Pálmafa Project

Halvacsora szentestére - Fogas Orly módra

Ha karácsonyi kedvenc halételt kellene mondani, akkor a fogas Orly módra az egyik, egyszerűbben fogalmazva a sörtésztába panírozott rántott hal. Én és a panír…meg az olajban sütés…na igen, de vannak kivételek és el lehet ezt készíteni anélkül is, hogy egy nehéz olajban tocsogó, fonnyadozó hal kerüljön a tányérra.

A vastag panírok  helyett ez egy sokkal légiesebb verzió, ha már rántott hal kerül a tányérra, az igenis legyen jó minőségű! Iglo bácsit meg hagyjuk békében nyugodni a fagyasztóban a “hal”rudacskáival együtt… A fogas filében egy darab szálkát sem találtam jelentem, nagyon finom halfajta.

Ha nem szeretitek a halat? Nos, ez a panírozási mód a csirkemellel is tökéletesen fog működni, így két legyet üttök egy csapásra, csak először a csirkével kezdjétek a panírozást…

DSCF5266

Amit különösen imádtam ebben az ételben most, az az öntet. A nehéz zsíros majonéz helyett egy zsírszegény joghurtos verziót dobtam össze kb. 2 perc alatt, némi tormával és mustárral megbolondítva. Kezdek a baktériumölő élharcos tormával is megbarátkozni, de én is csak akkor tudom jóízűen elfogyasztani, hogy ha közben a szemgolyóim a helyén maradnak, úgyhogy éppen csak egy kicsit reszeltem a natúr joghurtba és azt kell mondjam, hogy hű meg a ha… Szuper a hallal. Azóta meg mindenben tormát reszelek.. Természetesen itt is van B opció, torma helyett akár reszelt fokhagyma is remek!

Végül a köret is szót kér. Nekem most kuszkusz volt itthon, amivel mindig időt lehet spórolni, a karácsonyi sürgés forgásban ez pedig nem utolsó szempont, de persze a rizs is ugyanolyan jó. És hogy különlegesebb legyen, kesudió és petrezselyem koronázta meg.

Ennyi. Minden héten meg tudnám enni…

De vajon ki volt Orly???

DSCF5267

Hozzávalók 4 főre:

40-45 dkg fogasfilé

2 tojás

2 deci sör

8 csapott evőkanál rozsliszt

só, bors

kókuszzsír a sütéshez

Az öntethez:

2 deci natúr joghurt

1 evőkanál apróra reszelt torma (lehet több is ha csípősebben szeretitek)

1 teáskanál mustár

só, frissen őrölt bors

A körethez:

3 deci kuszkusz (vagy rizs)

1 kis csokor petrezselyem

1 marék kesudió v mandula

Először elkészítettem az öntetet, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek. Egy tálba öntöttem a joghurtot, belereszeltem a tormát, belekanalaztam a mustárt, sóztam, borsoztam, összekevertem és a hűtőben várta további sorsát.

A halat megmostam, papírtörlővel megszárítottam, nagyobb csíkokra szeltem. Felvertem a tojást, beleszórtam a lisztet, majd a sört is beleöntöttem és csomómentesre kevertem egy habverővel. Egy serpenyőben annyi kókuszolajat hevítettem, hogy a serpenyő oldalán kb. 1,5 cm magasságig érjen. A haldarabokat beleforgattam a palacsintatésztába, ahonnan egyből az olajba kerültek. Mindkét oldalukat kb. 2-3 perc alatt arany barnára sütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.

Amíg a halak sültek, a kuszkuszt egy tálba szórtam, felöntöttem kétszer annyi mennyiségű forró vízzel, lefedtem, kb. 3 perc alatt meg is puhult. Megszórtam az aprított petrezselyemmel és a száraz serpenyőben megpirított kesudiódarabokkal.

