Pálmafa Project

Uborka, alma, zellerszár saláta

Ropogós, üde, zöld salátára vágytam, de ez így februárban nem egyszerű projekt. Szinte minden kókadt, ízetlen, a gyökérzöldségeket néha unom már megmondom őszintén, persze azért tolom, mert szeretem, de kell a (vér)frissítés.

Úgyhogy egy álmos hétköznap délutánon, elhatároztam, hogy összegyűjtök pár ződ alapanyagot és ilyen salit fogok ropogtatni este. Persze hajlamos lettem volna itt is túlzásokba esni, mert majdnem hozzárepült a kivi is, meg az avokádó, meg dió, és tökmag és és és…..

De megálljt parancsoltam, persze ti még attól bővíthetitek a salátát a fent említettekkel, én sem bírtam megállni azért teljesen, és ha már zöld, akkor miért ne kerüljön rá zöld penészes francia sajt, ami a hűtőben illatozott….

Akárhogy is, jó ez, majdnem tavasz lett… Olaj nincs rajta, nekem nem hiányzott, plusz fűszer sem, almaecet és citromlé kombó elég volt, de pici olíva nem árthat neki.

Hozzávalók 2 adaghoz:

4 db zellerszár

fél kígyóuborka

1 zöld alma

1 teáskanál almaecet

pár csepp citromlé

só, bors

Tetejére: magok(nálam lenmag és fekete szezámmag) és/vagy kéksajt

A zöldségeket és az almát felkockáztam, meglocsoltam az ecettel és a citromlével, a magokkal, rámorzsoltam a sajtot és megettem, de hűtőben is eláll max. 1 napig.

Gazpacho verde

Gyönyörű zöld. Van egy ilyen film is egyébként, érdemes megnézni. Ez viszont egy leves, még hozzá a hideg spanyol paradicsomleves, a gazpacho zöld verziója. Nagyon egyszerű a történet, végy bármilyen zöld színű zöldséget, és egy kevés paprikát, kiegészítve némi hagymával, friss fűszerekkel és jöhet a turmixolás. Illetve dúsításként kerül bele valamilyen jóféle kenyér is, na persze nem túl sok, ne az domináljon, de ezt akár el is hagyhatjátok, ha gluténmentesség a cél.

A zöldek közül most zsenge spenótot választottam, és mellé még zeller is került bele, mert szeretem, de akár karalábé is lehetne, és bármilyen zöld fűszerrel ízesíthetitek bátran, amit szerettek. Tökéletes nyári leves, úgyhogy most álljatok neki!

DSCF9719Hozzávalók 2 adaghoz:

1 nagy marék bébi spenótlevél

egy fürtös uborka fele

1 db tv paprika

fél zellergumó

1-2 szál újhagyma zöldjével együtt

2 gerezd fokhagyma

2 kisebb szelet szikkadt (rozs)kenyér (elhagyható)

fél csokor petrezselyem

só, bors

fél zöld citrom leve

1 evőkanál olívaolaj

A zöldségeket kisebb darabokra vágtam és a turmixgép táljába tettem, a kenyérdarabokkal, a citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal együtt, majd öntöttem rá vizet, kb. amennyi 3/4-ig ellepi őket. Aztán lehet még hígítani, ha túl sűrűnek találjátok a levest.  Krémesre turmixoltam, és ha a víz hideg volt, akkor egyből tálalható, ha nem, akkor legalább egy fél órára tegyétek a hűtőbe.

Az én görög salátám

Nem is értem, hogy ez miért nem volt még eddig fent a blogon? Talán mert mindenki ismeri és biztos mindenki el tudja finoman készíteni? Sokáig ezt gondoltam… Aztán én naív, párszor rendeltem étteremben és olyan verziókat kaptam, hogy legszívesebben visszaküldtem volna… A legtöbb salátában az uborka volt hangsúlyban, és mellette szinte nem volt más, olívát általában sosem láttak, és feta helyett valami krémsajt utánzat volt a tetején, sőt még trappista sajttal is találkoztam, de asszem a legdurvább az volt, ami tortilla chipsszel volt megfejelve. Még mexikói salátának is rossz lett volna, nemhogy görögnek… Úgyhogy, íme, ahogy én szeretem és mindenki más is aki kóstolta.

