Pálmafa Project

Szín és ízbomba - Epres, spárgás quinoa saláta

Benne van minden ami késő tavasz vagy inkább nevezzük kora nyárnak? Utóbbi jobban hangzik. Nagyon szemöldökfelhúzos recept első hallásra, de tudjátok nyitottsáááág a jelszó továbbra is, meg kell kóstolni. Mióta tavaly megbizonyosodtam róla, hogy az epret igenis lehet sós ételekben is fogyasztani és megkóstoltam a nyers spenótos tésztasalátába keverve, azóta bátran kombinálom más zöldségekkel is, ráadásul a spárgához különösen jól passzol. Utóbbinak menthetetlenül elérkezett a szezonja, már az ára is egész barátságos, irány a piac tehát. Azt nem állítom, hogy már csak mézédes epreket lehet kapni, de ki lehet fogni szépet és jó ízűt.

Nos, hogy mi a quinoa? Dél-amerikai növény ő, és ezek a picit kölesre vagy kuszkuszra hajazó magok pedig a termései, szóval a másik kettővel ellentétben nem gabonaféle, mivel a céklák és parajok családjába tartozik. Természetesen ezáltal gluténmentes és alacsony kalóriatartalmú, úgyhogy nem bánjuk meg ha barátságot kötünk vele. Ami pedig kiemelkedő fontosságú a quinoával kapcsolatban, hogy teljes értékű fehérjeforrás, ami annyit tesz, hogy tartalmazza azt a 9 aminosavat, amit a szervezet nem tud előállítani és táplálék formájában tudjunk csak bekebelezni. Nincs nagyon karakteres íze, ezért jó alapul szolgál az édes, sós, ropogós hozzávalóknak.

DSCF3165

Hozzávalók adagonként:

fél bögre quinoa

pár szem eper

kisebb marék mandula

4 szál spárga (pici citromlé és nádcukor a főzéséhez)

salátalevél (nálam lila lollo rosso)

Öntethez:

kis gerezd reszelt fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál balzsamecet

pár csepp citromlé

só, frissen őrölt bors

A quinoát egy szűrőben átöblítettem és feltettem főni kétszer annyi vízben, amit picit megsóztam. A felszeletelt spárgát forrásban lévő vízbe dobtam, amibe előtte pár csepp citromlevet és egy kis kanál nádcukrot tettem, kb. 10 perc után leszűrtem és hideg vízben leöblítettem a spárgadarabokat. A mandulát durvára aprítottam, az epret kis darabokra vágtam. Az öntethez összekevertem az olajat, ecetet, citromlevet, reszelt fokhagymát, sóval és borssal. A salátaleveleket megmostam, megszárítottam egy tányárra szedtem. A puha quinoához kevertem a spárgát, az epret és rácsorgattam az öntetet, majd az egészet a salátalevelekere halmoztam, amit még megszórtam a mandulával.

DSCF3161

Nyílik az ibolya - együk meg! - Tavaszi saláta

“A gyógyszereket a Földből adja az Úr és az okos ember nem veti meg őket.” Így kezdődik a szeretetre hangolva blog turbolyás saláta receptje, ami az inspirációt adta, hogy kilőjem magam egyből a kertbe és rávessem magam az első szembejövő ibolyacsokorra. Természetesen nem legeltem le az egészet, hiszen bőven elegendő pár virággal díszíteni ezt a salátát, de tény és való, hogy az ibolya fogyasztható. És ez még rímel is, hátbaveregetés jobbról, balról… Az íze szerintem olyan, mint az illata, ez így érthető vajon? Friss, üde, izgalmas de mégsem kihívó. Nem  meglepő módon ami ehető a természetben nyersen az gyógyító hatásokkal is bír. Ibolyánk nyákoldó, idegnyugtató és vértisztító tulajdonságokkal is rendelkezik, virágát kandírozni is szokták, illetve tea is főzhető belőle más gyógynövényekkel együtt keverve.

DSCF2984

Turbolya nekem most nem volt kéznél, ami egyébként a petrezselyemhez hasonlít kinézetre, édes petrezselyemnek is nevezik, ezért a zöld szín kedvéért hagyományos petrezselymet tettem a salátába, de főleg medvehagymát, hiszen mostanában éppen csak az édességekbe nem szóróm már két marokkal….

Egy a lényeg, legyen friss és nagyon színes a salátánk, és a ropogós részért felelős magokat se hagyjuk ki belőle. Jelen esetben napraforgómagot és szezámmagot használtam. Került bele olívabogyó, csak, hogy keveredjen az édeskés cékla ízével a sós is, de aztán arra gondoltam, hogy ha maradnék az édes vonalon akkor olíva helyett valamilyen aszalt gyümölcs is jól passzolna hozzá…

Elég ránézni és már is egészségesek leszünk! Na, jó ezt visszavonom, tény, hogy színterápiának sem rossz, de tessék meg is enni!!!!

DSCF2999

Hozzávalók:

cékla

répa

medvehagyma, petrezselyem

olívabogyó

pár darab ibolyavirág

szezámmag és hántolt szotyi

só, bors

lenmagolaj (olívaolaj is jó)

citromlé

Az elkészítése pofonegyszerű, reszeljük le a répát és a céklát, szeljük apróra a petrezselymet  és a medvehagymát, a magokat száraz serpenyőben pirítsuk meg pár perc alatt, az olívabogyót szeljük fel. Rendezzünk el minden hozzávalót kedvünk szerint egy tálon, locsoljuk meg kevés olajjal és citromlével, enyhén sózzuk, borsozzuk és jó sokat együnk belőle.

DSCF2990

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!