Pálmafa Project

Túrógombóc diómorzsával és meggyszósszal

Nemsokára indul a meggyszezon, de addig is készítsétek el a fagyasztóban lapuló, tavaly nyáron elrejtett gyümölcsből ezt a könnyed desszertet. De akár friss epret is használhattok hozzá, vagy bármilyen más piros bogyós gyümölcsöt.Ez egy spontán desszert volt a részemről, szerintem még február derekán, mikor nagyon untam már a telet és nyári gyümölcs hiányban szenvedtem. A banán-alma-narancs triumvirátust azért még én is megunom tél végére. Na, de a tél elmúlt, vagy mégsem? Hagyjuk, tombol a tavasz vagy kora nyár és kész, ettől a nyalánkságtól legalábbis a tányéron mindenképp!

Kicsit rusztikus lett, vagy inkább ronda…deee finom az kétségtelen és csak ez számít akkor, ha rám tör, a gyorsanmostazonnal édességet érzés. Hamar el is fogyott sajnos, a meggyes cuccot majdnem elkanalaztam a lábosból gombóc nélkül, sőt képes voltam még fagyott állapotában is elropogtatni néhány szem meggyet. A fogaim örömtáncot jártak nyilván…

Itt a hétvége, egy tartalmas leves után, második fogásnak is kiváló lehet.

Hozzávalók:

50 dkg túró

15 dkg zabkorpa

10 dkg eritrit

2 tojás

Meggyszószhoz:

50 dkg meggy (fagyasztottat használtam)

ízlés szerint eritrit vagy méz

pár csepp citromlé

fahéj (elhagyható)

Gombócokra:

10 dkg pirított, apróra tört dió

sűrű görög joghurt

A túrót villával összetörtem, hozzászórtam a zabkorpát, csipet sót, eritritet és belekevertem a két tojást is, majd kicsit állni hagytam.

Ezalatt elkészítettem a meggyszószt.A fagyasztott meggyet egy edénybe tettem, édesítettem, belefacsartam citromot és szórtam bele egy csipet fahéjat. Folyadékot nem adtam hozzá, hiszen fagyasztott gyümölcsöt használtam és épp elég levet engedett, de ha szükséges, akkor nyugodtan löttyintsetek fél-1 deci vizet alá.

Vizet forraltam egy nagyobb lábosban, és gombócokat formáztam a zabkorpás túrós masszából, majd a forrásban lévő vízbe dobtam. Mikor feljöttek a víz felszínére, kb. még 1-2 percig hagytam őket főni, majd kivettem egy szűrővel őket.

A diót durvára törtem egy mozsárban, száraz serpenyőben megpirítottam és ezt szórtam a gombócok tetejére, némi görög joghurttal karöltve. Finomra darált dió is jó hozzá természetesen, amiben meghempergetitek a gombócokat.

 

 

Kakaós zabtejes puding almával

Ha ezzel a kakaós, zabos, édes reggelivel indul a napotok, akkor jókedvetek lesz utána azt tuti! Legalábbis nálam így történt, bár az elkészítésének is mosolyogva álltam már neki és a fahéjas, csokis, finom illatok még inkább adventi hangulatba varázsoltak.

dscf0197Az történt ugyanis, hogy kaptam egy hatalmas csomag növényi tejet a The Bridge Magyarország jóvoltából és megkértek, hogy teszteljem, kóstoljak és klassz recepteket virítsak nektek természetesen! Lehet erre nemet mondani? Lehet amúgy, ha nem tetszene a termék, amivel főznöm kéne, de itt erről szó nincs, ugyanis már régóta használom a termékeiket, főleg a rizstejszínt és a rizstejet és mindkettő finom és bevált, és ami még mellette szól, hogy az ára is rendben van.

Naná, hogy a kakaós zabtejre kattantam egyből rá és még a fél iroda is megkóstolta. Azért is voltam rá kíváncsi, mert a növényi tejek közül, azért elárulom, hogy a zabtej az utolsó amire rányúlok, de ez így nagyon rendben van kakaóimádó gyerekek is rácuppanhatnak szerintem. Tényleg kakaó jellege van, nincs mellékíze a zabtól, krémes az egész, sűrűbb, mint a hagyományos tejes, ezért én egy picit hígítottam vízzel, de így még gazdaságosabban is felhasználható.

