Pálmafa Project

Poharas szilvás süti

Szilvás, szaftos, szuper könnyű az elkészítése ennek a sütinek, ne fogjátok vissza magatokat, ha valami gyors, gyümölcsös, akár adventi hangulatot is idéző édességre vágytok.Ja, hogy míg eljutottam odáig,hogy megosszam ezt a receptet eltűnt a szilva a piacról?! Mirelit is tökéletes! És más piros bogyós, fagyasztott gyümölccsel is készíthetitek, ami éppen a frigóban lapul.

Mielőtt megijednétek a kókuszvirág cukortól, más is jó természetesen, nyírfacukor is. Nekem most ehhez volt kedvem, nem sütöttem még vele, így beszereztem egy kisebb zacskónyit. A rossz hírem az, hogy a kalóriatartalma nem sokkal kevesebb, mint a hagyományos cukoré, szóval ezzel ne akarjatok fogyókúrázni, nem fog sikerülni, viszont a GI értéke alacsonyabb, mint a mézé vagy a finomított cukoré, vagyis nem okoz hirtelen vércukor megugrást és az íze is finom, karamellás, természetes cukorfajta, nincs kókusz íze, és sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Egy próbát megér, bár sajnos drága, de amennyit én sütök mostanában… Hátha karácsonyig behozom az éves lemaradásom…

Nem egy elegáns süti, de egy tea vagy kávé mellé tökéletes egy borongós napon, az eredeti recept nem írt fahéjat bele, de szerintem elférni, így az adventi hangulat is adott lesz a konyhában.Hozzávalók (ricottás pohárral mérve)

6-8 db szilva

1 doboz ricotta (25 dkg)

1 pohár kókuszvirágcukor

1,5 pohár tönkölyliszt

1/3 pohár olívaolaj

2 tojás

1,5 teáskanál sütőpor

1/4 teáskanál szódabikarbóna

1 citrom reszelt héja (vagy fél citrom leve)

csipet só

A lisztben elkevertem a sütőport, szódabikarbónát, csipet sót. A tojást habosra kevertem a cukorral, hozzáreszeltem a citromot, beleöntöttem az olívaolajat és alaposan elkevertem, majd hozzáadtam a ricottát is, végül a lisztes keveréket is hozzákevertem.

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, egy kis méretű tepsibe simítottam a masszát és a tetejére rátettem a félbevágott szilvákat, kicsit belenyomkodtam a tésztába és kb. fél óra alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizni kell, ha szép aranybarna a teteje elkészült.

Forrás :https://food52.com/recipes/23750-olive-oil-ricotta-cake-with-plums

Ír szódabikarbónás kenyér

Ronda, de finom! Hány bejegyzést kezdtem már így… na jó, legyen inkább rusztikus, de finom! És főleg gyors és egyszerű kenyérke ez.Hű, de régen jártam erre, egész januárban nem, hogy nem írtam, nem is főztem nagyon, hiszen egy hónapos a kislányom, így örültem, ha kutyafuttában enni volt némi időm. Persze ezt muszáj, szoptatás alatt különösen fontos a jó szénhidrátbevitel, ami nem feltétlen a kenyér, de lehet ez majd egy másik poszt témája lesz, csak jussak el odáig.

Viszont a babavárás alatt a reggeli étkeimet, a gyümölcsös, zabos, chia magos cuccokat, felváltotta inkább valamilyen jobb minőségű kenyér elfogyasztása valamilyen feltéttel. Ezeket kívántam inkább és bizony előfordult, hogy reggel nem volt otthon kenyér, de a kismamának kellett, de izibe, így jutott eszembe ez a recept, amit mindig csak terveztem elkészíteni. Aztán egy kora reggelen, éhesen, de lelkesen kicsaptam a tönkölylisztet a pultra és pikk-pakk össze is dobtam kenyerünket, mire A férfi is álmosan kitámolygott a konyhába, már langyos volt és lehetett szeletelni.

Szerintem szuper és semmilyen kenyérsütő tudomány, idő és energia nem kell hozzá, tök kezdő konyhatündéreknek is bátran ajánlom. A szódabikarbónának köszönhetően nem lesz túl tömör, fojtós az állaga, hanem levegős, nem esik szét, szépen szeletelhető, pár napig eláll. Ja, és tehettek bele bármilyen fűszert ízlés szerint, én most rozmaringot használtam, de más szárított vagy friss fűszernövény is kiváló lehet.