DSCF9577Az eredeti receptben nincs ugyan paprika, csak paradicsom, és uborka, de mikor ez a saláta itthon is divatba jött kb. 20 éve és bekúszott a recept valahogy a családba is, akkor paprikával együtt jött és én ezt benne is hagytam, mert jót tesz neki ízben, színben, ropogósságban. Szerintem akkor jó, ha kb. mindegyikből ugyanannyi mennyiség kerül bele, a hagyma kezdetben vörös volt, sőt pici fokhagyma is ment hozzá, aztán a lilánál maradtam, ezúttal lila újhagyma került bele. Ami a fűszereket illeti az oregánó mellé én egy pici bazsalikomot is teszek hozzá, ha van friss, akkor bőven szórhattok bele mindkettőből.

A sajt része szintén fontos, lehet kapni már itthon is fetát, ebből ha lehet az igazi görög változatot vegyétek, mert van sok utánzat fehér sajt néven, ami szerintem nem mindig finom… Régen még nem mindig lehetett fetát kapni vagy nagyon drágán és emlékszem, hogy mi akkor Anikó sajtot tettünk rá, ami picit hasonlít hozzá, és passzol ehhez a salátához, szóval ha nincs feta akkor én azt vennék végső esetben.

Ha külön személyenként van tálalva, akár előételnek is, mint Görögországban, akkor jól mutat rajta egész szeletben a sajt, viszont nagy tálban, több főnek tálalva én a tetejére szoktam morzsolni, de soha nem keverem utána már össze, mert az szerintem nem annyira gusztusos. Egy biztos, nagyon finom és grillpartira el ne induljatok nélküle, de egymagában vacsorára is szuper lesz!

DSCF9581Hozzávalók 4 főre:

4 paradicsom

2 paprika

2 kígyóuborka v kis uborkából 4-5

1 fej lilahagyma

1-1 csapott teáskanál szárított oregánó és bazsalikom (frissből mehet több)

só, bors

4 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál citromlé v fehérborecet

Tetejére:

30 dkg fetasajt

10 dkg olívabogyó

friss oregánó levelek

A hagymát apróra szeltem, a paradicsomokat, paprikát, ubit szintén kisebb darabokra. Mindent egy mély tálba tettem, megszórtam a fűszerekkel, olajjal, citromlével, alaposan összeforgattam, majd a tetejére a sajtot vagy rámorzsolom, megszórom a félbevágott olívabogyóval, friss oregánóval és legalább 30 percig állni hagyom a hűtőben.

Ricottás cukordinnye saláta

Itt a hétvége, forróság a köbön, ismét egy könnyen emészthető lédús csemegét kaptok tőlem szeretettel!

DSCF7869A cukordinnyét szerintem viszonylag kevesebben vásárolják, mint görög testvérét, pedig az még annál is édesebb. Tény, hogy én is inkább a pirosat választom, de ennek imádom a szép pasztell zöld színét, ami egyébként nyugtató hatással bír és hozzájárul, hogy kiegyensúlyozottak legyetek. Úgyhogy ne csak a falra kenjétek ezt az árnyalatot, hanem a tányérra is halmozzátok bátran.

Na, nem akarok nagyon tudományos lenni, én sem ezért készítettem ezt a salátát, hanem, mert izgalmasnak tűnt a dinnye, összepárosítva az uborkával és a ricottával. Lehet, hogy meredeknek hangzik elsőre, de ahogy a görögdinnyéhez is passzol a feta, a hagyma, úgy a cukordinnye is remekül kombinálható, fanyarabb ízekkel. De, ha az ubit kihagyjátok az sem probléma!

