Pálmafa Project

Sütőtökös brokkolis rizstészta tofuval

Ezzel zártam az idei sütőtök szezont! Ez tulajdonképpen egyszerű kínai gyors kaja, ha úgy tetszik, amiben szokatlan lehet ez a zöldség, de csak lehet, mert valójában helyt állt ezen a fronton is, ahogy már annyi minden más ételben.

Hétköznapokon mindig nagy sikere van nálunk egy olyan ételnek, ami édes is, savanyú is, csípős is, ha éppen arra is igény van. Utóbbiról a gyömbér vagy a chili gondoskodik, ez kedv függő, most elég volt a gyömbér enyhén csípős aromája, így A férfi gyomra sem robban fel, ha ezt egy késő esti vacsora gyanánt támad kedve elfogyasztani.

Ha nem kapnátok már sütőtököt, tehettek bele édesburgonyát, de akár sárgarépát is. Ha van kéznél koriander vagy petrezselyem, szórjatok rá tálalásnál nagy marékkal, ha nincs, akkor megteszi a zellerszár levele is.

Éljen a kínai gyors kaja, otthon elkészítve!

Hozzávalók 3-4 adaghoz:

30 dkg rizstészta

1 zacskó tofu

1 fej brokkoli

nagydobosi sütőtök negyede ( v kisebb hosszúkás kanadai tök fele)

2 db szárzeller (elhagyható)

fél hüvelykujjnyi gyömbér

2 duci gerezd fokhagyma

pár evőkanál szezámmag

2-3 evőkanál szójaszósz

só, bors

kókuszolaj

Elkészítése:

A tököt előző nap megsütöttem.

A rizstésztát forró vízzel leforráztam, állni hagytam 10 percig, majd leszűrtem.

A brokkolit rózsáira szedtem, forrásban lévő vízbe szórtam, és kb. 5 percig főztem, majd leszűrtem.

Egy serpenyőben felhevítettem pár kanál kókuszolajat, rászórtam a tofut, 1-2 perc alatt átpirítottam, ment hozzá közben a felaprított gyömbér és fokhagyma, majd  a szezámmag is.

Ezután hozzáadtam a brokkolit, a sütőtököt kisebb darabokra vágva, szárzellert feldarabolva, majd a rizstészta is ment hozzá, végül meglocsoltam szójaszósszal, alaposan átforgattam nagy lángon és el is készült.

 

Citromos fokhagymás csirkecomb

Újabb variáció csirkére. Már nem győzök mit kitalálni húsfronton, mióta A férfi megjelent a háznál kell, hogy legyen hús is, főleg hétvégén, így magamhoz képest én is többet eszem belőle. Értsétek ezalatt, hogy nem heti egyszer, hanem mondjuk 3-4 alkalommal is. Ez amúgy nekem elvileg jó lenne, gyakorlatilag azért belül lázadok ellene kicsit…

Két lázadás között viszont születik valamilyen csirkés vagy pulykás, és halas étel. A férfi viszont több zöldséget eszik, és rájött, hogy ez jó neki, így köszönjük szépen remekül vagyunk. Ő azért leragadna a gyúrós csirke-rizs kombón, de én attól falnak megyek, így muszáj kiszíneznem a csirkét mással. Mell helyett már inkább comb, mert az legalább szaftos, de abból is a filé, mert az úgy kényelmesebb szerintem. A citromos fokhagymás páccal nagyon tévedni nem lehet, a legjobb, ha grillen sütitek amúgy a húst, tuti sikere lesz.

Most zöldbabra esett a választásom ami a köretet illeti, mert volt kéznél fagyasztott és amúgy is nagyon ritkán választom ezt a zöldséget. Meggyőződésem, hogy pirítva, szójaszósszal, szinte minden zöldség másik dimenzióba kerül és elfelejtettem ezúttal is a borzalmas menzás zöldbabfőzelékek emlékét.