Neki kéne állnom egy újabb adagnak…Hozzávalók:

45 dkg liszt (fele fehér tönköly – fele teljes kiőrlésű tönkölyt használtam)

150 gr kefír vagy író

2 deci víz

1 teáskanál szódabikarbóna

1,5 teáskanál Himalája só

ízlés szerint fűszerek pl. rozmaring, kakukkfű, oregánó

A lisztben elkevertem a szódabikarbónát, és egy evőkanál aprított rozmaringot és a sót, hozzáöntöttem a kefírt és a vizet, majd az egészet összekevertem pár pillanat alatt. Egy ragacsos massza lesz, nem kell tőle megijedni.

Eközben előmelegítettem a sütőt 180 fokra, majd egy tepsire sütőpapírt tettem, ráhalmoztam két adagban a tésztát, mert így gyorsabban átsül. Nem kell különösebben formázni, itt most nem a szépség a lényeg, a belseje így is tökéletes lesz. Kb. 30 perc alatt megsült, ez sütőfüggő is, ha szép barna már kívül, akkor ki lehet venni és kihűteni.

 

Zöldborsókrémes spenótos galuska

Nagyon zöld és nagyon finom, ellenben nem túl szép, de az most nem számít. Friss borsóból és spenótból lesz az igazi, éppen ezért jó kis nyári étel lehet, ha éppen nem vágytok  húsra, de mégis valami háziasabb, laktató ételt falatoznátok. A kismama erre vágyott, A férfi kevésbé…, de  mivel a kismama az élelmezésvezető a háznál, ezért ez lett az ebéd és pont. Leküzdvén a csirkeundoromat fél órára, azért kapott mellé az úr csirkepörit is, de a borsókrém sokkal jobb higgyétek el. Akár önmagában is, vagy piritósón, ami az új “tápláló” kedvencem mostanság.

3 napig ezt ettem és olyan bódog voltam vele, hogy ihaj. Ne rémüljétek meg a háromféle liszttől, amit beletettem a galuskába, ez volt itthon és mindegyikből egy kevés, szóval teljesen jó vagy egyik vagy másik, attól függően, hogy gluténmentesre vágytok vagy sem, viszont csak rizslisztből nekem szétesik, ezért ott vagy tegyetek bele több tojást, vagy egy pici útifű maghéjat, ami egyébként szuperül összefogja vagy ha nem cél a gluténmentesség, akkor pár kanál tönköly- vagy rozslisztet és akkor ok lesz.

Ha pedig nincs kedvetek nokedlit szaggatni, mert éppen egy rohanós hétköznap végén jártok, akkor penne tészta is tökéletes hozzá!

Hozzávalók:

Galuskához:

25 dkg rizsliszt

20 dkg zabliszt

2 evőkanál tönkölyliszt

(egyféle lisztből is jó)

25 dkg spenótlevél

nagy csipet szódabikarbóna

3 tojás

reszelt szerecsendió

só, bors

víz

Krémhez:

40 dkg zöldborsó

2 gerezd fokhagyma

pár db kakukkfűág

pár csepp citromlé

só, bors

olívaolaj

Tetejére: fetasajt (elhagyható)

A zöldborsót forrásban lévő vízben puhára főztem, majd leszűrtem róla a vizet, esetleg pár decit félre lehet tenni a krémet hígítani. A borsóhoz adtam a reszelt fokhagymát, kakukkfű leveleket, citromlevet, sót, borsot, pici olívaolajat, majd botmixerrel simára turmixoltam. És akkor itt lehet még hígítani, ha szükséges, legyen kellemesen krémes, ami összekeverhető majd a galuskával.

A spenótleveleket alaposan megmostam, kisebb darabokra tépkedtem és kevés kókuszolajon pár perc alatt megfonnyasztottam, félretettem.

A galuskához a liszteket összekevertem a szódabikarbónával, reszeltem bele bőven szerecsendiót, hozzáadtam a tojásokat és először csak 1-2 deci vizet, és simára kevertem, majd beleszórtam a spenótot, ezt is eloszlattam benne. Ha túl sűrű, mehet még  hozzá pici víz, hogy szaggatható galuska állaga legyen. A víz mennyiségét nem tudom sajnos megmondani, attól függ milyen lisztet, liszteket használtok. Ha túl híg, akkor liszttel sűríthetitek még.

Vizet forraltam egy nagy lábosban és beleszaggattam a galuskákat, majd mikor feljöttek a víz felszínére, akkor kaptak még kb. 1 percet, majd szűrőkanállal kiszedtem őket egy tálba és pár csepp olívaolajjal egyből meglocsoltam, hogy ne tapadjanak össze.

