Pálmafa Project

Reform cseresznyés béles

Hétvégén sikerült szert tenni egy kisebb adag fekete cseresznyére, hogy finoman fogalmazzak…  A szomszéd fája mindig pirosabb alapon. DE mivel kevésnek bizonyult, ezért teljesen legálisan vásárolt plusz gyümölccsel pótoltam a sütibe szükséges mennyiséget.

Vágytam is cseresznyés édességre, de az irodába be sem engedtek volna nélküle hétfő reggel, szóval nem volt mese, sütni köllött. Pitére gondoltam, de szokás szerint variáltam össze vissza, és csapongtam a receptek, hozzávalók meg a saját ízlésem tengerében, aztán végül fellapoztam Horváth Ilona szakácskönyvét, ahol pite nem volt, na de béles annál inkább. Nagy különbség nincs, csak itt a töltelék még fel van turbózva tojással és kevés vajjal. Úgyhogy lefordítottam a receptet pálmafásra és már álltam is neki.

DSCF3505

Ami a tésztáját illeti az Ő verziója is egy az egyben ezekkel a mennyiségekkel készül, a töltelék szintén, a cukrot kivéve, azt én megfeleztem, így is bőőőven édes. 4 édesszájú pasi is tesztelte és elégedetten hümmögtek, szóval édes ha mondom. A cseri kapott még pár szem epret és kevés ribizli lekvárt is kiegészítésnek pici fahéjjal megszórva. Kimondottan jó volt a három gyümölcsíz triumvirátusa, de tulajdonképpen ez a desszert bármilyen más piros gyümivel is jó lehet. Dió helyett mogyoró és zabkorpa keveréke került bele, mivel ez volt kéznél.

Nincs kánikula, nincs forróság, nincs kifogáss, most lehet sütni, anélkül, hogy a víz leverne minket a lakásban, úgyhogy hajrá, ígérem a cseresznyerajongóknak ízleni fog ez a verzió is!

Amúgy meg nem titok , hogy én is rendelek néha ételt és hagyom, hogy más kényeztessen jó falatokkal. Ehhez remek megoldást kínál a Food Panda, hiszen az ország bármely pontján is laktok, a közelben lévő legjobb házhoz szállítós éttermekből válogathattok az oldalukon!

Itt meg jön a cseresznyés bélesünk receptje:

DSCF3495

Hozzávalók 20 x 30 cm tepsihez:

Tésztához:

10 dkg nyírfacukor

30 dkg liszt (nálam fele -fele teljes kiőrlésű tönköly és fehér tönköly)

20 dkg vaj

1 db tojás

csipet só

Töltelékhez:

60 dkg cseresznye (nálam 45 dkg cseresznye + 10 dkg eper+ 5 dkg ribizli lekvár)

10 dkg cukor (nálam 5-5 nyírfa és nád)

10 dkg dió (nálam 5 dkg darált sótlan földimogyoró + 5 dkg zabkorpa)

1 mokkáskanál fahéj

5 dkg vaj

4 db tojás

A tésztához egy tálba öntöttem a lisztet, csipet sót, cukrot, beleütöttem a tojást és belemorzsoltam a vajat, majd az egészet összegyúrtam egy gombóccá és a hűtőben pihent, míg a töltelék elkészült.

A cseresznyét kimagoztam, és az eperrel együtt egy tálba tettem és lecsöpögtettem róla a vizet. A tojások sárgáját habosra kevertem a vajjal és a cukorral, elkevertem benne a mogyorós zabkorpás keveréket és a fahéjat is. Ezután beleforgattam a gyümölcsöket, majd a tojásfehérjék felvert habját.

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A tésztát megfeleztem, alaposan lisztezett deszkán kinyújtottam és a tepsibe fektettem, hogy legyen némi pereme is. Ráöntöttem a tölteléket, majd befedtem a másik lappal, a tetejét pedig villával megszúrkáltam. Kb. 35-40 perc alatt készre sült.