Hozzávalók:

4 db csirkecomb filé

2 gerezd fokhagyma

1 citrom leve

só, bors

kókuszolaj

Körethez:

40 dkg zöldbab

1 db kaliforniai paprika

2 evőkanál szójaszósz(sós)

15 dkg sótlan mogyoró

bors

őrölt chili v friss

kókuszolaj

A combfiléket bepácoltam az összekevert citromlével és reszelt fokhagymával és pár órára hűtőbe tettem. Ezután felforrósítottam kevés kókuszolajat egy serpenyőben, a húst sóztam, borsoztam mindkét oldalán majd lepirítottam mindkét felét, majd pici vizet öntöttem alá és lefedve hagytam kb. 20 percig, hogy teljesen átpuhuljon a hús belül is.

Ezalatt a zöldbabot megfőztem, leszűrtem, a mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítottam, majd félretettem és ugyanebbe a serpenyőbe beletettem a babot és a felcsíkozott paprikát, kevés kókuszolajon pár perc alatt átpirítottam nagy lángon, majd ráöntöttem a szójaszószt, megszórtam chilivel, ezzel együtt is kapott még kb. 1 perc pirítást majd elzártam a gázt, rászórtam a mogyorót és a hússal tálaltam.

 

 

 

 

Lenmagos gombafasírt

Ez a fasírt akár hamburgerpogácsa is lehetne, a vegák örülni fognak. De jó hírem van, a két szememmel láttam, ahogy a húsimádó arrébb tolja a húsos kajáját, és inkább ennek esik neki, mondván, hogy ez jobb…

dscf0266Izgalmas kaja lett, olyan sokfélének, bonyolultnak tűnik, pedig kb. fél óra alatt készült el. A kiindulási pont ezúttal a hűtőben árválkodó gomba, ami nem túl sok, de főleg kevés volt ahhoz, hogy csak ő legyen a főszereplő egy ételben, illetve a megkezdett dobozos paradicsomlével is kezdeni kellett valamit. A zöldségfasírt mindig klassz megoldás, gombából meg még úgy sem csináltam, így ezt tűnt a legjobb megoldásnak.

Hajdina helyett rizzsel vagy kölessel is készíthetitek, ez a rapid paradicsomszósz pedig a legjobb példa rá, hogy mennyire lehet hanyagolni a bolti ketchupot a konyhából…. A szójaszószos gyömbéres brokkoli pedig elviszi keleti irányba egy kicsit a sztorit, hogy véletlenül se lehessen azt mondani, a főtt brokkoli unalmas köret.

dscf0264

Hozzávalók 8-10 db-hoz:

25 dkg csiperke gomba

2 deci hajdina (köles v rizs is lehet)

5-6 evőkanál őrölt lenmag (v valamilyen liszt)

2 tojás

só, bors

kókuszolaj a sütéshez

Körethez:

1 fej brokkoli

1-2 evőkanál szezámmag

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1 evőkanál szójaszósz

só, bors

Paradicsomszósz:

3 deci paradicsomlé

2 gerezd fokhagyma

csipet őrölt chili

só, bors

A hajdinát dupla mennyiségű vízben feltettem főni. Közben a gombát felszeleteltem és egy serpenyőben kevés kókuszolajon átpirítottam. Majd a hajdinához kevertem, hozzáütöttem a tojást, fűszereztem, beleszórtam a lenmaglisztet is és félretettem kicsit állni. Ha egyszerűsíteni akartok rajta, akkor a gombát főzzétek együtt a hajdinával picit több vízben, egy edény és némi olaj megspórolható így, de a végeredmény ugyanaz. A lényeg, hogy formázható, de lágy massza legyen.

A brokkolit rózsáira szedtem, majd vizet forraltam és kb. 5 percre beleszórtam a zöldséget, míg roppanósra puhult, leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem.

A paradicsomlevet egyszerűen összeforraltam a reszelt fokhagymával és a fűszerekkel, párat rottyant és lehúztam a gázról.

Egy serpenyőben felhevítettem pár kanál kókuszolajat és megformáztam a fasírtokat, majd a serpenyőbe helyeztem őket, kicsit lelapítva, de egy ujjnyi vastagságig csak. Mindkét oldalukat 5-5 percig sütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.

