Pálmafa Project

Gluténmentes túrófánk

Akkor se mondjatok le a fánkról, ha gluténérzékenyek vagytok, vagy éppen most akarjátok száműzni a hagyományos liszteket az életetekből!

DSCF9227Fánkot sütni általában tönköly vagy grahamlisztből szoktam, ez volt az első próbálkozás gluténmentes liszttel és mivel hajdinából sütöm a palacsintát, ezért gondoltam a fánkhoz is megfelel. Kevertem rizsfehérjével, de ettől nem kell megijedni, volt itthon és kíváncsi voltam rá édességbe sütve milyen, ti nyugodtan készítsétek az egészet egyfajta lisztből vagy pótoljátok kukoricaliszttel, attól talán még ropogósabb is lesz a külseje.

Finom lett, frissen az igazi természetesen, ha sokat áll szárazabb lesz, de akkor több lekvárt kanalaztam a tetejére… Nem kell az ilyen típusú desszertektől azt várni, hogy olyan lesz, mint a fehér búzalisztes távoli rokona, ez nem is erről szól. Ha elhatároztátok, hogy tényleg változtattok az étkezési szokásaitokon, akkor próbálkozni kell többféle hozzávalóval, míg a nektek legmegfelelőbbre rá nem talál az ízlelőbimbótok. Uff. Szóltam. Süssetek fánkot, és élvezzétek a farsangi időszakot!

DSCF9225Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

20 dkg túró

6 evőkanál hajdinaliszt

2 evőkanál rizsfehérje(helyette lehet rizsliszt, vagy kukoricaliszt)

2 tojás

1 evőkanál natúr joghurt

1 mokkáskanál szódabikarbóna

1 evőkanál nyírfacukor

csipet vaníliapor

csipet só

kókuszolaj a sütéshez

A túrót egy villával összetörtem, hozzákevertem a tojást, joghurtot, majd beleszórtam a vaníliát, sót, cukrot és a liszteket, szódabikarbónát. Ha túl száraz lenne a masszátok, mert ez függ attól, milyen lisztet használtok, tegyetek még hozzá pici joghurtot. Nem folyós, kanállal formázható állagúnak kell lennie.

Ezután egy serpenyőben felforrósítottam az olajat, majd egy evőkanállal beleszaggattam az olajba a fánkokat. Csapott evőkanálnyi mennyiséget egyszerre. Pár perc, míg mindkét oldala barnára sül, figyelni kell rá, mert gyorsan megéghet, ha túl forró az olaj.

Panna cotta gránátalmával

Kiadósabb ebéd után nincs is jobb, mint egy ilyen desszert. De miért nem csináltam én eddig még sosem panna cottát? Fogalmam sincs, pedig imádnivaló, 1 héten belül két alkalomra is elkészült.

DSCF9196

Először kis szufléformákba töltöttem, majd dermedés után tányérra borítottam őket, de megmondom az őszintét kicsit nyomi módon jött ki a formából…Persze a tetejére kerülő gyümölcsök ápolnak és eltakarnak, de legközelebb jobbnak láttam inkább poharakba tölteni. Ezekbe nagyobb mennyiség is fér ráadásul…

Készítettem tehéntejjel és kókusztejjel, utóbbi nagyon sokat dob rajta, attól lesz mennyei csemege szerintem, de ha a sima tejbe kókuszreszeléket szórtok, úgy is klassz lesz.

Télen a gránátalma ideális a tetejére, igazi vitaminbomba gyöngyszemek, de helyette fagyasztott bogyós gyümölcsökkel is megkoronázhatjátok.

DSCF9194

Hozzávalók 4 főre:

250 ml kókusztej

250 ml habtejszín

4 db lapzselatin

fél mokkáskanál vaníliapor v vaníliarúd kikapart magjai

3 evőkanál nyírfacukor

1 db gránátalma

A kókusztejet, a habtejszínt, a cukrot, a vaníliát egy lábosba öntöttem és összemelegítettem. Nem kell forralni, mikor éppen gyöngyözni kezd, el lehet zárni alatta a gázt. Ezalatt a lapzselatinra hideg vizet öntöttem. Mikor a tejes, tejszínes keverék felforrósodott, lehúztam a tűzről és a lapzselatinokat kicsavartam a vízből, majd a tejbe tettem őket és egy habverővel elkevertem. Mikor picit hűlt, poharakba töltöttem és hűtőbe tettem pár órára, míg megdermedtek.

Tálalás előtt megszórtam a gránátalma magjaival.

Gyümölcsös tejberizs

Jobb, mint a bolti, és elkészíteni sem bonyolult, avagy retro desszert házilag.

20151018_075552-2-2De, hogy magamtól nem jutott volna eszembe nekiállni az is biztos… Soha nem voltam óriási tejberizs rajongó, néha levettem a boltban az agyoncukrozott műízét és utána egy évig biztos nem is hiányzott, hogy ilyesmit egyek. Pedig tényleg jólesett most, de ez nekem ebéd után desszertnek már túl sok, úgyhogy reggeli lett.

Amúgy meg azért készült, mert megígértem a szomszédomnak még júliusban a szülinapjára, ami aztán elmaradt, már nem a szülinap, hanem a rizs, mert éppen mindig jobb dolgom volt hétvégén… Persze ő nem felejtette el, így kapott egy bödönnel végre egy almás baracklekváros, csokis verziót, magamnak meg elmentettem egy pohárnyit, csoki nélkül pici málnalekvárral és sok gyümölccsel a tetején.

Hmm jól indult a reggel, legközelebb viszont kölesből fogom főzni és kókusztejjel! Variáljátok kedvetekre, ez tipikusan az a nyalánkság, amiből millió félét lehet összedobni, egészségesebb alapanyagokból is, attól függően éppen mi van otthon.

20151018_080037-2

Hozzávalók 4 pohárhoz:

25 dkg rizs

2,5 deci habtejszín (cukormentes)

5 deci tej

2 deci víz

3 evőkanál nyírfacukor

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 nagy csipet vaníliapor

mazsola ízlés szerint (elhagyható)

csipet só

1 db alma

fél citrom leve

Tálaláshoz: lekvár, reszelt csoki vagy kakaó, friss gyümölcs

A rizst a tejjel és a vízzel, csipet sóval, a cukorral, vaníliaporral, fahéjjal, mazsolával, lassú tűzön feltettem főni.

Ezalatt felvertem a habtejszínt. Lereszeltem a meghámozott almát és összekevertem a citromléval.

Mikor a rizs beszívta az összes nedvességet, elzártam a gázt alatta, és még legalább negyed óráig lefedve állni hagytam.

Ezután beleforgattam a tejszínhabot a rizsbe a reszelt almával együtt. Egy pohárba kanalaztam kb. félig, majd megpöttyintettem némi málnalekvárral, majd ismét rizst kanalaztam rá, végül friss gyümölcsökkel megszórtam. Illetve készült egy nagyobb tállal is, annak a közepébe baracklekvárt tettem a tetejére pedig csokit reszeltem.

Behűtve, de langyosan is finom!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!