Pálmafa Project

Gyümölcsös galette

Ha ezzel indul a reggel, akkor az csak jó lehet! Rusztikus francia pite a galette tulajdonképpen, és már régóta tervben volt, hogy kipróbálom.

DSCF9630

A tésztája hasonló, mint az itthon megszokott pitéké, az összeállítása más, egyszerűbb, hiszen csak egy lapot kell kinyújtani, igaz, azt jó lenne szabályos kör alakúra, amiben én “remekelek”, most is sikerült hanyag eleganciával egy Ausztrália térképet összehoznom… Sebaj, rusztikusság a jelszó, mehetnek rá a gyümölcsök, ami ápol és eltakar. Bármilyen, ami éppen otthon van, és esetleg már kicsit fonnyadtabb, az tökéletes bele, be a sütőbe mondjuk este, ahogy én csináltam és reggel tádáááám az egyik legklasszabb péksüti vár az asztalon. A gyümölcsöket sütés előtt megszórják általában cukorral, én ezt kihagytam, teljesen felesleges, a meggy brutál édes volt amúgy is, a ribizli savanykás íze pedig jól kompenzálta ezt. Sőt a tésztájába is alig szórtam egy kanálnyit, de lehet legközelebb oda sem fogok.

Amitől tartottam, hogy elázik majd a tészta sütésnél, de nem, nagyon pici kifolyt az egyik oldalán a lé, de abból meg egy zselészerű réteg képződött az alján, ami külön finom volt. Ebből 4 kis szelet lesz, vagy két nagyobb, ha reggeliről beszélünk, de nyugodtan duplázzátok meg a hozzávalókat és akkor kész a családi adag! Bevallom és morzsoltam rá enyhén sós kecskesajtot mikor ettem, annyira jóóóó…. A következő egy sós verzió lesz asszem, ami elkészítek, mondjuk paradicsommal…

Hozzávalók 15 cm átmérőjű pitéhez:

1,5 deci liszt (nálam fele fehér tönköly és teljes kiőrlésű tönköly)

25 ml hideg víz

5 dkg vaj

fél mokkáskanál fahéj

1 csapott evőkanál nyírfacukor

csipet só

Töltelék:

25 dkg gyümölcs (nálam fele-fele meggy és ribizli)

Tetejét lekenni: 1 tojás sárgája

A tészta hozzávalóit összegyúrtam és betettem a hűtőbe. Minimum fél óra kell neki, aztán a pulton egy 10 perc, míg gyújtható lesz.

Ezalatt kimagoztam a meggyet, leszedtem a ribizlit a szárakról, megmostam lecsöpögtettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, egy sütőpapíron kinyújtottam kb. kör alakúra a tésztát, ráhalmoztam a gyümölcsöt, kb. 2 centit üresen hagytam körben a szélén, majd ezt a részt óvatosan felhajtottam, finoman lenyomtam, hogy ne jöjjön szét, megkentem egy tojás sárgájával a tésztát és betoltam a sütőbe. Kb. 35 perc kell neki, de ez sütőfüggő, oda kell rá figyelni, ha szép barna a teteje akkor elkészült. Kihűtve szeletelhető.

 

Downton Abbey vajas keksz

Beszéljünk a kekszről és a teáról! A kettő párban jár most több okból is, egyrészt mert egy pohár tea mellé jól esik pár darab kekszet elcsócsálni, másrészt ezúttal a keksz tésztáját is egy szuper minőségű fekete tea aromája teszi a vaj mellett még ízesebbé, harmadrészt most teaválogatást nyerhettek a blog Facebook oldalán, ha ott, ehhez a bejegyzéshez írtok egy hozzászólást június 5. vasárnap 20 óráig, én pedig hétfőn jól kisorsolok két nyertest, akik ezeket a szépséges kis csomagokat nyerik!

20160602_064148~2

Miért Downtown Abbey? Mert az eredeti receptben így szerepel ez a keksz, hiszen kellemes lehet akár a sorozat egyik epizódjának vagy teljes évadjának egy huzamban való maratoni megtekintése mellé rágcsálnivalónak és amúgy is olyan angolos a tea és a keksz párosítása…. Vessetek meg, 2 percet sem láttam még a Downton Abbey-ből…pótolni fogom ígérem…egyszer csak….

