Pálmafa Project

Ananászos piskótatekercs

Ne bánjátok meg, ha ezt készítitek idén először desszert gyanánt a hétvégi ebéd mellé, akár vízkeresztkor, miközben búcsút vesztek a karácsonyfától és a díszek visszakerülnek a szekrény mélyére.Igaz, hogy én ezt a sütit még szilveszterkor készítettem, de már az újévet is alig érte meg, pedig csak ketten voltunk rá, de ha A férfi nekiáll és egyből egy 3 szelet vastagságú darabot kanyarít a tányérjára… Na jó, engem se kellett félteni. Dehát, annyira könnyed és lágy desszert, liszt alig van benne, a számomra túl gejl tejszínt inkább görög joghurtra cserélem mostanában, na de azért a mascarpone odateszi magát a krémben, azzal a pofátlanul finom, krémes selymességével, de a joghurttal párban mégsem lesz tőle nehéz a töltelék.

Az ananász meg kimondottan jó az ilyen krémes desszertekhez, de helyette a tekercsbe használhattok gránátalmát is. Attól csak szebb lesz. Egyébként terveztem egy kis kókuszreszeléket is keverni a krémbe, de sajnos a közértből rendelt kókusz szállítmányom, nem érkezett meg, hiába véstem fel A férfinak a bevásárlólistára, így nemes egyszerűséggel kihagytam és nem bántuk.

Így vagy úgy, de finom ez, egyétek, vigyétek, búék!Hozzávalók:

4 db tojás

4 evőkanál eritrit

4 evőkanál fehér tönkölyliszt

fél csomag sütőpor

fél mokkáskanál vanília őrlemény

Krémhez:

25 dkg mascarpone

1 nagy doboz sűrű görög joghurt ( vagy tejszínhab is lehet helyette)

pár evőkanál eritrit ízlés szerint

fél citrom leve

1 ananász felkockázva

késhegynyi vanília őrlemény

Tetejére:

pár kanál a krémből

5 dkg étcsoki

pár db ananász

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját elkevertem az eritrittel,  vaníliával, a lisztben elkevertem a sütőport, majd a tojásos masszához kevertem, végül beleforgattam a fehérjék felvert habját is. 20 x 30 cm-es,  sütőpapírral borított és vékonyan kivajazott tepsibe simítottam és kb. 12 perc alatt megsütöttem. Még melegen ráfordítottam egy konyharuhára, lehúztam a tetejéről a sütőpapírt és a konyharuha segítségével felcsavartam, majd hagytam így kihűlni.

Ezalatt a krém hozzávalóit összekevertem, az ananászt meghámoztam, felkarikáztam, a középső kemény részét kivágtam, majd összekockáztam és pár db kivételével a krémhez kevertem.

A csokit vízgőz felett felolvasztottam.

Kitekertem a piskótatekercset, megkentem a krémmel, ismét felcsavartam, majd kentem a tetejére is pár kanál krémet, rátettem az ananászdarabokat, és megcsorgattam a csokival. Hűvös helyen állni hagytam legalább 20 percet, aztán lehet szeletelni.

Lencsés korhelyleves

Elkészült az én “BÚÉK” levesem. Korhelylevest még nem főztem eddig, gondoltam, akkor legyen egyből lencse is benne és meg van a malac mellé az előétel is.Azt hittem elég nagy adagot főztem és kitart legalább szilveszterig, de annyira ízlett, hogy a második fogás helyett inkább letoltam még egy tányérral és A férfit sem kellett győzködni. Így a karácsonyi maradék pulyka érdeklődés hiányában ment is vissza még egy kicsit a hűtőbe.

Nem tudok erről a levesről sokat regélni, megint csak “ahány ház, annyi szokás” módon készíti mindenki, a lényeg, hogy legyen benne valami füstös íz, amit én most mangalica kolbásszal értem el, csak úgy, mint korábban a töltött káposztánál.

Az biztos, hogy lencsével dúsítva, egytálételként is megállja a helyét, könnyű belőle nagy adagot készíteni és felmelegítve csak még finomabb lesz pár nap múltán is.

Boldog új évet!Hozzávalók 6 főre:

30 dkg savanyú káposzta

30 dkg lencse

1 szál füstölt kolbász

3 db sárgarépa

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

pár db babérlevél

kb. 2 liter víz

só, bors

olaj

Tálaláshoz: tejföl

Elkészítése: A vöröshagymát üvegesre pároltam az olajon, majd hozzáadtam a felaprított fokhagymát és apróra vágott répát, a felkarikázott kolbásszal együtt. Kicsit lepirítottam őket együtt, majd beleszórtam az előtte 20 percre beáztatott lencsét, a kisebb darabokra vágott káposztát, babérleveleket. Sóztam, borsoztam, felöntöttem először 1, 5 liter vízzel, aztán pótoltam később még kb. fél literrel, mikor a lencse puhulni kezdett és felszívta a levet.

35-40 perc alatt elkészült, tálaláskor pár kanál tejföl vagy sűrű joghurt mehet hozzá.

További szilveszteri és újévi ételeket ITT és ITT találtok!

 

 

Gránátalmás lencsesaláta, hogy bőségben teljen az Újév!

Ettől az ételtől újjászülettek a szilveszteri ereszd el a hajam után. Benne van minden ami egy lestrapált szervezetet képes feltámasztani poraiból. A lencse táplál és laktat, a cékla földes íze ezúttal kevésbé érzékelhető, hiszen főtt formájában került bele, a friss narancstól és gránátalmától pedig kipattan a szemetek és a vitaminpótlás is kipipálva.

DSCF5516A lencseszemek ugyebár a bőséget jelképezik itthon, a törököknél viszont ezt a posztot a gránátalma tölti be. A kettő találkozása együtt elsőre szokatlannak tűnhet, de szerintem ez a legjobb lencsesaláta, amit eddig ettem. Bár a saláta erős kifejezés rá, hiszen egymagában egy nagyobb tál elpusztítása után nem lesztek már éhesek, de ha a sült malac mellé kerül a tányér szélére, úgyis nagyon szerethető.

Finom és egészséges falatokban gazdag boldog új évet kívánok Nektek!

DSCF5511

Hozzávalók 6 főre:

25 dkg lencse

1 db gránátalma

2 közepes fej cékla

2 db narancs v 4 db mandarin

1 fej lilahagyma

4 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál almaecet

negyed citrom leve

só, bors

3 db babérlevél

1 mokkáskanál őrölt római kömény

1 mokkáskanál őrölt fahéj

szezámmag a tetejére (elhagyható)

A lencsét sós vízben a babérlevelek társaságában puhára főztem. A céklákat héjastól szintén puhára főztem.

Ezalatt félbe vágtam a gránátalmát, egy mély tálba nyomtam a magjait, majd kifordítottam a héjából és kézzel kiszedtem ami bent ragadt. A narancsokat felkockáztam, a lilahagymát szintén felaprítottam. Összekevertem a római köményt, a fahéjat, a chilit, az almaecetet, a citromlevet és az olajat egy tálban.

A céklák héját lehúztam, és felkockáztam őket. Mikor a lencse megpuhult leszűrtem, mély tálba öntöttem, hozzáadtam narancsot, a gránátalmát, a céklát, és meglocsoltam az öntettel, jól átforgattam a tetejét pedig megszórtam szezámmaggal.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!