Hogy mikor egyétek? Akár előételnek egy grillpartin, vagy a meleg nyári estén a teraszon, vagy a 60 fokos konyhában, hogy elviselhetőbbnek tűnjön a helyzet…

 

DSCF7866Hozzávalók 2 főre:

fél cukordinnye

1 db közepes méretű fürtös uborka

5-8 db mentalevél

10 dkg ricotta (mascarpone is jó lehet vagy fetasajt)

1 fél zöld citrom leve

A dinnyét felkockáztam, az uborkát szintén, és egy tálba tettem őket. A mentaleveleket felaprítottam, ezt is  a tálba szórtam, rámorzsoltam a ricottát, és meglocsoltam a lime levével. Ha minden jól be volt hűtve, akkor egyből fogyasztható, ha nem, akkor legalább egy fél órát hűsöljön a frigóban.

Hideg zöldségkrémleves dióval

Hűtőtáskába is pakolható, hűsítő turmixlevest kaptok ma a gatyarohasztó hőség leküzdésére.

20150701_172243Forróságra rendezkedtem be, semmit nem főzök és jelentem élvezem, de közben kicsit sem éhezem. Költő továbbra sem leszek ígérem…

Főzés nélküli levest nem csak gyümölcsökből érdemes készíteni, -bár tény, hogy azokat szeretem én is jobban -, de a zöldségek közül is van sok, ami tökéletesen alkalmas erre a célra. A legnépszerűbb talán az uborka, amiből én is csináltam már kapros joghurtos levest. A mostani verzió viszont a diónak és paprikának köszönhetően kicsit tartalmasabb és ez az ízében is megnyilvánul. Dióval mindent el lehet adni na! Nekem legalábbis…

20150701_172434Hozzávalók 2 adaghoz:

1 db nagyobb fürtös uborka v két kicsi

1 db nagyobb paprika v két kicsi

1 marék dió darálva

1 duci gerezd fokhagyma

4 evőkanál kefír

pár csepp citromlé

víz

só, bors

A zöldségeket feldarabolva egy turmixba tettem, belereszeltem a fokhagymát, beletettem a darált diót, amiből pár szemet félretettem a tálaláshoz. Felöntöttem az egészet annyi vízzel, hogy félig lepje csak el a zöldségeket, belekanalaztam a kefírt, meglocsoltam citromlével és sóztam, borsoztam, majd simára turmixoltam.

Hidegen a legjobb,pár szem egész dióval a tetején, amit előtte meg is piríthattok, hogy még jobb íze legyen.

20150701_172339

Martha Stewart szendvicstortája

A legjobb szendvics amit valaha ettetek és amit minden vendég imádni fog. Előző este összeállítható, másnap csak ki kell kapni a hűtőből és asztalra tenni, némi friss zöldséggel karöltve és kezdődhet a villásreggeli vagy egy könnyű vacsorának is tökéletes.

DSCF5346

A recept Martha Stewarttól származik, akit amúgy én túl sokszor nem követek figyelemmel a tévében, de mikor erre a receptre rábukkantam, egyből rá is kattantam, mert éppen volt itthon füstölt lazac, a többi hozzávalót meg már nem is néztem, mert biztos voltam benne, hogy tormakrémmel lesz beburkolva az egész rakomány. Az enyém nem lett olyan puccos, persze el lehetne még időzni rajta, habzsákba tölteni a krémet stb, senki ne fogja vissza magát lehet kreatívkodni bátran.

DSCF5350A torma zseniális a lazachoz, de akár sonka is jó ám mellé, mert tudom, hogy sajnos a hal még mindig nem a legnépszerűbb hozzávaló… Szóval a tormához visszatérve, pár hónapja találtam a boltban egy tormás sajtkrémet, amit megkóstoltam és imádtam, pedig nem szoktam bolti kencéket vásárolni. Meg is szültem a saját kreálmányomat helyette, ez pedig egy ricottás friss tormával összekutyult verzió lett. Minden nap megenném reggelire, vaj helyett tökéletes, a ricotta ráadásul kevésbé zsíros, a torma pedig nem marja ki a szemem, éppen csak annyira karcos az íze amennyire szükséges.

Simán el tudnék képzelni egy piros paprikás magyaros verziót is amúgy, torma helyett lilahagymával, vagy fokhagymával, mehet bele sajt is ha arra vágytok, ez megint mind csak fantázia kérdése. A lényeg, hogy reggelizzetek jókat akár karácsony van, akár húsvét, akár egy átlagos hétköznap!

