Pálmafa Project

Poharas szilvás süti

Szilvás, szaftos, szuper könnyű az elkészítése ennek a sütinek, ne fogjátok vissza magatokat, ha valami gyors, gyümölcsös, akár adventi hangulatot is idéző édességre vágytok.Ja, hogy míg eljutottam odáig,hogy megosszam ezt a receptet eltűnt a szilva a piacról?! Mirelit is tökéletes! És más piros bogyós, fagyasztott gyümölccsel is készíthetitek, ami éppen a frigóban lapul.

Mielőtt megijednétek a kókuszvirág cukortól, más is jó természetesen, nyírfacukor is. Nekem most ehhez volt kedvem, nem sütöttem még vele, így beszereztem egy kisebb zacskónyit. A rossz hírem az, hogy a kalóriatartalma nem sokkal kevesebb, mint a hagyományos cukoré, szóval ezzel ne akarjatok fogyókúrázni, nem fog sikerülni, viszont a GI értéke alacsonyabb, mint a mézé vagy a finomított cukoré, vagyis nem okoz hirtelen vércukor megugrást és az íze is finom, karamellás, természetes cukorfajta, nincs kókusz íze, és sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Egy próbát megér, bár sajnos drága, de amennyit én sütök mostanában… Hátha karácsonyig behozom az éves lemaradásom…

Nem egy elegáns süti, de egy tea vagy kávé mellé tökéletes egy borongós napon, az eredeti recept nem írt fahéjat bele, de szerintem elférni, így az adventi hangulat is adott lesz a konyhában.Hozzávalók (ricottás pohárral mérve)

6-8 db szilva

1 doboz ricotta (25 dkg)

1 pohár kókuszvirágcukor

1,5 pohár tönkölyliszt

1/3 pohár olívaolaj

2 tojás

1,5 teáskanál sütőpor

1/4 teáskanál szódabikarbóna

1 citrom reszelt héja (vagy fél citrom leve)

csipet só

A lisztben elkevertem a sütőport, szódabikarbónát, csipet sót. A tojást habosra kevertem a cukorral, hozzáreszeltem a citromot, beleöntöttem az olívaolajat és alaposan elkevertem, majd hozzáadtam a ricottát is, végül a lisztes keveréket is hozzákevertem.

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, egy kis méretű tepsibe simítottam a masszát és a tetejére rátettem a félbevágott szilvákat, kicsit belenyomkodtam a tésztába és kb. fél óra alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizni kell, ha szép aranybarna a teteje elkészült.

Forrás :https://food52.com/recipes/23750-olive-oil-ricotta-cake-with-plums

Sült céklás, lilahagymás szilvaleves

Íme az ősz egyik legjobb levese, aminek a hőfokát is, a hol meleg, hol csípős időjáráshoz mérten lehet beállítani és higgyétek el, mindenhogyan finom.
Krémleves hiányom volt, ráadásul jött hozzá egy hűvösebb őszies nap, néhány darab, már nem túl szép szilva a hűtőben, így nem volt mit tenni, leves project indul.

A leves sikerének a titka abban rejlik, hogy a hozzávalókat a sütőben indítottam az ízek útjára és némi balzsamecettel karamellizálódtak, aztán rottyantak össze egy fazékban. Zsálya helyett lehetne a fűszere kakukkfű is, de mivel utóbbi, úgy tűnik hősi halált halt a kertben a nyáron, a zsálya viszont éli világát és amúgy nagyon ritkán főzök vele, gondoltam dobja fel ő az ízeket.

Ennek a levesnek a tetejére kivételesen nem tettem semmit, egész egyszerűen szerintem nem passzol hozzá sem a pirított kenyérkocka, sem a dió vagy más magok, sőt a sajt sem. Talán, talán sós feta még igen, de nem volt itthon és teljesen boldog voltam vele anélkül is.. Csak egy nagy tányér leves, egy nagy kanál, és én, 10 perc nyugiban, míg Miss Rózi alszik, aki amúgy szintén kóstolgatja a céklát és a szilvát is, egyenlőre vidáman dalolva és remélem ez így is marad…
Hozzávalók 3 főre:

fél kg szilva

1 nagy fej lilahagyma

1 nagy fej cékla

1 deci mandulatej (helyette más növényi tej is jó)

1 evőkanál balzsamecet

5 db zsályalevél

pár csepp citromlé

só, bors

kókuszolaj

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, egy sütőpapírral borított tepsire tettem a félbevágott, kimagozott szilvákat, a nagyobb darabokra vágott lilahagymát, a céklát pedig reszelve, így minden egyszerre sült meg. Meglocsoltam az egészet balzsamecettel és kb. 20 percig sütöttem, míg minden átpuhult.