Miért pont teás keksz? Hadd mutassam be nektek a soproni Kasléder Teaházat és Kávézót, ahonnan kaptam pár csomag teát egyik tündérvirágszál kolléganőmön keresztül, köztük olyan finom illatú teafű válogatással, amiket amikor kibontottam szinte egy gyümölcsös kertben éreztem magam. Na, többek között innen is tudható, ha egy tea jó minőségű, én ugyanis teás vagyok, viszont a gyümölcsteák közül csak nagyon kevés fajta van, amit szívesen megiszom, nekem a bolti filteres már túl illatos, túl műízű, inkább a feketét részesítem előnyben reggelente. Ha nem filteres, igazi szálas tea kerül a kezembe pl. szárított gyümölcsökkel keverve, akkor viszont bódogság van, hiszen teljesen más az aromája egy ilyen teának, ezek ilyenkor nyáron hidegen, mindenféle ízesítés, édesítés nélkül is igazi szomjoltók. Online is rendelhettek a webshopból és sok hasznos információt is megtudhattok a teákról, például, hogy a legideálisabb, ha 90 fokos vízben ázik a tea, annyi ideig, míg fátyolos lesz a víz teteje és nem tükörszerű. Zöld teák, rooibos, amit szintén nagyon szeretek, fekete és gyümölcsteák és más különlegességek is arra várnak, hogy megkóstoljátok őket!

20160602_063715~2

Mondanom sem kell, hogy azért fekete teát is választottam természetesen a kínálatból még hozzá a Ceylon Nuwara Eliya nevezetűt, azóta is ezzel indul a reggelem és mivel régóta szerettem volna teás kekszet sütni, így most jött el ennek az ideje. Nem szeretném túlragozni, a tea mellett a keksz fontos része a vaj, tényleg megéri jó minőségű igazi vajat venni hozzá, a margarint hagyjuk a boltok polcain most is… Szokás szerint tönkölylisztből sütöttem, kicsit szerencsétlenkedtem a sütipecséttel, így rusztikus lett, dehát pont ettől “home made” nem igaz? Terveim szerint lesz még egy adag kivételesen fehér lisztből is, na jó, vegyesen teljes kiőrlésűvel keverve, rátok bízom, hogy melyiket választjátok, finom lesz, így is, úgy is!

20160602_063838~2

Hozzávalók kb. 24 darabhoz:

1 csésze (2,5 deci) fehér tönkölyliszt

1 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt

fél csésze nyírfacukor

20 dkg jó minőségű vaj (nem margarin)

2 teáskanál fekete teafű (EZT HASZNÁLTAM)

fél teáskanál Himalája só

A cukrot a puha vajjal habosra kevertem, ment hozzá a só, a porrá darált teafű, majd a liszt. Ha filteres teát használtok, szórjátok ki a filterből, ha eléggé por állagú, akkor azt már nem kell őrölni. Összegyúrtam és lisztezett deszkán kinyújtottam kb. 4 mm vastagságúra. A tésztát amúgy javasolt betenni a hűtőbe egy 20 percre nyújtás előtt, különben eléggé ragad.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, majd kiszaggattam a kekszeket sima pogácsaszaggatóval illetve a nagyobbakhoz egy kisebb pohár is megteszi, de célszerű ezeket is előbb lisztbe mártani, hogy ne ragadjon a tészta hozzá. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és kb. negyed óra alatt megsülnek, de figyelni kell rájuk, ha elkezd barnulni, mert aztán pár perc és már el is égtek, én is így jártam egy fél adaggal… Nem baj, ha kicsit még puhának tűnnek kivételkor, ha kihűl ropogós lesz. Sokáig eláll, de nem fog, mert eteti magát….