Kevés olajat hagytam a serpenyőben, ehhez hozzászórtam a brokkolit, a reszelt gyömbért és nagy lángon pár perc alatt átpirítottam meglocsolva a szójaszósszal és a végén rászórtam a szezámmagot is. Tálalható! Frissen az igazi!

Tojásos gombás pirított rizs

Annyira egyszerű, annyira gyors, hogy már csak ezért is felesleges házhoz rendelni az ételt, ha éppen kínai ízekre vágytok. Nem kell más a kamrapolcról, mint pár kanál szójaszósz, ezért is érdemes tartani egy üveggel otthon, mert nem kér enni és az ilyen pirított gyors ételeket, akár wokban, akár egy nagyobb serpenyőben pikk-pakk össze lehet dobni.

20161129_191640

Bármilyen zöldség jó lehet, ami a hűtőben árválkodik, kimondottan klassz hozzá a káposzta, és a répa, de nekem most felhasználásra váró gomba volt otthon. Olyan igazi kényelmes kaja, semmi flanc, akár kanapén ülve falatozós.

Tényleg semmi extra fűszert nem is tettem hozzá, de nyugodtan lehetett volna még gyömbérrel vagy chilipaprikával tovább spilázni az ízeket, de ti ezt még megtehetitek persze ízlés szerint. Szerintem a végén még kell valami ropogós hozzá, így vegyes zöld salátát tépkedtem bele.

20161129_191317

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

30 dkg gomba

20 dkg barnarizs

2 gerezd fokhagyma

2 tojás

1 -2 evőkanál szójaszósz

só, bors

kókuszolaj

saláta levelek a tálaláshoz

A gombát alaposan megmostam és kis darabokra vágtam, de előtte a rizst, dupla mennyiségű vízben megfőztem.

Egy nagy serpenyőben kevés kókuszolajon nagy lángon megpirítottam a gombát, majd hozzáadtam az aprított fokhagymát, folyamatosan keverve, hogy le ne égjen, közben sóztam, borsoztam, majd meglocsoltam a szójaszósszal és hozzáadtam a főtt rizst, és tovább pirítottam pár percig. Végül hozzáöntöttem a felvert tojásokat. Pár percig kevertem még, hogy a tojás egyenletesen elkeveredjen benne és átsüljön, majd elzártam a gázt. Friss ropogós salátát összetépkedtem, belekevertem és mind megettem.

Tofu kukorica avokádó saláta

Régen volt tofus étel, ha viszont rejtőzik a hűtőben egy felhasználásra váró chilis tofu, akkor augusztus derekán ilyen étel kúszott be elsőnek lelki szemeim elé. Pláne, hogy a maradék főtt kukoricát is szerettem volna kicsit “felpörgetni” plusz hozzávalókkal.

20160814_115221~2~2Sima natúr tofu is jó egyébként hozzá, és szeljetek a salátába friss chilit, ha meg nem szeretitek a csípőset, akkor hagyjátok ki, a gyömbér is enyhén csípős, elegendő az is hozzá, hogy a saláta élvezetes legyen. Ha sós szójaszószotok van otthon, akkor pici mézet csorgassatok még hozzá, hogy egyensúlyban legyen az ízek.

Amúgy ez inkább egy különálló fogásnak ideális, hiszen elég laktató, vacsora vagy ebéd, bármelyik lehet. Színes, ízes, ropogós, krémes, édes, savanykás, csípős, minden egyben, jó kis kaja na. Vegák biztos szeretni fogják, a húsevők, meg akár sült csirkével is elkészíthetik tofu helyett!

20160814_115302~2~2Hozzávalók:

2 cső kukorica

1 db avokádó

1 csomag chilis tofu

fél fej lilahagyma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

fél lime leve(citrom is jó)

2 evőkanál édes szójaszósz

petrezselyem v koriander

só,bors

kókuszolaj

A főtt kukoricaszemeket levágtam körben a csőről egy nagy tányérra halmoztam, az avokádót hosszában félbevágtam, lehúztam a héját, és vékonyan felszeleteltem, a lilahagymát szintén, majd ezt is a tálra pakoltam.