Ha minden elkészült, tálalható, morzsoltam még rá pici feta sajtot, de anélkül is finom.

Tönkölylisztes meggyes pite

Klasszikus meggyes pite reform üzemmódban, de igazából észre sem venni a különbséget, hiszen a meggyé a főszerep és a tészta is puha és omlós.Mellesleg 5 éves lett a blog és erre az alkalomra mindig valami epres nyalánkságot szoktam készítettem az elmúlt években. Idén csak nekem tűnik úgy, mintha ránk szakadt volna az egész nyári gyümölcs termés egyszerre? Az eper is valahogy hamarabb beérett és az utóbbi napokban nem igazán kaptam szépet, a legtöbb túlérett volt és már roskadozik a piac a fekete cseresznyétől és meggytől. Biztos az időjárásnak köszönhető ez vagy én vagyok kissé más dimenzióban, hogy ezekre rácsodálkozom…

Szóval a túlérett eper helyett savanykásan édes meggyre vágytam és csakis kizárólag meggyes pite alakjában vizualizáltam azt. Nem bírtam kiverni a fejemből, pedig hét közben nehéz rávenni, hogy ilyesmit süssek, hogy kimagozzak 2 kg meggyet, arra meg pláne. Célozgattam rá A férfinak, de hirtelen dolga akadt… A pite 3 napig készült, de ez ne riasszon el benneteket, mert ez az én lustaságom miatt volt így, valójában a magozáson kívül kb. fél óra meló van vele. Szóval első este kimagoztam a meggyet. Csak úgy komótosan a szoba közepén a szőnyegen ülve. Hol máshol? Egy rakás nylon zacskóval vettem körbe magam, de így is úgy néztem ki a végére, mint egy horrorfilm mellékszereplője. A második napon megpihentem és néztem a hűtőben a meggyet és elképzeltem, hogy megsüti magát pitének. Sajnos ez nem történt meg, így a harmadik napon feltámadtam és legyártottam a pitét, akkora lendülettel, hogy még egy klassz lecsót is összedobtam közben fél kézzel. Természetesen utóbbiból nem tettem a pitébe.

A 4. nap reggelén pedig meggyes pitét falatoztam, gondosan körbevágtam a szélét ujjnyi vastagon, hiszen akkor is ez a legjobb része a sütinek és csuda bódog voltam vele.

Hozzávalók 25 x 30 cm-es tepsihez:

Tésztához:

40 dkg tönkölyliszt (nálam vegyesen fehér tönköly és teljes kiőrlésű)

24 dkg vaj

4 evőkanál kefir vagy tejföl

2 evőkanál darált dió

2 tojás sárgája

2 teáskanál sütőpor

2 evőkanál eritrit

csipet só

Töltelékhez:

70 dkg magozott meggy (kb. 2 kg maggal együtt)

8 dkg darált dió

4 evőkanál eritrit

2 teáskanál fahéj

2 evőkanál rizsliszt

Tetejére: 

2 tojásfehérje

Elkészítése:

A lisztben elkevertem a sütőport és elmorzsoltam benne a vajat. Hozzáadtam az összes többi hozzávalót is és összegyúrtam a tésztát. Könnyen nyújtható, puha, ruganyos tésztát kell kapni. Ha túl ragacsos lenne, akkor pici lisztet adjatok még hozzá. A tésztát a hűtőbe tettem, míg a töltelék elkészült.

A meggyet már előző nap kimagoztam, most pedig egy lábosban felöntöttem annyi vízzel, ami félig ellepte, megszórtam a cukorral és a fahéjjal, majd pár percig hagytam főni. Egy merőkanál főzőlében simára kevertem a rizslisztet és visszaöntöttem a meggyhez. Megvártam, míg besűrűsödik és elzártam a gázt alatt. Picit félre tettem hűlni, míg kinyújtottam a tésztát.

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Lisztezett deszkán félbevágtam a tésztát, majd kinyújtottam az egyik felét és a tepsibe fektettem. Megszurkáltam villával, majd megszórtam a dióval. Ráöntöttem a meggyes tölteléket és egyenletesen eloszlattam. Ezután kinyújtottam a tészta másik felét és a meggy tetejére fektettem. Ezt is megszurkáltam villával, majd lekentem a maradék tojásfehérjével. 35 perc alatt megsütöttem, de ez sütőfüggő, kb. 30 percnél érdemes ránézni.

Ha kihűlt, szépen szeletelhető.