DSCF3510

Blog szülinap női szeszéllyel fűszerezve

Vagy egy szeszélyes nővel? Nézőpont kérdése, mindenesetre 1 éves lettem én.

img018

Pontosabban a blog.

10 oldalas hegyibeszéd és évértékelő megírása helyett, szimplán csak örülök, hogy 1 évvel ezelőtt, remegő kézzel ugyan, de volt bátorságom útjára indítani a Pálmafa Projectet. Azóta sok minden változott körülöttem, bennem, de a lelkesedés a jó minőségű, egészséges evés, ivás, főzés irányába mindig állandó maradt, ezért persze hálás köszönet annak a néhány embernek , családtagnak, barátnak, akik az elejétől fogva bátorítottak, osztottak a kedvenc közösségi portálon, aztán meg néha én osztottam őket szóban és tiltakoztam hevesen a hirtelen jött “reflektorfény” ellen, de esélyem nem volt ellenük. Úgyhogy inkább csak hagytam sodródni az egészet a maga ritmusában arra amerre menni szeretett volna.

Azt azért még nagyon szeretném ha tudnátok, hogy minden egyes olvasóm fontos és minden alkalommal ha kapok egy “tetszik” -et az arckönyvben akkor az én arcom is mosolyra derül és ugyanúgy fogok örülni a 365. emberkének is aki velem főzöcskézik, mint majd pár hónap múlva a 10.000-nek is. 🙂 Fő az önbizalom és az étel a fazékban! Egy szó, mint száz köszi Mindenkinek aki örömét leli az oldalon és jókat eszik ezáltal!

Bátran írjatok véleményt, csakis kizárólag szép és jó kritikát negatívat, pozitívat egyaránt, és küldhettek recepteket amik megreformálásra várnak! 🙂

Valamint köszönöm Anyukámnak, Apukámnak, a jó Istennek, világbéke stb. Éééss őszinte hála a Cafeblognak a lehetőségért, mert a nézettségemhez és a világhírnévhez vezető utamhoz maximálisan hozzájárulnak! 🙂

Nnnaa éhes vagyok inkább együnk!!!

DSCF3329

Mert szeszélyes vagyok és Nőőő, a női szeszély pedig az a süti amit a Nagymamám nagyon sokat sütött, aki történetesen ma lenne 89 éves…. Felsorolni sem tudnám hány olyan pillanat, beszélgetés, illat, étel, élmény van amiért neki hálás lehetek… Ez a süti amúgy az én Anyukám kedvence aki a Nagyikám lánya, és véletlenül holnap érkezik a Zapukámmal, hogy megpróbálják felvenni a fővárosi pörgést két nap erejéig a kicsi lányukkal, de menni fog ez, mint mindig! 🙂

Eldugultam.

Női szeszély tortaformában (pálmafásítva)

A szakácskönyv amiben a receptet találtam majdnem velem egyidős, mert 1976-os kiadás. Az eredeti mennyiségeket írom, mellé megjegyzésként pedig az én verzióm. Én a tészta hozzávalóit megfeleztem, mert nem akartam, hogy túl vastag legyen, illetve tettem bele friss epret is. Előre szólok, hogy a friss gyümölcs levet fog ereszteni, szóval ha a hagyományos állagra vágytok akkor csak lekvárral süssétek. Az epres verzió is szeletelhető lesz, viszont a tészta tutira nem lesz száraz inkább szaftos, ahogy átjárja az eperlé, ami hűléskor besűrűsödik.

Természetesen sima tepsiben is készíthetitek én a hagyományos nagy kapcsos tortaformát használtam.