Forrás: http://www.sugarandsoul.co/2015/01/downton-abbey-earl-grey-cookies.html

Diókrémmel töltött fánk

A farsangi szezon legjobb nyitánya mi lehet más, mint a fánksütés. Ezer éve tervben volt az olasz cannoli elkészítése, és végre beszereztem barátném Viki Süss velem webáruházában a sütőformákat még decemberben, de valahogy tologattam magam előtt a sütögetést, mert a zöldségekkel még mindig jobb a viszonyom, mint a gyúrok, tekerek, hajtogatok, töltögetek, olajban sütögetek sztorikkal. De eljött a nap, mikor a holdállás is megfelelő volt, ahhoz, hogy rászánjam magam, az édesség utáni vágyam pedig a legjobb motiváció ilyenkor.

DSCF9249

A cannoliról annyit érdemes tudni, hogy egy szicíliai töltött fánkról van szó, többnyire krémes ricottával, tejszínnel, némi csokival, aszalt gyümölcsökkel illetve pisztáciával töltik meg és egy harapás után a mennyországban kerültök lélekben. Kívül ropogós tészta, belül édes krém, ennek ki tud ellenállni?

A tésztájába általában marsala bor is kerül, vagy helyette sima vörösbor, nekem egyik sem a konyhám része, így gyümölcslével pótoltam ezt, de rum is jó hozzá.

Az ünnepek óta most először kívántam diós sütit enni, így kreáltam hozzá egy kencét, ami durván veszélyes. Előre elkészítettem, de utána frankón el kellett a hűtő legmélyére dugnom, hogy ne járjak rá egy kis kanállal…

Ez egy kis adag, kb. 6 formához elegendő, bár ebből is van több méret, az enyémek elég nagyok 12,5 centi a henger hosszabbik felének a hossza, a rövidebb 9 cm. Duplázhatjátok az adagot, de egy személy egy kiadós ebéd után 1 darabnál többet nem igen fog leszuszogni. Reggelinél más a helyzet akkor lehet lecsúszik még mellé egy….gondolom persze csak….

DSCF9247

Hozzávalók:

12,5 dkg tönkölyliszt (fele-fele fehér és teljes kiőrlésű)

1 mokkáskanál étkakaópor

fél mokkáskanál fahéj

63 ml narancslé

1 ek nyírfacukor

1,5 evőkanál olaj(olívát használtam)

1 mokkáskanál almaecet

csipet só

Krémhez:

10 dkg dió

5 dkg túró

2 evőkanál natúr joghurt

fél narancs leve

3-3 db aszalt szilva és aszalt sárgabarack

1 evőkanál nyírfacukor

pár csepp citromlé

Fánkokat összeragasztani: 1 tojásfehérje

A krémhez a diót megpirítottam egy száraz serpenyőben pár perc alatt, majd ha kihűlt ledaráltam a nyírfacukorral együtt. A túrót villával széttörtem, hozzászórtam a felaprított aszalt gyümölcsöket, megcsorgattam a citromlével, narancslével, beleszórtam a diót és hozzákanalaztam a joghurtot. Alaposan összekevertem, ha túl sűrű lenne, lehet még joghurtot kanalazni hozzá, de semmiképp ne legyen folyós. Hűtőbe tettem.

A fánkhoz egy tálba szórtam a lisztet, a kakaót, a cukrot, fahéjat, egy csipet sót, beleöntöttem a narancslevet, ecetet és egy gombóccá gyúrtam, majd egy éjszakára hűtőbe tettem. Elég neki egy fél óra is, ha aznap szeretnétek kisütni.

Lisztezett deszkán pár mm vékonyra nyújtottam a tésztát, majd egy 10 cm átmérőjű fémdoboz tetejével korongokat szaggattam belőle, amit a cannoli formákra tekertem. Ahol összeragasztottam, az alsó tésztaréteg szélét megkentem felvert tojásfehérjével. A formára ne kerüljön, mert akkor sütés után nem jön le róla.