Egy kis tálban összekevertem a szójaszószt a gyömbérrel. A tofut kb. fél centis csíkokra szeltem, majd egy serpenyőben egy evőkanál kókuszolajat hevítettem és ráfektettem a szeleteket ráöntöttem a szójaszószt és oldalanként két-két percig sütöttem, majd a saláta tetejére helyeztem őket.

Megszórtam friss petrezselyemmel, rácsorgattam a lime levét, és nagyon pici olívaolajat még, pici só, pici bors és tálalható. Frissen jó, amíg a tofu meleg.

20160814_115241~2

Chilis gyömbéres kacsamell barackkal

Pihe, puha szaftos kacsamellet kaptok hétvégére úgy döntöttem. Megkívántam ugyanis a kacsasültet, de valami könnyed köntösben, nem órákig sütögetve a sütőben. Itt minden egy serpenyőben készült, jó kis keleties, kínai ízek kerültek a tányérra, kiegészítve lédús barackkal, ami szuper a kacsa mellé.

20160724_121134~2Rizstészta ment alá, ebből célszerű a szélesebb verziót választani a boltban, de nekem most csak a vékony cérnametélt volt itthon, persze az ízén ez nem változtatott, de a másik jobban magába tudja szívni a szaftot. A kacsamell nagyon átsütve szerintem nem jó, erre megint csak rájöttem, mikor egy étteremben ilyen ételt kértem nem rég és cipőtalpszerű száraz húsdarabokat kaptam, amit aztán győztem elrágni. Egy fél kacsamellnek tényleg elég volt most is bő negyed óra a serpenyőben, hogy kívül ropogós legyen belül pedig szép rózsaszín, de nem véres, mert azt már én sem szeretem.

Nagy melegben a chilit akár el is hagyhatjátok róla, hogy senkit ne verjen a víz még pluszban, hiszen a gyömbér is ad még hozzá némi csípős aromát amúgy is. Szóval, ha kínai ételre vágytok, akkor bátran próbálkozzatok otthon készíteni ilyesmit, ebben nincs egy tonna plusz cukor és adalékanyag, mint a legtöbb gyors éttermiben…

20160724_121155~2Hozzávalók 2 főre:

fél kacsamell

1 nagyobb őszibarack

1-2 szál újhagyma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

1 duci gerezd fokhagyma

fél mokkáskanál chilipehely (v friss chili)

1 evőkanál szójaszósz

fél csomag rizstészta

só, bors

kókuszolaj

A kacsamellet sóztam, borsoztam mindkét oldalán, majd egy vastag falú serpenyőben egy kis kanál kókuszolajon először a bőrös oldalával lefelé nagy lángon kb. 6 percig szép pirosra pirítottam, ezután megfordítottam és a másik oldalát is lepirítottam 6 perc alatt, majd öntöttem alá kb. fél deci vizet és lefedve még kb. 8 percig hagytam belül is átpuhulni.

Ezalatt a rizstésztát leforráztam  és állni hagytam, a barackot felszeltem, a fokhagymát és a gyömbért felaprítottam. Mikor a kacsa elkészült kivettem egy deszkára és lefedtem alufóliával szintén kb. 10 percre, így még tovább tud puhulni a belseje. Ugyanabban a serpenyőbe, amiben a kacsa sült a megmaradt zsiradékra (ha túl sok öntsetek le belőle) rátettem a gyömbért, a fokhagymát és a chilit, majd a barackokat is hozzáadtam, végül meglocsoltam a szójaszósszal. 2-3 perc elég nekik, közben többször megrázogattam a serpenyőt, hogy le ne égjen a fokhagyma és egyformán befedje a szósz a barackokat is.

Végül elzártam a gázt alatta, a tésztát leszűrtem és hozzákevertem a szójaszószos barackhoz, a kacsát keresztben vékonyan felszeltem és tálaltam némi újhagymával megszórva.

 

Ázsiai "mindentbele" zöldségleves

Egyszerű, izgalmas, de főleg laktató és mennyei ez a leves. Egy kanál belőle és gondolatban máris egy távoli országba repít.

