Pálmafa Project

Csicsókás, zelleres, ananászos téli saláta

“Amikor nincs kedvem hétköznap főzni” című történetbe illeszthető étel következik.

Avagy kinyitom a hűtőt, lássuk miből élünk és persze igyekszem baromi kreatív is lenni közben. Nos, hogy sikerült-e, azt majd ti eldöntitek, ha megkóstoljátok eme salátát.

Csicsókát még ezen a télen nem is ettem, de ideje volt már beilleszteni a napi zöldségadagba. Akár nyersen is a salátába tehetitek, én most egy picit átforgattam a serpenyőben. A földes ízéhez a savanykás ananász kimondottan jól passzolt, a zeller pedig gondoskodott róla, hogy valami ropogós is legyen benne. A kakukkfűvel megpróbáltam kiküszöbölni a csicsóka puffasztó hatását, hááát ez többé kevésbé sikerült csak…Ha egy adag salátában nem a csicsóka dominál, akkor nincs gáz… A férfi kapott mellé egy adag hajdinát is, hogy laktatóbb legyen, így vacsorára tökéletes volt.

Eredetileg grillsajtot terveztem a tetejére, de sajnos nem kaptam, amilyet szeretettem volna, így egy darab kecske feta került rá. Pompás!

Hozzávalók adagonként:

1 db csicsóka

2-3 db szárzeller

kisebb marék friss ananász

kakukkfű

olívaolaj

pár csepp citromlé

só, bors

Tetejére: grillsajt vagy fetasajt

A csicsókát egy dörzsivel megsikáltam, majd vékony szeletekre vágtam és kevés kókuszolajon kicsit átpirítottam. Ezalatt felkockáztam az ananászt, a zellert is felszeleteltem, mindent egy tálba szórtam, hozzáadtam a csicsókát is, rámorzsoltam a kakukkfüvet, meglocsoltam olívaolajjal, citromlével, sóztam, borsoztam, majd egy szelet sajttal megkoronáztam.

Delux csirkesaláta

Kineveztem a saláták  királynőjének ezt a gyönyörűséget, ez is kétszer készült egy héten belül. Aki azt állítja nem lehet jól lakni salátával, és a saláta uncsi, hát kóstolja meg ezt!

Úgy vagyok most ezzel, hogy meg tudnám enni szinte minden nap, annyira jó a zeller, dió, körte kombó, akár hús nélkül is, de a mustáros pórés pirított csirke pedig különösen élvezetessé teszi. Kicsit olyan, mint a Cézár saláta, persze abban nincs ennyiféle alapanyag, de az összhatás hasonló. Azért is szerettem volna megosztani ezt a salit, mert döbbenetes, hogy saláta néven miket bírnak feltálalni az éttermek, főleg szegény Cézárt teszik tönkre legtöbbször. Tisztelet a kivételnek persze, de nagyon ritkán lehet igazán finomat rendelni, aminek köze is van az eredetihez vagy egyáltalán az élvezetes saláta fogalmához.

Pár hónapja futottam bele egy “gyönyörűségbe”, pedig amúgy kb. 5 évente merek ilyesmit rendelni, most gondoltam esélyt adok egy jónak titulált étterem saláta kínálatának. Nagy izgalommal, de főleg korgó gyomorral vártam a salátámat, majd megjelent a pincér a távolban kezében egy hatalmas tányérral, messziről kiszúrtam a kupac sajtot a tetején, gondoltam valaki jó nagy adag bolognait rendelt…. Csak az volt a baj, hogy elém rakta le a tányért és nem tévedésből. Szóval kaptam egy kupac zöld salátát fél kg trappista sajttal megszórva, és hogy tutira menjenek tönkre vágták még az egészet egy tubus majonézzel is, ami alól ki sem látszott a többi hozzávaló, ami persze elsősorban kenyérkocka volt. Hát köszi ilyen áron nem kell nagy adag étel, inkább legyen kisebb, de az tényleg az legyen aminek hívják, vagy írják rá le egyszerűen a hülye vendégnek, hogy sajtos majonézes kenyérsaláta és tuti biztos, hogy így is lesz aki meg fogja venni, mert ő erre vágyik. Én viszont nem, és inkább maradok az otthoni verzióknál, abban csalódni nem fogok!

