Pálmafa Project

Maradékokból - Spenótos ricottagombóc tejszínes paradicsommártásban

Volt a hűtőmben maradék tojássárgája, spenót (a változatosság kedvéért), tejszín, szikkadt kenyér és 1-1 csomag bontatlan ricotta és mozzarella. Utóbbi az mindig van, mert annak lennie kell, ez már szerelem. Mint ahogy paradicsom is mindig van. Annak ellenére, hogy megboldogult gyerekkoromban azt hittem egész életre tartó örihariban leszek vele, mert hallani sem akartam róla, hogy a szendvicsem akárcsak egy légtérben tartózkodjon piros barátunkkal. És lám, most már alig várom, hogy legalább egy darab termés legyen a cserépbe ültetett paradicsom palántámon. Na jó, legyünk nagyra törőek és döntsük rekordot, úgyhogy legyen két darab idén…

Szóval néhány perc guglizás és saját ízlésemre formálás után ezt sikerült kihozni ezekből a jó kis alapanyagokból. A kép minősége silány, sűrű bocsánatkérés érte, de este volt, én meg fáradt és inkább kóstolgattam, mint fotózgattam… Az íze viszont nagyon jó volt másnap ebédre, aztán azt követő nap reggelire is, feljavítva némi friss paradicsommal, hisz maradékot én ki nem dobok, pláne ha ilyen jóízű.

DSCF3364

Hozzávalók:

25 dkg ricotta

2 marék spenót

2 gerezd fokhagyma

1 zacskó mozzarella

1 deci főzőtejszín

3 darab paradicsom

3 tojássárgája

3 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

2 evőkanál zabpehely

1 szelett szikkadt teljes kiőrlésű kenyér belseje

só, bors, szárított bazsalikom

olívaolaj

A spenótleveleket forrásban lévő vízbe dobtam pár percre, míg megpuhultak, aztán leszűrtem és hideg vízzel átöblítettem őket, majd alaposan lecsöpögtettem és kicsavartam belőlük a nedvességet. Ezután felaprítottam őket. A ricottához adtam őket, majd belekevertem a tojások sárgáját is, sóztam, borsoztam, megszórtam a zsemlemorzsával és a zabpehellyel. Az a lényeg, hogy formázható, de lágy gombócok legyenek, inkább kevés morzsát adjunk hozzá először, aztán lehet pótolni ha nem állna össze. A sütés előtt egy órát várakoztak még a hűtőben, ez nem muszáj, de kevésbé áll fenn a veszélye, hogy szétesnek. Kb. 8 gombóc lesz belőle.

DSCF3359A paradicsomszószhoz felaprítottam a fokhagymát és kevés olívaolajon átforgattam őket, majd hozzáadtam a felkockázott paradicsomokat, sót, borsot, bazsalikomot, és pici vizet, hogy szaftosabb legyen. Lefedve kb. 10 percig hagytam puhulni őket, majd belekevertem a tejszínt, megvártam míg ismét elkezd forrni a mártás, belemorzsoltam a szikkadt kenyérdarabokat, majd levettem gázról az edényt és egy hőálló tálba öntöttem az egészet. Ebbe tettem a gombócokat, amiket előtte megszórtam még kevés zsemlemorzsával, a mártásba belemorzsoltam a mozzarellát és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 percet töltöttek még, míg a gombócok teteje elkezdett pirulni a sajt pedig beleolvadt a szószba.

Zabtej házilag

Az történt, hogy elfelejtettem tejet venni, na most anélkül tejes kávét inni pontosabban kávés tejet ahogy én iszom, elég nehézkes… Viszont mindig hegyekben áll nálam a natúr zabpehely, mert ez valahogy hozzátartozik a biztonságérzetemhez, így mindig veszek, nehogy bármikor az éhenhalás veszélye fenyegessen…nem vagyok százas tudom, de vállalom…Amúgy meg a zabpehelyből készült “tejet” amúgy is szándékomban állt kipróbálni, úgyhogy most vagy soha alapon már kapcsoltam is be a vízforralót.

Nem egy bonyolúlt hadművelet az elkészítése, le kell forrázni a zabpelyhet vagy edényben összemelegíteni a vizet a zabpehellyel majd turmixolni és utána még lehet javítani az sűrűségén tetszés szerint. Hogy miért jó? Mert laktózérzékenyek is fogyaszthatják, bátran lehet használni főzelékekhez, mártásokhoz. De őszinte leszek kíméletlenül, ízében meg sem közelíti a tejet, tehát egymagában fogyasztva a se íze, se bűze kategória viszont pici mézzel vagy fahéjjal, kakaóval, már lehet vele apró csodákat művelni, de pont ez a szép ebben, hogy ki lehet kísérletezni vele a saját ízlésünknek megfelelőt.