DSCF3334

 

Hozzávalók: 

Tésztához:

50 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű tönköly és fehér tönköly)

25 dkg vaj

15 dkg cukor (nálam fele nád és nyírfa)

fél deci tej

2 dkg élesztő

2 tojássárgája

Tetejére:

15 dkg baracklekvár (nálam ribizlilekvár + 20 dkg friss eper szeletelve)

6 tojásfehérje (nálam 5)

20 dkg vaníliás porcukor (nálam késhegynyi vaníliapor és kb. 3 evőkanál nyírfacukor)

5 dkg durvára aprított mandula (nálam dió)

A lisztben elmorzsoltam a vajat, majd hozzáadtam a tojássárgáját, a cukrot, és a langyos nádcukros tejben felfuttatott élesztőt és összegyúrtam egy gombóccá, majd fél órát pihentettem. Addig megmostam az epret és felszeltem, felvertem a tojások fehérjét, mikor félkemény volt a hab, beletettem a vaníliás nyírfacukrot és kemény habbá vertem. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a tortaformát kivajaztam. A tésztát lehet nyújtani is, de én inkább kézzel belenyomkodtam a forma aljába, rákentem a lekvárt és a szeletelt epret egyenletesen elolszlattam rajta. Szórtam rá pici diót is és kb. 25 percre a sütőbe toltam. Majd kivettem, rákanalaztam a tojáshabot, elkentem, kicsit felborzoltam egy kanál hátuljával a tetejét, megszórtam a darabolt dióval és alacsony hőfokon szárítottam a habot, míg kissé megszilárdult és a teteje pirulni kezdett.

DSCF3333

 

 

 

 

Rozmaringos sajtos puffancsok - sós vendégváró

Meg van az új kedvenc sós rágcsám azt hiszem. Amorf kis pogácsaszerű képződmények (így kell a rondát szépen körülírni), viszont cserébe nagyon sajtosak és nagyon rozmaringosak ők. A “gumis” textúrája, ami a sajtnak köszönhető, kicsit engem a krumplis pogácsára emlékeztet, úgyhogy innentől kezdve már nyert ügye volt nálam. Frissen imádnivaló, de még másnap, sőt harmadnap is vidáman elnyammogtam reggelire az előzőleg megosztott medvehagymás kencével.

Érdemes valami karakteres ízű sajtot választani hozzá, mint a parmezán, vagy füstölt sajt. Én most vegyítettem ezt a kettőt. Ha nincs kéznél friss rozmaring, akkor bátran nyessük meg a szomszéd bokrát vagy szerezzünk be magunknak egy tövet, mert nő, mint a bolond gomba télen nyáron és szép és illatos sövénybokor is lehet belőle! Na jó, lehet használni szárítottat is, de tényleg aromásabb lesz a végeredmény, ha friss kerül bele.

DSCF3122

Hozzávalók:

2 csésze liszt (nálam fele-fele teljeskiőrlésű rozs és fehér tönkölyliszt)

2 csésze reszelt sajt (nálam fele-fele parmezán és parenyica)

1-2 evőkanál fekete szezámmag (elhagyható v lehet helyett más aprított mag is)

10 evőkanál tejföl

5 evőkanál vaj

1 csapott evőkanál só,

1 fél mokkáskanál fehérbors

2 evőkanál friss aprított rozmaringág +1 ek. a tetejére

1 tojásfehérje a tetejét megkenni

Az összes hozzávalót belezuttyintottam egy tálba és összegyúrtam, közepesen lágy ragacsos massza lett a végeredmény, amit beletekertem műanyag fóliába és egy éjszakát pihentettem. Másnap dió nagyságú gombócokat formáztam belőle és egy sütőpapírral kibélelt tepsire tettem őket, majd villával lelapítottam őket. A tetejét megkentem a tojásfehérjével és megszórtam még rozmaring levelekkel. 180 fokra előmelegítettem sütőben, kb. 20 perc alatt arany barnára sültek.