Almás, diós derelye

Illatos, fahéjas, mini almás piték egyenesen a sütőből!

Hétvégén vizualizáltam magam előtt egy tálca gőzölgő almás pitét, majd rápillantottam a pulton felhalmozott almakupacra és kerestem a varázspálcámat, hogy megúszam a napot tésztagyúrás nélkül, mert azonnal szükségem volt legalább egy falatnyi pitére. Nos, “A hogyan teremtsük meg egy szemvillanás alatt álmainkat?” sztorira még gyúrnom kell, jelen esetben egy tésztát minimum…

Szóval nagy duzzogva nekiláttam, de nem a hagyományos verziónak. Valahonnan beugrott a derelye ötlete, aminek amúgy burgonya az alapja és nem sütik, hanem főzik, de ez most nem számított. És amúgy is megtaláltam a Nagymamámtól örökölt derelyevágómat, úgyhogy almáspitederelye készítésbe kezdtem. Az is mindegy volt, hogy a szép, cikk-cakkos minta a sütés után sajnos nem látszik a tészta szélén, de az íze kárpótolt, még langyosan, na jó forrón nekiestem, aztán A férfi is becsatlakozott. Természetesen rögtön kért hozzá valami lekvárt, vagy kencét, hogy jobban csússzon, de az valahogy mégis a tányér szélén maradt, és azóta is elégedett fejjel falatozza egymagában a maradék derelyéket.

Mostanában a sütikhez eritritet használok, de ennek a mennyiségét is visszafogom, szóval a tölteléknél kóstoljatok, mert ami nekem már elég édesnek tűnik, az lehet nektek még nem, és a tésztában sincs cukor, ízlés szerint édesítsétek.

Volt otthon maradék darált dióm, ez külön jót tett neki, de helyette mák is jó ötlet lehet, illetve természetesen csak az almával is finom lesz. Masszív, de mégis sokáig eltartható és puha kis csomagok lettek, reggelire is tökéletesek a tea vagy kávé mellé!
Hozzávalók kb. 18- 20 darabhoz:

30 dkg liszt (nálam fele teljes kiőrlésű fele fehér tönkölyliszt)

150 gr kefir (tejföl v joghurt is jó)

2 db tojás (kisebbek inkább)

1 mokkáskanál szódabikarbóna

Töltelékhez:

4 db kicsi alma

1 teáskanál fahéj

fél hüvelyujjnyi reszelt gyömbér

3-4 evőkanál darált dió

1 teáskanál citromlé

kb. 3 evőkanál eritrit v más cukor, ízlés szerint lehet édesebbre is készíteni

Elkészítése:

Először elkészítettem a tölteléket, az almákat lereszeltem egy edénybe, a gyömbérrel együtt, hozzáadtam a fahéjat, citromlevet, eritritet, majd megpároltam, amíg az almának nagyjából elfőtt a leve. Ezután belekevertem a diót és állni hagytam.

A lisztet egy tálba szórtam, belekevertem a szódabikarbónát, hozzáöntöttem a kefirt, beleütöttem a két tojást, megszórtam sóval és összegyúrtam.

Jó tanács: kezdjétek kb. 25 dkg liszttel a gyúrást, aztán attól függően, hogy milyen állagú a tésztátok, – ami függhet attól, hogy milyen lisztet használtok, mekkora a tojás mérete -, lassan adagoljátok a többi lisztet hozzá, amíg könnyen összegyúrható, és nyújtható rugalmas tésztát kaptok.

Kinyújtottam a tésztát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagságú téglalapra, ami kb. 30×35 centi méretű lett. A rövidebbik oldalát ránézésre megfeleztem, és az egyik felébe 3 sorban ráhalmoztam egymástól pár centi távolságra 1-1 púposabb teáskanálnyi tölteléket a tésztára.

Ezután ráhajtottam a tészta másik felét a halmokra, kicsit az ujjammal összetapasztottam a tésztát a töltelékek között, hogy kis téglalapnyi csomagokat kapjak, majd a derelyevágóval kivágtam ezeket.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra és sütőpapírral bélelt tepsire tettem a kivágott almás derelyéket, a tetejét lekentem egy felvert tojással és kb. 20 perc alatt megsütöttem őket. Mikor szép aranybarna a tetejük, akkor elkészültek.

 

Tönkölylisztes reform bejgli

Két hét karácsonyig, bejglisütésre fel! Én két bevált recepttel dolgozom, mikor és hol melyikre van igény. Az egyik egy hagyományos verzió, Bejgli 1940-ből néven futa másik pedig a Reform bejgli. Utóbbi receptet frissítettem most fel, picit átalakítva és a képeket szebbé varázsolva.