Tálaláskor a kuszkuszt kis tálkákba tettem, amit előtte bevizeztem, hogy könnyen kijönnön majd belőle. Belenyomkodtam, pár percig állni hagytam, majd fejjel lefelé rátettem a tányért, átfordítottam és szépen kicsúszott belőle a kuszkusz. Melléraktam a haldarabokat, közé pedig a tormás öntetet.

 

Friss és ütős tormakrémek: ecetes, majonézes, almás-narancsos

Ennyit már régen “bőgtem” mint ma… Gyakorlatilag kifolyt a szemem pedig csak egyetlen egy tormát reszeltem le. Tanácsolnám, hogy ne sminkben álljatok neki velem ellentétben, inkább a búvárszemüg ajánlott erősen. De megérte, sőt annyira belejöttem, hogy szépen lassan egy-egy hozzávalóval bővült a recept, így biztos mindenki talál kedvére valót.

Úgyhogy induljon a reggeli torma!

Igazi tömegpusztító fegyver a friss ecetes torma, csak a legbátrabbaknak javasolt. Aki kevésbé csípősre vágyik, forrázza le előtte a reszelt tormát és ha állt pár percet csavarja ki, majd utána tegye hozzá a többi hozzávalót. Az arányokat nem kell szigorúan tartani, ízlés dolga ki mennyi mézet vagy ecetet tesz hozzá, a lényeg, hogy enyhén leves legyen. Ecetek közül az almaecet tökéletes választás, egyrészt mert nagyon egészséges, másrészt, mert édeskés az íze, ami külön jót tesz a tormával.

DSCF3078

Hozzávalók:

1 db torma

2 evőkanál almaecet

1-2 mokkáskanál méz

1 mokkáskanál mustár

pár csepp citromlé

só, frissen őrölt bors

A tormát lereszeltem, hozzáöntöttem az almaecetet, belefacsartam a citromlevet, belekevertem a mustárt és a mézet, picit megsóztam, megborsoztam, majd egyből ment is az üvegbe, onnan meg a hűtőbe.

Majonézes torma

A fenti alaphoz pikk-pakk összedobtam némi házi majonézt, friss tojásból és olívaolajból és néhány keverem kavarom után már toltam is be egy főtt tojás társaságában. Már csak a sonka hiányzott, de majd nemsokára… Hogy a tojásnak miért lett ilyen alakja, azt meg  ne kérdezzétek…

DSCF3079Hozzávalók:

1 adag ecetes torma a fenti receptúra szerint

2 tojássárgája

1 mokkáskanál mustár

pár csepp citromlé

1 mokkáskanál nádcukor

olívaolaj

1 evőkanál natúr joghurt(elhagyható)

A tojássárgáját a citromlével, sóval, mustárral, cukorral simára kevertem, majd folyamatos keverés mellett vékonyan elkezdtem adagolni hozzá az olívaolajat, annyit, hogy majonéz állagú legyen. Hogy krémesebb legyen kevertem bele egy kanál sűrű joghurtot is, de ezt nem muszáj, vagy lehet tejfölt is tenni bele és akkor tartármártás kapunk.

Almás narancsos torma

Felcsaptam egy ezeréves kb. velem egykorú szakácskönyv megsárgult lapjait és ott bukkantam a narancsos verzióra. Ha már az almás úgyis tervben volt akkor gondoltam két legyet ütök egy csapásra, és már el is képzeltem a tányéromat friss salátával és füstölt lazaccal megpakolva amit ez a krém koronáz meg. Szeretem ha az álmaim ilyen gyorsan valóra válnak. Igazán pompás szinte ünnepi fogás kerekedett belőle.

DSCF3080Hozzávalók:

a fenti ecetes torma(akár a majonézes is)

1 darab reszelt alma

1 negyed narancs leve

Tegyünk minden egy kis tálba és keverjük el alaposan. Jót tesz neki ha áll egy kicsit a hűtőben, ráadásul így a torma is veszít gyilkos erejéből.

Húsokhoz, halakhoz isteni!

DSCF3083

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!