésztát kifőzzem. A borsókat közben a többi hozzávalóhoz öntöttem és nagyjából összekevertem az egészet. Mikor a tészta is megpuhult leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és összeforgattam a zöldségekkel, nyugodtan fűszerezzük még ilyenkor ha valami hiányzik belőle. Aztán tálalható, hidegen, melegen, langyosan is remek.

Mivel maradt még spárgám és borsóm, azokat szintén főzés után egy pici reszelt fokhagymával, 1-2 darab felaprított mentalevéllel, sóval, borssal, 1 kiskanál zöld citrom levével, kevés olívaolajjal simára turmixoltam. Reggeli kenceficének, kenyérre, pirítósra, pompás.

DSCF3235

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!