Pálmafa Project

Tökmagos kuglóf akár Húsvétra is

Ki látott már zöld színű kuglófot? Én. Sőt kóstoltam is, miután türelmesen kivártam a másnap reggelt és nem faltam fel azon melegében még a sütés után előző este.

DSCF6156És hogy mitől zöld? Semmiképpen sem az ételfestéktől, mert attól inkább megkímélem magam és a vendégeim. Bár néhányan arra tippeltek, hogy tuti, hogy spenótot csempésztem bele, pedig a közelében sem volt esküszöm.

A tökmagolaj a tettes jelentem. Mikor ráleltem ezen az oldalon a receptre, tudtam, hogy ezt muszáj megkóstolnom. Nagyon szeretem a jó minőségű hidegen sajtolt tökmagolajat salátára locsolva, kíváncsi voltam milyen lehet péksüteménybe rejtve.

20150308_065913Nos, finom és zöld főleg, bár a sütés alatt halványodik azért, de még így is látványosan eltér az átlagostól. Az íze édes, hiszen cukor van benne, viszont én szokás szerint a fehér lisztet tönkölyre cseréltem és így sem lett száraz, az olajnak köszönhetően pedig kimondottan sokáig puha marad a tésztája.

Nem igazán értettem sose, hogy a húsvéti sonka mellé, hogy jön az édes kalács, de miért ne lehetne akkor ezt a kuglófot is odatenni az ünnepi asztalra? De az én kedvencem akkor is a vajas lekváros verzió marad.

20150308_073814Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

100 ml tökmagolaj

100 ml víz

8 g sütőpor

25 dkg nyírfacukor

4 tojás

egy késhegynyi vaníliapor v 1 vaníliarúd kikapart belseje

1 marék tökmag

A sütőt előmelegítettem 160 fokra, egy kuglófformát kivajaztam, kiliszteztem és az aljába beleszórtam a tökmagot. A lisztben elkevertem a sütőport. A tojások sárgáját habosra kevertem 15 dkg cukorral, a tökmagolajjal és a vízzel. A tojások fehérjét nem túl kemény habbá vertem a maradék 10 dkg cukorral. A cukros tojássárgás keverékben felváltva apránként adagolva belekevertem a lisztet és a tojáshab 1/3-át, majd a legvégén a maradék habot is óvatosan beleforgattam.

A  masszát a sütőformába töltöttem és kb. 1 óra alatt megsütöttem.

Mikor kihűlt kiborítottam a formából, szórtam rá  még porcukrot és vajjal, lekvárral elfalatoztam reggelire.

Ezt kend a szendvicsbe vaj helyett! - Almás csicsókakrém

Ha unjátok már a vajat és új ízekre vágytok, ami ráadásul kalóriaszegény, de vitamindús, akkor próbáljátok ki ezt a krémet a reggeli szendvicsbe, vagy nyers zöldségek mellé mártogatósnak, akár vacsorára is.

DSCF5841Eredetileg csak csicsókából terveztem ezt a krémet, de rájöttem, hogy a földes íze nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését, a savanykás alma viszont tökéletesen tompítja azt. Tartom magam ahhoz, hogy a csicsóka nyersen a legjobb salátákba, de persze vannak kivételek, pláne,  ha a vajat, vagy vajkrémet lehet kiváltani vele egy szendvicsben. Amúgy meg, ha bátrak vagytok, nyugodtan keverjetek bele egy kevés friss reszelt csicsókát is a krémbe, a magok mellett az is jól fog ropogni.

A kakukkfű elhagyható, de az az egyetlen fűszer még, ami él és virul nálam a kertben, és jóban van az almával is, úgyhogy nem bírtam kihagyni.

Szuper zöldség, olcsó, kár hanyagolni és még dübörög a csicsóka szezon!

DSCF5845

Hozzávalók:

1 db alma

3-4 db nagyobb méretű csicsóka

1-2 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál friss kakukkfű

só, bors

fél lime vagy negyed citrom leve

pirított tökmag, napraforgómag

olívaolaj

A csicsókát egy dörzsivel alaposan megsikáltam, megmostam, majd felszeleteltem. Nem túl vékonyra, mert akkor chips lesz belőle, és bár az is isteni, de most nem ez a cél. Tepsire tettem, vékonyan meglocsoltam olívaolajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toltam kb. fél órára, míg megpuhult.