Azért azt elárulom, hogy az előbbi, hagyományos bejgli recepttel nehéz felvenni a versenyt, mert van a tésztájában egy “titkos” hozzávaló, amitől pihe-puha lesz és napok múlva sem szárad ki. Kirepedni ugyan hajlamos, de ezt senkit nem zavar, percek alatt tüntetik el kicsik és nagyok pár pillanat alatt, sosem éri meg a karácsonyt… Érdemes kipróbálni tényleg!

A reform bejglit pedig azért szeretem, mert sosem reped ki, ez valószínűleg a lisztnek is köszönhető, illetve, hogy ebből ki tudok spórolni egy tonna cukrot, mégis kellemesen édes, és egy pohár tea mellé az egyik legjobb adventi reggeli. Régebben teljes kiőrlésű búzaliszttel készítettem, most viszont tönköllyel, és talán most sikerült a legjobban.

Tej helyett kókusztejet használtam a töltelékbe, de kicsit sem érezni benne kókusz ízt. Viszont a citrusokat nem sajnáltam belőle, citrom, narancs, héja és leve, remekül feldobják a diót és a mákot. Korábban aszalt áfonyát is kevertem hozzá, most ez kimaradt, mert ezt nem mindenki szereti, a mazsolát meg pláne. Ez már ízlés dolga, ha rám hallgattok azt tesztek bele, amit csak akartok. Amúgy a rumot a tésztájából nem érdemes kihagyni, finom lesz tőle, de eredetileg ez van a töltelékben is, én nem vettem most ennyire rumosra a figurát, de ti tegyétek meg bátran.

Gyorsan fogy, A férfi rájár, két rudat lassan el kell rejtenem, mert ajándékba szántam, de lassan csak az alufólia marad belőlük…

Hozzávalók:

Tészta:

70 dkg tönkölyliszt (fele fehér – fele teljes kiőrlésű)

25 dkg vaj

3 dkg élesztő

2 tojássárgája

3 deci tej (kókusztejet használtam)

2 evőkanál méz

2 evőkanál rum

Diós töltelék:

25 dkg dió

1 deci tej  (kókusztejet használtam)

2 evőkanál méz vagy nyírfacukor

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

Mákos töltelék:

25 dkg darált mák

1 deci tej (kókusztejet használtam)

fél narancs leve és reszelt héja (citrom is jó helyette)

2 evőkanál méz vagy nyírfacukor

Elkészítése: langyos tejben elkevertem a mézet és belemorzsoltam az élesztőt és félretettem letakarva meleg helyre, míg felfutott az élesztő, vagyis szép habos réteg képződött a tetején. Ezalatt a lisztbe belekockáztam a vajat és kézzel elmorzsoltam benne. Ezután a lisztes keveréket, a tojássárgájával, a rummal és az élesztős tejjel összegyúrtam, majd félretettem pihenni, míg megkelt a tészta.

Ezalatt megcsináltam a töltelékeket. Egy kis lábosba beletettem a darált diót, ráöntöttem a kókusztejet, belereszelt a narancs héját és belefacsartam a levét, majd összemelegítettem és alaposan elkevertem az egészet, míg sűrű, de krémes, kenhető állagú lett. Ugyanezt tettem a mák esetében is. Itt lehet, hogy egy picit több folyadékra lesz szükség, vagy tejjel, vagy narancs- illetve citromlével lehet hígítani rajta, ha szükséges.

A tésztát 4 részre osztottam, kb. 30 dkg-os adagokra. Alaposan lisztezett deszkán kb. 30 x 25 cm-es téglalapokra nyújtottam őket. Mindkét tölteléket megfeleztem és rákentem a kinyújtott tésztalapokra. A két végét kb.2 centis csíkban visszahajtottam a töltelékre, majd hosszában feltekertem és vékonyan kivajazott tepsire fektettem.

A tetejüket megkentem a 2 tojás sárgájával, majd pihentettem fél órát, aztán megkentem a felvert fehérjékkel is, ami után szintén pihiznek egy fél órát. 180 fokra előmelegített sütőbe toltam őket kb. 30 percre, félidőnél letakartam a tetejüket egy alufóliával, mert nagyon pirulni kezdtek. Kihűtve szépen szeletelhető.

 

 

Birsalmás sütőtökös galette

Ajándékba is vihetitek ezt a rusztikus csomagot, én is így tettem vele még frissen melegében.