Ezután egy edényben, egy kanál kókuszolajat felhevítettem és beledobtam a zsályaleveleket, hogy az olaj átvegye az ízét, majd beletettem a sült zöldségeket és a szilvát, felengedtem annyi forró vízzel, ami kb. 1 ujjnyival ellepte őket, sóztam, borsoztam és összeforraltam kb. 10 percig az egészet. Ekkor öntöttem hozzá mandulatejet, meglocsoltam a citromlével , majd összeturmixoltam botmixerrel az egészet, megszórtam még kevés aprított zsályával. Hidegen, melegen finom, a tetejére esetleg sós fetát tennék, de nekem, így egymagában ízlett a legjobban.

 

Lazac, szilvás, édesburgonyás körettel

Ínyencfalatok, nem csak ínyenceknek! Gyors ételnek is mondhatnám, hiszen max. 20 perc alatt elkészül, 3 fő hozzávaló szükségeltetik mindössze, a fűszereket lehet variálni kedv és ízlés szerint, de ez a mentás, rozmaringos verzió kimondottan jólesik a nyári melegben.Nálam a lazac az abszolút kedvenc halfajta az isteni, krémesen puha, szálkamentes húsával (a hosszúakat leszámítva, amit szemöldökcsipesszel szoktam kiszedni, ha néha nagyobb darabot veszünk), szinte már nem is halízű, úgyhogy, aki nem szereti a halat, érdemes ezzel kezdeni a kóstolgatást, feltéve, ha az a cél, hogy többször kerüljön uszonyos a tányérra. A lazac sütésénél szerintem a titok, a fokhagyma és a pici vaj alá, na és persze a citromlé tálaláskor, ennél több fűszert sosem tennék rá, ez a halhús nem igényli, az inkább menjen a köretre. Simán lehet ilyenkor nyáron egy kis gyümölcsöt belecsempészni a batáta mellé, tavaly barack salsával készítettem, ha jól emlékszem, tök jól passzolt a lazachoz, az is.

Nos, az óda a lazachoz véget ért, készítsétek el, aztán mondjatok véleményt róla!Hozzávalók 2 főre:

2 szelet lazac

1 gerezd fokhagyma

negyed citrom

1 nagyobb édesburgonya

4-5 szem szilva

fél fej lilahagyma

pár db friss menta és rozmaring

só, bors

1-1 evőkanál vaj és olívaolaj

Az édesburgonyát meghámoztam, felkockáztam, a lilahagymát szintén felaprítottam, a szilvákat kimagoztam négy darabba vágtam. Egy serpenyőben olívaolajat hevítettem és megpároltam rajta a lilahagymát, majd hozzáadtam az édesburgonyát és a szilvát is, megszórtam apróra vágott mentával és rozmaringgal, sóztam, borsoztam. Puhára főztem őket, megvártam, míg a szilva is kiengedi a levét, kb. 15- 20 perc alatt elkészül.

Ezalatt a lazacot, sóztam, borsoztam, felhevítettem vajat és olívaolajat a serpenyőben, és a bőrös oldalával lefelé rátettem a lazacot. A tetejére közben fokhagymát reszeltem. Mikor a lazac húsa félig kifehéredett kb. 3-4 perc, attól függ milyen vastag a szelet, megfordítottam és a másik oldalán is ennyit sütöttem, majd tányérra tettem, citromlével meglocsoltam és a batátás, szilvás raguval tálaltam, amire szórtam még friss mentát és rozmaringot.

Még több lazacos receptet itt találtok!