Ha csak egyféle zellerrel készítitek az is jó lesz, alapvetően csak zellergumót szoktam ehhez használni, de most nagyon szép szárzeller jött velem szembe, úgyhogy ment bele az is. Isteni, laktató, ropogós, egyetek salátát otthon! Egyre vigyázzatok, hogy ne hagyjátok magára felügyelet nélkül a salit, mert én így tettem miután lefotóztam, s közben betoppant A férfi és már vitte is, én meg csak pislogtam, mint hal a szatyorban…

Hozzávalók 4 nagy adaghoz:

1 egész csirkemell csíkozva

1 fej jégsaláta

1 nagy fej zellergumó

1 csomag zellerszál(angolzeller)

3 db körte

1 póréhagyma fele

10 dkg parmezán

10 dkg dió

2 evőkanál mustár

fél citrom leve

olívaolaj

só, bors

kis csokor petrezselyem (elhagyható)

A póréhagymát vékony karikákra vágtam, kevés kókuszolajon megfonnyasztottam, hozzáadtam a csirkecsíkokat, sóztam, borsoztam mikor a hús kifehéredett, majd rákanalaztam a mustárt és lepirítottam kb. 10 perc alatt a húst. A mustárral és kevés olajjal a sütés előtt is bepácolhatjátok, úgy még jobban átveszi az ízét.

Míg a hús sült, a jégsalátát kis darabokra tépkedtem, tányérra tettem, ráreszeltem a zellergumót, a körte felét, a másik felét pedig kockázva adtam hozzá, majd ment hozzá a kis darabokra vágott zellerszár is, a dió (érdemes előtte serpenyőben megpirítani pár perc alatt), csorgattam rá olívaolajat, citromlevet, majd lazán összeforgattam. A tetejére szórtam a csirkedarabokat, reszelt parmezánt egy kis petrezselymet.

Uborka, alma, zellerszár saláta

Ropogós, üde, zöld salátára vágytam, de ez így februárban nem egyszerű projekt. Szinte minden kókadt, ízetlen, a gyökérzöldségeket néha unom már megmondom őszintén, persze azért tolom, mert szeretem, de kell a (vér)frissítés.

Úgyhogy egy álmos hétköznap délutánon, elhatároztam, hogy összegyűjtök pár ződ alapanyagot és ilyen salit fogok ropogtatni este. Persze hajlamos lettem volna itt is túlzásokba esni, mert majdnem hozzárepült a kivi is, meg az avokádó, meg dió, és tökmag és és és…..

De megálljt parancsoltam, persze ti még attól bővíthetitek a salátát a fent említettekkel, én sem bírtam megállni azért teljesen, és ha már zöld, akkor miért ne kerüljön rá zöld penészes francia sajt, ami a hűtőben illatozott….

Akárhogy is, jó ez, majdnem tavasz lett… Olaj nincs rajta, nekem nem hiányzott, plusz fűszer sem, almaecet és citromlé kombó elég volt, de pici olíva nem árthat neki.

Hozzávalók 2 adaghoz:

4 db zellerszár

fél kígyóuborka

1 zöld alma

1 teáskanál almaecet

pár csepp citromlé

só, bors

Tetejére: magok(nálam lenmag és fekete szezámmag) és/vagy kéksajt

A zöldségeket és az almát felkockáztam, meglocsoltam az ecettel és a citromlével, a magokkal, rámorzsoltam a sajtot és megettem, de hűtőben is eláll max. 1 napig.

Spárga-karfiol krémleves ropogós szárzellerrel és dióval

Ahelyett, hogy hűs gyümölcsturmixokat gyártanék már javában, meleg leves után ácsingózom az időjárásnak köszönhetően. De azért megpróbálom a tavaszi ízeit a tányérra csempészni, így végre vettem fehér spárgát is, mert azt bevallom kevésbé szeretem, de egy krémlevesbe tökéletes.

DSCF9513A fehér spárga talán picit lédúsabb, mint a zöld testvére, viszont sajnos őt meg kell hámozni vékonyan, nem mintha ez túl nagy macera lenne, de nem árt tudni. Mikor jó pár éve először fogtam kezet a spárgával, pont a fehéret választottam, de meg voltam győződve róla, hogy nem muszáj meghámozni… Hogy finoman fogalmazzak élvezhetetlen volt az étel, vagy inkább ehetetlen…

Ha ezt a pár percig tartó műveletet elvégzitek, akkor viszont klassz leves a végeredmény pláne más zöldségekkel kombinálva a zöldségek királynőjét. Nem muszáj minden krémlevest sajttal és pirítóssal megfejelni, helyette szerintem bármilyen mag is szuper illetve nekem most a ropogós zellerszárra esett a választásom, ami nyersen a legjobb és a dióval különösen jó párost alkot.