DSCF9350

Imádom az ilyen leveseket, egy nagyobb tál és jóllaktál. Még rímel is, fenomenális. Ez az a típusú kaja, amit nehéz úgy enni, hogy közben a tészta ne csapodjon fel szemöldök magasságig és ne törölgessük közben a szánkat folyamatosan, mert folyik a leve a nyakunkba. De pont ettől jó! Ettől is…

Ne ijedjetek meg a sok hozzávalótól, mert bármilyen zöldség jó bele gyakorlatilag, ami éppen elfekvőben van a hűtőben. Két hozzávaló kell csupán, amit azért ne hagyjatok ki, az a szójaszósz és a rizstészta, nagyobb boltokban már kapni mindkettőt, utóbbiból leveshez a cérna vékonyságút érdemes venni. Érdemes itthon tartani egy kis üveg szójaszószt is, nem túl nagy költség, és nagyon kevés kell belőle, amúgy meg nem kér enni, van, hogy fél évig rá se nézek.

Tofut is tettem a levesbe, mert mostanság megszerettem, bár nem lehet nem szeretni, mert semmi íze egymagában, viszont pl. a szójaszósztól és a fűszerektől életre kell és jó megoldás hús helyett, de persze akár csirkemellel is készíthetitek. Egy a lényeg, gyors étterem helyett főzzetek otthon, sokkal finomabb, nincs tele cukorral, és olcsóbban is kijöttök.

DSCF9355

Hozzávalók 3 főre:

fél csomag cérna rizstészta

2 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

fél db karalábé, zeller, csicsóka (vagy bármilyen leveszöldség jó)

3 fej sampion gomba

pár db friss bébispenót levél (elhagyható)

fél csomag tofu (csirkemell is lehet vagy elhagyható)

fél hüvelykujjnyi gyömbér

nagy csipet őrölt chili

1 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál paradicsompüré

kókuszolaj

A hagymákat felaprítottam, a zöldségeket és a tofut szintén kisebb darabokra vágtam, a gyömbért lereszeltem.

Egy edényben pár evőkanál kókuszolajat forrósítottam és rádobtam a hagymákat, majd egy-két perc múlva a zöldségeket is, a gomba kivételével illetve a tofura szintén később lesz szükség.

Rászórtam a fűszereket, meglocsoltam a szójaszósszal, belekanalaztam a paradicsompürét, jól átkevertem az egészet, majd felöntöttem vízzel, annyival, amennyi kb. egy bő ujjnyival ellepte a zöldségeket. Felforraltam, kb. 5-10 percig rotyogtak együtt, nem főztem túl puhára őket, én úgy szeretem, ha még van mit harapni rajtuk, de ti főzhetitek tovább is. Ezután beleszórtam a gombát, és a tésztát egyben beletettem, de szét is törhetitek kisebb darabokra. A gombának is max. 5 perc elég, ezalatt a tészta is puha lesz. Ekkor hozzáadtam a felkockázott tofut, adtam neki kb. 2 percet és el is zártam a gázt.

Tálaláskor megszórtam még friss újhagymával és néhány bébispenótlevéllel.

 

 

Lilakáposztás tofus tészta

Ha szeretitek a kínai kaját, akkor ez ízleni fog! A legjobb, ha wokban készítitek, de egy sima serpenyő is megteszi.

DSCF9209A tésztám attól is érdekes lett, hogy zöld, azaz zőőd spirulinás, vagyis algás tönköly tésztából készítettem. Természetesen egy hagyományos (teljes kiőrlésű) spagetti tészta is tökéletes hozzá, vagy még jobb a rizstészta, ha már kínai kaja, ráadásul arra elég csak forró vizet önteni és még gluténmentes is. Hogy mi öntötte el az agyamat, hogy algás tésztát vettem? A kíváncsiság mi más, és hogy mostanában beszabadultam pár giga mega bio nagykerbe, ahol egy fél napot és egy havi fizetést tudnék kb. elkölteni….