DSCF3244

Hozzávalók:

2 dl zabpehely

1 l víz

A zabpelyhet leforráztam 5 dl vízzel, majd állni hagytam míg megszívta magát. Ezután egy botmixerrel leturmixoltam, ismét öntöttem rá 5 dl forró vízet, majd megvártam míg kicsit kihűl és leszűrtem. A szűrőben maradt pépet fel lehet használni zabkásának vagy belekeverni joghurtba, gyümölccsel, reggelire tökéletes, így semmi nem veszik kárba.

DSCF3246

 

Kalóriaszegény zabos sajttorta

Kitartás, mindjárt itt a következő hosszú hétvége, ráadásul az 4  napos lesz!

Lelkiismeret furdalás nélkül osztom meg ezt az édességet a húsvéti nagy evészet után, mert ettől biztosan senki nem tesz szert még nagyobb súlytöbbletre. Abszolút jó alternatíva azoknak, akik rajonganak a hagyományos sajttortáért, ami azért nem éppen zsírszegény, de mégsem szeretnének lemondani róla.

DSCF3147

Nem igaz, hogy csak az lehet finom, ami tömve van cukorral és liszttel. Ebben a tortában egyik sincs, viszont tartalmaz rostot a zabkorpának és zabpehelynek köszönhetően, friss gyümölcsöt és zsírszegény joghurtot.  Az eperből néhány szemet a krémhez is tettem, de elég a tetejére díszítésképpen, persze bármilyen más piros gyümölcs passzol hozzá, bátran vegyük elő a mélyhűtőből a tavaly nyáron lefagyasztott szépségeket.

DSCF3151

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

10 dkg zabkorpa

5 dkg zabpehely

5 dkg kókuszzsír

1 evőkanál nyírfacukor

Krémhez:

30 dkg zsírszegény túró

2 dl natúr zsírszegény joghurt

4-5 evőkanál nyírfacukor

3 evőkanál kukorica keményítő

fél citrom leve és reszelt héja

3 db tojás

1 késhegynyi vaníliapor

Tetejére: eper

A zabpelyhet és zabkorpát egy tálban összekevertem az olvasztott vajjal és a nyírfacukorral,majd a tortaforma aljába nyomkodtam egyenletesen elosztva. Az a lényeg, hogy az egészet átjárja a kókuszzsír, mert akkor fog szépen összetapadni és nem fog morzsálódni szeleteléskor.

A krém hozzávalóit egy tálba öntöttem, a tojások egészben kerültek bele, és botmixerrel nagyjából simára turmixoltam, majd ezt is a tortaformába öntöttem. 160 fokon sült negyed órát, majd 180 fokon 30 percet töltött. Hűtsük ki, mert csak utána lehet szépen szeletelni.

DSCF3148

 

Zöldséges pulykahúsos fasírt koszorú ünnepekre

Annyira régen elmentettem már ezt a receptet, de csak tologattam mindig magam előtt, egy nagyobb vendégseregre várt. Aztán eljött az alkalom,  a (második) 18. szülinapom, ráadásul igazi tavaszi és húsvéti húsos ételről van szó, mutatós is, meló sincs vele sok, nem utolsósorban alakbarát, a sütés alatt pedig bőven van idő minden másra, szóval semmi nem szól az elkészítése ellen.

Az eredeti recept innen származik. Annyit változtattam rajta, hogy tettem hozzá még friss kakukkfüvet és rozmaringot, de ez tényleg ízlés dolga, hogy ki mit használ, illetve spenótból is kapható már friss, így ment hozzá az is, ráadásul ebben a formában az antispenót klubtagok sem panaszkodtak az ételre, sőt észre sem vették…. Csirkemell helyett pedig pulyka került bele. Az eredeti leíráshoz hasonlóan, én is kipróbáltam a muffintepsiben történő tojás sütést, háááát többet inkább nem… Egyrészt több ideig tart, másrészt 1 tojás felrobbant, ami 3 perc sípszót és fél óra sütőtakarítást vont maga után… Persze lehet én vótam béna, vagy a tojás, vagy a sütő…

Salátával kimondottam könnyű fogás és több hely marad aztán pár szelet torta legyűrésére… De a mondat második felét nem tőlem hallottátok!

