Pálmafa Project

Napsütötte hal curry

Színével és ízével is hozzájárult ez az étel, hogy úgy érezzem még kicsit tart a nyár. Hogy az indián vagy a vénasszony típusú az már oly mindegy. Ha lehűl az idő automatikuson nyúlok a konyhában a kedvenc currys fűszerkeverékem illetve a napsárga kurkuma után és készülnek sorra a zöldséges, szaftos egytálételek.

DSCF4852Ha nincs kéznél currykeverék semmi gond, bárhol lehet kapni  római köményt, chilit, kurkumát, gyömbért külön-külön is, úgyhogy otthon is elkészíthető egy mennyei aromájú fűszeregyveleg. A kókusztejet nem érdemes hanyagolni belőle, mert az adja meg azt az “uhhdefinom” érzést, anélkül, hogy rájönnénk (ha nem tudnánk), hogy kókusz van benne.

Nálam most az történt, hogy kiürítettem a mélyhűtőm, legalábbis egy részét, mert lapul benne még némi gyümölcsös édesség is, de azt jobbnak láttam nem belekutyulni ebbe az ételbe… Szóval így került bele a vajbab és a harcsafilé is, de lehetne csirke is, illetve csak vega kajának is tökéletes egyéb zöldségekkel. Egyébként jó alternatíva ez akkor is, ha hozzám hasonlóan nem vagytok nagy zöldbab illetve vajbab rajongók…

A currys étellek mellé a rizs passzol a legjobban, viszont a fehér helyett érdemes gyakrabban fogyasztani a barnát is. Megnyugtatja és méregteleníti az emésztőrendszeret, gyulladáscsökkentő hatása van, a kínai orvoslás ezt tartja a legkiegyensúlyozottabb gabonafélének.  Amúgy meg finom, csak jól kell fűszerezni, hagymát belereszelni akár és máris sokkal barátságosabb.

A végén tényleg napsütötte lett…

DSCF4847

Hozzávalók 2 főre:

2 db halfilé

2 db nagyobb méretű sárgarépa

10 dkg vajbab

2 gerezd fokhagyma

2 deci kókusztej

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál currypor keverék

1 evőkanál kukoricakeményítő

só, bors

olívaolaj

fél csokor petrezselyem

A barna rizst a szokásos módon dupla mennyiségű vízben megfőztem. Az olajat felmelegítettem, beleszórtam a serpenyőbe a feldarabolt répát és néhány percig pirítottam, míg a sárgarépa elkezdett karamellizálódni. Ezután hozzáadtam a centis darabokra vágott babot, a reszelt fokhagymát és kevés vizet öntöttem alá, sóztam, fűszereztem. Majd lefedve pároltam őket kb. negyed óráig. Ezalatt felkockáztam a halfilét, elkevertem a kókusztejben a kukoricakeményítőt. Mikor a zöldségek már majdnem teljesen megpuhultak, a haldarabokat szintén a serpenyőbe tettem, fehéredésig pirítottam őket, majd felöntöttem a kókusztejjel és még 10 percig együtt rotyogtak. Mikor besűrűsödött a szósz, elzártam a gázt és megszórtam petrezselyemmel az ételt.

DSCF4843

Ha nem szereted a zöldbabfőzeléket - Pirított vajbab földimogyoróval

A hét kérdése, miért mondjuk a zöldbabfőzelékre, hogy zöld, ha egyszer sárga vajbabból készül legtöbbször? A zöldbab meg ződ színű… igazából számomra mindegy, ugyanis nem szeretem a zöldbab főzeléket sem a vajbab főzeléket. Ha nagyon éhes lennék és nem lenne más csak ez, akkor nagy duzzogva megenném, de hogy meg is főzzem?? Pedig én nem vagyok válogatós, de bocsi, ilyen recept itt nem lesz. Kivéve, ha valaki küld nekem egy hiper szuper finom receptet, ami eltér a hagyományos főzeléktől és azt tudom mondani rá, hogy igen, tényleg ízlik. Nyitott vagyok, úgyhogy hajrá! 🙂

DSCF4312Múlt héten úgy döntöttem, hogy jön velem haza egy fél kg bab a piacról, és kísérletezek egy kicsit. Úgyhogy Kína partjai felé vettem az irányt, elő a szójaszósszal a mogyoróval és a chilivel. Akár rizstészta is mehetett volna alá, plusz egyéb zöldségek, hm, na majd legközelebb. Ez most egy jó kis köret lett, vagy könnyed vacsorának is pont jó, de főtt rizs is tartalmasabbá teheti, a lényeg, hogy nem érzem benne azt a tipikus zöldbab ízt, aminek köszönhetően a főzelék nem a barátom. Egyenlőre… Szerintem vagyunk így egy páran, de sebaj,ez egy jó alternatíva, hogy a zöld vagy vaj vagy ceruzababok se legyenek hanyagolva.

DSCF4308

Hozzávalók 2 adaghoz:

30 dkg vajbab

1 marék földimogyoró

fél csokor petrezselyem

2 db újhagyma

só, bors

1 csipet chilipor

1 csipet currypor

olívaolaj

1-2 teáskanál szójaszósz

pár csepp citromlé

A babot megmostam, lecsöpögtettem, a végeit levágtam, a petrezselymet, felaprítottam, a hagymát felkarikáztam. Egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam a mogyorót. Majd félretettem és kevés olívaolajon megpároltam a babot, sóztam, borsoztam, megszórtam egy csipet chiliporral és a curryporral, és mikor már majdnem puha volt, ráöntöttem kb. egy teáskanál szójaszószt, átforgattam pirítottam még pár percig és le is húztam a gázról. Mehet a tálalóedénybe, rászórtam a mogyorót, a petrezselymet és a hagymát. Facsartam rá pár csepp citromlevet és már kész is. Melegen, langyosan az igazi.

Itt pedig a tavalyi két receptet olvashatjátok, a kukoricás zöldbab salátát és egy füstölt sajtos rakott verziót!

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!