Puding ilyen gyorsan még nem készült el, egyből besűrűsödik a zabkorpától. Tejbedarát szoktam egyébként ezzel a korpás módszerrel kiváltani, ha natúr rizstejjel vagy mandula, kókusztejjel főznétek és ti szórjátok meg kakaóval, akkor azt az élményt nyújtja. Szuper úgyis, de turmixhoz is jó lehet banánnal, a héten zabkását is csináltam vele több gyümölccsel, gránátalmával, tökéletes napindító. A reszelt alma nekem kimondottan jólesik mellé, langyosan is finom volt, de ha poharakba töltitek és beteszitek a hűtőbe egy kicsit, akkor desszertként is ízleni fog!

dscf0198Hozzávalók adagonként:

2 deci Bio Bridge kakaós zabtej

1 deci víz

4 evőkanál zabkorpa

csipet fahéj

fél alma reszelve

A zabtejet és a vizet egy lábosba öntöttem, felforrósítottam és beleszórtam a fahéjat és a zabkorpát. Folyamatos keverés mellett kb. 2 perc alatt  kész, ahogy elkezd besűrűsödni, el lehet zárni a gázt alatta, tálkába vagy pohárba önteni, ráreszelni az almát és elkanalazni, vagy behűteni és aztán elkanalazni.

Tejmentes eperpuding házilag

Miért kéne bolti műpudingot enni, ha az otthon főzött százszor finomabb és semmivel sem tart tovább az elkészítése?

DSCF7262Hirtelen ötlet volt, ugyanis süteménybe kellett volna pudingot tölteni, de nem akartam zacskósat, és tejeset. Volt viszont itthon eper bőven, így kísérletezni támadt kedvem. Főztem már vaníliásat, kókuszosat, de mindegyiket tejjel.

Mennyei lett, és az állaga is tökéletes, ha nem tudnám, hogy nincs benne tej, azt hinném van… Sőt még majdnem teljesen gluténmentes is, hiszen kukoricakeményítővel sűrítettem be és csak a végén adtam hozzá pár kanál zabkorpát. Igazából, ha több keményítőt vagy kókuszt tesztek bele akkor a korpa elhagyható belőle, sőt van egy jobb ötletem, tehettek hozzá bármilyen magőrleményt, mandula szerintem kimondottan passzolna. Így a lisztérzékenyek sem maradnak ki a jóból.

Egyszerű, gyorsan összedobható, csak addig kell türelmesnek lenni, míg kihűl. Bár én langyosan is elnyammognám…

DSCF7261Hozzávalók 2 pohárhoz:

25 dkg eper

3 deci víz

1 tojás sárgája

2 evőkanál kukoricakeményítő

3 csapott evőkanál zabkorpa

2 evőkanál kókuszreszelék

4 csapott evőkanál nyírfacukor

1 fél mokkáskanál vaníliapor v 1 db vaníliarúd kikapart belseje

Az epret megtisztítottam apró darabokra vágtam, felöntöttem vízzel és leturmixoltam.

Hozzákevertem a tojás sárgáját, a keményítőt, cukrot és a vaníliaport. Feltettem a gázra és folyamatos keverés mellett felforraltam, mikor sűrűsödni kezdett hozzászórtam a zabkorpát és a kókuszreszeléket, és elzártam alatta a gázt. Poharakba töltöttem és kihűtöttem.

DSCF7260

Marhapörkölt medvehagymás zabgaluskával

Magyaros étel, kicsit talán szokatlan körettel, de ígérem finom!

DSCF7115Mikor nem rég gyomorrontás kaptam Malájziába, és először éhséget éreztem utána, marhapörköltre vágytam savanyú ubival és nokedlival.

Most sikerült sort kerítenem rá, rögtön akkora adagot főztem, hogy 3 napig ezt eszem, de nem bánom.

Köretnek galuskát kreáltam zabkorpából és pici rozslisztből, hogy tutira ne essen szét, és meglepően jó lett, pláne, hogy medvehagyma is került bele, de helyette a zöldhagyma vagy fokhagyma is tökéletes. Nem lett túl tömör vagy fojtós, akár levesbe daragaluska helyett is megállná a helyét.

