Pálmafa Project

Fejedelmi májusi reggeli eperrel és spárgával

Ez nem is egy recept, inkább egy opció, hogy mi mindenre jó az eper és a spárga.

A világ konyháiban is sokszor kerül egy tányérra a kettő együtt, salátában én is próbáltam többször is, sőt buggyantott tojással is, de íme még egy villásreggeli ráérős napokra. Ha akár csak negyed órátok van a reggelit összedobni, már megéri nekiállni. Az epret előző nap felszeltem, a spárgákat is előkészítettem, másnap csak egy serpenyő kell semmi más és szépen sorban sülnek a hozzávalók egymás után. Sőt nagy serpenyőben egymás mellett is akár, így még hamarabb lehet falatozni.

Szokatlannak tűnik, de igazán finom és szép a szemnek is. Na jó a tojás nem. Az most nyomi lett. De én ilyennek szeretem… Süssetek szebbet hát na, és kósoljátok meg ezt a kombinációt!

DSCF7239

Hozzávalók:

6-8 db zöld spárga fejenként

1-2 db tojás fejenként

1 kisebb marék eper

pár evőkanál mandulaforgács

olívaolaj

só, bors

pár csepp balzsamecet

A mandulát száraz serpenyőben megpirítottam.

A spárgákat megmostam a végeit meghajlítottam, ahol eltört onnantól fás, így azokat a részeket kidobtam. Egy serpenyőben kevés olívaolajon puhára pároltam őket, sóval, borssal.

Mikor a spárga elkészült tányérra szedtem, a helyére a serpenyőbe pedig beleütöttem a tojást és megsütöttem. Végül a spárga tetejére helyezve tálaltam azt, majd megszórtam a felszeletelt eperrel –  amit előtte meglocsoltam pár csepp balzsamecettel -, és a mandulával.

Kenyérben sült tojás - kényeztető villásreggeli

Ha szó szerint fordítottam volna az eredeti nevét akkor tojás a lyukban, de az egy kissé talán bizarul hangzana…

Kaptam ugyanis egy kedves barátosnémtól (ismét) (és örök hálám kísérje) egy szakácskönyvet, amit a Pioneer woman írt, egy “tehenész leányzó’ aki igazi  farmer életet él családjával annak minden szépségével együtt valahol Amerikában. A könyv tele van humoros sztorikkal, gyönyörű fotókkal és nem utolsó sorban igazi házias és kalóriadús “pasikajákkal”, hiszen egy cowboy még nem alél el néhány zöld levéltől a tányérján. Velem ellentétben ugyebár…éppen ezért nem is a steak sült krumplival receptnél nyílott ki elsőre eme könyv (na de majd egyszer), hanem a nap fénypontjánál, a reggelinél.

A sütés elején tényleg úgy néz ki, mint egy napocska, hogy tuti jó kedvvel induljon a reggel.

DSCF3022

Semmi bonyolultra nem kell gondolni, csak egy lyukas kenyérszelet szükségeltetik hozzá, ami egy pohár aljával vagy pogácsaszaggatóval könnyedén megoldható, na meg persze tojás. Kenyérből jobb a tömörebb és szikkadtabb, és érdemes picit vastagabbra vágni a megszokottnál, hogy ne folyjon ki a tojásfehérje, nem mintha ez akkor tragédia lenne… Vaj helyett én inkább olívaolajon sütöttem, mert szerintem amúgy is azzal a legfinomabb a pirítós és a tojásnak sem ártunk vele. Belül lágy és krémes, kívül a kenyér ropogós, szóval igazi ronda rusztikus villásreggeli.

DSCF3024

Hozzávalók személyenként:

1 v 2 szelet teljeskiőrlésű kenyér

1 v 2 tojás

só, bors

olívaolaj

A kenyér közepét egy pogácsaszaggatóval kilyukasztottam. (Természetesen a kieső darab sem veszett kárba, megpirítva, tunkolni tökéletes volt.) A serpenyőben kevés olívaolajat felmelegítettem, beletettem a kenyeret, aminek a közepébe beleütöttem a tojást, sóztam, borsoztam. Megvártam míg az alja megsül, majd pár perc múlva megfordítottam egy lapát segítségével majd szintén 1-2 perc múlva el is zártam a gázt alatta.

DSCF3023

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!