Sült kacsacomb birsalmaszósszal és szilvás kölessel

“Az egyik legjobb kacsacomb amit ettem” hangzott el A férfi szájából az első falat után, szóval pasibiztos a recept, ne habozzatok kipróbálni!Kacsát szinte csak ősszel jut eszembe sütni, ez olyan tipikus ráérős vasárnapok kajája, hiszen az elkészítése abszolút nem bonyolult, csak a sütés tart sokáig, de ez függ a combok méretétől is. Viszont megéri kivárni, én próbáltam már nagyobb hőfokon “gyorsabban” kacsacombot sütni, sosem lett ilyen puha omlós a húsa, szóval a konfitálás a megoldás, vagyis félig legalább lepje el a zsíradék a kacsánkat és alacsonyabb hőfokon, hosszabb ideig időzzön a sütőben. Ezt alapesetben kacsazsírral teszik egyébként, hát én meg kókuszzsírral, hiszen nem veszi el a kacsa ízét és abból még amúgy is sül ki bőven zsír így is.

El sem tudnék képzelni olyan köretet mellé, amiben nem szerepel valamilyen gyümölcs, áfonya, szilva, szőlő, alma tökéletesek hozzá. Ha pedig alma, akkor ősszel birs, ami a savanyú ízének köszönhetően mennyei a zsíros hús mellé. Azért a szilvát sem hagytam ki, ugyanis szinte lekvár állagút kaptam a piacon, ami a kicsit szárazabb kölest feldobni, ideálisnak bizonyult.

Nem ragozom, süssetek kacsát, de libából is ugyanilyen módon elkészíthető, hiszen mindjárt itt a Márton nap!Hozzávalók 4 főre:

4 db kacsacomb

4 db fokhagyma

rozmaringág

só, bors

kókuszolaj

Birsalmakrémhez:

2 db birsalma

2-3 evőkanál eritrit v nádcukor

Köleshez:

3 deci köles

4 db puha szilva

pár csepp citromlé

só, bors

olívaolaj

A kacsacombokat, sóztam, borsoztam, bevagdostam a bőrét, és megtűzdeltem vékonyra szeletelt fokhagymával. A tepsibe kb. 6 evőkanál kókuszolajat kanalaztam, ráfektettem a combokat, ezekre is tettem még 1-1 kanál kókuszolajat, rátettem a rozmaringágakat és 130 fokra előmelegített sütőbe toltam őket alufóliával lefedve másfél órára. Ezután levettem róla a fóliát, a hőfokot 180 fokra állítottam és kb. még 1 óráig sütöttem őket, míg szép pirosra pirultak.

Ezalatt a birsalmát kimagoztam, felkockáztam, megszórtam az eritrittel és lefedve kb. 20 perc alatt puhára főztem, szinte püré állaga lett, de még botmixerrel rásegítettem azért.

A kölest dupla vízben puhára főztem, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a pár csepp citromlevet, apróra vágott szilvát, és pici olívaolajjal együtt összekevertem, majd a kacsával és a birspürével tálaltam.

 

Szilvásgombóc édesburgonyával

Megkívántam, megfőztem, megettük. Nagyjából ez a története a gombócnak, egész pontosan pedig már régóta mozgatta a fantáziám, hogy az édesburgonya mennyire állná meg a helyét egy ilyen tésztában. Megállja!Az íze ugyebár édesebb, mint a hagyományos krumplié, ami egy desszerthez eleve jól jön, hiszen plusz cukor nélkül elkészíthető, mint ahogy itt sem hiányzott belőle. Csak egy egész pici édesítés került még a töltelékbe, ha a szilva is édes, semmi szükség egy kiló porcukorra a tetején, ami csak elnyomja az összetevők ízét. Ehelyett kimondottan klassz volt rá a cukormentes házi szilvalekvár.

Ami a liszt részét illeti, zab – és tönkölyliszt került bele, szóval nem gluténmentes, bár lehetne ezzel is játszani, de én ehhez nem tennék nagyon karakteres ízű liszteket, mert túlságosan elviszi más irányba a végeredményt.

Csináltam már kölesből “ál szilvásgombócot” és akkor zsemlemorzsa helyett darált dióba forgattam a gombócokat, sokkal finomabb úgy, hiszen a szilva és a dió jó barátok. Most is ez lett volna a cél, ha el nem felejtek diót venni. Eszembe jutott, hogy van otthon diákcsemege, gondoltam jó lesz, a nagyobb mazsolákat kiszedtem belőle és már indítottam is a darálót, ami egy kisebb adag megőrlése után, úgy gondolta, hogy beadja a kulcsot… Úgyhogy ott álltam és egy “hosszabb sípszó” után megoldást kerestem, hogy a csupasz gombócokat mibe is forgassam.