Mellé zöld salátát kívántam most, némi retekkel, újhagymával és olívaolajjal meglocsolva.

DSCF7119Hozzávalók:

50 dkg marhahús

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 db paprika

2 db paradicsom

1 csapott evőkanál őrölt piros paprika

1 mokkáskanál őrölt köménymag

1 evőkanál mangalica zsír

só, bors

Galuskához:

2 db tojás

10 evőkanál zabkorpa

1 evőkanál rozsliszt

1 deci tej

pár szál medvehagyma

só, bors

A vöröshagymát felkockáztam és a mangalica zsíron üvegesre pároltam, majd a hozzáadtam a fokhagymát is, majd a paprikát és a paradicsomot, pár percig együtt pároltam őket, majd megszórtam a pirospaprikával, hozzáadtam a húst, fűszereztem és felengedtem annyi vízzel, amennyi félig ellepi. Ezután lefedve főztem, kb. 2 órán át, míg a hús megpuhult. Mikor elfőtte a vizet, ismét öntöttem hozzá egy keveset.

A galuskához felvertem a két tojást, beleszórtam a zabkorpát és a lisztet, simára kevertem, felöntöttem a tejjel, hozzáadtam a felaprított medvehagymát, sóztam, borsoztam és 20 percig állni hagytam. Vizet forraltam és egy mokkáskanállal szaggattam bele a galuskákat. Mikor feljöttek a víz felszínére, még vártam pár percet, majd leszűrtem őket. Locsoltam rájuk vékonyan olívaolajat, de ez akár mangalicazsír is lehet.

 

Indítsd a napod szuper finom, tápláló reggelivel!

Amilyen a reggelid olyan lesz a napod is! Jelen esetben édes, energiában és vitaminban gazdag, valamint ragyogó színekben pompázik és mosolyogni fogtok garantáltan miközben elnyammogjátok, mert olyan finom.

Igeeeen, tudom mániám a reggeli, de akkor is az a nap legjobb étkezése számomra és nem csak hétvégén. Jöhetnek a sokszor hallott kifogások, korán kelek, nincs időm reggelizni, blablabla. De van, ha csinálsz magadnak időt, ehhez kb. 10 percet és abban már az elfogyasztása is szinte benne van, de előző este is megfőzhető és vígan el van a hűtőben reggelig, bár szerintem ez frissen, melegen az igazi. Pláne hűvös hajnalokon. Variáljátok a gyümölcsöket, magokat, kedvetekre, ez a verzió nekem nagyon ízlett.

20141101_073201 (1)Regéltem én már a zabkorpás tejbepapiról és a zabpelyhes reggeli csemegékről is, ebben a zabkásában van előbbi és utóbbi hozzávalóból egyaránt, de nem muszáj keverni a kettőt. Én azért szeretem a zabpehely mellé a zabkorpát is keverni, mert úgy krémesebb lesz. Elég sűrűre csináltam most, ha hígabbra szeretnétek akkor picivel kevesebbet szórjatok bele.

gránátalma fogyasztásáért is kampányoltam már itt, kiemelkedően magas az antioxidáns tartalma, a rákmegelőzésben nagyon komoly szerepe van, csökkenti a vér sűrűségét, és baktériumölő hatása is közismert. Igazi C-vitamin bomba, emellett pedig nagyon finom édesek a ropogós magok, a megpucolásától sem kell megijedni. Higgyétek el a piros pöttyök remekül mutatnak a fehér falon… Neeem, tényleg elkerülhető ez, csak egy mély edény kell hozzá.

A gyömbér is szerepet kapott ebben a reggeli csemegében, elég egy pici darab frissen reszelve, enyhén csípős ízétől biztos kipattanak a szemeitek, ráadásul a vírusokat, bacikat is jó eséllyel távol tartja. A szezámmag az egyik legjobb kálciumforrás, a lenmag a koleszterinszint csökkentésében segít illetve emésztési problémák esetén is remek.

Édesíthetitek mézzel, de akár az aszalt gyümölcsdarabok is elegendőek lehetnek erre a célra. Ki lehet egészíteni más gyümölcsökkel, nekem most mandarin volt itthon, így ment bele pár gerezd.

Na, befejeztem a rizsázást, tessék enni reggelit hát!