Egy edényben felforrósítottam közel két ujjnyi kókuszolajat, majd óvatosan belehelyeztem a formákra feltekert fánkokat. Mindegyik oldalán 2-3 perc alatt barnára sütöttem, majd egy lapáttal papírtörlőre emeltem őket és miután langyosra hűltek lehúztam a formáról. Itt kicsit izgultam, de simán lejöttek, nagyon óvatosan, alig megszorítva picit mintha megtekertem volna őket, közben a fém formák végét fogva az egyik kezemmel és így lecsúsztak róla. Ne hűljönek ki teljesen mielőtt lehúzzátok, mert akkor törhetnek.

A krémet vagy habzsákba töltsétek, vagy egy mezei nylonzacsi is megteszi, aminek vágjátok le a végét és abból nyomjátok a fánk mindkét felébe a tölteléket, úgy, hogy a belsejébe is egyformán jusson. Kiskanállal is működik egyébként a dolog, ha elég széles a cannoli.

Tetejére pici cukor és leül, hátradől, megesz, mosolyog.

Sütőtökös sajtos pogácsa

A sütőtökszezon lassan, de biztosan a végéhez közelít, ez a pogácsa, pedig méltó megkoronázása ennek a (számomra) könnyfakasztó eseménynek.

DSCF9188Szilveszterre készült még ez a szerintem sótlan pogi, de más nem érezte annak és határozottan gyorsan fogyásnak indult a tepsi tartalma. Amúgy a sóról annyit, hogy mivel Himalája sót használok, abból közel dupla annyi kell az ételekbe, mint egyébként a hagyományos sóból. A legegyszerűbb, ha megkóstoljátok a nyers tésztát is, akkor nagy baj nem lehet.

Pici hajdinalisztet is ír az eredeti recept, ami nekem nagy kedvencem, a tönköly meg a másik, viszont az ott megadott mennyiségek kevésnek bizonyultak, több lisztet vett fel a tészta, de ez ugyebár függ a liszt minőségétől is, típusától, én azokat a mennyiségeket adtam meg, ami nálam működött.

Amúgy meg kis adag, érdemes egyből duplázni, mert eteti magát, nagyon, de nagyon és sütőtök íze alig van, attól inkább csak pihe puha a belseje. Kitűnő sörkorcsolya, pontosabban egy pohár bor csusszant le mellé, de reggelire is szuper valami kencével megkenve!

DSCF9193

Hozzávalók kb. 25 darabhoz:

15 dkg sült sütőtökpüré

fél deci tej

1 dkg élesztő

1 teáskanál nádcukor

3,5 dkg vaj

3 dkg hajdinaliszt

15 dkg fehér tönkölyliszt

1 teáskanál himalája só

Tetejére: 1 felvert tojás + 5 dkg reszelt sajt

Az élesztőt belemorzsoltam a langyos cukros tejbe, majd félretettem kb. 10 percre, míg felfutott. A liszteket összekevertem a sóval, majd belemorzsoltam a vajat, a közepébe egy mélyedést csináltam és beleöntöttem a habosra felfutott élesztőt, majd hozzáadtam a sütőtökpürét és kézzel összegyúrtam az egészet. Ha nagyon ragacsos a tészta, akkor apránként adjatok még hozzá lisztet. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapni, amit langyos helyen letakarva kb. 1 óra alatt duplájára kelesztettem.

Ezután előmelegítettem  a sütőt 180 fokra, a tésztát kb. kisujjnyi vastagra nyújtottam és egy pálinkás pohárral kiszaggattam majd tepsire tettem. A tetejét megkentem a felvert tojással, majd megszórtam a reszelt sajttal és sütőbe dugtam. Kb. 25 perc alatt megsültek.

 

Forrás: http://babykitchen.blog.hu/2012/12/24/sutotokos_pogacsa

Mákos püspökkenyér aszalt áfonyával és csokival

Nem minden bejgli, ami mákos még karácsonykor sem. A püspökkenyér, vagy ahogy még többen ismerik gyümölcskenyér sokszor készült nálunk karácsonykor, főleg, mert a december elejéről megmaradt csoki mikulásoknak ilyenkor végleg bevégeztetett….