DSCF3119

 

Így csörög a tönkölylisztből készült fánk

Az időjárás tavaszias, de akárhogy is nézem a naptárat még jócskán februárt mutat és a tegnap esti buliban piros vasvillával és szarvakkal megjelenő hölgy vagy a hosszú fekete lepelbe burkolózó drakulaszerű teremtmény sem arra utalt, hogy túl sok ásványvizet ittam, hanem, hogy még tart a farsangi báli szezon. Egy szó, mint száz tökéletes az időzítés fánkot sütni. Nem mintha májusban vagy novemberben nem tudnám megenni a Nagymamám által anno oly sokszor készített csörögét. Ami tényleg olyan ropogós volt mindig, hogy szinte csörgött ahogy beleharaptam, közben egy elégedett  szusszanással lefújva róla az összes porcukrot amitől még a szempillám is megőszült egy pillanatra. Azt az ízt nehéz ismét megtalálni, bár amikor először készítettem ezt a receptet fehér lisztből akkor szinte ugyanaz volt az élmény, a végeredmény mindenképp, mert az utolsó morzsáig elfogyott.

DSCF2852

Biztos nem sértődne meg a Nagyikám ha tudná, hogy megreformáltam a fánkját kissé, sőt tutira meg is kóstolná. Emlékszem, annak idején számomra homály fedte a titkot, hogy keletkezik ez a fura amorf alakú tészta, bár ennél sokkal jobban érdekelt, hogy minél többet tüntessek el belőle. Az alakjára most sem helyeztem túl nagy hangsúlyt, tekertem, csavartam, bogoztam, ahogy éppen jól esett. Tudom, hogy meg van hozzá a megfelelő technika ahogy általában készítik, úgy is próbáltam, de nekem így egyszerűbb, az íze pedig pont olyan finom. Lehet vele játszani bátran, téglalapokat kivágni a tészájából, amin két kisebb bemetszést vágunk a rövidebb oldalakkal párhuzamosan és a tészta két egymással ellenétesen  lévő sarkát áthúzzuk a vágásokon. A fánkkal együtt Anyukámat is megreformáltam és büszkén újságolta, hogy vett egy kisebb vödör kókuszzsírt amibe ő előző nap túrófánkot sütött, én pedig a csörögét. Mondhatni nem szenvedtünk hiányt fánkokban a hétvégén, de egy jó csülkös bableves után mind el is fogyott.

DSCF2850

 

Hozzávalók:

35 dkg liszt (fele-fele teljes kiőrlésű tönköly és fehér tönkölyliszt)

8 dkg olvasztott langyosra hűtött vaj

5 tojássárgája

4 evőkanál tejföl

8 dkg nyírfacukor

1 zacskó bourbon vaníliás cukor

1 evőkanál mandulalikőr v rum

csipet só

a sütéshez kókuszzsír vagy  olaj (széles serpenyőben kb. két ujjnyi magasságig)

Elkészítése: A lisztet átszitáltam egy tálba, hozzáadtam az összes többi hozzávalót és összegyúrtam a tésztát, majd hűtőbe tettem az elkészítésig. Előtte fél órával ajánlatos kivenni, hogy könnyen nyújtható legyen. Belisztezett deszkán 2-3 mm vékonyságúra nyújtottam és derelyevágóval 1 cm széles csíkokra vágtam, azokat pedig 15-20 cm-es darabokra, amiket tetszőlegesen lazán feltekertem vagy hurkot kötöttem rá, hogy ne essen szét. A kókuszzsírt felhevítettem a serpenyőben majd belekerültek a fánkok és pár perc alatt mindkét oldaluk megsült. Papírtörlőn lecsöpögtettem őket aztán került rá némi fahéjas porcukor majd lekvárba mártogatva 5 ember be is kebelezte őket.

 

Kelkáposztás krumplis lepény - hétköznapokra, de nem hétköznapi

Lássuk meg a szépet a kelkáposztában is, és van élet a kelkáposzta főzeléken túl is, amivel semmi baj nincs, de én nem vonzódom hozzá különösebben, viszont három másik ételben már sikerült megkedvelnem ezt a szép zöld, ropogós zöldséget. Jó kis téli hozzávaló, nyersen is nagyon finom, salátákba is kitűnő, ehhez az lepényhez szinte kötelező is némi csíkokra vágott kelkáposztát frissen is elfogyasztani. Nyugodtan löttyintsük rá a kedvenc öntetünket, ami nekem most éppen az olívaolaj balzsamecet kombinációja.