DSCF9515Hozzávalók 4 főre:

1 kisebb karfiol

1 csomag fehér spárga

1 nagy fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 evőkanál citromlé

só, fehérbors

kókuszolaj

Tetejére: pár db szárzeller és egy marék dió

A spárgák végeit meghajlítottam, ahol eltört, azokat a részeket kidobtam, mert fásak.A hagymákat felaprítottam, egy kevés kókuszolajon megpároltam, majd hozzáadtam a rózsáira szedett karfiolt és a meghámozott, és kisebb darabokra vágott spárgát is.  Sóztam, borsoztam őket, majd felöntöttem annyi vízzel, ami kb. egy ujjnyival ellepte a zöldségeket.

Forrástól számítva kb. 8 perc alatt meg is puhultak, ezután krémesre turmixoltam a levest, majd a feldarabolt zellerszárral és dióval tálaltam.

Ananászos zöldségturmix

Ilyen egy jó “zöldshake”! Pláne, hogy bordó és gyümölcs is van benne, de szerintem pont ettől lesznek tényleg finomak a zöldséges turmixok. Kell bele valamilyen édesebb gyümölcs, amitől mindenki szívesebben elkortyolja.

DSCF9217Benne van minden nagyjából, amire tél közepén, influenzaszezon előtt szüksége lehet a szervezetnek. Persze a lényeg továbbra is az íze, mennyiségeket nem adtam meg, mert én kb. mindenből ugyanannyit tettem bele, nagyjából 2-2 evőkanál felkockázott céklát, zellert és ananászt.

A céklát kivételesen megfőztem, de ha kaptok kisebb méretű példányokat a piacon, akkor azt nyersen reszeljétek inkább a turmixba. Ez elég sűrű és rostos, de készíthetitek gyümölcscentrifugában is ha van, vagy átszűrhetitek, ha úgy jobban csúszik.

Reggelire egy nagy pohár belőle és jól indul a nap!

20160113_180558-2Hozzávalók:

ananász(friss, nem konzerv)

cékla(főtt vagy nyers)

zellerszár

pici méz ízlés szerint

pár csepp citromlé

késhegynyi Himalája só

kevés őrölt lenmag(elhagyható)

víz

A hozzávalókat turmixgépbe tettem, felöntöttem annyi vízzel, ami kb. egy ujjnyival ellepte és összeturmixoltam. Jót tesz neki, ha picit be van hűtve.

Méregtelenítő csodaturmix

Az íze is pont olyan csodás, mint a színe! Nagyon szeretem ezt a zöldnek és a sárgának ezt az árnyalatát, külön-külön és együtt is, de mivel ez nem lakás design blog, maradjunk annyiban, hogy ez az egyik legfinomabb szuper egészséges lötyi amit eddig ittam, pedig volt egy pár.

DSCF5726Ez a bejegyzés nem turmixnak indult amúgy, hanem szilárd ételnek, de a fogdokinál eltöltött idő után, órákig zsibbadó arccal, max a nyálam tudtam volna csorgatni, de enni nem igazán. Úgyhogy gondoltam lesz egy jó kis krémleves, de valahogy attól is elment  a kedvem, és inkább nyers, vérfrissítő energiákra vágytam, így született a hűtő bugyraiban böngészve ez a rostos itóka.

Almát és répát biztos mindenki rágcsált már nyersen, a szárzellert viszont nem sokszor eszünk szerintem. Pedig a salátákat is tök jól feldobják a ropogós zellerfalatok, és diétázoknak is ajánlott, mert kalória minimális van benne, viszont a víztartalma magas.

Teljesen cukormentes, legalábbis nekem elég volt a répa és alma édessége, de esetleg pici mézet lehet még belecsorgatni, a benne lévő gyömbér pedig gondoskodik róla, hogy az influenza is nagy ívben kerüljön el Benneteket!