DSCF9149Pofonegyszerű a történet, bármilyen csoki, aszalt gyümi, dió, mogyi, mandula maradék van otthon azt nyugodtan szórjátok két kézzel ebbe a sütibe. Mehet bele fahéj, szegfűszeg, akár rum, variáljátok a liszteket is. Meló alig van vele, pár edénynél többet biztos nem kell mosogatni utána. Tudjátok mit szoktam mondani, keverem, kavarom, kisütöm kategória, amit mindenki imád. Kivéve, aki nem szereti a mákot…, én ugyanis most belecsempésztem azt is, és sajnos szembesültem vele, hogy a mákot lehet nem szeretni… Még ilyet! De hősök voltak az illetékesek és azért letolták, a csoki eladta úgy látszik. Viszont a mákrajongóknak nagyon ízlett, köztük egy alig 1 éves hölgyemény is elnyammogta boldogan, mind a 7 fogával.

DSCF9142Hozzávalók 2 decis pohárral mérve:

1 pohár natúr joghurt

1 pohár darált mák

2 pohár teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 és negyed pohár nyírfacukor

fél pohár kókuszolaj

2 teáskanál sütőpor

3 db tojás

1 citrom leve és reszelt héja

10 dkg aszalt áfonya (más aszalt gyümölcs is jó)

5 dkg legalább 70 %-os étcsoki

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, egy gyümölcskenyér formát kivajaztam és kiliszteztem.

Felaprítottam az étcsokit és az áfonyát.

Összekevertem a nedves anyagokat, a tojást a cukorral, a joghurttal, citromlével, majd az olajjal. Aztán a lisztben elkevertem a sütőport és a darált mákot, belereszeltem a citromot, majd beleszórtam a csokit és az áfonyát és az egészet egyenletesen összekevertem a nedves anyagokkal.

Beleöntöttem a formába és kb. 40 perc alatt megsütöttem, tűpróbával ellenőriztem, ha nem tapad rá már massza, akkor elkészült. Mikor kihűlt kiborítottam a formából és felszeleteltem. Sokáig eláll, nem szárad ki.

 

Őszibarackos pite

Barack kifulladásig, ahogy ígértem, de ennél nagyobb problémánk sose legyen!

DSCF7968Brutál adagot sütöttem, és másnapra alig maradt csak pár szelet belőle. Na jó, elosztogattam. Tökéletes volt egy olyan napra, amikor rég nem látott barátnőket, családtagokat látogattam és mindenhova vittem magammal egy kisebb tálcányit. Örültek neki, mosolyogtak, megették. Mertek volna mást tenni…

A pitéket nem lehet nem szeretni, és nem annyira macerás, ahogy első ránézésre tűnik. Higgyétek el én is toldoztam, foltoztam a tetejét, alját, nem szégyen az, de a végeredménnyel egészen meg voltam elégedve. Puha, szaftos, cukor alig van benne, a töltelékbe nem is tettem, annyira édes volt a barack.

Használjátok ki a barackszezont, egyetek belőle annyit, amennyit nem szégyelltek!

DSCF7983

Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:

1,5 kg puha érett őszibarack v nektarin magozva, szeletelve

30 dkg fehér tönkölyliszt

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

30 dkg kókuszzsír (vaj is jó)

2 db tojás

10 dkg nyírfacukor

1 deci tej (liszttől függően lehet kevesebb is)

1 mokkáskanál fahéj

1 db tojás a tetejét lekenni

A barackokat kimagoztam, felkockáztam, és botmixerrel nagyjából pürésítettem, nem kell teljesen simának lennie, inkább jobb, ha darabos. Belekevertem a fahéjat is.

A lisztekben elmorzsoltam a puha kókuszzsírt, hozzáütöttem a tojást, beleszórtam a cukrot és hozzáöntöttem a tejet apránként, majd az egészet összegyúrtam.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Megfeleztem a tésztát. Az egyik felét lisztezett deszkán kinyújtottam, felcsavartam a sodrófára és belesimítottam a kivajazott tepsibe. Nem lett pont méret, itt ott lelógott, de kézzel simán el lehet nyomkodni.