DSCF3051Hozzávalók:

1 kg darált pulykamell

6 darab főtt tojás

2 db tojás felverve a masszába

3 marék zabpehely

1 db vöröshagyma reszelve

3-4 gerezd fokhagyma reszelve

3 db sárgarépa reszelve

20 dkg friss spenót(mirelit is jó)

só, bors

őrölt pirospaprika

2-2 kisebb ág friss rozmaring és kakukkfű

A 6 darab tojást megsütöttem muffintepsibe,n hideg sütőbe téve, 160 fokon fél óra alatt. A spenótot kevés olívaolajon megpároltam, mikor összeesett és megpuhult összeturmixoltam. Egy tálba tettem a húst, a reszelt répát, hagymákat, fűszereket, a zabpelyhet, a két felvert tojást és alaposan összedolgoztam az egészet. A tojásokat lehűtöttem, megpucoltam és hosszában félbevágtam. Belekanalaztam a kivajazott koszorúformába a massza felét, ezután a fél tojásokat sárgájukkal lefelé ráhelyeztem körben, majd befedtem őket a massza másik felével.

180 fokra előmelegített sütőben, kb. 90 perc alatt megsült. Én ezután kiborítottam egy tepsire és még visszatettem pár percre a sütőbe, hogy kívül is megpiruljon.

DSCF3053

 

Házi müzliszelet minden földi jóval

Tökéletes tízóraira és éhenhalás megelőzésére, ha valahonnan gyors energialöketre van szükségünk. Elkészítése nem időigényes, és sokkal finomabb, mint a bolti verziók, ráadásul kedvünk szerint lehet változtatni a hozzávalókat.

Gyerekkoromban talán egyféle bolti müzliszeletet lehetett kapni, amit Apukám lelkesen próbált volna tukmálni rám, de sosem járt sikerrel. Viszont minden egyéb csoki után sokkal nagyobb érdeklődést mutattam… Aztán mikor elkezdtem többet mozogni, és lehetett már többízben is kapni eme zabos édességet, és nem csak a se íze, se bűze kategoriájút, akkor rászoktam én is, hogy tízóraira ilyesmit csócsáltam. Mikor elkezdett az is érdekelni, hogy mi az amit megeszem, akkor elolvastam egyszer, hogy mit is tartalmaz a müzliszelet…. Azóta inkább hanyagolom, bár lehet ebből is már jobb minőségűeket vásárolni, de az a jó, hogy miután az ember elkészít valamit, amit eddig boltban vett és megtapasztalja, hogy mennyivel finomabb az íze a saját kézzel kreált eledelnek, nem vágyik többet a boltira.

DSCF2878

Tényleg bátran variálhatóak a hozzávalók, bármilyen aszalt gyümölcs, kókuszreszelék, kakaó, magok mehetnek bele, a lényeg, hogy legyen benne valami kötőanyag, vaj, méz, vagy kókuszolaj, ami összetartja a masszát, így könnyen felszeletelhető és nem esik szét. Ha utóbbi mégis megtörténne, semmi baj, joghurtba, tejbe keverve tökéletes reggelire. A nedvességtartalmát a reszelt gyümölcs adja, így később sem lesz túl száraz. Lehet csokoládés ízt is varázsolni bele, akár étcsokidarabokkal, vagy ahogy most én tettem, karobporral. Valaki sütőbe sem tolja be, hanem egyből a hűtőbe teszi és megvárja míg a vaj visszadermed. Én inkább átsütöttem pár perc alatt az egészet, így a dió is picit megpörkölődik és még jobb ízű lesz a végeredmény.

DSCF2875

Hozzávalók 8 szelethez:

1 kisebb marék aszalt vörösáfonya

1 kis marék fekete szezámmag (világos színű is jó)

3 marék apró szemű zabpehely

1 marék apróra vágott dió

1 db reszelt körte

1 csapott evőkanál karobpor

2 evőkanál méz

2 evőkanál vaj vagy kókuszzsír

Minden száraz hozzávalót beleszórtam egy tálba, a mézet és a vajat felolvasztottam, majd ráöntöttem a zabpelyhes keverékre és jól összeforgattam, hogy mindent egyenletesen befedjen a vajas mézes folyadék. Egy hosszúkás négyszögletes kenyérsütőformát kibéleltem sütőpapírral és ebbe simítottam kb. 1 cm magasságig a masszát, jól lenyomkodtam és 200 fokon negyed órát sült. Megvártam míg kihűl, majd hűtőben töltötte az éjszakát. Másnap szépen szeletelhető.