DSCF5738Hozzávalók 3 pohárhoz:

1 közepes méretű répa

2 zellerszár

1 nagyobb alma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

víz

A répát, a zellert, az almát és a gyömbért is lereszeltem és a turmixgépbe tettem. Felöntöttem annyi vízzel ami éppen csak ellepi és alaposan összeturmixoltam.

DSCF5731

Szárzeller tippek

Szárzeller vagy zellerszár?? Én hol így,  hol úgy nevezem, de ahogy néztem mindegyik helyes, de a halványító zeller alatt is ez a szép zöld hosszúszárú zöldség értendő. Az egyik kedvenc salátámat, amiben ő szerepel, már megosztottam, de azonkívül nem igen használtam még más ételbe, esetleg szószokhoz mártogatni. Az újévi ropogós sült malacbőr után, valami zöldet vágytam inkább ropogtatni, úgyhogy egy nagy zacskó jött is velem az idei első bevásárlásom alkalmával. Hűtőben sokáig eláll, nem veszíti el az üdeségét. Nem kell pucolni, mint a gumós zellert, csak alaposan megmosni és feldarabolni, a levelei is ehetőek ha szép egészségesek. Használják levesekbe is, vagy zöldséges mártásokhoz, de én ezt zöldséget valahogy nem tudom főtt formában elképzelni, nyersen érvényesül igazán a lényege. Magas a víztartalma, kalória alig van benne, vitaminokban és ásványi anyagokban viszont gazdag. Készült belőle egy meleg rizssaláta, amit az idei év első kedvencévé nyilvánítottam a saját konyhában legalábbis, aztán a maradékból nassolnivaló kerekedett kétféle kenceficével.

Meleg rizssaláta szárzellerrel és csicseriborsóval

Én erre rákattantam, bár először furcsának tűnt, hogy jön össze a zeller a csicseriborsóval, de jó páros tényleg. A csicseriborsóból általában hummust szoktam készíteni, ami az egyik kedvenc kenceficém, de épp itt volt az ideje, hogy pürésítés nélkül igazi formájában is helyett kapjon egy ételben, pláne, hogy magas a fehérjetartalma, így minden meg van ebben az salátában amitől laktató. A fűszereknek ezt a kombinációját sárgarépakrémhez szoktam használni, de ehhez is tökéletesen passzolt. Olyan melengető keleties étel lett belőle.

DSCF2726

Hozzávalók 3 főre:

1 bögre barna rizs

3 db zellerszár

5-10 dkg főtt csicseriborsó

fél fej lilahagyma

1 mokkáskanál őrölt római kömény

1 mokkáskanál őrölt fahéj

fél mokkáskanál chilipor

1 mokkáskanál fehérborecet

pár csepp citromlé

só, bors

olívaolaj

A csicseriborsót beáztattam 1 napra, aztán puhára főztem. Konzervből is biztos jó, bár én azt még nem kóstoltam. A barnarizst dupla mennyiségű vízben szintén megfőztem. A zellerszárakat és a hagymát apróra vágtam. Egy tálban összekevertem a rizst, a cs.borsót és a hagymát, sóztam, borsoztam, rálocsoltam az ecetet, citromlevet, a fűszereket és kevés olívaolajat, jól összeforgattam az egészet. Nem vártam meg, míg a rizs és a borsó kihűl, elfalatoztam langyosan. És másnap is…

 

 Szárzeller töltve:

Tulajdonképpen bármilyen kencével tölthető, ami éppen otthon rendelkezésre áll.  Ha nincs kedvünk megtölteni akkor mártogassunk vele. Jobb ropogtatnivaló filmnézés közben akár, mint a chips és a ropi…

DSCF2696

Hozzávalók a tonhalashoz:

zellerszár kb. 5cm-es darabokra vágva

tonhalkonzerv lecsöpögtetve

pár csepp citromlé

kefír tejföl v joghurt

só, bors

kapor v petrezselyem a tetejére

Hozzávalók a ricottáshoz:

zellerszár kb. 5cm-es darabokra vágva

ricotta v túró

tejföl v joghurt ha túróval készül

piros húsú paprika felkockázva

só, bors,

pici mustár

diódarabok a tetejére

Mindkét esetben a hozzávalókat keverjük össze, a lényeg, hogy sűrű krémes legyen, ne tudjon kifolyni a zellerszárakból, töltsük be őket és már fogyasztható is.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!