Jópofa dolog ez a galette, főleg, mert egyszerű, nem igazán lehet elrontani, hiszen itt nem kell mértani pontosságú tésztát nyújtani és úgyis a tölteléken van a hangsúly, ami szinte bármilyen zöldség, vagy gyümölcs lehet, édes vagy sós.

Kicsit lehet helyettesíteni vele a pizzát, viszont annál sokkal gyorsabban elkészül, hiszen nem kell keleszteni, viszont a feltét lehet akár a kedvenc pizzátoké is.

Én reggelire szeretem a legjobban, pláne, hogy előző este elkészítem és összeállítom, majd egy tányéron csücsül a hűtőben, reggel pedig csak be kell tolni a sütőbe és egy szűk fél órán belül az asztalon az illatos, gőzőlgő villásreggeli.

Ilyenkor az őszi hozzávalók a legjobbak, ha nem szimpi a tök-birsalma kombó, akkor is érdemes egy esélyt adni neki, mert tényleg jók együtt, higgyétek el, ha mondom. Na jó, ha mégis variálni akartok, akkor helyette édesburgonya, körte, alma, sőt répa is mehet rá, vagy ami tetszik!

Hozzávalók 2 főre kb. 15 centi átmérőjű galette-hez:

1,5 deci tönkölyliszt

5 dkg vaj

25 ml víz

Töltelék:

1 pohárnyi felkockázott sült tök

1 birsalma

1 mokkáskanál szárított zsálya

10 dkg sajt (5 dkg brie-t és 5 dkg parmezánt használtam)

só,bors

pici olívaolaj

A lisztben elkevertem a sót, belemorzsoltam a hideg vajat, majd hozzáöntöttem a vizet és összegyúrtam, hűtőbe tettem fél órára.

A tököt felkockáztam a birsalmával együtt, félpuhára sütöttem 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt, miután kivettem megszórtam a zsályával, pici sóval és borssal.

Lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát, miután 10 percet állt a pulton. A szélétől  kb. 2 centis sávot kihagyva, először rászeltem a brie sajtot, majd rászórtam a sütőtököt, és a birset, végül ráreszeltem a parmezánt. Pár csepp olívaolajjal meglocsoltam, a széleit körben ráhajtottam, majd 180 fokos sütőbe toltam, kb. 20-25 percre.

Mikor a sajt ráolvadt és a tészta aranybarna színű, akkor elkészült.

Birsalmás sajtos quiche

Birsalmát enni jó! Rákattantam az utóbbi pár hétben és csak sütőben sütve készítettem, legutóbb egy francia pitét varázsolt el ez a fanyar őszi gyümölcs.

Nem mondhatnám, hogy gyakran készítek ilyesmit, pláne, mert kicsit sem zsírszegény eme pite, de néha annyira jól tud esni ebédre vagy reggelire valami hasonló. Kell a lelkemnek és pont. Birsalmát legtöbbször birsalmasajt vagy kompót formájában eszünk talán, viszont higgyétek el, hogy sütve a legfinomabb. Pár hete egy kellemes baráti vacsorán került elő a sütőből, egészben, csak úgy natúr, cukor nélkül megsütve pár db birs. A nyersen amúgy ehetetlen, beton kemény és brutál fanyar gyümölcsből lett egy krémesre, édesre, enyhén megkaramellizálódott csoda és egészen addig főzést terveztünk, de ahogy az asztalra kerülő jóféle sajtot és paraszt sonkát elkezdtük falatozni a puha birssel, máris meggondoltuk magunkat, mert rájöttünk, hogy ennél jobb fogást aznap este ki sem tudtunk volna találni. Mesés, próbáljátok ki és ehhez semmilyen konyhaművészet nem szükséges!

No, de vissza a quiche-hez (ejtsd: kis), ami egy francia sós pite tulajdonképpen, semmi ördöngösség nincs benne, sima vajas pitetészta az alap, amibe általában egy tojásos tejszínes keverék kerül, és szinte bármilyen sajtot, zöldséget, hagymát és gyümölcsöt fel lehet használni hozzá ízlés szerint. Sőt, vannak sonkás és halas piték is.Minél karakteresebb ízű sajtot tesztek bele, annál finomabb, így van legjobban harmóniában a birsalmával. A tejszínnel lehet csalni és kicsit könnyedebbé tenni a tölteléket, én is egy részét sűrű joghurttal váltottam ki, de akár 1 az 1-ben is megtehetitek ezt. Persze lehetne növényi tejszínt is használni, de mivel elég sok kell ehhez, szerintem azok elvinnék az ízét más irányba, mert a rizstejszín túl édeskés a kókusztejszín meg túl kókuszos.