DSCF5352Hozzávalók 4-5 szeletes szendvicstortához:

5 vékony szelet tömör barna magos rozskenyér(nálam Sparban kapható csomagolt, de nem tartósítószeres kenyér)

2 db főtt tojás

füstölt lazac (60 grammos csomagolt)

2-3 darab savanyú uborka

A tormakrémhez:

25 dkg ricotta

1 hüvelykujjnyi frissen reszelt torma

1 teáskanál dijoni mustár

só, frissen őrölt bors

1-2 evőkanál tejföl v kefír v natúr joghurt

A tojásokat feltettem főni. A hosszúkás kenyereket félbevágtam, hogy négyzet alakú szeleteket kapjak.

A ricottába reszeltem a meghámozott tormát, sóztam, borsoztam, belekanalaztam a mustárt majd egy evőkanál natúr joghurttal simára kevertem. A joghurt vagy kefír, tejföl nem muszáj bele, de úgy könnyebben kenhető, viszont folyós ne legyen.

Az uborkákat felkarikáztam, mikor a tojás megfőtt, azokat is igyekeztem vékony szeletekre vágni. Ezután megkentem a tormakrémmel egy szelet kenyeret, ráfektettem egy vékony szelet füstölt lazacot, majd néhány szelet uborkát. Erre jött a következő szelet kenyér, szintén tormakrémet kentem rá, majd tojásszeletek kerültek rá, ismét kenyér, ismét lazac+uborka, amíg el nem fogytak a hozzávalók. Igazából a sorrend nem fontos. Finoman összenyomtam kissé a szendvicstortát, végül a maradék krémmel körben bevontam az egészet egy tortalapát segítségével és a tetejét is megkentem. Egy éjszakát hűtőben álltak, másnap szépen szeletelhető.

DSCF5351

Zöldborsó vagy cukorborsó?

Nálam cukorborsó és volt ahol furán néznek rám emiatt. Utánaolvastam ez két különböző típus, a zöld, amit nálunk leggyakrabban árulnak és vastagabb a hüvelye, a cukorborsó pedig édesebb ízű és hüvelyestől szokták megpárolni és fogyasztani, ázsiai konyhákban gyakori. Utóbbi tuti nem gyakran került az asztalra gyerekkoromban. Mindegy, nekem akkor is cukorborsó, na bumm.
Az első dolog ami eszembe jut róla, hogy utáltam szedni és kipirigálni. Ide a rozsdás bökőt, hogy ezen a kifejezésen  is felhúzzák páran a szemöldöküket. Somogyban pirgálják, legalábbis abban a házban ahol én laktam igenis, hogy kipirgálják a cukorborsót.
A második dolog, az pedig a sokak által leggyakrabban fogyasztott főzelék, ami szintén két táborra osztja a rajongókat, pirosra és fehérre. Ami engem illet piros, csakis kizárólag. Azaz piros paprikás rántás kerül bele a végén, na meg persze tejföl is. A tejes cukros verzió sem rossz, de az én fazekamban nem fő az biztos.
Aztán az is beugrott, hogy sokáig csak úgy voltam hajlandó megenni a főzeléket ha az Anyukám átpasszírozta. Pedig már az összes fogam meg volt. Hm, fura egy gyerek vótam na.
Erről azóta sikerült leszoknom és nem pempő formájában eszem. Főzelék receptet most nem is írnék, viszont az egyik kedvenc levesemét annál inkább, és picit megint jövök a mentával…
Zöldborsós tárkonyos csirkeraguleves:

Hozzávalók 3 főre:

20 dkg zöldborsó
fél csirkemell filé
15 dkg gomba (anti-gomba klubtagok elhagyhatják)
1 kis fej vöröshagyma
1 db répa
1 db fehérrépa
1 dl főzőtejszín
tárkony, citromlé
só, bors

A hagymát apró kockákra szelem és egy kevés olajon üvegesre pirítom, majd ráteszem a felkockázott csirkét és fehéredésig együtt pirítom őket. Felöntöm kb. egy liter vízzel sózom, borsozom, ekkor is teszek már bele egy kis kanál tárkonyt, ételízesítőt. Amíg a csirke fő, felaprítom a gombát, répákat és mikor  a csirke félig megpuhult hozzáteszem ezeket is. Mikor a zöldségek is megpuhultak hozzáadom a tejszínt egyet forralok rajta és elzárom a gázt. Megszórom ismét tárkonnyal, friss petrezselyemmel és egy kis kanálnyi citromlevet is öntök még hozzá.
Nekem nem hiányzik belőle apró tészta, de természetesen a végén lehet még belefőzni egy maréknyit abból is.