Ráöntöttem a barackpépet, egyenletesen elkentem rajta. Kinyújtottam a tészta másik felét , kb. centis csíkokra vágtam és keresztben rátettem a barackos töltelék tetejére. A felvert tojással bekentem a tésztacsíkokat.

Kb. 25-30 perc alatt megsült, akkor jó, ha szép barna a teteje.

Poharas túrós epres süti

Végre lehet epret kapni és már íze is van. Igaz, még az elején járunk a szezonnak, de süteménybe tökéletesek ezek az eprek, a nyers evészettel meg maximum még várunk egy kicsit.

DSCF7109Előástam egy egyszerű tavalyi túrós sütemény receptet, és kicsit átalakítva elkészítettem eperrel. Csak a lisztekkel variáltam a tésztájában, most zabliszt és tönköly keverékét használtam, de ennek nincs jelentősége, bármilyet szórhattok hozzá. Fehéret kivéve persze, azt titkoljátok el előlem.:)

A krémet pedig tovább egyszerűsítettem, ugyanis lusta voltam pudingot főzni, így helyette fogtam egy doboz krémsajtot és azt kevertem pluszba a túróhoz és már ment is a sütőbe vidáman. Most kisebb méretű tepsiben sütöttem, így magasabb lett a tésztája.

Ajánlatos megvárni, míg kihűl, akkor lehet csak szépen szeletelni.

Persze, ha langyosan kanállal estek neki, ám legyen én megengedem!

DSCF7111Hozzávalók 20x25cm-es tepsihez:

Tésztához:

1 pohár (kis joghurtos) teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 pohár zabliszt

1 pohár joghurt

3 tojás

1 pohár cukor(nálam fele-fele nyírfa-nád)

fél pohár olaj, vagy vaj, v kókuszzsír (nálam most vaj)

fél csomag sütőpor

csipet só

negyed citrom leve

Túrókrémhez:

fél kg túró

40 dkg tejszínes krémsajt(mascarpone)

5 evőkanál nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

fél mokkáskanál vaníliapor

2 db tojás

1 evőkanál citromlé

Tetejére: 30 dkg eper

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A tésztához a liszteket összekevertem a sütőporral. A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját habosra kevertem a cukorral, olvasztott vajjal, joghurttal, belefacsartam a citromot. Ezt a masszát a liszthez kevertem , végül hozzáforgattam a tojások felvert habját is.

A túrót villával összetörtem, belereszeltem a citromot, pici citromlevet is csavartam hozzá, hozzáadtam a krémsajtot, cukrot, tojások sárgáját és a vaníliaport is. Alaposan elkevertem végül beleforgattam a tojások felvert habját.

Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, beleöntöttem a tésztamasszát, majd egyenletesen elosztottam kanállal a tetején a túrókrémet is.

Végül szeletekre vágtam a megmosott epret és a tetejére helyeztem.

Kb. 45 perc alatt megsült.

Tökmagos kuglóf akár Húsvétra is

Ki látott már zöld színű kuglófot? Én. Sőt kóstoltam is, miután türelmesen kivártam a másnap reggelt és nem faltam fel azon melegében még a sütés után előző este.

DSCF6156És hogy mitől zöld? Semmiképpen sem az ételfestéktől, mert attól inkább megkímélem magam és a vendégeim. Bár néhányan arra tippeltek, hogy tuti, hogy spenótot csempésztem bele, pedig a közelében sem volt esküszöm.

A tökmagolaj a tettes jelentem. Mikor ráleltem ezen az oldalon a receptre, tudtam, hogy ezt muszáj megkóstolnom. Nagyon szeretem a jó minőségű hidegen sajtolt tökmagolajat salátára locsolva, kíváncsi voltam milyen lehet péksüteménybe rejtve.

20150308_065913Nos, finom és zöld főleg, bár a sütés alatt halványodik azért, de még így is látványosan eltér az átlagostól. Az íze édes, hiszen cukor van benne, viszont én szokás szerint a fehér lisztet tönkölyre cseréltem és így sem lett száraz, az olajnak köszönhetően pedig kimondottan sokáig puha marad a tésztája.

