Pálmafa Project

Kókusztejes gyömbéres fekete tea

Senki nem hitte el nekem, hogy ez finom, addig, míg a kávérajongó sógornőm ki nem kapta egyik reggel a kezemből és meg nem kóstolta, hogy mit szürcsölök ilyen elégedett fejjel. Majd felkiáltott, hogy ez k… jó!

dscf0129Hát ennyi a történet, sokan kávépótléknak isszák, amúgy meg chai latte néven is ismert keleti itóka, ráadásul egészséges, hiszen gyömbér is van benne és nagyon hasonlít a már korábban megosztott kurkuma lattéhoz. Egyébként ebbe is lehetne még egy csipettel szórni, néha én is úgy iszom.

És ha már ősz, akkor lehet ezt még tovább cifrázni, a sütőtökös kávé alapján így is elkészíteni, úgyhogy hajrá, mert isteni finom, bármikor jólesik belőle egy bögrével!

dscf0131

Hozzávalók egy 3 decis bögréhez:

fekete tea

fél hüvelykujjnyi gyömbér

0,5-1 deci kókusztej

méz

1-1 csipet fahéj és/vagy kardamom

A vizet a kókusztejjel és a fűszerekkel összeforralom, ráöntöm a filterre vagy a teafűre és a felszeletelt, hámozatlan gyömbérre, majd, ha kicsit hűlt édesítem mézzel. Vagy vízforralóban gyorsan felforralom a vizet, leforrázom a teát és a gyömbért, hozzáöntök kevés kókusztejet, fűszerezem, állni hagyom, édesítem.

Gyümölcsös ice tea

Ez nem is recept inkább csak egy ötlet, hogy az oly népszerű bolti jeges teákat, miként helyettesítsétek, hiszen azok többnyire tele vannak cukorral, tartósítószerrel, igazi citromot tán sosem láttak…

DSCF9569Nem titok, hogy régebben én is vettem hébe-hóba a boltban ice teát, egy bizonyos márkát, ami még a jobb minőségűek közé tartozott és nem éreztem mellékízét, bár abban is volt cukor bőőőven. Aztán kiiktattam szépen lassan az életemből, hiszen otthon sokkal finomabbat gyártok. A múlt héten megosztott Dowton Abbey teás keksz után a Kasléder Teaházból kapott fekete teából ezt támadt kedvem elkészíteni és szuper hűsítő itóka lett belőle.

Nem nagyon szeretem jegelni az italaimat, elég ha szoba hőmérsékletű, de most kivételesen gyártottam hozzá jégkockát, amibe csempésztem néhány levélke mentát is. Ha nagyobb társaságnak készítitek, akkor ez mutatós megoldás lehet, illetve nyugodtan tegyetek pár ágat frissen is kancsóba, mert úgy adja ki igazán az aromáját a növény. Ha tea, akkor nálam citrom és méz kerül bele, xilitet nem igen használok ilyenkor, akkor inkább simán citrommal iszom édesítés nélkül, illetve néha egy csipet fahéj, gyömbérdarabok kerülnek bele. Lehet játszani az ízekkel, legutóbb pl. egy kis kardamom is került bele és isteni lett a végeredmény.

Zöld teával is klassz lehet, ha azt jobban szeretitek, illetve én kaptam egy Oolong nevezetű vagy más néven sárga teát narancs ízesítéssel, hát az is mesés forrón és hidegen is egyaránt, úgyhogy rengeteg opció van, találjatok ki minden hétre egy újat, a műanyag palackozott itókák meg maradjanak inkább a boltok polcain….

DSCF9560

 

Hozzávalók:

fekete tea (ezt használtam)

cseresznye, eper (szezonális gyümölcsök)

pár szelet citrom

ízlés szerint méz, nádcukor nyírfacukor

egyéb fűszerek ízlés szerint(pl. fahéj, gyömbér, kardamom, szegfűszeg, mentalevél)

A teafüvet leforráztam állni és hűlni hagytam 10-15 percig, majd mézzel édesítettem, facsartam bele citromot. Mikor teljesen kihűlt dobtam bele pár szem cseresznyét és epret, mentalevelet, aztán lehet fogyasztani akár jégkockával is, de jót tesz neki, ha pár órát áll a hűtőben vagy a pulton.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!