Akkor a legfinomabb, amikor még langyos! Ám véletlenül úgy alakult, hogy az én pitémből egy szelet átutazta a fél országot és két nap múlva hidegen került valaki tányérjára azonosítatlan idegen tárgyként. Ha ezt tudom, sosem adom ki a kezeim közül, és nem azért, mert irigy vagyok, hanem, mert ez a pite a sütőből frissen kivéve éli fénykorát és nem biztos, hogy a legjobb véleményt a két napos ráncos hideg ételről kapja az ember lánya… de mivel a “nemtudommiezdefinom” komment érkezett vissza hozzám, megnyugodtam. De inkább melegítsétek fel a sütőben azért másnap picit! Ha marad belőle…Hozzávalók egy 25 centis piteformához:

Tésztához:

250 dkg liszt (nálam fele-fele fehér és teljes kiőrlésű tönköly)

190 gr hideg vaj

1 ek eritrol

kb. 1 deci hideg víz

Töltelékhez:

2 db birsalma

fél póréhagyma

10 dkg kéksajt v márványsajt

2 deci főzőtejszín

2 deci natúr görög joghurt

4 db tojás

reszelt szerecsendió

só, bors

A lisztben elkevertem a cukrot, sót, és belemorzsoltam a felkockázott hideg vajat, míg vizes homok állagú lett, majd hozzáöntöttem a vizet, összegyúrtam, és fél órára hűtőbe tettem, majd kinyújtottam és belehelyeztem a piteformába, amit előtte kivajaztam. A kilógó széleket levágtam. Tettem bele egy darab sütőpapírt, amire rizst öntöttem, – száraz bab is jó -és elősütöttem 200 fokon kb. 15 percig a tésztát, amíg a szélen már látszott, hogy kiszáradt. Ezt hívják vakon sütésnek. Mellé tettem a birsalmákat is sülni, hogy kicsit megpuhuljanak, mielőtt a pitébe belekerülnek. Előtte nap is megsüthetitek őket.

A vékonyra felkarikázott hagymát egy serpenyőben kevés kókuszolajon megpároltam.

Míg a tészta sült, összekevertem a töltelék hozzávalóit egy tálban, belemorzsoltam a sajtot is, fűszereztem. Kivettem az elősütött tésztát és beleöntöttem először a hagymát, majd a tejszínes keveréket, végül a kisebb darabokra vágott birsalmát is beleszórtam. Visszatoltam a sütőbe 180 fokra, kb. 25 percre, akkor jó, mikor már nem folyós a töltelék, egy kést beleszúrva ez könnyen ellenőrizhető. Langyosan az igazi!

 

 

Ribizlis zabkeksz

Nyaralós sütire, úti sütire mindig szükség lehet, erre szerintem a zabkeksz az egyik legjobb megoldás, hiszen az alap hozzávalókon kívül mindenki azt tesz bele pluszban, ami jól esik.

Ebben a verzióban nálam nem volt kérdés, hogy kalória azért kell bele és nem volt cél a gluténmentesség sem, így maradt a jól bevált tönkölyliszt és zab kombó, hogy masszív ropogós kekszek szülessenek, ugyanis hajózni, pontosabban vitorlázni indultak a kekszeim ezúttal. Legyűrték a kékszalagot, és szerencsére nem értek célba, mert valahol a Balaton közepén még elfogytak. Jó hír, hogy a hajó viszont célba ért, ezúton is gratula a Principessának!

Gyümölcsös kekszet viszonylag ritkán süt az ember lánya, max. aszalt gyümölcsből, viszont a friss ribizli tökéletes megoldás ehhez! Ez a gyümölcs amúgy is el van hanyagolva szerintem, pedig olcsó is, finom is, tele van vitaminnal és az édes cuccokba kimondottan jól jön a kicsit savanykás íze, annyi leve viszont nincs, hogy eláztassa a kekszet és nagyon jól passzol a fehér csokihoz is. Utóbbi persze lehet étcsoki is, de ki is hagyhatjátok, helyette akár darabolt magokat, diót, mogyorót is használhattok.

Amíg a sütő melegszik, a tészta összeállítható, kezdő konyhatündéreknek is ideális recept, pikk-pakk kész és ehető, vihető, szerethető!

