Pálmafa Project

Zabkorpás palacsinta

Nem vagyok egy nagy palacsinta rajongó, szeretem, ha elém teszik megeszem, de nem szoktam úgy érezni ha sokáig nem eszem, hogy ölni tudnék érte. Hopp ez majdnem rímel is. Sosem jutna eszembe például egy étteremben palacsintát rendelni, a Balatonon pláne ahol a papírvékony csak az egyik szélén megkent remekműveket árulják. Tisztelet a kivételnek persze, igaz én még olyannal sajnos nem találkoztam.. Hm, most ugrott be, hogy jó pár évvel ezelőtt belefutottam egy vaníliás óriás palacsintába valahol az északi parton, amit megkóstoltam, majd sok szeretettel visszavittem a készítőjének….Nem írnám le inkább mihez hasonlított a benne lévő “vanília”krém, ehetetlen volt maradjunk annyiban.
Az én palacsintafogyasztásom gyerekkoromban általában úgy történt, hogy mikor Anyukám sütötte és rakta ki a tányérra frissen, hogy majd feltekeri, na azt én fogtam és már vittem is forrón és üresen, aztán mentem a következő körért…Ebédig jól is laktam. Eszembe jut még a konyhából kiszűrődő hosszú “sípszó”, mikor a palacsinta leragadt a serpenyőbe. Viszont Zsuzsigyereknek azok voltak a legfinomabb falatok….Nincsenek nagy igényeim ezen a téren lássuk be. Azért készítettem már én is, ha vót rá igény, de jobb elfoglaltságot is el tudok képzelni, mint egy serpenyő felett állni egy órán keresztül az olajszagban. Szégyen nem szégyen, ez van. DE. Mikor egészségesebb vizekre eveztem, rábukkantam erre a receptre, így már akár évente kétszer(!) is hajlandó vagyok palacsintát sütni, mert ez még sosem ragadt le, de ami a legfontosabb nem kell fejenként 5-10 db, hogy jól lakjon az ember, elég egy is valami full extrás töltelékkel pláne kiadósabb leves után. A zabkorpa rosstartalma ugyebár magas, így gyorsabban eltelít, ízre viszont ugyanolyan finom, sőt…  Zárójelesen megjegyezném, hogy kaptam ezt a hotpan neveztű sütőgető szerkezetet, amit gyakorlatilag csak palacsintasütéshez használok, mert minimális olaj kell alá és pikk pakk megsül benne. Ebben azért ne próbáljuk meg feldobva megfordítani a palikat…
 Hozzávalók a palacsintatésztához:
12 dkg zabkorpa
2 tojás
3 dl tej
olaj
A tojásokat felverjük és hozzáöntjük zabkorpához, felöntjük a tejjel, megsózzuk és simára keverjük egy kézi habverő segítségével. A többit gondolom nem kell leírnom, serpenyő, vékonyan kiolajoz, forró olajba tészta merőkanállal belemer és oldalanként kb. 1 perc alatt megsüt. Ami fontos, hogy mindig keverjük fel a tésztát mielőtt belemerjük a serpenyőbe, mert a zabkorpa rostjai lesüllyednek az edény aljára. Ha túl sűrű öntsünk még tejet hozzá, az a lényeg, hogy szét tudjon folyni egyenletesen a serpenyőben. 5 darab lett belőle.
Töltelékek:
Nyilván ízlés dolga, én amit éppen a hűtőben találtam, édes és sós is, persze külön külön ebéd lett belőle.
Édes: túrót, tejföllel vagy sűrű natúrjoghurttal pár csepp citromlével kikevertem. Édesítettem kevés nyírfacukorral. Kajszibarackot és a nektarint felkockáztam. A palancsintát először megszórtam vékonyan darált mákkal, rákanalaztam a túrót, a tetejére pedig rászórtam a gyümölcskockákat és feltekertem. Ütős lett!
 Sós:
Hűű ilyet még biztosan csinálok olyan finom. Maradék spenótot(kb. 10 dkg) összetépkedtem és kevés olívaolajon megfonnyasztottam egy serpenyőben, sóztam borsoztam. Addig egy doboz tejfölbe belereszeltem egy gerezd fokhagymát, ezt is kicsit megsóztam és borsoztam. Belekevertem a tejfölbe a spenótot és már lehet is a palacsintára kenni. Persze össze is lehet turmixolni előtte, ha valakit zavanak a spenótdarabok. A palacsintákat leraktam egy jénai aljára és reszeltem rá sajtot, majd sütőben addig sütöttem míg a sajt ráolvadt.