Nagyon veszélyes helyek ezek számomra, gyorsan akartam keresztül robogni rajtuk, de mikor 10 perc után még a tésztás polc felénél sem jártam és tátott szájjal vakartam a fejem, hogy akkor most a csicseriborsólisztes tésztát próbáljam ki, vagy az algásat, így utóbbit a hónom alá csaptam és jobbnak láttam távozni, de iziben, mielőtt tényleg munkaidőben több órát elidőznék ott.

Amúgy a tésztának nincs algaíze, olyan, mint bármelyik másik reform testvére. Finom.

A tofu sem harap, nyugodtan emeljétek le alkalomadtán bármelyik hiper szuper polcáról, a szójaszósz, a fokhagyma és a gyömbér elvarázsolják, egy nagyon puha, kellemes textúrájú, magas fehérjetartalmú szójasajt vagy szójatúró ő.

Édes, savanyú, csípős, mindeféle íz egy tányéron, szeressétek!

DSCF9211

Hozzávalók 2 főre:

negyed lila káposzta

fél csomag füstölt tofu

1 db piros húsú paprika

fél csomag tönköly spagetti (vagy rizstészta)

2 gerezd fokhagyma

fél hüvelykujjnyi gyömbér

2 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál méz

1-2 evőkanál kókuszolaj

A tésztát lobogó sós vízben kifőztem, majd leszűrtem.

A tofut felkockáztam, a lilakáposztát vékonyan felcsíkoztam, a paprikát apró kockákra vágtam, a fokhagymát és a gyömbért felaprítottam, a szójaszószban elkevertem a mézet.

Egy serpenyőben pici kókuszolajat forrósítottam, majd rádobtam a tofukockákat és pár perc alatt minden oldalát arany barnára pirítottam. Tényleg csak 1-2 két perc , akkor jó, ha kívül szép barna, de belül még puha. Ezután egy tányérra tettem a tofut és következtek a zöldségek.

Szintén pici kókuszolaj került a serpenyőbe, amire rádobtam a fokhagymát és a gyömbért fél percre, hogy piruljon, de ne égjen, folyamatosan kevergetve, majd erre kerültek a káposztacsíkok és a paprikakockák. Átforgattam, kicsit hagytam, hogy a káposzta puhuljon, de még kellően roppanós maradjon a paprikával együtt. Végül hozzáadtam a tofut és a szójaszószos mézes keveréket is. Összerázogattam, hogy mindent bevonjon a szósz és elzártam a gázt alatta, végül belekevertem a tésztát is.

Frissen az igazi!

Japán ízekre vágysz? - Teriyaki csirke a megoldás

Semmi bonyolultra nem kell gondolni, és a hozzávalókat is könnyedén be lehet szerezni az első nagyobb hiper-szuperben, némi csalás azért megengedett, de az ízei ezt nem fogják bánni, ígérem.

DSCF5988Még mielőtt a brokkoli undoritiszben szenvedők továbblapoznak, elmesélem, hogy anélkül is nagyon finom lesz ételünk, sőt az eredetiben sincs benne. Viszont így színesebb, még ízesebb és ez a keleties ízvilágú szósz pedig a kevésbé karakteresebb ízű zöldségeket is feldobja, így a vegák sem maradnak ki a jóból, sőt hallal is szokták készíteni ezt az ételt.

Az icipici csalást én ott követtem el, hogy nem agyaltam rajta hol szerezzek be rizsbort vagy rizsecetet és helyette simán a kéznél lévő almaecetet öntöttem a mártásba.

DSCF5998Lehet, hogy ez egy japán teriyaki szakinak feltűnt volna, de a pörköltön edződött magyar gyomornak biztos nem.

Mellé párolt rizs passzol, én másnap egymagában ettem, úgy még viszonylag kalóriaszegény is, viszont laktató.

Ha valami különleges pikáns, de egyszerűen elkészíthető eledellel szeretnétek meglepni a nagyérdeműt, akkor ez a Ti ételetek!

