Pálmafa Project

Gluténmentes mogyorótorta

Ha szeretitek a tiramisut, akkor ezt a tortát is imádni fogjátok! Legalábbis az ízvilág és a textúrája engem arra emlékeztet.

Olajbogyó blogon találtam amúgy a receptre és nagyon megörültem neki, mert olyan tortát szerettem volna, aminek a tésztájában is mogyoró van, sőt csak az van, liszt nélkül. Csináltam már hasonlót, hiszen az én szülinapi tortám az utóbbi években a Szatmári almás máktorta, aminek a tortalapjai ugyanezen az elven működnek, vagyis darált mák és tojás kerül a tésztába.

Kicsit macerásnak tűnhet a lapokat megsütni, de nem vészes a mutatvány, célszerű kimérni a masszát aztán 5 felé osztani, legalábbis én szemértékkel tuti nem tudtam volna egyformákat sütni, de lehet ti ügyesebbek vagytok. A krémhez meg csak egy jó habverő kell, ami jelen esetben az én kezem volt. A cappuccinoporral nem biztos, hogy mindenki megbarátkozik, de helyette szerintem simán lehet pótolni darált mogyoróval azt is, és akkor még mogyisabb a végeredmény, a likőrt pedig pici espressóval kiváltani és akkor alkoholmentes is lesz, ha pedig kávémenteset is szeretnétek akkor ugyanennyi narancslé tökéletes és akkor tuti gyerekbarát is lesz a tortánk.

Hozzávalók:

14 dkg darált törökmogyoró

16 dkg eritrol (nálam kb. 12 dkg elég volt)

1 tk sütőpor

6 db tojás

csipet só

Krémhez:

5 deci habtejszín

2 evőkanál kakaós cappuccinopor

1 teáskanál mandulalikőr

Díszítéshez:

5 dkg darált törökmogyoró

5 dkg egész törökmogyoró

1 dl habtejszín

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját habosra kevertem a cukor 3/4-ével. A mogyorólisztben elkevertem a sütőport, csipet sót, a tojásfehérjét kemény habbá vertem a cukor negyedével. A fehérjébe beleöntöttem a cukros tojássárgás keveréket, és óvatosan alulról keverve,  hogy a hab ne törjön összekevertem, majd hozzászórtam a lisztet és ugyanígy, alulról felfelé forgatva azt is belekevertem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, majd egy sütőpapíron körberajzoltam egy 22 cm-es tortaformát 5ször, kivágtam őket és sütőlemezekre tettem őket. A tésztát lemértem, elosztottam öttel és kiadagoltam a sütőpapírokra, majd egyenletesen elkentem. Érdemes a papír alját nagyon vékonyan kókuszolajjal vagy vajjal kikenni, úgy még könnyebben le fog jönni róla a papír, ha megsült.

3 sütőlemezem volt, ennyit toltam be egyszerre a sütőbe kb. 10-12 perc alatt sülnek meg, figyelni kell rájuk, mikor elkezd barnulni a tetejük ki lehet őket venni hűlni. Én a tepsiről a papír szélét megcsípve egy tányérra húztam őket majd egy másik tányért ráborítottam és megfordítottam őket, így húztam le róla aztán a sütőpapírt.

A krémhez felvertem a tejszínt, majd belekevertem a cappuccinoport és a likőrt. Egy tortalapot megkentem a krém ötödével majd ráhelyeztem a következő lapot és így tovább, míg el nem fogyott, a végén pedig az oldalát is bekentem krémmel, megszórtam a darált mogyoróval, a felvert habot habzsákból rányomtam körben, majd egész mogyoróval díszítettem, majd egy éjszakát állt a hűtőben.

Forrás: http://vargaani.blogspot.hu/2014/04/mogyorolisztes-capuccino-torta.html

Tárkonyos póréhagymaleves kukoricával

Ez a leves akár egy nyári napon is asztalra kerülhetne, legalábbis, ha ránézek, nem a tél és mínuszok jutnak eszembe.

DSCF9229

De lehet, hogy azért melegedtem ki tőle, mert csöppent több chilit szórtam rá, mint terveztem? Hmm, sebaj így még finomabb volt, és jobban passzolt egy olyan zuzmarás naphoz, mikor a szempillámon is jégcsapok lógtak.