Nem igazán értettem sose, hogy a húsvéti sonka mellé, hogy jön az édes kalács, de miért ne lehetne akkor ezt a kuglófot is odatenni az ünnepi asztalra? De az én kedvencem akkor is a vajas lekváros verzió marad.

20150308_073814Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

100 ml tökmagolaj

100 ml víz

8 g sütőpor

25 dkg nyírfacukor

4 tojás

egy késhegynyi vaníliapor v 1 vaníliarúd kikapart belseje

1 marék tökmag

A sütőt előmelegítettem 160 fokra, egy kuglófformát kivajaztam, kiliszteztem és az aljába beleszórtam a tökmagot. A lisztben elkevertem a sütőport. A tojások sárgáját habosra kevertem 15 dkg cukorral, a tökmagolajjal és a vízzel. A tojások fehérjét nem túl kemény habbá vertem a maradék 10 dkg cukorral. A cukros tojássárgás keverékben felváltva apránként adagolva belekevertem a lisztet és a tojáshab 1/3-át, majd a legvégén a maradék habot is óvatosan beleforgattam.

A  masszát a sütőformába töltöttem és kb. 1 óra alatt megsütöttem.

Mikor kihűlt kiborítottam a formából, szórtam rá  még porcukrot és vajjal, lekvárral elfalatoztam reggelire.

Rózsás reform túrós batyuk

Szépségüket lehet vitatni,  rózsaformájukat pláne, de az ízüket, puhaságukat, népszerűségüket biztos nem. Farsangi desszertnek is tökéletes, de bármelyik hónapban el fog fogyni szerintem.

DSCF5958Ja és még reform stílusban is készült, de ez senkinek nem tűnt fel. Az eredeti receptet már ezer éve elmentettem, hogy majd egyszer… Gondoltam most majd milyen jól fognak mutatni a hóban a havas rózsák. Hát a hó elolvadt nagyjából mire a sütésig eljutottam, 1 négyzetméternyi területet sikerült még találni a kertben, így teljesen feleslegesen merültem el bokáig a dagonyában, pláne, hogy első ránézésre nem rózsa jutott eszembe róluk, de legalább a nap is megsütötte őket kicsit, és engem is kicsit.

DSCF5978Szóval nem lettek olyan szép szabályosak, mint a fent linken, ahol egyébként a hajtogatási technika is jól látható. Nekem a tészta nagyon lágy lett, még úgy is, hogy több lisztet tettem bele az eredetiben leírtaknál, és így a rózsák szirmai nem álltak meg olyan szorosan, ráadásul sütés alatt tovább nőttek, és dagi szirmai lettek.

Aztán rájöttem, hogy ez abszolút nem zavar, miután megkóstoltam egyet melegen, majd láttam, hogy a gulyás leves után az asztalra kerülve 5 perc alatt lába kélt az összesnek. Tartottam tőle kicsit pedig, hogy száraz lesz, pláne, hogy én tönköly és graham lisztből csináltam, de nem, pont elég túró volt benne és a tészta is kellemesen puha lett.

Ja és abszolút nem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, bármilyenre hajtogathatjátok, amőbák is lehetnek, ízleni fog garantáltan!

DSCF5959

Hozzávalók 16 db-hoz:

40 dkg fehér tönkölyliszt

15 dkg graham liszt

10 dkg nádcukor

3 db tojás

2 deci tej

2,5 dkg friss élesztő

1 citrom reszelt héja

csipet só

fél deci olaj (nálam szőlőmagolaj)

Töltelékbe:

60 dkg túró

2 db tojás

1 citrom reszelt héja

10 dkg nyírfacukor

pár evőkanál tejföl ha túl sűrű lenne a massza

A langyos tejben elkevertem egy kanál nádcukrot és belemorzsoltam az élesztőt, letakarva meleg helyre tettem 10 percre, míg felfutott.