20141101_073211Hozzávalók 1 adaghoz:

fél gránátalma

1 darab mandarin

2 deci kókusztej (Cocomas kókuszkrém)

2 evőkanál zabpehely

2 evőkanál zabkorpa

1 teáskanál darált lenmag

méz v nádcukor v nyírfacukor ízlés szerint 1-2 teáskanál

1 mokkáskanál reszelt gyömbér

néhány szem aszalt vörösáfonya

1 teáskanál szezámmag vagy pár szem mandula, dió stb.

A kókusztejet felforrósítottam egy lábosban, beleszórtam a zabkorpát és a zabpelyhet, megszórtam pici nyírfacukorral, folyamatosan keverve vártam 1-2 percet míg besűrűsödik, majd el is zártam a gázt alatta és lefedve állni hagytam. Ezalatt félbe vágtam egy gránátalmát és az egyik felét fejjel lefelé fordítva egy mély tálba facsartam így a magok kipotyogtak. Ami nem jött ki annak meg segítettem, óvatosan kifordítottam a héját és a maradék szemeket könnyedén kikapartam egy kanállal. Belekevertem őket a levével együtt a zabkásába, belereszeltem a gyömbért, pár csepp mézzel megcsorgattam, szórtam bele aszalt áfonyát, szezámmagot és lenmagot.

Tárkonyos gyümölcsmártás zabkorpás morzsával

Igen, először én is felhúztam a tarkómig a szemöldököm, mikor meghallottam, hogy a tárkony és a gyümölcs egy tányéron, ráadásul egy időben?? Meggy-tárkony barátságról volt szó konkrétan, furcsállottam, de mivel ez a fűszernövény az egyik kedvencem, gondoltam mi bajom lehet?  Imádom a levesekben, mártásokban, a meggyet is csípem, még kaptam is a piacon, és idén még gyümölcsmártást sem főztem, akkor most elérkezett a remek alkalom. És ha már volt itthon még egyéb gyümölcs, repültek a fazékba ők is.

DSCF4190

Egy nagy tárkonybokor meg adott volt kis kertemben, komolyan mondom, a tárkonynál csak a gaz nő gyorsabban… Már egy csokrot szárítottam is le belőle ( a tárkonyból és nem a gazból), hogy legyen télire is.

Egy szó, mint száz, nyugodtan próbáljátok ki ezt az ételt, semmilyen nagyon “biztosíték kiverős” ízt nem fogtok tapasztalni a gyümölcs és a tárkony találkozásával, egyáltalán nem zavaró benne, tényleg finom! A morzsa pedig zabkorpából készült mellé ugyebár, ez volt az első kísérletem vele a búzadara helyettesítésére, amivel amúgy semmi bajom, sőt talán ez az egyetlen menzás, és pozitívnak, mondható retro étel, ami eszembe jut… Búzadarám viszont nem volt itthon, zabkorpa meg mindig van és teljesen jó lett a végeredmény, csak picit más, mint a hagyományos dara. Az agyon habart lisztízű mártásokat azonban tényleg nem szeretem, ezért ezt most jogurttal és zabliszttel oldottam meg.

DSCF4195

Hozzávalók 2 főre:

30 dkg gyümölcs (nálam meggy, szilva, sárgabarack)

1 evőkanál friss aprított tárkony (lehet szárított is, de abból 1 mokkáskanál is elég)

1 deci natúr joghurt

1  evőkanál zabliszt

1 evőkanál citromlé

1-2 evőkanál nyírfacukor v nádcukor

csipet só

Morzsához:

10 dkg zabkorpa

1 evőkanál kókuszzsír

csipet só

Mártás elkészítése: a meggyet megmostam, kimagoztam, a barackokat szintén, majd utóbbi kisebb darabokra vágtam és a szilvával is hasonlóan jártam el. A gyümölcsökből kb. 1 marékkal félretettem a tálaláshoz, a többit pedig egy lábosba dobtam, megszórtam a cukorral, a friss tárkonnyal, meglocsoltam citromlével és felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi. Elkezdtem főzni közepes lángon. Közben a joghurtot simára kevertem a zabliszttel. Mikor a gyümölcsök forrni kezdtek, a főzővízből pár kanállal a joghurtos lisztes keverékhez öntöttem és elkevertem simára, majd a forrásban lévő gyümölcsökhöz öntöttem. Így nem lesz csomós  a végeredmény. Folyamatosan kevertem, megvártam míg elkezd besűrűsödni és már zártam is el a gázt alatta.