A menta és a borsó barátsága

Ééés jöjjön ismét néhány újdonság amiket teszteltem a héten. Lehet már mindenkinek az agyára megy a menta, de én rákattantam enyhén, mivel nő, mint a bolond gomba. Érdemes ültetni kertbe, ládába, nincsenek nagy igényei. A menta és én sokáig nem voltunk jóban, max. rágó és fogkrém formájában tartoztak a mindennapjaimhoz. A mentás csokit ki nem állom. Aztán eszembe jut még a Vadember nevezetű koktél amit egy barátosnémmal ittunk pár éve valahol a Balcsi parton és azóta is ráz a hideg a gondolatától is, pedig alkoholmentes volt. Nem zöld volt viszont ződ, és gyakorlatilag egy vízzel higított fogkrémszerűség…Lapozzunk is.
Mostanában több helyen olvastam,hogy a menta és a borsó jó haverok amit én nem tudtam elképzelni, hát kipróbáltam és állítom, tényleg bomba jó páros ők ketten.
Feta sajtos zöldborsó saláta:

Fradi rajongóknak kötelező. Nem, én nem vagyok az, a foci és Zsuzsi nincsenek köszönőviszonyban.

Hozzávalók 2 adaghoz:

15 dkg zöldborsó
fél kígyóuborka vagy 2 kisebb koviubinak való uborka
10 dkg feta sajt (Anikó sajt is jó helyette)
fél csokor petrezselyem
4 mentalevél
olívaolaj
só, bors
1 teáskanál citromlé

A zöldborsót enyhén sós, lobogva forró vízben puhára főzzük. Addig apró kockákra vágtam az uborkát, felaprítottam a petrezselymet, mentaleveleket. Miután a borsó megfőtt, összekevertem a zöldségeket, fűszereket, olívaolajat, citromlevet és rámorzsoltam  a sajtot. Grillezett húsok mellé jó társ lehet.
Én most házi rozsos zsemle és tonhaldarabokkal fejeltem meg valamint hiányzott belőle még egy kis piros szín, így repült bele egy paradicsom is.

Zöldborsó pesto pennével:

Nagyon szeretem a pestot, de a bazsalikomos, fenyőmagos verzió nem éppen olcsó az utóbbi hozzávalónak köszönhetően. Csináltam már petrezselyemből, medvehagymából, a fenyőmag meg kiváltható dióval, tökmaggal és egyéb csonthéjasokkal is. Hűtőben pár napig eláll, csak tésztát kell főzni hozzá, némi reszelt sajt és lehet falatozni. Így jött az ötlet, a cukkerborsós verzióhoz. Az egyik legszebb zöld szín amit tányéron láttam eddig.

Hozzávalók 1 adaghoz:

10 dkg zöldborsó
1 gerezd fokhagyma
1 marék pirított tökmag
1 evőkanál olívaolaj
só, bors,
3 db mentalevél
5 dkg reszelt sajt
penne tészta

A borsót sós vízben megfőztem, majd az olívaolajjal, sóval borssal leturmixoltam. Belereszeltem a fokhagymát. Megpirítottam a tökmagot és mozsárban apróra törtem majd belekevertem a pestoba. Mielőtt hozzáadtam a mentát megkóstoltam, de szinte sírt az édeskés borsókrém valami friss után, úgyhogy mentek is hozzá a mentalevelek. Rákanalaztam a tésztára, reszelt sajttal megszórtam. Mennyei manna. A szőnyegemhez is remekül megy.

Legyetek nyitottak próbáljátok kiii!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!