Így lett a maradék pici fahéjjal összekevert, enyhén lepirított zabpehelybe forgatva és egy párat pedig meztelenül hagytam, mert úgyis finom! A férfi is boldog volt vele, hogy bármikor előkaphat a hűtőből pár darabot és már csillapította is az édesség utáni vágyát. Sokkal laktatóbb, mit a hagyományos verzió, egy leves után kb. 2 darab eltelít. Éljen az édesburi, amit egyébként az utóbbi időben abszolút nem kívánok és úgy látszik a pocaklakó sem, de ebben a formában lecsúszott és még jól is esett.

Hozzávalók kb. 15 db-hoz:

40 dkg főtt édesburgonya

20 dkg zabliszt

kb. 15 dkg fehér tönkölyliszt

2 evőkanál olvasztott vaj

1 tojás sárgája

csipet só

Töltelékhez:

kb. 15 db szilva kimagozva

fahéj

eritrit v nádcukor

Tetejére:

20 dkg darált dió v mogyoró, mandula

Elkészítése:

Az édesburgonyát héjastól megfőztem, majd kicsit kihűtöttem, lehúztam a héját és villával széttörtem. Hozzáadtam a zablisztet és a tönkölylisztet, a 2 evőkanál vajat, a tojássárgáját, csipet sót. A liszt mennyisége változhat, elég ragadós eleinte a tésztája, kevés lisztet adjatok mindig hozzá, amíg rugalmas, de már nem ragadós tésztát kaptok. Fél órára félretettem.

Kimagoztam a szilvát, mindegyik közepébe szórtam pici fahéjat és cukrot. Feltettem egy nagy lábosban a vizet forrni, ezalatt pedig alaposan lisztezett deszkán kb. fél centi vastagságúra nyújtottam a tésztát. Kb. 8×8 centis kockákra vágtam, mindegyik közepére tettem egy szilvát, majd a széleit összezártam és gombóccá formáltam őket. Ezután a forrásban lévő vízbe dobtam a gombócokat, egyszerre max. 4-5 darabot, megvártam, míg feljönnek a víz felszínére és onnantól számítva, még kb. 4 percig főztem őket, majd leszűrtem és pirított darált magokba forgattam, szilvalekvárral tálaltam.

Chilis céklás szilvaleves

A kánikula ételek következő része jön most, nem főzök ebben a melegben, ha anélkül is lehet finom ételt az asztalra varázsolni!A céklát és a szilvát remekül lehet párosítani más gyümölcsökkel és zöldséggel. A cékla isteni szederrel, meggyel kombinálva nyáron, a szilvát pedig kipróbáltam hasonló leves formájában paradicsommal társítva.

Azonban valahogy az kimaradt eddig, hogy a két lila gyönyörűséget dobjam egy tányérba, illetve előtte a turmixba. Mikor máskor lenne a legideálisabb ezt megtenni, mint egy forró augusztusi napon?

Hogy legyen benne valami harapnivaló is és némi plusz szín, az őszibarack bizonyult a legjobb megoldásnak. Tudom, hogy a chili evés a forróságban meredeknek hangzik, éppen ezért tényleg csak egy pici került bele, amitől még a hűs leves nem vált át izzasztó folyadékká, éppen csak kinyílik az ember szeme a melegben és megszűnik tőle a bágyadtság.

Tökéletes a nap bármely szakában, nyugodtan cseréljétek le a vasárnapi húslevest is erre!Hozzávalók 3 adaghoz:

3 db kisebb cékla

6-8 db szilva

2 őszibarack v nektarin

1 pici chili paprika fele

fél mokkáskanál fahéj

csipet só

pici méz ízlés szerint

negyed citrom leve

koriander levél (elhagyható)

A céklát és a szilvát is kisebb darabokra vágtam, a turmixba tettem, hozzáadtam egy fél chilit, csipet sót, fahéjat, a citromlevet és annyi vizet, ami kb. 2 ujjnyival ellepte. Ezután simára turmixoltam, behűtöttem és a szeletelt barackkal és némi koriander levéllel tálaltam.