Krémlevesnek indult amúgy, azt terveztem, hogy a hagymát összeturmixolom és abba kerül a szárzeller és a kukorica. Ti csinálhatjátok így is, ha esetleg nem szimpatizáltok a hagymadarabokkal. A chili mennyiségét rátok bízom, el is hagyhatjátok ha gyerekeknek készül, anélkül is finom, hiszen van benne tárkony, már pedig a leves ezzel a fűszerrel csakis ízletes lehet.

Szárzellert sosem tettem még főtt ételbe, inkább nyersen salátába, mert olyan jó ropogós, de ízlett így is, csak nem szabad nagyon szétfőzni. Ha még tartalmasabb ebédre vágytok, tehettek bele csirkehúst is!

DSCF9232

Hozzávalók 4 főre:

1 db nagy póréhagyma

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

4-5 db szárzeller

1 kis doboz kukorica

1 kicsi chilipaprika (elhagyható)

1,5 deci főzőtejszín

1 teáskanál tárkony

fél zöldcitrom leve

só, bors

kókuszolaj

A kókuszolajon megpároltam a felaprított vöröshagymát és fokhagymát, rászórtam a vékonyan felkarikázott póréhagymát, sóztam, borsoztam, megszórtam tárkonnyal és felöntöttem kb. 1 liter vízzel és lefedve főztem, míg a hagyma majdnem teljesen átpuhult. Ekkor hozzáadtam a vékonyra szeletelt szárzellert is a kukoricával együtt, majd beleöntöttem a tejszínt.

Megvártam, míg még egyszer felforr a leves és a szárzeller is kicsit megpuhul, de nem kell, hogy szétfőjön, akkor jó, ha még van rajta mit harapni. Elzártam alatt a gázt és belefacsartam a citrom levét illetve apróra vágott chilivel és friss petrezselyemmel szórtam meg tálalás előtt.

Gyümölcsös tejberizs

Jobb, mint a bolti, és elkészíteni sem bonyolult, avagy retro desszert házilag.

20151018_075552-2-2De, hogy magamtól nem jutott volna eszembe nekiállni az is biztos… Soha nem voltam óriási tejberizs rajongó, néha levettem a boltban az agyoncukrozott műízét és utána egy évig biztos nem is hiányzott, hogy ilyesmit egyek. Pedig tényleg jólesett most, de ez nekem ebéd után desszertnek már túl sok, úgyhogy reggeli lett.

Amúgy meg azért készült, mert megígértem a szomszédomnak még júliusban a szülinapjára, ami aztán elmaradt, már nem a szülinap, hanem a rizs, mert éppen mindig jobb dolgom volt hétvégén… Persze ő nem felejtette el, így kapott egy bödönnel végre egy almás baracklekváros, csokis verziót, magamnak meg elmentettem egy pohárnyit, csoki nélkül pici málnalekvárral és sok gyümölccsel a tetején.

Hmm jól indult a reggel, legközelebb viszont kölesből fogom főzni és kókusztejjel! Variáljátok kedvetekre, ez tipikusan az a nyalánkság, amiből millió félét lehet összedobni, egészségesebb alapanyagokból is, attól függően éppen mi van otthon.

20151018_080037-2

Hozzávalók 4 pohárhoz:

25 dkg rizs

2,5 deci habtejszín (cukormentes)

5 deci tej

2 deci víz

3 evőkanál nyírfacukor

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 nagy csipet vaníliapor

mazsola ízlés szerint (elhagyható)

csipet só

1 db alma

fél citrom leve

Tálaláshoz: lekvár, reszelt csoki vagy kakaó, friss gyümölcs

A rizst a tejjel és a vízzel, csipet sóval, a cukorral, vaníliaporral, fahéjjal, mazsolával, lassú tűzön feltettem főni.

Ezalatt felvertem a habtejszínt. Lereszeltem a meghámozott almát és összekevertem a citromléval.

Mikor a rizs beszívta az összes nedvességet, elzártam a gázt alatta, és még legalább negyed óráig lefedve állni hagytam.

Ezután beleforgattam a tejszínhabot a rizsbe a reszelt almával együtt. Egy pohárba kanalaztam kb. félig, majd megpöttyintettem némi málnalekvárral, majd ismét rizst kanalaztam rá, végül friss gyümölcsökkel megszórtam. Illetve készült egy nagyobb tállal is, annak a közepébe baracklekvárt tettem a tetejére pedig csokit reszeltem.