DSCF5989Hozzávalók 6 főre:

2 egész csirkemell filé

1 nagy fej brokkoli

1 db nagyobb méretű piros húsú paprika

4 gerezd fokhagyma

1 deci szójaszósz

1,5 deci víz

2 evőkanál almaecet

1 evőkanál friss reszelt gyömbér

1-2 evőkanál méz

1 evőkanál étkezési keményítő

1 teáskanál chilipehely(elhagyható)

Tetejére: pár kanál szezámmag (elhagyható)

A brokkolit rózsáira szedtem, majd 5 percre forrásban lévő vízbe dobtam őket, ezután kiszedtem és hideg vízzel leöblítettem, majd hideg vízben állni hagytam. Ez azért kell, hogy ne barnuljon meg és roppanós maradjon.

A csirkemellet felkockáztam és 1 evőkanál kókuszzsíron megpirítottam, pici sóval és borssal. Nem szabad nagyon megsózni, mert a szójaszósz sós. Amíg a csirke pirult egy edényben összekevertem a szójaszószt, a vizet, a gyömbért, a fokhagymát, a mézet, az étkezési keményítőt és a chilit. A paprikát pedig apró kockákra vágtam.

Mikor a csirke megpuhult és kicsit meg is pirult a külseje, hozzáadtam a brokkolit, a paprikát és ráöntöttem a szójaszószos keveréket. Megvártam, míg felforr és sűrűsödni kezd, kb. még 5 percig hagytam rotyogni az egészet, majd elzártam alatt a gázt. Tálalás előtt megszórtam szezámmaggal.

 

Jolly Joker főfogás - Chilis mézes csirkecombok

Ez az a recept, amit minden vendég szeretett még eddig, kortól nemtől függetlenül. Bármilyen alkalomra bevethető, kényelmesen össze lehet dobni a pácot, amit  csak a húsra kell önteni, aztán repülhet a sütőbe az egész tepsi, és onnantól kezdve nincs vele meló. Van laza egy óránk mással foglalkozni. Ezt én a köretre szántam, mert rendszerint ehhez sült polentát csinálok, amit ugye főzni kell és veszettül keverni, különben leég, aztán viszont ő is pihenget egy másik tepsi aljában és a csirke után, vagy akár mellé is mehet szintén a sütőbe pirulni még.

DSCF4805Elmerültem a polentában nyakig, ugyanis parázs vita keletkezett a konyhában arról, hogy akkor az most kukoricalisztből vagy darából készül? A Zédsanyám aszonta az dara, mert épp előtte olvasta meg az újságban a frankót, én meg azt, hogy úgyis úgy csinálom, ahogy én akarom… A helyes megoldás, hogy akár előbbi, akár utóbbi megfelelő. Mindegyiket próbáltam, a liszttől kicsit lágyabb lesz az állaga, a kukoricadarától pedig – főleg ha még sül is -, ropogósabb. Lehet vízben és tejben is főzni, nem muszáj sütni, maradhat lágy krumplipüré állagú, akkor nevezhetjük puliszkának is. Kinek a pap, kinek paplan… Mindegyik jól passzol az édesen sós, enyhén csípős, kínai ízvilágot idéző szaftos húshoz. Úgyhogy, mielőtt kínai kaját rendeltek, ami dugig van tartósítószerrel és ízfokozóval, próbáljátok ki ezt inkább! A recept eredetije innen származik.

DSCF4814Hozzávalók 6-8 főre:

8-8 db csirke alsó és felső comb

5 gerezd fokhagyma

2 dl paradicsomlé

5 evőkanál méz

5 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál balzsamecet

1 teáskanál chilipehely

só, bors

1 deci olívaolaj

Polenta recept itt (dupla adagot csináltam)

Egy tálban összekevertem a pác hozzávalóit, a paradicsomlében elkevertem a mézet, balzsamecetet, olívaolajat, szójaszószt, chilipelyhet, borsot, a lereszelt fokhagymákat, és pici sót, mert a szójaszósz már sós ugyebár. Egy tepsibe beleraktam a csirkefutóműveket és ráöntöttem a mártást. 200 fokra előmelegített sütőben eltöltött alufólia alatt 45 percet, aztán 180 fokon fólia nélkül még 15-20 percet, míg a teteje megpirult és a mártás besűrűsödött.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!