Fordított szilvás barackos torta

Fura kinézetű, ámde finom fejtetőn sült süti hoztam nektek hétvégére. Biztos hallottak, láttatok, sőt kóstolatok már ilyesmit. Nos, az enyém természetesen eltér a hagyományos receptektől, de ízében szerintem nem.Semmi nagy titok nincsen benne, az egészet zablisztből készítettem, mert volt otthon egy rakással és mostanság ritkán zabozok. A fordított gyümölcstorták alja, ami végül a teteje, egy cukros, vajas karamellizált alap, erre jönnek aztán a gyümölcsök. Ehhez én annyi pluszt adtam, mivel a zabliszttől azért tömörebb lesz a tésztája, mint a fehér liszttől, hogy kevertem az alapba egy kis eperlekvárt, ami ráadásul a Zanyukámnak hála cukormentes volt, pontosabban eritrittel főzött.

Szóval a lekvár miatt lett ilyen darabos a teteje, illetve még némi diót is szórtam rá, de ez került a tésztájába is.

Tartottam tőle, hogy fogom ezt a végén fejre állítani és elképzeltem, hogy a gyümölcsréteg a tortaformában marad…de nem! Simán megfordult, kijött, átjött és kóstolásra várt a hűlés után, amit nem bírtam megvárni, így langyosan falatoztam. Teljesen tökéletes volt reggelire.

Gondoltam másnap is milyen klassz lesz, hiszen elég nagy és laktató egy szelet is. Hááát a másnapot nem érte meg, mert magára hagytam a tortát A férfival egy teljes napra. Hiba volt, nagy hiba. Dugjatok el egy szeletet belőle, elkerülvén ezt a problémát!Hozzávalók egy 24 cm-es formához:

Tésztához:

20 dkg zabliszt

4 tojás

8 dkg eritrit

3 evőkanál eperlekvár (másik is jó)

1 mokkáskanál fahéj

10 dkg dió

1 evőkanál vaj

1 teáskanál sütőpor

csipet só

Gyümölcsös réteghez:

5 db szilva

2 nagyobb őszibarack

2 evőkanál vaj v kókuszolaj

2 evőkanál eperlekvár

1 evőkanál eritrit v nádcukor

pár szem dió

Összekevertem az olvadt vajat az eritrittel és az eperlekvárral, majd a tortaforma aljára öntöttem, kentem egyenletesen. Erre helyeztem a felszeletelt gyümölcsöket és pár szem diót is.

A tésztához összekevertem a zablisztet a sütőporral, csipet sóval, fahéjjal, dióval( kisebb darabokra vágva), majd egy külön tálban a vajat, az eritrittel és a tojások sárgájával, illetve ehhez is kevertem még eperlekvárt.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A lisztes keverékhez öntöttem, a tojásos, cukros keveréket, elkevertem, végül a tojásfehérjék felvert habját is beleforgattam, majd a gyümölcsök tetejére öntöttem a masszát és sütőbe toltam kb. fél órára. Tűpróbával ellenőrizzétek, hogy megsült-e!

Sütőtökös szilvás morzsa gluténmentesen

Repetáért kiált! A jó hír pedig az abban érintetteknek, hogy laktózmentes és tojásmentes is, legalábbis ami az alapreceptet illeti, aztán persze tálalásnál fel lehet dobni extrákkal, ha valaki szeretné. Rusztikus morzsa, ronda, de finom.

Másodszor készítem két héten belül, mert az első szilvás verzió, amit másnap reggelre sütöttem túl gyorsan fogyott el, hogy lefotózzam és majdnem így végezte ez is. Pedig kihangúlyoztam kedvesen a konyhába toppanó férfinak, hogy ezt másnap reggelire szánnám, és gyorsan felajánlottam neki egy nagy adag spenótos rizses húst (amit szintén hozok hamarosan), hogy azzal lakjon jól. Be is termelte, majd ránéz a gőzőlgő morzsára, majd rámnéz, majd ismét a morzsa, majd ismét rám bociszemekkel, hogy “ugye ebből is eheteeeek???”