Behűtve, de langyosan is finom!

Csirke Stroganoff módra bulgurral

Ez volt az első húsos ételeim egyike, amit még konyhai ténykedéseim legelején elsajátítottam Stahl Judit receptje alapján. Viszont örök repertoár tag maradt azóta is, mert mindig jól sikerült és mindenkinek ízlik. Igen, tudom, hogy Stroganoff módra elsősorban a bélszínt szokták elkészíteni, de csirkéből sokkal gyorsabban meg van és nem szükséges egy kisebb vagyont a hentesnél hagyni, pláne ha nagyobb társaságnak készül. Természetesen használhatunk akár sertés húst is hozzá, de szerintem a mustáros tejszínes szósz a lényeg az egészben és a belekockázott sós savanyú uborka, mert valami annyira klassz ízharmóniát eredményez , hogy eteti magát az étel.

A kissé finnyások a gombát szokták kifogásolni benne, szóval ha véletlenül anélkül készülne, akkor sem okoztunk nagy tragédiát, sőőőt akkor sem ha a húst hagynánk ki belőle…, de tény, hogy ez így a legjobb. Gondolom kitalálja mindenki, hogy mit hagytam ki én az eredeti receptből? Tessék lottót feladni, mert talált süllyedt, ez pedig a liszt. Szerintem teljesen felesleges, mert anélkül is be fog sűrűsödni a szósz. Köretként nagyon jól passzol hozzá a krumplipüré, vagy a rizs, sőt néha tésztával is szoktam enni. Szóval elrontani szinte semmi nem tudja, de az én kedvencem mégis a kuszkuszhoz hasonlító bulgur, vagy más néven tört búza ami nagyon jól felveszi a ízeket, ráadásul sok vasat és B-vitamint tartalmaz, viszont a kalóriatartalma alacsony, az elkészítése pedig fele annyi ideig tart, mint a rizsfőzés.

DSCF3112

Hozzávalók 2-3 főre:

fél csirkemell

15 dkg gomba

3 szál újhagyma

3-4 db kis méretű csemege uborka

1 deci tejföl

1 deci főzőtejszín

só, bors

kókuszzsír

1 csésze bulgur

A csirkemellet felkockáztam és a serpenyőben felhevített zsiradékon megpirítottam, sóval és borssal fűszereztem. Eközben felszeleteltem az újhagymát, a gombát és az uborkát illetve összekevertem a tejszínt, a tejfölt és a mustárt. Mikor a csirkemell megpirult kiszedtem egy tányérra, majd ismét felmelegítettem a serpenyőben pár kanál kókuszzsírt és rákerült az újhagyma majd a gomba, só és bors társaságában. Mikor a megpuhultak és a gomba elfőtte a levét, visszatettem a csirkemell kockákat is hozzájuk és felöntöttem a tejszínes keverékkel. Megvártam míg felforr és pár percig együtt rotyogtak és a szósz besűrűsödik, beleszeltem az uborkát és elzártam alatta a gázt.

Bulgurral tálaltam amit dupla mennyiségű vízben, pici sóval puhára főztem.

Levendulafagyi

Hmmmm levendulamezőkre vágyom. Egyre többször, nagyon megszerettem ezt a kis gyönyörűséget. Ilyenkor érdemes csak igazán Tihanyba ellátogatni, mert ott részetek lehet a mesés látványban és illatban. Ültessetek bokrot a kertbe ha van lehetőségetek, semmi dolog vele, nyáron virágzik, télen alszik. A virágzó ágakat le lehet vágni, csokorba kötni és felakasztani, hogy megszáradjon, jól mutat a lakásban, az illata átjárja a teret, elűzi a rovarokat, szekrénybe akasztva molyirtóként funkcionál. Ha láttátok a Bor, mámor Provence című filmet akkor azt is tudjátok, hogy az ablakba téve elriasztja a skorpiókat is, ha esetleg valakit ez a veszély fenyegetne…Ha nem fenyeget, akkor is nézzétek meg a filmet, vicces, laza limondé gyönyörű tájakon Russel Crowe főszereplésével.
Egyre nagyobb divat ételekbe is felhasználni az apró virágokat szárítva és frissen is. Bár nem célom divatos  puccos kajákat elkészíteni, nálam az ízek számítanak elsősorban, de ezzel abszolút megéri próbálkozni. Limonádéba keverve nagyon klassz, az Itókák címszó alatt megtaláljátok nálam is. Virágából gyógytea is készíthető, nyugtató, görcsoldó hatása van, illóolaját bőrbe dörzsölve enyhíti a reumás fájdalmakat. Kekszeket, sütiket, csokoládét is ízesítenek vele és egyre több helyen kapható a levendulafagyi is. Ez utóbbiról is egy filmben hallottam először, a címe Egyszerűen bonyolult, ahol főhősnőnk akit történetesen Meryl Streep alakít szokásához híven remekül, éjszakánként ha nem tud aludni levendulafagyit készít álmaim konyhájában. Ha jót akartok nevetni, ez a film esélyes lehet hangulatjavításban. Nos, nálam is előfordul, hogy éjszakánként nem tudok elaludni, de azért nem kelek fel sütni főzni, persze bármi lehetséges még…
Ez a fagyi bearanyozott egy nyűgös hétfő délutánt. Fagyis kanalam továbbra sincs, így nemes egyszerűséggel kiborítottam a tálból, olyan lett, mint a parfé.