A morzsához egy serpenyőben felhevítettem a kókuszzsírt, majd beleszórtam a zabkorpát egy csipet sóval együtt és keverés mellett pár perc alatt megpirítottam, majd bekészítettem magam mellé egy pohár hideg vizet és mindig egy picit löttyintettem a zabkorpához, aztán folyamatos kevertem, míg beszívta az egészet, majd ismét ment hozzá pici víz, keverés következett és ezt még párszor megismételtem, míg kissé megdagadt és morzsás állagú lett.

Tálalásnál még hozzákevertem a friss gyümölcsöket, rászórtam a morzsát és még némi tárkonyt.

Reform cseresznyés béles

Hétvégén sikerült szert tenni egy kisebb adag fekete cseresznyére, hogy finoman fogalmazzak…  A szomszéd fája mindig pirosabb alapon. DE mivel kevésnek bizonyult, ezért teljesen legálisan vásárolt plusz gyümölccsel pótoltam a sütibe szükséges mennyiséget.

Vágytam is cseresznyés édességre, de az irodába be sem engedtek volna nélküle hétfő reggel, szóval nem volt mese, sütni köllött. Pitére gondoltam, de szokás szerint variáltam össze vissza, és csapongtam a receptek, hozzávalók meg a saját ízlésem tengerében, aztán végül fellapoztam Horváth Ilona szakácskönyvét, ahol pite nem volt, na de béles annál inkább. Nagy különbség nincs, csak itt a töltelék még fel van turbózva tojással és kevés vajjal. Úgyhogy lefordítottam a receptet pálmafásra és már álltam is neki.

DSCF3505

Ami a tésztáját illeti az Ő verziója is egy az egyben ezekkel a mennyiségekkel készül, a töltelék szintén, a cukrot kivéve, azt én megfeleztem, így is bőőőven édes. 4 édesszájú pasi is tesztelte és elégedetten hümmögtek, szóval édes ha mondom. A cseri kapott még pár szem epret és kevés ribizli lekvárt is kiegészítésnek pici fahéjjal megszórva. Kimondottan jó volt a három gyümölcsíz triumvirátusa, de tulajdonképpen ez a desszert bármilyen más piros gyümivel is jó lehet. Dió helyett mogyoró és zabkorpa keveréke került bele, mivel ez volt kéznél.

Nincs kánikula, nincs forróság, nincs kifogáss, most lehet sütni, anélkül, hogy a víz leverne minket a lakásban, úgyhogy hajrá, ígérem a cseresznyerajongóknak ízleni fog ez a verzió is!

Amúgy meg nem titok , hogy én is rendelek néha ételt és hagyom, hogy más kényeztessen jó falatokkal. Ehhez remek megoldást kínál a Food Panda, hiszen az ország bármely pontján is laktok, a közelben lévő legjobb házhoz szállítós éttermekből válogathattok az oldalukon!

Itt meg jön a cseresznyés bélesünk receptje:

DSCF3495

Hozzávalók 20 x 30 cm tepsihez:

Tésztához:

10 dkg nyírfacukor

30 dkg liszt (nálam fele -fele teljes kiőrlésű tönköly és fehér tönköly)

20 dkg vaj

1 db tojás

csipet só

Töltelékhez:

60 dkg cseresznye (nálam 45 dkg cseresznye + 10 dkg eper+ 5 dkg ribizli lekvár)

10 dkg cukor (nálam 5-5 nyírfa és nád)

10 dkg dió (nálam 5 dkg darált sótlan földimogyoró + 5 dkg zabkorpa)

1 mokkáskanál fahéj

5 dkg vaj

4 db tojás

A tésztához egy tálba öntöttem a lisztet, csipet sót, cukrot, beleütöttem a tojást és belemorzsoltam a vajat, majd az egészet összegyúrtam egy gombóccá és a hűtőben pihent, míg a töltelék elkészült.

A cseresznyét kimagoztam, és az eperrel együtt egy tálba tettem és lecsöpögtettem róla a vizet. A tojások sárgáját habosra kevertem a vajjal és a cukorral, elkevertem benne a mogyorós zabkorpás keveréket és a fahéjat is. Ezután beleforgattam a gyümölcsöket, majd a tojásfehérjék felvert habját.

