Nemsokára indul a meggyszezon, de addig is készítsétek el a fagyasztóban lapuló, tavaly nyáron elrejtett gyümölcsből ezt a könnyed desszertet. De akár friss epret is használhattok hozzá, vagy bármilyen más piros bogyós gyümölcsöt.
Ez egy spontán desszert volt a részemről, szerintem még február derekán, mikor nagyon untam már a telet és nyári gyümölcs hiányban szenvedtem. A banán-alma-narancs triumvirátust azért még én is megunom tél végére. Na, de a tél elmúlt, vagy mégsem? Hagyjuk, tombol a tavasz vagy kora nyár és kész, ettől a nyalánkságtól legalábbis a tányéron mindenképp!
Kicsit rusztikus lett, vagy inkább ronda…deee finom az kétségtelen és csak ez számít akkor, ha rám tör, a gyorsanmostazonnal édességet érzés. Hamar el is fogyott sajnos, a meggyes cuccot majdnem elkanalaztam a lábosból gombóc nélkül, sőt képes voltam még fagyott állapotában is elropogtatni néhány szem meggyet. A fogaim örömtáncot jártak nyilván…
Itt a hétvége, egy tartalmas leves után, második fogásnak is kiváló lehet.
Hozzávalók:
50 dkg túró
15 dkg zabkorpa
10 dkg eritrit
2 tojás
Meggyszószhoz:
50 dkg meggy (fagyasztottat használtam)
ízlés szerint eritrit vagy méz
pár csepp citromlé
fahéj (elhagyható)
Gombócokra:
10 dkg pirított, apróra tört dió
sűrű görög joghurt
A túrót villával összetörtem, hozzászórtam a zabkorpát, csipet sót, eritritet és belekevertem a két tojást is, majd kicsit állni hagytam.
Ezalatt elkészítettem a meggyszószt.A fagyasztott meggyet egy edénybe tettem, édesítettem, belefacsartam citromot és szórtam bele egy csipet fahéjat. Folyadékot nem adtam hozzá, hiszen fagyasztott gyümölcsöt használtam és épp elég levet engedett, de ha szükséges, akkor nyugodtan löttyintsetek fél-1 deci vizet alá.
Vizet forraltam egy nagyobb lábosban, és gombócokat formáztam a zabkorpás túrós masszából, majd a forrásban lévő vízbe dobtam. Mikor feljöttek a víz felszínére, kb. még 1-2 percig hagytam őket főni, majd kivettem egy szűrővel őket.
A diót durvára törtem egy mozsárban, száraz serpenyőben megpirítottam és ezt szórtam a gombócok tetejére, némi görög joghurttal karöltve. Finomra darált dió is jó hozzá természetesen, amiben meghempergetitek a gombócokat.


Nem vagyok egy nagy palacsinta sütögető, nem én vagyok az a személy, aki 50 db-ot süt egyszerre 4 serpenyőben, de évente egyszer megkívánom és ez az egész sztori most a túróból indult ki egyébként. Az csücsült a hűtőben már egy ideje és felhasználásra várt, így került bele aztán csak úgy spontán a szintén maradék tök, aztán az építkezés tovább folytatódott a maradék darált dióval, és ha már lúd legyen kövér, volt szőlő is kéznél, abból baj nem lesz, ha az is belerepül. Duplán diósra sikerült, a tésztát és a tölteléket is ez gazdagítja és ez így lett jó.
Hozzávalók 8-10 vastagabb darabhoz:
Amiben barack, túró és mák szerepel, azzal mellényúlni nagyon nem lehet, de a gyümölcs lehetne akár körte, szilva, alma, a mákot meg dióra is cserélhetitek, ha úgy tetszik. Minek ide a liszt nem igaz?
Hozzávalók 25×30 cm-es tepsihez:
Szülinapra is kiváló meglepetés, ezt a két szememmel láttam, hiszen én is ilyen alkalomra sütöttem. Kakaós piskóta az alapja, amit én kakaó helyett karobporral készítettem, mert az volt otthon. Kicsit kesernyésebb az íze, mint a kakaónak, szóval, ha még nem használtatok ilyet előtte kóstoljátok meg, nehogy csalódás legyen. Amúgy szerintem nem igazán érezhető a különbség, úgy meg pláne, hogy a piskóta tetején egy bőséges adag, túrós, mascarponés krém csücsül, jó sok reszelt citromhéjjal. Az Aldiban kapni kezeletlen héjú citromot, kb. 300 Ft, megéri ilyen sütikbe ez használni, hiszen a többi citromhéj mind vegyszerrel kezelt sajnos. Ha nem kapok ilyet, akkor grapefruitmag kivonattal szoktam megsikálni a héját.
Hozzávalók 28 cm átmérőjű kapcsos formához:
Viszont a savanykás szeder passzol a legjobban, a jó sok citrommal megküldött túrós, ámde rizslisztes alapsütihez. Pofonegyszerű a történet, keverem, kavarom, majd a tepsiben a sütőbe tolom és jól megsütöm. Ráadásul, ha az ablakon kinézek, még jól is fog esni a sütő melege…
Hozzávalók egy 25×30 cm-es közepes tepsihez:
A történet úgy kezdődött, hogy szilvás sütit akartam enni, és van már ugyan a blogon egy poharas túrós szilvás nyalánkság, de most valami mákosra is vágytam, viszont lisztmenteset akartam, úgyhogy varia indul. Böngésztem a receptek között, mikor rábukkantam egy szimpatikusra, amit aztán kedvem szerint jól átalakítottam, ez lett belőle. Az átalakítás azért nem mindig úgy sikerül, hogy maximálisan elégedett is vagyok a végeredménnyel, de ez tényleg nagyon klassz lett, megtartjuk!
Hozzávalók egy közepes tespsihez:










