Pálmafa Project

Így használd fel a kenyérmaradékot!

Kiadós ebéd a megmaradt és megszáradt kenyérből, ami kenyérmorzsa helyett ebben az ételben született újjá. Nem kell más hozzá, mint egy széles mozdulattal kitárt spájz vagy hűtőajtó, aminek néhány lakóját össze kell ereszteni a megfáradt kenyérrel.

DSCF5529

Sok helyen láttam, hogy halomban áll a kenyér, ami még pirítósként sem bír mindig elfogyni és tisztelet a kivételnek, de kiszórják aztán a kukába. Ejnye bejnye. Pedig annyi jó kaját lehet rittyenteni még belőle. Az is jó megoldás, ha száraz helyen teljesen betonkeményre ki van szárítva a kenyér és utána le lehet reszelni morzsának, aztán egy üvegben vígan eláll. Én speciel, ha pár szelet megmaradt, akkor felvágom és egy zacskóban lefagyasztom, majd reggel 1-1 szeletet bevágok a sütőbe és pár perc alatt átmelegítem és teljesen olyan lesz, mint új korában.

Aztán persze jöhetnek az ilyen ételek, hiszen jó pár embert jól lehet lakatni vele. Édesre is lehet venni a figurát, egy jó máglyarakásnak is örülni fog mindenki. Ünnepek után viszont én inkább sósra éheztem, a spájzban babra leltem, a mélyhűtőben spenótra és egy idegen, de régen kipróbálásra váró kenceficére, ez pedig a szardellapaszta volt. Hűű mennyien felszisszentetek, de no para, azonkívül, hogy állati sós, az étel nem lesz halízű, csak egy pici ízlöketet ad neki, de főleg sót, így az pluszban nem igazán kell már hozzá.

DSCF5532Bármilyen más zöldséggel, fűsszerrel is kipróbálhatjátok ízlés szerint, az a lényeg, hogy jó sok folyadék kerüljön a tetejére, hogy ne legyen száraz az étel. Úgyhogy hajrá hajrá, kenyeret ki nem dobunk!

Hozzávalók:

6 szelet graham kenyér (bármilyen jó)

1 doboz vörösbab konzerv

2 marék fagyasztott spenótlevél vagy püré

1 darab kaliforniai paprika

2 duci gerezd fokhagyma

3 tojás

1 deci tejföl

2 deci paradicsomlé

1 evőkanál szardellapaszta (elhagyható)

1 mokkáskanál dijoni mustár

1 mokkáskanál tört chilipehely

só, frissen őrölt bors

Tetejére reszelt sajt

A szikkadt kenyeret kockákra vágtam és egy serpenyőben pici olívaolajjal meglocsolva megpirítottam őket. Ez a művelet ki is hagyható, de szerintem így finomabb a kenyér. Amíg pirult összekevertem a tojást, a tejfölt, a paradicsomlevet, szardellapasztát, mustárt, fűszereket. A felengedett spenótlevelekből kicsavartam a nedvességet és apró darabokra tépkedtem. A kaliforniai paprikát felkockáztam, a babot leszűrtem és átmostam hideg vízzel.

Az arany barnára pirult kenyérkockákat egy kör alakú hőálló tálba tettem, megszórtam a spenóttal, paprika kockákkal, és a babbal, végül ráöntöttem a tojásos keveréket, a tetejére pedig ráreszeltem a sajtot.

180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt átsült. Akkor jó ha a sajt ráolvadt.

Kenyérben sült tojás - kényeztető villásreggeli

Ha szó szerint fordítottam volna az eredeti nevét akkor tojás a lyukban, de az egy kissé talán bizarul hangzana…

Kaptam ugyanis egy kedves barátosnémtól (ismét) (és örök hálám kísérje) egy szakácskönyvet, amit a Pioneer woman írt, egy “tehenész leányzó’ aki igazi  farmer életet él családjával annak minden szépségével együtt valahol Amerikában. A könyv tele van humoros sztorikkal, gyönyörű fotókkal és nem utolsó sorban igazi házias és kalóriadús “pasikajákkal”, hiszen egy cowboy még nem alél el néhány zöld levéltől a tányérján. Velem ellentétben ugyebár…éppen ezért nem is a steak sült krumplival receptnél nyílott ki elsőre eme könyv (na de majd egyszer), hanem a nap fénypontjánál, a reggelinél.

A sütés elején tényleg úgy néz ki, mint egy napocska, hogy tuti jó kedvvel induljon a reggel.

DSCF3022

Semmi bonyolultra nem kell gondolni, csak egy lyukas kenyérszelet szükségeltetik hozzá, ami egy pohár aljával vagy pogácsaszaggatóval könnyedén megoldható, na meg persze tojás. Kenyérből jobb a tömörebb és szikkadtabb, és érdemes picit vastagabbra vágni a megszokottnál, hogy ne folyjon ki a tojásfehérje, nem mintha ez akkor tragédia lenne… Vaj helyett én inkább olívaolajon sütöttem, mert szerintem amúgy is azzal a legfinomabb a pirítós és a tojásnak sem ártunk vele. Belül lágy és krémes, kívül a kenyér ropogós, szóval igazi ronda rusztikus villásreggeli.

DSCF3024

Hozzávalók személyenként:

1 v 2 szelet teljeskiőrlésű kenyér

1 v 2 tojás

só, bors

olívaolaj

A kenyér közepét egy pogácsaszaggatóval kilyukasztottam. (Természetesen a kieső darab sem veszett kárba, megpirítva, tunkolni tökéletes volt.) A serpenyőben kevés olívaolajat felmelegítettem, beletettem a kenyeret, aminek a közepébe beleütöttem a tojást, sóztam, borsoztam. Megvártam míg az alja megsül, majd pár perc múlva megfordítottam egy lapát segítségével majd szintén 1-2 perc múlva el is zártam a gázt alatta.

DSCF3023

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!