Hozzávalók:

15 dkg zabpehely

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

15 dkg puha vaj

1 tojás

10 dkg eritrit v nyírfacukor

fél mokkáskanál szódabikarbóna

csipet só

fahéj

10 dkg ribizli

10 dkg fehér csoki v étcsoki (elhagyható)

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A zabpelyhet, a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát, sót összekevertem egy tálban. A tojást felvertem, habosra kevertem a vajjal és a cukorral, majd hozzáöntöttem a lisztes keverékhez.

Beleszórtam a felaprított csokit és a leszemezett ribizlit, majd kézzel összegyúrtam. Nem baj, ha néhány ribizliszem összenyomódik, még jót is tesz a keksznek.

Nagyobb diónyi gombócokat formáztam a masszából vizes kézzel, mert így nem tapad és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket, majd egy kis pohár aljával enyhén kilapítottam őket.

Kb. 15-20 perc alatt megsülnek. Mikor kivettem a sütőből még puhák, de ha kihűl ropogósra keményedik. Üvegben vagy fémdobozban eláll.

Epres spárgás tönkölypite

Ha valami különlegesre és szokatlanul finomra vágytok, akkor ezt mindenképp készítsétek el. Kevesen hiszik el, de az eper és a spárga jó páros!

Amúgy a spárga nem az a zöldség ami nélkül nem tudnék élni, szerintem egy kicsit túl van értékelve. Persze nem akarom megsérteni a zöldségek királynőjének nevezett májusi sztárunkat, mert van számos jó tulajdonsága, például, hogy se íze se bűze  a semlegesebb íze miatt jól passzol más karakteresebb zöldségekkel ééés az édes eperrel, kalóriatartalma szinte nulla, tojásos ételekhez is nagyon jó kiegészítő, krémleves formájában is élvezhető. Ebben a sós tortában vagy pitében, ahogy tetszik, pedig szépen is mutat.

Nekem ez egy tökéletes hétvégi reggeli volt még langyosan, a tésztát már előző nap összeállítottam, belenyomkodtam a formába, így  másnap reggel csak sütni kellett és a tölteléket összekeverni, szóval kb. fél óra elteltével az asztalon gőzölgött. Amúgy legközelebb a tetejére még morzsolnék fetát vagy kecskesajtot, de ez most csak a mellé kerülő ruccola salátát díszítette.

Hozzávalók 24 cm átmérőjű sütőformához:

1 csomag spárga

20 dkg eper

Tésztához:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

5 dkg őrölt lenmag v dió, mandula

15 dkg vaj(nálam fele vaj- fele kókuszolaj)

1 mokkáskanál szárított bazsalikom(elhagyható)

só bors

Töltelék:

120 ml kefir v tejszín

2 tojás

citrom reszelt héja

só, bors

 A tészta hozzávalóit összegyúrtam. Attól függően, hogy milyen lisztet használtok, lehet, hogy több vagy kevesebb vaj is elegendő, hogy nyújthatóvá összeálljon, ezért inkább apránként adagoljátok azt hozzá. Ezután betettem a hűtőbe kb. 10 percre tésztát.

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Kivajaztam egy sütőforma alját és széleit. A töltelék hozzávalóit összekevertem egy habverővel. A spárga végeit ott ahol el akart pattanni letörtem, majd forrásba lévő vízbe tettem őket kb. 5 percre. Elég előfőzni, mert a sütőben még puhulni fog. Leszűrtem, leöblítettem hideg vízzel. Az epreket hosszában félbe vagy 3 részre szeltem, attól függően mekkorák a szemek.

A tésztát kivettem a hűtőből, és itt nyújtani kéne, ha így csináljátok akkor két műanyag fóliadarab között a legcélszerűbb, de nekem egyszerűbb ilyenkor formálni egy hengert belőle, majd vékony szeletekre vágni és beletapasztani egyenletesen a forma aljába és kb. 1 cm magasságban az oldalára. Betoltam a sütőbe 10 percre a tésztát, majd kivettem és beleöntöttem a tojásos keveréket, majd körben belehelyeztem a spárgákat, miután méretre vágtam a végeit nagyjából, hogy szépen kör alakban le tudjam őket rakni. A spárgák közé pedig az eperszemek kerültek. Visszatoltam a sütőbe kb. 20 percre, akkor jó, ha a tojásos keverék már nem folyós benne és tészta széle is szépen megsült. Szerintem langyosan a legfinomabb friss salátával, fetával, vagy kecskesajttal megszórva.

Még több spárgás receptet ITT TALÁLTOK!

Forrás: http://chocolateandzucchini.com/recipes/vegetables-grains/asparagus-and-strawberry-tart-recipe/

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!