Amúgy itt sincs szó semmilyen bonyolult konyhai műveletről, csak összekeverünk kavarunk mindent egy tálban, és mehet egy tepsibe vagy jénaiba az egész massza, onnan meg a sütőbe és pikk-pakk elkészül ételünk és szépen szeletelhető. A kimondhatatlan és leírhatatlan nevű Worchestershire (vuszter) szósz, egy szójaszósz alapú ételízesítő, kiegészülve még többféle fűszerrel. Bármelyik nagyobb szupermarketben kapható, elfogadható áron és sokáig eláll. Pár csepp az étel tetejére és kellően pikáns lesz a végeredmény. A krumplinak és tönkölylisztnek köszönhetően elég laktató ez a fogás, de akár köret is lehet hús mellé, bár én inkább hal mellé tudnám elképzelni. Ízlés dóga na.

DSCF2771

Hozzávalók 3 főre:

negyed fej kelkáposzta felaprítva

3 db közepes méretű krumpli lereszelve

2 db tojás

10-15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt

Worchestershire szósz (szójaszósz is jó)

só, bors

fél deci olívaolaj

A reszelt kelkáposztát és krumplit egy tálba tettem, hozzáöntöttem a felvert tojásokat, az olívaolajat, sóztam, borsoztam és rászórtam a lisztet. Utóbbi mennyisége lisztfüggő, a lényeg, hogy sűrű masszát kapjunk, így nem fog szétesni sülés után a lepény. Az egész egyveleget egy jénaiba kanalaztam nagyjából 2 cm vastagságú lett, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt elkészült.

 

Fánk sütőben sütve

Van pár kedvenc fánkreceptem, és bár némelyikük kedvéért hajlandó vagyok még én is olajban sütögetni, de ezt a verziót pont azért kedvelem, mert kényelmes és olajmentes! Ja és természetesen nagyon finom lekváros fánk a végeredmény. Az eredeti recept Piszke blogjában található, nem igazán változtattam a hozzávalók mennyiségén, peeersze a fehér lisztet ki szoktam cserélni mondjuk tönkölyre és nád vagy nyírfacukor teszi édessé az én fánkjaimat, de készítse mindenki kedve szerint. Illetve az utolsó momentuma a receptnek, hogy cukorszirupban bukdácsolnak a fánkok, amit én passzoltam és csak simán megszórtam porcukorral.

Fank sutoben sutve

Hozzávalók kb. 24 darabhoz:

40 dkg liszt (nálam tönköly)

2 ek cukor

5 dkg vaj

2 csomag szárazélesztő

1,5 dl langyos tej

2 tojás

A töltelékhez: bármilyen gyümölcslekvár

Sziruphoz: 4 evőkanál víz + 4 evőkanál cukor (elhagyható)

A lisztben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam a vajat, majd hozzászórtam az élesztőt. A langyos tejet a lisztes keverék közepébe öntöttem a felvert tojásokkal együtt, majd összegyúrtam a tésztát, míg sima rugalmas állaga lett. (Dagasztható géppel is természetesen.)
Langyos helyen kb. fél óra alatt duplájára kelt.
Ezután kézzel még egyszer átgyúrtam a tésztát, majd 4 felé vágtam, amiből vastag rudakat sodortam, amit 6 felé vagdostam. Mindegyik darabot kissé kilapítottam és egy-egy kanál lekvárt tettem a közepében, majd összezártam a széleit és gombócokat formáztam belőlük, majd áttettem őket a sütőpapírral bélelt tepsire az összecsippentett felükkel lefelé. Ismét kelesztettem őket fél óráig. Addig előmelegítettem a sütőt 190 fokra és kb. negyed óra alatt pirosra sültek.

Én csak simán megszórtam őket porcukorral, de ha valaki az eredeti recept szerint készíti, akkor a cukorból és a vízből főzzön szirupot, amibe egy pillanatra mártsa bele a fánkokat, aztán kerüljenek a porcukorba.

Fánk sütőben sütve

Fánk sütőben sütve

Fank sutoben sutve III.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!