Egy dolog miatt biztosan lehet az esőt szeretni, hogy a gombákkal csodát tesz, nőnek ugyanis tőle veszettül. Ami azt jelenti, hogy a piacon gomba dömping van, de aki még okosabb, az előveszi a gumicsizmát és nekivág az erdőnek és szed magának egy kosárral. Én most is csak a piacig jutottam, na de majd legközelebb… Megszerettem ugyanis a vargányát, igaz most sem az én ötletem volt gomba ételt készíteni, hanem Anyukámé, dehogy én se csak a lábamat lógassam, legalább a köretet bevállaltam mellé. Friss spenótszállítmány érkezett a kertből egyenesen, és úgy gondoltam, hogy az pont jó lesz mellé a kuszkuszba keverve.
Kuszkusz helyet lehetne rizs is, de ez gyorsabban elkészül és főzni sem kell csak leforrázni és pár perc után már ehető is. A gombakirály vargánya ezúttal is jól szerepelt, bár a vicces az, hogy csak úgy, mint legutóbb a tejszínes paradicsomos verziót, most sem én készítettem, csak belekontárkodtam kicsit az egyéb konyhai műveletekbe, kivéve a mosogatást… Lényegtelen, legközelebb hátha én is kezelésbe veszem a vargányát, addig barátkozzatok vele Ti is, hiszen mindkét receptnek sikere volt, és nem elfelejtendő az sem, hogy a szuper fehérjeforrás és helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát!
30 dkg vargánya
1-2 db paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem
1 bögre kuszkusz
2 db paradicsom
30 dkg friss spenótlevél
olaj
só, bors
A hagymákat apróra vágtam, illetve nem én hanem Anyu, a gombát szintén feldarabolta, és a petrezselymet is felaprította. Kevés olajon üvegesre párolta először a hagymákat, aztán ment hozzá a gomba, amit lefedve megpárolt, sózott, borsozott, míg a leve el nem főtt és meg nem puhult.
A kuszkuszt felöntöttem kétszer annyi forró vízzel és lefedve kb. 5 percig állni hagytam, majd sóztam, borsoztam. A spenótleveket összetépkedtem és kevés olívaolajon puhára pároltam, hozzáreszeltem a fokhagymát is, majd az egészet a kuszkuszhoz kevertem, a felkockázott paradicsommal együtt.