Pálmafa Project

Rakott epres túrós zablacsinta

Komolyan feltettem magamnak a költői  “noooormáális Maaaargit?” kérdést, hogy este edzés után “az egész hűtőt felfalnám” érzéssel a gyomromban, miért kínzom magamat azzal, hogy ennek a desszertnek a képeit nézegetem, sőt még írok is róla. Csorog a nyálam, az meg kimondottan árt a laptopomnak, és még rosszul is nézek ki közben, bár ez a legkevesebb. Van itthon eper tulajdonképpen meg zabpehely is,  tej is….na neeem, ki van zárva, hogy most nekiálljak, nyugszik, fekszik van. Majd Ti megcsináljátok ezen a rövid hétvégén és elmesélitek hogy ízlett, ok?!

DSCF3187Mit meséljek róla, imádnivaló, mert én csináltam az eper, joghurt, túró, citrom kombóval nem lehet nagyon mellé lőni, de azért a szószt kicsit megbolondítottam balzsamecettel és mentával, mert tavaly óta tudom, hogy igen csak élvezik egymás társaságát. Az eperszezon elindult végre, úgyhogy nem jövök haza vásárlásból nélküle, ha mégis akkor legalább visszafordulni nem felejtek el érte…

DSCF3188Még egy képet beszúrok és tuti nyálelszívóra lesz szükségem…. Nos, mindig megemlítem mikor palacsinta receptet teszek fel, hogy világ életemben utáltam palacsintát sütni, de ha van a kezem ügyében valami zab, akár pehely, akár korpa, akár liszt na és kókuszzsír, akkor már állok is neki lelkesen a feladatnak. Korlátozott számban azért persze, nehogy megerőltessem magam, 10 db fölé nem megyek… Ez sem volt több mégis jól lakott belőle egy kiadós leves után pár ember.

DSCF3195

Hozzávalók 8 darabhoz:

10-12 evőkanál zabliszt

2 tojás

1 deci tej

szóda

olaj a sütéshez (nálam kókuszzsír)

Túrótöltelékhez:

25 dkg túró

1 kis doboz natúr joghurt

1 fél citrom héja és 1 kanál leve

késhegynyi vaníliapor

2-3 evőkanál nyírfacukor ízlés szerint

Eperöntethez:

20 dkg eper

1 teáskanál balzsamecet

pár csepp citromlé

2-3 teáskanál méz

pár darab friss citromfű és mentalevél

A tészta hozzávalóit egy habverővel csomómentesre kevertem, – állagra legyen hagyományos palacsintatészta sűrűségű -1 , és egy kisebb méretű serpenyőben merőkanalanként 1-1 teáskanál felhevített kókuszzsíron kisütöttem.

A túrótöltelékhez a túrót egy villával széttörtem, ráöntöttem a joghurtot, nyírfacukorral és vaníliával megszórtam, ráreszeltem a citromhéjat, meglocsoltam a levével és alaposan összekevertem.

Az eperszószhoz az epret megmostam, felkockáztam, ráöntöttem a balzsamecetet, a mézet, a felaprított mentaleveleket és botmixerrel összeturmixoltam.

A palacsintát megkentem a túróval, majd megöntöztem az eperszósszal, aztán befedtem a következő palival, és így folytattam míg el nem fogyott, a tetejére pedig rálocsoltam a maradék túrót és az öntetet.

DSCF3193

Hogyan készíts egészséges palacsintát? - Tökmaglisztes palacsinta juhtúróval töltve

Bizony bizony,  továbbra is van élet a hagyományos palacsintán is túl. Mióta megismerkedtem a zabkorpás változattal (és a kókuszzírral) szeretek palacsintát sütni. A héten úgy gondoltam, hogy a maradék tökmaglisztemet is letesztelném palacsinta fronton. Természetesen a tökmagliszt inkább egy sós töltelékhez passzol jobban, úgyhogy rögtön szemeim előtt lebegett egy kapros juhtúrós gyönyörűség. Azért a korpa sem maradt ki belőle, ezúttal tönkölykorpát használtam ami bármelyik nagyobb szupermarketben kapható, a tökmagliszt pedig piacokon vagy bioboltokban. A tökmaglisztben nagyon sok az E-vitamin, a vas és a magnézium, a fogyókúrázóknak is ajánlott, mert alacsony szénhidráttartalmú lisztről beszélünk. Vegetáriánusoknak szintén remek lisztféle, hiszen magas a fehérjetartalma.

DSCF2931

Nagggyon jó kis palacsinták lettek pár perc alatt, igaz feltekerni nehezebb őket, picit jobban törtek,  mint a sima zabos, de hogy őszinte legyek egyáltalán nem érdekelt, mert annyira ízlett, hogy nemes egyszerűséggel rákanalaztam a túrós krémet,megfejeltem pirított szalonna kockákkal és már kész is volt egy laktató ebéd, ráadásul liszt nélkül. Valószínűleg ha több tojást adunk hozzá, akkor könnyebben feltekerhető lesz a palacsintánk.

Az jutott eszembe, hogy legközelebb rétegezném, mint egy tortát, úgy szépen szeletelhető lenne és még mutatósabb. Tényleg csak fantázia kérdése, próbáljátok ki, tuti, hogy ízleni fog az egészséges palacsinták ellen tiltakozóknak is…. Ha meg nem, akkor így jártak.., több jut nekünk! 🙂

Savanyú káposzta külön passzol mellé, és a napi C-vitamin szükségletünk jelentős részét is magunkévá tettük!

DSCF2937

Hozzávalók 4 darabhoz:

6 evőkanál zabkorpa

4 evőkanál tökmagliszt

2 db tojás

só, bors

kb. 1,5 deci tej(hogy sűrű palacsintatészta állagú legyen)

kókuszzsír a sütéshez

Töltelékhez:

juhtúró(bryndza)

tejföl (joghurt és kefír is jó)

friss v szárított kapor

pici őrölt paprika

pirított mangalicaszalonna

Elkészítése:

A tésztához felvertem a tojásokat, egy tálba szórtam a korpát és a tökmaglisztet, sót, borsot. Hozzáöntöttem liszthez a felvert tojást, a tejet. Serpenyőben felhevítettem a kókuszzsírt majd merőkanalanként adagolva mindkét oldalát pár perc alatt átsütöttem a palacsintáknak.

A töltelékhez összekevertem a juhtúrót és a tejfölt, megszórtam szárított kaporral, őrölt borssal. Sóval nem, mert a juhtúró sós. Rákentem a krémet a palacsintára, rászórtam a szalonnakockákat, némi őrölt piros paprikát és savanyú káposztával tálaltam, majd jól megettem.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!