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A tésztát megfeleztem, alaposan lisztezett deszkán kinyújtottam és a tepsibe fektettem, hogy legyen némi pereme is. Ráöntöttem a tölteléket, majd befedtem a másik lappal, a tetejét pedig villával megszúrkáltam. Kb. 35-40 perc alatt készre sült.

DSCF3510

Sütés nélkül - Mogyorós aszalt sárgabarackos rolád

A legjobb dolgok mindig spontán születnek. Ez az édesség ugyanis kókusztekercsnek indult, de annyira elvarázsolódtam a tavaszi piaci zsongásban, hogy mindent vettem, a kókuszreszeléket kivéve. Leegyszerűsítve kavintont kéne szednem… A tésztájához amúgy sem kell kókuszreszelék csak kókusztej, amit szerencsére még lekaptam a polcról, viszont a krémje szinte csak abból állt volna, így felturbóztam a pár kanál otthon talált maradékot aszalt sárgabarackkal.

Nem túlzok, ha azt mondom mindenki imádta, laktató reformcsemege, azt nem mondom, hogy kalóriaszegény, de semmi mesterséges nincsen benne, ráadásul nyírfacukros, így nagy bűnöket nem vétünk vele. A krémhez én igazi vajat használtam az íze miatt, de akár kókuszzsírt is lehetett volna ahhoz is,  és akkor laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A tésztájába nem muszáj a zabkorpa, lehet az egészet darált mogyoróval, dióval, mandulával készíteni, mindenhogyan finom lesz, de így még több benne a rost. Az aszalt sárgabarack pedig igazi kálium és vasbomba a szervezetünknek, több van benne ebben a formában, mint a frissben. A kálium főleg sportolás alatt hajlamos kiürülni izzadtsággal, így pár szem barackkal pótolni lehet, a vas pedig nekünk csajoknak különösen fontos ugyebár.

De most csak az számít, hogy itt a hétvége, ez pedig finom, tessék nekiállni! 🙂

DSCF3177

Hozzávalók:

15 dkg darált pörköletlen földimogyoró

10 dkg zabkorpa

2 evőkanál karobpor (étkakaó is jó helyette)

1 dl kávé

1 evőkanál rum

5 dkg kókuszzsír

1-2 evőkanál kókusztej

5 dkg nyírfacukor

A krémhez:

5 dkg kókuszreszelék

6-7 szem aszalt sárgabarack

kókusztej

5 dkg vaj

5 dkg nyírfacukor

A tésztához a darált mogyorót a zabkorpát, a karobport és a darált nyírfacukrot összekevertem és hozzáöntöttem 1 deci espresso kávét, a rumot, az olvasztott kókuszzsírt és pár kanál kókusztejet. A lényeg, hogy egy helyes kis gombócba összeálljon a tészta. Kiterítettem egy műanyag fólia darabot és azon téglalap alakúvá nyomkodtam a tésztát kb. fél cm vastagra. Természtesen sodrófával is lehet, de nekem most egyszerűbb volt így.

A krémhez az aszalt sárgabarackokat felaprítottam és leöntöttem éppen csak annyi kókusztejjel, hogy ellepje és megpuhuljanak a barackok kicsit. Kb. negyed órát áztak így. A vajat felolvasztottam, habosra kevertem a nyírfacukorral, hozzákevertem a kókuszreszeléket is. A barackdarabokat leszűrtem, a kókusztejet, amiben ázott félretettem. A vajas cukros keverékhez adtam az aszalt barackot, a kókusztejből pedig annyit kevertem még hozzá, hogy sűrű, de kenhető krémet kapjak. Ne legyen folyós.

Rákentem a krémet a tésztára és a fólia segítségével óvatosan feltekertem, majd a hűtőben pihent pár órát, így szépen szeletelhető lett.

DSCF3168

Kalóriaszegény zabos sajttorta

Kitartás, mindjárt itt a következő hosszú hétvége, ráadásul az 4  napos lesz!