Kellemes, nyers eper-cseresznye leves

Egy gyors és spontán megoldás volt, miután tegnap majdnem szó szerint estem be a lakásba. Nyűgös, fáradt, álmos, éhes, melege van. Így befeküdtem a hűtőbe, mert ott jó volt a hőfok és szemügyre vettem miből élünk, mi az amit mindenképp fel kell használnom, mert nem bírja már tovább a tárolást. Ételt  kukába nem dobunk, max. ha már kék penész csücsül rajta, igaz az nálam esetleg a sajton található, de az meg attól lesz finom. Amúgy mindenből annyit vásárolok ami el is fogy.
Kívántam hideget, gyümölcsöset, enyhén édeset, így ezt dobtam össze 5 perc alatt. És még mentát sem tettem bele most. Szegénykét megtámadta valami szörny és lukacsosra rágja a leveleit, de remélem a menta nyeri a csatát….

Hozzávalók 1 adaghoz:

1 marék eper
1 marék cseresznye
2 dl tej (ha lehet növényi)
1 kanál kókuszreszelék
1 kanál zabkorpa

pici méz, v nádcukor, nyírfacukor az édesítéshez ízlés szerint

Az epret összeturmixoltam a tejjel, hogy sűrűbb állaga legyen ment hozzá a kókusz és a zabkorpa, legvégén pedig a kimagozott cseresznye. A gyümölcsök édesek voltak, így nem volt szükséges plusz cukorra. Annyira könnyű, hűs, habos leveske lett, hogy ihaj, de mégis eltelített pár órára.

 

Zabkorpás tejbepapi

Gondoltam megosztok még pár tippet a zabkorpával  kapcsolatban, mert szerintem sokan  idegenkednek tőle.
Nem akarok oldalakat írni, hogy miért egészséges, de pár szó erejéig mégis muszáj megemlíteni ha valaki tudatosabban szeretne táplálkozni, hogy nagyon magas a rosttartalma, ezáltal eltelít, csökkenti az éhségérzetet, mindemellett tökéletesen beilleszthető fogyókúrás étrendbe is. Segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet.
DSCF0364
Minden hiper-szuperben kapható, én piacon veszem 490 Ft-ba kerül fél kg zacskós kiszerelésben. Drogériákban drágább 700 Ft körül van. Tönkölykorpát is próbáltam, az még olcsóbb. Sütöttem már vele kekszeket , palacsintát.
Tökéletes reggelire. Sokan belekeverik simán natúr joghurtba  vagy kefírbe, le a kalappal ha így valaki megeszi én is eleinte így kezdtem a próbálkozást vele, de nálam ez a se íze se bűze kategóriába tartozik, nem csípem az ízetlen fűrészport.
Aztán készítettem belőle tejbedarát és szinte teljesen megegyezik az íze a búzadarás verzióval, azóta csak ebből csinálom, bármivel édesíthető én étkakaóval és nyírfacukorral szoktam. De sokszor eltérek a hagyományos tejbepapi íztől és jöhet bele gyümölcs, friss vagy aszalt, fahéj, kókusz, dió, mogyoró, bármi csak a fantázia szab neki határt. Laktózmentes tejjel is tökéletes, sőt vízben is megfőzhető. 5 perc alatt elkészül.
Mivel eperszezon van, amit bármilyen napszakban bármekkora mennyiségben meg tudok enni, így a mai reggelimből sem maradt ki:
DSCF0365
Hozzávalók:
 eper (idény szerint más gyümölcs, vagy aszalt gyümölcs)
2 dl tej
3 csapott evőkanál zabkorpa
nyírfacukor ízlés szerint
1-2 evőkanál kókuszreszelék
A tejet elkezdtem forralni, én picit vizet is öntöttem mellé így nem ég le. Közben felszeltem az epret. Mikor a tej elkezd forrni hozzákevertem a zabkorpát és folyamatos keverés mellett (kb. 1  perc) megvártam míg elkezd pöfékelni a kása és már el is zártam. Melegen hozzákevertem a cukrot és a kókuszt. Úgyanúgy viselkedik, mint a tejbedara, minél tovább áll annál keményebb lesz az állaga.
Én folyósan szeretem, várni meg nem bírok, a reggelimre pláne, jó étvágyat!
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!