Hozzávalók:

4 dl habtejszín
2 dl sűrű görög joghurt
1 evőkanál citromlé
méz
vanília rúd kikapart belseje, vagy bourbon vaníliás cukor
2 teáskanál friss levendulavirág apróra morzsolva

A tejszínt verjük habbá, keverjük hozzá a joghurtot és a citromlevet és édesítsük ízlés szerint. Azért nem írtam az édesítőkből pontos mennyiséget, mert elrontani nem lehet, kóstolni kell közben, de vigyázat, hogy a mélyhűtőig ne csak az üres tál jusson el. Mézet javasolt hozzákeverni egy picit legalább, aztán ha még szükséges mehet hozzá nyírfacukor is, vagy akár nádcukor. Ami fontos még az tökéletes ízhez az a vanília, ha nincs kéznél igazi vanília rúd, akkor a bourbon típusú vaníliás cukorból egy kanálnyi ajánlott, mert az igazi vaníliát tartalmaz. A levendulák virágait nagyon apróra morzsoljuk szét és keverjük azt is a fagyihoz aztán mehet a mélyhűtőbe. A krémesség eléréséhez kb. 20 percenként érdemes botmixerrel átkeverni az egészet, amíg nem dermed meg teljesen.

Zöldborsó vagy cukorborsó?

Nálam cukorborsó és volt ahol furán néznek rám emiatt. Utánaolvastam ez két különböző típus, a zöld, amit nálunk leggyakrabban árulnak és vastagabb a hüvelye, a cukorborsó pedig édesebb ízű és hüvelyestől szokták megpárolni és fogyasztani, ázsiai konyhákban gyakori. Utóbbi tuti nem gyakran került az asztalra gyerekkoromban. Mindegy, nekem akkor is cukorborsó, na bumm.
Az első dolog ami eszembe jut róla, hogy utáltam szedni és kipirigálni. Ide a rozsdás bökőt, hogy ezen a kifejezésen  is felhúzzák páran a szemöldöküket. Somogyban pirgálják, legalábbis abban a házban ahol én laktam igenis, hogy kipirgálják a cukorborsót.
A második dolog, az pedig a sokak által leggyakrabban fogyasztott főzelék, ami szintén két táborra osztja a rajongókat, pirosra és fehérre. Ami engem illet piros, csakis kizárólag. Azaz piros paprikás rántás kerül bele a végén, na meg persze tejföl is. A tejes cukros verzió sem rossz, de az én fazekamban nem fő az biztos.
Aztán az is beugrott, hogy sokáig csak úgy voltam hajlandó megenni a főzeléket ha az Anyukám átpasszírozta. Pedig már az összes fogam meg volt. Hm, fura egy gyerek vótam na.
Erről azóta sikerült leszoknom és nem pempő formájában eszem. Főzelék receptet most nem is írnék, viszont az egyik kedvenc levesemét annál inkább, és picit megint jövök a mentával…
Zöldborsós tárkonyos csirkeraguleves:

Hozzávalók 3 főre:

20 dkg zöldborsó
fél csirkemell filé
15 dkg gomba (anti-gomba klubtagok elhagyhatják)
1 kis fej vöröshagyma
1 db répa
1 db fehérrépa
1 dl főzőtejszín
tárkony, citromlé
só, bors