Lelkiismeret furdalás nélkül osztom meg ezt az édességet a húsvéti nagy evészet után, mert ettől biztosan senki nem tesz szert még nagyobb súlytöbbletre. Abszolút jó alternatíva azoknak, akik rajonganak a hagyományos sajttortáért, ami azért nem éppen zsírszegény, de mégsem szeretnének lemondani róla.

DSCF3147

Nem igaz, hogy csak az lehet finom, ami tömve van cukorral és liszttel. Ebben a tortában egyik sincs, viszont tartalmaz rostot a zabkorpának és zabpehelynek köszönhetően, friss gyümölcsöt és zsírszegény joghurtot.  Az eperből néhány szemet a krémhez is tettem, de elég a tetejére díszítésképpen, persze bármilyen más piros gyümölcs passzol hozzá, bátran vegyük elő a mélyhűtőből a tavaly nyáron lefagyasztott szépségeket.

DSCF3151

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

10 dkg zabkorpa

5 dkg zabpehely

5 dkg kókuszzsír

1 evőkanál nyírfacukor

Krémhez:

30 dkg zsírszegény túró

2 dl natúr zsírszegény joghurt

4-5 evőkanál nyírfacukor

3 evőkanál kukorica keményítő

fél citrom leve és reszelt héja

3 db tojás

1 késhegynyi vaníliapor

Tetejére: eper

A zabpelyhet és zabkorpát egy tálban összekevertem az olvasztott vajjal és a nyírfacukorral,majd a tortaforma aljába nyomkodtam egyenletesen elosztva. Az a lényeg, hogy az egészet átjárja a kókuszzsír, mert akkor fog szépen összetapadni és nem fog morzsálódni szeleteléskor.

A krém hozzávalóit egy tálba öntöttem, a tojások egészben kerültek bele, és botmixerrel nagyjából simára turmixoltam, majd ezt is a tortaformába öntöttem. 160 fokon sült negyed órát, majd 180 fokon 30 percet töltött. Hűtsük ki, mert csak utána lehet szépen szeletelni.

DSCF3148

 

Belül tökös-almás, kívül diós és mákos, mi az?

Sütőtökös golyók, mert bűnmentes édességre vágytam.

Utolsó felvonásához érkezett a tökszezon, és nem bírtam neki ellenállni a piacon. Az újévben még nem nagyon ettem édességet, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem kívánom, hajaj… De igyekszem valami tápláló alakbarát csemegét választani, és ez ilyen, sőt még sütni sem kell, elrontani nem lehet, pár perc alatt elkészül és mennyivel jobb ilyet nassolni vagy ahogy én tettem a minap, egy tartalmasabb leves után elfalatozni. Az ünnepek után akadt itthon némi dió és mák, ezek adták a külső bundáját a tökös-almás golyóknak. Ne olyan masszív gombócokra számítsunk, mint a kókuszgolyó, mert abban ugyebár darált keksz is van, én ebbe viszont zabkorpát és zabpelyhet használtam, ami megszívja magát nedvességgel, de mégis puha és szaftos állagú finomság a végeredmény. Ha van kéznél mondjuk házi zabkeksz akkor azt is lehet morzsolni bele vagy nem bundázni a darált dióval és mákkal hanem azt is a masszába keverni….teljesen mindegy, fantázia kérdése, a lényeg, hogy formázható legyen és összeálljon, amúgy meg eteti magát….

DSCF2717

Hozzávalók 8 darabhoz:

negyed sült sütőtök

1 db alma reszelve

méz v nyírfacukor ízlés szerint

pici citromlé

őrölt fahéj(elhagyható)

kb. 6 evőkanál zabkorpa vagy zabpehely

Forgatáshoz: 1-1 marék darált dió és mák

A sült tököt villával széttörtem, az almát lereszeltem. Ha utóbbi túl lédús lenne akkor csavarjuk ki, mielőtt a tökhöz adjuk, a levét pedig igyuk meg bátran. A tököt összekevertem az almával, pici mézet csorgattam rá, mehet bele fahéj is, citromlé, aztán hozzadtam a zabkorpát és a zabpelyhet, jól összeforgattam és állni hagytam pár percig, hogy a zabpehely megduzzadjon. A mákot és a diót is ledaráltam 1-1 kanál nyírfacukorral. Végül a masszából gombócokat formáztam és beleforgattam őket a mákba és a dióba.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!