Ezalatt lereszeltem a meghámozott almát és egy száraz serpenyőben illatosra pirítottam a magokat. A puha csicsókát egy mély edénybe tettem, ment rá az alma, pici olívaolaj, citromlé, só, bors, és a reszelt fokhagyma. Egy botmixerrel krémesre turmixoltam, majd rámorzsoltam a kakukkfüvet és megszórtam a magokkal.

Rántott cukkini tökmaglisztes bundában

Kedvem támadt a tökmagliszttel kísérletezni és ez sült ki belőle. Ráadásul duplán tökmagos, mert a cukkinikabátokba mag formájában is került belőle. Aztán persze a saláta alaphoz is beleborult fél üveg véletlenül, csak, hogy biztos lehessek benne, hogy a másnap reggelt ragyás fejjel kezdem. Nem baaaj, a jó smink ápol és eltakar a tökmag pedig nagyon egészséges, úgyhogy tessék csemegezni. Régebben tökmag függő voltam, tévénézés alig volt elképzelhető nélküle. Egy zacskó sós, pörkölt verzió simán lecsúszott. Azért erre nem beszélnék rá senkit, de néha belefér…

Álá nátur viszont erősen ajánlott kisebb mennyiségű fogyasztása naponta akár, hiszen tele van telítetlen zsírsavakkal, ami segít egészségesen tartani ereinket és jótékony hatásal van a szívizmokra. Tele van cinkkel, magnéziummal, E, C és A-vitamin tartalma is jelentős. A benne lévő triptofánnak köszönhetően segít az alvás problémákkal küzködőknek, héjjastól kell teát főzni belőle és elkortyolni 1-1 pohárnyit lefekvés előtt.

Tökmaglisztet piacokon és bioboltokban lehet kapni kimérve, nagyon korrekt áron, de ha a magokat megőröljük, az is tökéletesen használható sokféle ételbe. Jelen esetben tulajdonképpen egy sűrű palacsintatésztát kreáltam és serpenyő helyett sütőben sütöttem ki a beleforgatott cukkiniszeleteket. Bármilyen lédúsabb saláta jól passzol hozzá, én reszelt céklával és csicsókával ettem, amit meglocsoltam kevés natúr joghurttal, pici mustár, só és bors kíséretében.

DSCF2849

Hozzávalók 3 főre:

1 nagyobb cukkini

2 tojás

5 dkg tökmagliszt

1 deci tej

só, bors

olívaolaj

A cukkiniket kb. fél cm vastag szeletekre vágtam, sóztam, borsoztam őket. A többi hozzávalóból sűrű palacsintatésztát kevertem majd megforgattam benne a cukkini szeleteket és sütőpapírral kibélelt tepsire fektettem őket. A tetejüket vékonyan meglocsoltam olívaolajjal. 200 fokra előmelegített sütőben mindkét oldalukat kb. 10 perc alatt barnára sütöttem.

Zöldborsó vagy cukorborsó?

Nálam cukorborsó és volt ahol furán néznek rám emiatt. Utánaolvastam ez két különböző típus, a zöld, amit nálunk leggyakrabban árulnak és vastagabb a hüvelye, a cukorborsó pedig édesebb ízű és hüvelyestől szokták megpárolni és fogyasztani, ázsiai konyhákban gyakori. Utóbbi tuti nem gyakran került az asztalra gyerekkoromban. Mindegy, nekem akkor is cukorborsó, na bumm.
Az első dolog ami eszembe jut róla, hogy utáltam szedni és kipirigálni. Ide a rozsdás bökőt, hogy ezen a kifejezésen  is felhúzzák páran a szemöldöküket. Somogyban pirgálják, legalábbis abban a házban ahol én laktam igenis, hogy kipirgálják a cukorborsót.
A második dolog, az pedig a sokak által leggyakrabban fogyasztott főzelék, ami szintén két táborra osztja a rajongókat, pirosra és fehérre. Ami engem illet piros, csakis kizárólag. Azaz piros paprikás rántás kerül bele a végén, na meg persze tejföl is. A tejes cukros verzió sem rossz, de az én fazekamban nem fő az biztos.
Aztán az is beugrott, hogy sokáig csak úgy voltam hajlandó megenni a főzeléket ha az Anyukám átpasszírozta. Pedig már az összes fogam meg volt. Hm, fura egy gyerek vótam na.
Erről azóta sikerült leszoknom és nem pempő formájában eszem. Főzelék receptet most nem is írnék, viszont az egyik kedvenc levesemét annál inkább, és picit megint jövök a mentával…
Zöldborsós tárkonyos csirkeraguleves:

Hozzávalók 3 főre:

20 dkg zöldborsó
fél csirkemell filé
15 dkg gomba (anti-gomba klubtagok elhagyhatják)
1 kis fej vöröshagyma
1 db répa
1 db fehérrépa
1 dl főzőtejszín
tárkony, citromlé
só, bors

A hagymát apró kockákra szelem és egy kevés olajon üvegesre pirítom, majd ráteszem a felkockázott csirkét és fehéredésig együtt pirítom őket. Felöntöm kb. egy liter vízzel sózom, borsozom, ekkor is teszek már bele egy kis kanál tárkonyt, ételízesítőt. Amíg a csirke fő, felaprítom a gombát, répákat és mikor  a csirke félig megpuhult hozzáteszem ezeket is. Mikor a zöldségek is megpuhultak hozzáadom a tejszínt egyet forralok rajta és elzárom a gázt. Megszórom ismét tárkonnyal, friss petrezselyemmel és egy kis kanálnyi citromlevet is öntök még hozzá.
Nekem nem hiányzik belőle apró tészta, de természetesen a végén lehet még belefőzni egy maréknyit abból is.

A menta és a borsó barátsága

Ééés jöjjön ismét néhány újdonság amiket teszteltem a héten. Lehet már mindenkinek az agyára megy a menta, de én rákattantam enyhén, mivel nő, mint a bolond gomba. Érdemes ültetni kertbe, ládába, nincsenek nagy igényei. A menta és én sokáig nem voltunk jóban, max. rágó és fogkrém formájában tartoztak a mindennapjaimhoz. A mentás csokit ki nem állom. Aztán eszembe jut még a Vadember nevezetű koktél amit egy barátosnémmal ittunk pár éve valahol a Balcsi parton és azóta is ráz a hideg a gondolatától is, pedig alkoholmentes volt. Nem zöld volt viszont ződ, és gyakorlatilag egy vízzel higított fogkrémszerűség…Lapozzunk is.
Mostanában több helyen olvastam,hogy a menta és a borsó jó haverok amit én nem tudtam elképzelni, hát kipróbáltam és állítom, tényleg bomba jó páros ők ketten.
Feta sajtos zöldborsó saláta:

Fradi rajongóknak kötelező. Nem, én nem vagyok az, a foci és Zsuzsi nincsenek köszönőviszonyban.

Hozzávalók 2 adaghoz:

15 dkg zöldborsó
fél kígyóuborka vagy 2 kisebb koviubinak való uborka
10 dkg feta sajt (Anikó sajt is jó helyette)
fél csokor petrezselyem
4 mentalevél
olívaolaj
só, bors
1 teáskanál citromlé

A zöldborsót enyhén sós, lobogva forró vízben puhára főzzük. Addig apró kockákra vágtam az uborkát, felaprítottam a petrezselymet, mentaleveleket. Miután a borsó megfőtt, összekevertem a zöldségeket, fűszereket, olívaolajat, citromlevet és rámorzsoltam  a sajtot. Grillezett húsok mellé jó társ lehet.
Én most házi rozsos zsemle és tonhaldarabokkal fejeltem meg valamint hiányzott belőle még egy kis piros szín, így repült bele egy paradicsom is.

Zöldborsó pesto pennével:

Nagyon szeretem a pestot, de a bazsalikomos, fenyőmagos verzió nem éppen olcsó az utóbbi hozzávalónak köszönhetően. Csináltam már petrezselyemből, medvehagymából, a fenyőmag meg kiváltható dióval, tökmaggal és egyéb csonthéjasokkal is. Hűtőben pár napig eláll, csak tésztát kell főzni hozzá, némi reszelt sajt és lehet falatozni. Így jött az ötlet, a cukkerborsós verzióhoz. Az egyik legszebb zöld szín amit tányéron láttam eddig.

Hozzávalók 1 adaghoz:

10 dkg zöldborsó
1 gerezd fokhagyma
1 marék pirított tökmag
1 evőkanál olívaolaj
só, bors,
3 db mentalevél
5 dkg reszelt sajt
penne tészta

A borsót sós vízben megfőztem, majd az olívaolajjal, sóval borssal leturmixoltam. Belereszeltem a fokhagymát. Megpirítottam a tökmagot és mozsárban apróra törtem majd belekevertem a pestoba. Mielőtt hozzáadtam a mentát megkóstoltam, de szinte sírt az édeskés borsókrém valami friss után, úgyhogy mentek is hozzá a mentalevelek. Rákanalaztam a tésztára, reszelt sajttal megszórtam. Mennyei manna. A szőnyegemhez is remekül megy.

Legyetek nyitottak próbáljátok kiii!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!