Pálmafa Project

Medvehagymás tormakrém

Idén húsvétkor ez a krém lesz a befutó tormafronton nálam! Minden évben készítek valamilyen verziót, volt már narancsos, majonézes, almás, akármelyiket is próbáljátok ki, mindegyik jobb, mint a bolti az fix.

Készíthetitek ezt is házi majonézzel, de szerintem a sűrű, krémes, görög joghurtos megoldás egyszerűbb, könnyedebb, nincs benne nyers tojás ugyebár, ha valaki tartana ettől, és egy hétig vígan el van a hűtőben. Igazi görög joghurt híján jóféle tejföllel is működhet. Ez a tesztverzió mondjuk nem érte meg az 1 hetet, mert rákattantunk és reggelire gyorsan elfogyott pirítóssal, friss zöldségekkel, vacsorára pedig sült hús mellé kiegészítésnek is pompásnak bizonyult.

A jó hír, legalábbis számomra, hogy a torma vesztett az erejéből kicsit, és nem éreztem az agyamba sugárzó fájdalmat mikor a nyelvemre került, de az élvezeti értéke mégis megmaradt. A medvehagymáról meg nem is áradoznék többet, árasztja az magától a fokhagymaillatot, éppen ezért, ha nem juttok hozzá, akkor fokhagymával helyettesíthetitek. Almát eredetileg most nem is terveztem beletenni, de egy kedves barátnémtól pakkot kaptam és felleltem benne egy kis tubus teljesen natúr almapürét, amit lelkesen nyomogatok a reggeli zabkásába és jelen esetben a tormakrém is kapott belőle, mert némi édeskés íz, kimondottan jót tesz neki. Reszelt alma is tökéletes helyette, és ha már édes, akkor a savanyú sem maradhat el, erre a célra pedig az almaecet a legjobb megoldás. Tessék kipróbálni!

Hozzávalók:

3 deci sűrű natúr görögjoghurt

fél csokor medvehagyma

1 db torma

1-2 evőkanál apróra reszelt alma v natúr almapüré

1 mokkáskanál méz

1 teáskanál almaecet

só, bors

A tormát meghámoztam, lereszeltem, hozzáadtam az apróra vágott medvehagymát, az almapürét és az összes többi hozzávalót, majd alaposan elkevertem.

Üvegbe kanalaztam és hűtőbe tettem, kb. 1 hétig eláll.

Még több tormakrém receptet itt találtok!

Húsvéti színes töltött tojások

Ha így tálaljátok a tojást a húsvéti sonka mellé, még asztaldísz sem kell és a tojásfestést is ki lehet hagyni, ha amúgy sincs hozzá kedvetek esetleg, színezzetek inkább zöldségekkel.

DSCF9346Miután elkészítettem ezt az ételt és persze el is falatoztam egy részét, rájöttem, hogy nekem a sonka nem is igazán hiányzik mellé, esetleg egy kis sajt vagy plusz még valamilyen ropogós zöldség pl. paprika elég a boldogsághoz. Persze isten őrizz, hogy lebeszéljetek benneteket róla, hogy sonkát egyetek húsvétkor, én is le fogok tolni pár szeletet ebben biztos vagyok.

Ezek a kencék viszont külön-külön is megállják a helyüket pirítóssal is, de bármilyen furcsa is együtt is harmonikus kapcsolatban élnek. Brutál finom, a friss tormás kencéket össze sem lehet hasonlítani a bolti verziókkal, készítettem már sima eceteset, majonézeset és almás, narancsosat is, itt megtaláljátok őket, és természetesen ezt a két kombinációt se hagyjátok ki!

DSCF9345Hozzávalók:

4 db kemény tojás

Avokádókrém:

1 db puha avokádó

fél alma

kis kanál mustár

1 duci gerezd fokhagyma és/vagy medvehagyma

só, bors

ízlés szerint tejföl v joghurt (én nem tettem bele)

Céklás krémhez:

1 fej cékla

1-2 evőkanálnyi (ízlés szerint) frissen reszelt torma

só, bors

1 mk méz (elhagyható, de szerintem így finomabb)

pár csepp citromlé

Megfőztem a tojásokat, megpucoltam,  hosszában félbevágtam és kikanalaztam a sárgáját.

Az avokádókrémhez, kikanalaztam a gyümölcs húsát egy tálba, apró lyukú reszelőn hozzáreszeltem az almát fél gerezd fokhagymát, sóztam, borsoztam, ment bele egy kevés mustár, felaprított medvehagyma 1-2 szál, és a tojások sárgája (a díszítéshez félretehettek pár morzsát), meglocsoltam citromlével és botmixerrel krémesre turmixoltam. Itt lehet még tejfölt, kefirt, vagy joghurtot is hozzákanalazni, de enélkül is finom.

A céklakrémhez én nyersen reszeltem le a céklát kis lyukú reszelőn, de előtte meg is lehet főzni héjastól, ha úgy szimpatikusabb, hozzáreszeltem a tormát, sóztam borsoztam, pár csepp citromlevet facsartam rá, majd összekevertem az egészet.

A tojásfehérjéket megtöltöttem az avokádókrémmel, majd ráhalmoztam  még egy kis kanál céklakrémet is.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!