 

Mogyorós banánkenyér és a reggeli megoldva néhány napra

Hozzáadott cukrot alig-alig látott sütemény, az is nyírfa, a lisztje pedig “zabos” de mégis édes és tápláló desszert, illetve reggelire tökéletes joghurttal, friss gyümölccsel vagy csak egymagában majszolva. Napokig eláll, az érett banánnak köszönhetően pedig esélye nincs, hogy kiszáradjon, pont olyan puha és szaftos a 3. napon is, mint az elsőn. Sőt, nekem még a mélyhűtőbe is került pár szelet, fagyasztható, utaztatható is, mert nem esik szét, nem morzsálódik. Ő is a “keverem-kavorom kisütöm” kategória oszlopos tagja, és vért sem kell izzadni az elkészítésénél. Laktózérzékenyek készítsék kókusztejjel vagy vízzel. Dícsérjem még vagy inkább kipróbáljátok?

DSCF2823

A mogyoró és a banán igazán jó barátok, de persze ha esetleg dió van csak kéznél vagy mandula, az is megteszi, és ha valaki bűnbe kíván esni, hát szórjon hozzá egy marék apróra vágott csokoládét vagy kakaóport. Hozzáteszem így sem éppen kalóriaszegény édesség, mert a banán és a mogyoró is energiadús hozzávaló, éppen ezért reggel képes megadni a kellő löketet a naphoz. A banánban sok kálium és magnézium található, előbbi védi a szívünket, utóbbi izomgörcsök  elkerülése végett fontos, így a sportolók nem véletlenül fogyasztanak edzés előtt banánturmixot. Az én egyik kedvenc édes reggelim télen amúgy, a zabkása banánnal.

DSCF2824

Jelentős triptofán tartalma is, ami a szerotonin vagyis a boldogsághormon termelődésért felelős, illetve a triptofánt alakítja át a szervezet melatonin nevű alváshormonná. Szóval a banán boldoggá tesz és megnyugtat! Fogyókúrázók azért ne kettésével fogyasszák, de ha nem a barna foltosra érett példányt választják akkor megspórolható némi kalória. Ehhez a csemegéhez viszont az érett gyümölcs szükségeltetik és még a nyírfacukron is gondolkodtam, hogy belekerüljön-é egyáltalán, mert anélkül is édes volt, úgyhogy érdemes megkóstolni a tésztát édesítés előtt. A lényeg, hogy egy jó sűrű, de még folyós masszát kapjunk mielőtt a sütőformába kerül, ami jelen esetben egy hagyományos őzgerinc volt.

DSCF2817

Hozzávalók:

5 db érett puha banán

10 dkg sótlan földmogyoró

10 dkg zabliszt (darált natúr zabpehely nálam)

2 db tojás

fél csomag sütőpor

3 evőkanál nyírfacukor

kb. fél deci tej

egy késhegynyi vaníliapor v vanília rúd kikapart belseje

3 db banánt összetörtem, hozzáadtam a felvert tojást, a tejet, a sütőporos zablisztet, a cukrot, a vaníliát és egy botmixerrel összeturmixoltam. Ehhez került a darabosra darált mogyoró, és a másik két banán apróra vágva. Az őzgerinc formát kivajaztam és beleöntöttem a masszát. Közepes lángon, kb 170 fokon 40 percig sült, míg a teteje megbarnult. Hagyjuk kihűlni a formában és utána borítsuk ki akkor szépen szeletelhető. Én ezt nem annyira bírtam kivárni (szokás szerint), úgyhogy kibányásztam egy szeletet még melegen az egyik végéből… Nem bűntetik….

DSCF2822

 

Köles süti glutén- vagy laktózérzékenyeknek

Ha valaki mindegyik kategóriában érintett lenne akkor ez ideális édesség lehet a számára. Persze mindenki másnak is, mert a köles egy nagyon értékes gabonaféle, dícsérhetném hosszasan, de már megtettem korábban, itt elolvashatjátok.

A gluténmentesség kapcsán egy pici kitérőt még tennék, hiszen a zabpehelyről ha jól tudom megoszlanak a vélemények, mert bár nem tartalmaz glutént, de a feldolgozása során kerülhet hozzá, viszont kaphatóak kimondottan gluténmentes pelyhek is. DE ennek a sütinek csak a tetején van pár kanál ami nyugodtan el is hagyható, hiszen az íze attól még nem fog változni. Tulajdonképpen egy köleskása az alap, ami a sütőben veszi fel végső formáját, melegen még puha kanalazós állagú inkább, de ha kihűl akkor szépen szeletelhető, de mégsem szárad ki, hanem szaftos marad a gyümölcsöknek köszönhetően. Utóbbiak ízlés szerint variálhatóak, lehet egyféléből is készíteni, vagy bármiből ami éppen otthon van. Mák helyett szórhatunk rá diót, mandulát vagy mogyorót is,vagy akár mazsolát, aszalt gyümölcsöket is, a tetejét pedig baracklekvár is megkoronázhatja.

DSCF2786Hozzávalók 20 x 25 cm-es tepsihez:

1 bögre köles

1-1 db alma, körte, banán

3 bögre víz

1 bögre darált mák nyírfacukorral édesítve

1 citrom reszelt héja

ízlés szerint 3-5 kanál nyírfa v nádcukor

3 evőkanál zabpehely (gluténérzkenyek ezt hagyják ki)

tetejére pici méz (elhagyható)

A kölest beleöntöttem a tepsi aljába, lereszeltem a citrom héját és hozzákevertem a mákhoz, majd rászórtam a mákot a kölesre. A gyümölcsöket apróra vágtam és turmixba tettem, megszórtam a cukorral, felöntöttem vízzel, és leturmixoltam. A gyümölcslevet ráöntöttem a köleses mákos rétegre.

A tetejére szórtam még egy-két kanál darálatlan mákot és zabpelyhet, de helyette apróra vágott diót vagy más csonthéjast is lehet. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt elkészül, ha a köles az összes folyadékot felszívta és megpuhult. Ha kihűlt szeletelhető.

Belül tökös-almás, kívül diós és mákos, mi az?

Sütőtökös golyók, mert bűnmentes édességre vágytam.

Utolsó felvonásához érkezett a tökszezon, és nem bírtam neki ellenállni a piacon. Az újévben még nem nagyon ettem édességet, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem kívánom, hajaj… De igyekszem valami tápláló alakbarát csemegét választani, és ez ilyen, sőt még sütni sem kell, elrontani nem lehet, pár perc alatt elkészül és mennyivel jobb ilyet nassolni vagy ahogy én tettem a minap, egy tartalmasabb leves után elfalatozni. Az ünnepek után akadt itthon némi dió és mák, ezek adták a külső bundáját a tökös-almás golyóknak. Ne olyan masszív gombócokra számítsunk, mint a kókuszgolyó, mert abban ugyebár darált keksz is van, én ebbe viszont zabkorpát és zabpelyhet használtam, ami megszívja magát nedvességgel, de mégis puha és szaftos állagú finomság a végeredmény. Ha van kéznél mondjuk házi zabkeksz akkor azt is lehet morzsolni bele vagy nem bundázni a darált dióval és mákkal hanem azt is a masszába keverni….teljesen mindegy, fantázia kérdése, a lényeg, hogy formázható legyen és összeálljon, amúgy meg eteti magát….

DSCF2717

Hozzávalók 8 darabhoz:

negyed sült sütőtök

1 db alma reszelve

méz v nyírfacukor ízlés szerint

pici citromlé

őrölt fahéj(elhagyható)

kb. 6 evőkanál zabkorpa vagy zabpehely

Forgatáshoz: 1-1 marék darált dió és mák

A sült tököt villával széttörtem, az almát lereszeltem. Ha utóbbi túl lédús lenne akkor csavarjuk ki, mielőtt a tökhöz adjuk, a levét pedig igyuk meg bátran. A tököt összekevertem az almával, pici mézet csorgattam rá, mehet bele fahéj is, citromlé, aztán hozzadtam a zabkorpát és a zabpelyhet, jól összeforgattam és állni hagytam pár percig, hogy a zabpehely megduzzadjon. A mákot és a diót is ledaráltam 1-1 kanál nyírfacukorral. Végül a masszából gombócokat formáztam és beleforgattam őket a mákba és a dióba.