A hagymát apró kockákra szelem és egy kevés olajon üvegesre pirítom, majd ráteszem a felkockázott csirkét és fehéredésig együtt pirítom őket. Felöntöm kb. egy liter vízzel sózom, borsozom, ekkor is teszek már bele egy kis kanál tárkonyt, ételízesítőt. Amíg a csirke fő, felaprítom a gombát, répákat és mikor  a csirke félig megpuhult hozzáteszem ezeket is. Mikor a zöldségek is megpuhultak hozzáadom a tejszínt egyet forralok rajta és elzárom a gázt. Megszórom ismét tárkonnyal, friss petrezselyemmel és egy kis kanálnyi citromlevet is öntök még hozzá.
Nekem nem hiányzik belőle apró tészta, de természetesen a végén lehet még belefőzni egy maréknyit abból is.

A menta és a borsó barátsága

Ééés jöjjön ismét néhány újdonság amiket teszteltem a héten. Lehet már mindenkinek az agyára megy a menta, de én rákattantam enyhén, mivel nő, mint a bolond gomba. Érdemes ültetni kertbe, ládába, nincsenek nagy igényei. A menta és én sokáig nem voltunk jóban, max. rágó és fogkrém formájában tartoztak a mindennapjaimhoz. A mentás csokit ki nem állom. Aztán eszembe jut még a Vadember nevezetű koktél amit egy barátosnémmal ittunk pár éve valahol a Balcsi parton és azóta is ráz a hideg a gondolatától is, pedig alkoholmentes volt. Nem zöld volt viszont ződ, és gyakorlatilag egy vízzel higított fogkrémszerűség…Lapozzunk is.
Mostanában több helyen olvastam,hogy a menta és a borsó jó haverok amit én nem tudtam elképzelni, hát kipróbáltam és állítom, tényleg bomba jó páros ők ketten.
Feta sajtos zöldborsó saláta:

Fradi rajongóknak kötelező. Nem, én nem vagyok az, a foci és Zsuzsi nincsenek köszönőviszonyban.

Hozzávalók 2 adaghoz:

15 dkg zöldborsó
fél kígyóuborka vagy 2 kisebb koviubinak való uborka
10 dkg feta sajt (Anikó sajt is jó helyette)
fél csokor petrezselyem
4 mentalevél
olívaolaj
só, bors
1 teáskanál citromlé

A zöldborsót enyhén sós, lobogva forró vízben puhára főzzük. Addig apró kockákra vágtam az uborkát, felaprítottam a petrezselymet, mentaleveleket. Miután a borsó megfőtt, összekevertem a zöldségeket, fűszereket, olívaolajat, citromlevet és rámorzsoltam  a sajtot. Grillezett húsok mellé jó társ lehet.
Én most házi rozsos zsemle és tonhaldarabokkal fejeltem meg valamint hiányzott belőle még egy kis piros szín, így repült bele egy paradicsom is.

Zöldborsó pesto pennével:

Nagyon szeretem a pestot, de a bazsalikomos, fenyőmagos verzió nem éppen olcsó az utóbbi hozzávalónak köszönhetően. Csináltam már petrezselyemből, medvehagymából, a fenyőmag meg kiváltható dióval, tökmaggal és egyéb csonthéjasokkal is. Hűtőben pár napig eláll, csak tésztát kell főzni hozzá, némi reszelt sajt és lehet falatozni. Így jött az ötlet, a cukkerborsós verzióhoz. Az egyik legszebb zöld szín amit tányéron láttam eddig.

Hozzávalók 1 adaghoz:

10 dkg zöldborsó
1 gerezd fokhagyma
1 marék pirított tökmag
1 evőkanál olívaolaj
só, bors,
3 db mentalevél
5 dkg reszelt sajt
penne tészta

A borsót sós vízben megfőztem, majd az olívaolajjal, sóval borssal leturmixoltam. Belereszeltem a fokhagymát. Megpirítottam a tökmagot és mozsárban apróra törtem majd belekevertem a pestoba. Mielőtt hozzáadtam a mentát megkóstoltam, de szinte sírt az édeskés borsókrém valami friss után, úgyhogy mentek is hozzá a mentalevelek. Rákanalaztam a tésztára, reszelt sajttal megszórtam. Mennyei manna. A szőnyegemhez is remekül megy.

Legyetek nyitottak próbáljátok kiii!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!