A liszteket egy tálba szórtam a maradék cukorral, egy csipet sóval és a citrom reszelt héjával együtt. Mikor az élesztő felhabosodott, beleöntöttem a liszt közepébe, majd hozzáöntöttem az olajat, a tojásokat és összegyúrtam az egészet. Nekem túl lágy lett a tészta, valószínűleg, mert elég nagyok voltak a tojások, így apránként még szórtam hozzá lisztet, míg egy rugalmas, gyúrható tésztát kaptam, ami már nem ragadt a kezemre.

Ezután egy enyhén belisztezett kelesztőtálba tettem a tésztát és egy majdnem egy órán át langyos helyen duplájára kelesztettem.

Ezalatt összekevertem a töltelék hozzávalóit. Ez nekem viszont túl sűrű lett, így pár kanál tejföllel, krémes, de nem folyós állagúra javítottam.

Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára tettem, elosztottam 16 nagyjából egyforma méretű gombócra és mindegyiket kb. 10 cm átmérőjű kör formára nyújtottam. A kör széleit 6 részen kb. 2 cm-re bevágtam egy késsel, a közepére pedig 2 csapott evőkanál túrókrémet tettem, majd a fenti linken látható módon összehajtogattam és egy sütőpaprírral bélelt tepsire tettem a batyukat.

180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép barnára sültek.

Piros pöttyös tönköly muffin

Aki piros pöttyös túró rudi muffinra számított, most nem nyert… de szerintem ez finomabb.:)

Ahogy azt említettem az előző bejegyzésben, az elsőre kissé félresikerültnek tűnt sárgabarackos kókuszos sütike láttán, muszáj volt összedobnom egy picit szebb, viszont szintén finom édességet a leánybúcsúra. Úgyhogy miután feltéptem a hűtőajtót, hogy megnézzem miből élünk, és éppen figyelt benne egy adag friss ribizli, dugi csoki is volt otthon, gondoltam egy muffinnal nem lehet nagyot tévedni, amiben ez a két főszereplő képviselteti magát.

DSCF4229Jó döntés volt, pláne, hogy a hőségben elég volt csak ránéznem a sütőre, már levert a víz, a muffin sütés viszont tényleg nem vesz sok időt igénybe, keverem, kavarom, kisütöm, még szeletelni sem kell, nagyon mosogatni sem, és lehet is tálalni vagy éppenséggel robogni vele tovább a tett helyszínére.

Ezer éve nem sütöttem muffint, de lehet, hogy most megint rákapok, olyan kis hálás desszert, ráadásul ez a piros pöttyös verzió igazi csajos édesség lett. Persze nem jelenti azt, hogy férfiembör nem ehet belőle, sőt garantáltan ízleni fog nekik is. Belül pihe puha és szaftos a gyümölcsnek köszönhetően, viszont a ribizli savanykás ízét rendesen kompenzálja a csoki, ami csak nyomokban ugyan, de azért jelen van.

Most nem írok kis regényt, süssetek muffint, mert az jó és egyetek hozzá sok friss ribizlit is, mert C-vitamin bomba és vízhajtó és zsírégető hatása van és tele van E-vitaminnal, B-vitaminokkal, magnéziummal, vassal és még sorolhatnám.

DSCF4230Hozzávalók 12 darabhoz:

20 dkg ribizli

15 dkg fehér tönkölyliszt

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

1 evőkanál sütőpor

6 dkg nádcukor

1 db tojás

10 dkg vaj

2,5 deci tej

5 dkg étcsokoládé

1 késhegynyi vaníliapor

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A ribizlit megmostam, és egy villával lehúztam a szárakról a szemeket. A kétféle lisztben elkevertem a sütőport és apróra vágott csokit. A tojást simára kevertem a vaníliával, a cukorral és a puha vajjal, majd hozzáöntöttem a tejet is. Végül a lisztes keveréket is a nedves anyagokhoz szórtam, a ribizlivel együtt, és pár laza csuklómozdulattal éppen csak összeforgattam az egész masszát. Nem szabad sokat keverni a muffin tésztát, mert akkor nem lesz laza, levegős a szerkezete. A tésztát elosztottam a muffinpapírral kibélelt muffintepsi horpadásaiba és kb. 15 perc alatt megsültek.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!