Fasírt, ha káposztás

Ismét szeretnék zöldségeket beszélni, mielőtt két bejglisütés között megcsömörlenék a sok édes íztől még karácsony előtt. A hétvégén már szinte az illatoktól megteltem a csillogó villogó karácsonyi vásáron, de persze nem csak az orrom élvezte az aromákat hanem az ízlelőbimbóim is kaptak némi kolbászt mustárral és pár falat flódnit. Előbbiről fotó is készült, sokan azt hitték csak a photoshop segédletével került a kezembe az étel. Pedig eszem én ilyet is néha, sosem mondtam, hogy nem. Igaz, én vagyok az a fura csodabogár ,aki kenyeret nem eszik mellé, de savanyú káposztát például bármikor. És ha már káposzta akkor nem rég készült ez a káposztás fasírt és simán el tudom képzelni köretként is hurka vagy kóbi mellé, de egymagában is nagyon finom. Szeretem a zöldséges fasírtokat, mert nagyon jól variálhatóak, készült már répából, céklából, cukkiniből ami éppen otthon van. Sokféle öntet és kencefice passzol hozzá. Én nagy kedvencemet a házi ajvárt kanalaztam most mellé. Egyszerű, gyors, nem terheli meg a bendőnket. Tetszés és ízlés szerint más fűszereket is használhatunk  hozzá.

DSCF2384

Hozzávalók 8 darabhoz:

Fél fej fehér káposzta

1 tojás

1 szelet teljes kiőrlésű kenyér

3 evőkanál zabpehely v zabkorpa v teljes kiőrlésű  liszt

só, bors

1 teáskanál kakukkfű

1 mokkáskanál őrölt pirospaprika

pici olívaolaj a sütéshez

A káposztát apróra reszeltem, hozzáadtam a felvert tojás, a vízbe áztatott, majd kicsavart kenyérdarabokat, a zabpelyhet és a fűszereket. Alaposan összedolgoztam, kis korongokat formáztam a masszából és sütőpapírra helyeztem őket, amit előtte meglocsoltam olívaolajjal. Előmelegített sütőben 20 perc alatt meg is sültek. Egyszer megfordítottam őket sütés alatt.

Fitt almás-zabos pite

A hétvégi desszert választásom egy almás sütire esett, mert nálam az alma olyan a konyhában, mint a só, mindig van itthon és minden nap elropogtatásra kerül egy darab nyersen. Ha viszont különösen sok van belőle és olyan vendég érkezik aki éppen azon van, hogy szuper szexivé “kárcsúsodjon” amiben én abszolút támogatom, ha kell jelképesen sejhajon billentem, ha éppen a rossz minőségű hamburgerekről fantáziálna és feladná. Ha pedig ez a drága még receptet is ajánl, hogy “eeezteeeeztcsináljukmeeeeg “akkor naná, hogy hámozok reszelek, hozzáadok, elveszek variálok picit szokás szerint.

DSCF1801A végeredmény pedig ismét jó példája annak, hogy ami alakbarát az igenis lehet finom. Szerintem reggelire, vagy “égazsírégazsír” edzések előtt pár szelet belőle tökéletes szénhidrátforrás, hiszen a életmódváltás továbbra sem az éhezésről szól.  Ez nem kizárólag csajos kaja, férfi ember is megkóstolta és elégedetten nyammogta el!
DSCF1803Hozzávalók:

25 dkg zabpehely

fél kg reszelt alma

2 tojás

10 dkg vaj

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 mokkáskanál őrölt gyömbér(elhagyható)

1 csipet szódabikarbóna

5 dkg nyírfacukor

pár evőkanál kókuszreszelék a tetejére vagy apróra vágott dió

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Az almákat nem muszáj meghámozni, de mivel az enyém elég vastag héjú volt, ezért megtettem, majd megszórtam fahéjjal és gyömbérrel. A vajat felolvasztottam és a zabpehelyhez kevertem a felvert tojással és csipet szódabikarbónával együtt. Majd hozzáforgattam az almát is. Egy 20×30-as tepsit kibéleltem sütőpapírral és egyenletesen beleterítettem majd picit lenyomkodtam a masszát. A tetejét vékonyan megszórtam kókuszreszelékkel és kb. 20 percig sütöttem.

Ha megvárjuk míg kihűl akkor szépen szeletelhető. Szerintetek Pálmafa gyermeke megvárta?? A helyes válasz a határozott nem. Egy sort még gyorsan melegében magáévá tett és határozottan nem bánta meg. Amúgy napokig eláll.

DSCF1816

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!