Hát, hogy a viharba ne? Holnap reggel dárling. Kapott, persze, hogy kapott, így nem látszik a képen, hogy a nagy tál másik fele gyakorlatilag üres… Dee legalább tesztelte, hogy fér meg egymással a szilva és a sütőtök. Jelentem remekül, az van, hogy a tál tartalma reggel elillant teljesen.

Bármilyen gyümölcs jó, múltkor csak szilvából csináltam, most tökös barackosat terveztem, de itthon jöttem rá, hogy a barack szilvává alakult közben a hűtőben, na bumm, jó ez így is. De lehet körte, alma, sőt akár szőlő is. A gesztenyeliszt kicsit diós íze csavar rajta egyet, helyette diót, mandulát is használhattok,sőt múltkor a gesztenyeliszt mellé zabpelyhet szórtam, nyugodtan variáljátok a 25 dkg lisztet ezekkel, sőt akár tisztán zabpehely is lehetne, elronthatatlan. Ha csak az nem szól közbe, hogy múltkor vajjal csináltam és majdnem megégett a teteje….na jó kicsit meg is égett, de le kell takarni vagy kisebb hőfokon sütni ilyenkor.

Most kicsit felturbóztam és löttyintettem a tökös szilvás alapra gránátalmaszirupot, de amúgy nem szükséges,ha édesek a hozzávalók, semmi édesítést nem kíván. Szerintem reggelire a legjobb mikor még langyos és a hideg joghurt mesés hozzá! Akár kis szufléformákban is süthetitek és tálalhatjátok vendégeknek desszertnek is.

Hozzávalók:

8 db szilva

kb. ugyanennyi mennyiségű sütőtök felkockázva

fél citrom leve

1 mokkáskanál fahéj

Morzsához:

15 dkg rizsliszt (nálam ebből 5 dkg zabpehely is került bele, de 1 az 1-ben is kiváltható vele)

10 dkg gesztenyeliszt (darált mandula vagy dió is jó helyette)

5 dkg eritrit

10 dkg kókuszolaj (vaj is jó helyette)

csipet só

Extrák kedv szerint:

gyümölcsök tetejére 1 evőkanál gránátalmaszirup v méz, házi szörp

morzsa tetejére pár csepp méz

Tálaláshoz: görög joghurt v más natúr joghurt

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a meghámozott, felkockázott sütőtököt beleszórtam a sütőformába és elősütöttem kb. 10 percig.

Ezalatt negyedekbe vágtam a szilvákat és összekevertem, pontosabban kézzel összegyúrtam csak a morzsa hozzávalóit.

Kivettem a félig megpuhult tököt, rátettem a szilvát, megszórtam fahéjjal, megcsorgattam citromlével és pár csepp gránátalmasziruppal,  majd rámorzsoltam a tésztát, hogy egyenletesen befedje a tetejét.

A hőfokot lejjebb vettem 180 fokra, majd visszatoltam a morzsát és kb. 15-20 perc alatt megsütöttem. Mikor a teteje elkezd pirulni, ki lehet kapcsolni a sütőt és még 5-10 percig bent hagyni, aztán kivenni.

Akkor a legjobb, ha még langyos és hideg joghurtot kanalaztok hozzá, de persze másnap is finom.

Diós szilvás süti

Azt nem állítom, hogy a legszebb sütemény a világon, viszont az egyik legfinomabb a “keverem-kavarom megsütöm” kategóriában. Kb. 5 perc alatt fogyott el két körben, úgyhogy érdemes dupla adaggal indítani, ha 4-nél több főre készítitek.

A szilva-dió páros asszem önmagáért beszél, ráadásul a dió itt dupla funkciót is betölt, hiszen lisztet helyettesít, és nem csak az ízélményhez járul hozzá. Plusz egy kevés rizsliszt került még bele, de egyébként nyugodtan lehet az egészet dióval készíteni, vagy mandulával, sőt mákkal is, attól függően mi van kéznél otthon. Illetve a dió mellé akár zabliszt is kerülhet. Nem kell attól tartani, hogy nincs benne gluténtartalmú liszt, nem fog szétesni, mert van benne bőven tojás, és puha szaftos a tésztája.

Ha nem fontos, hogy laktózmentes legyen, vajat használjatok kókuszolaj helyett. Az eredeti recept, ami fent van már a blogon, reszelt csokit is tartalmazott, én nem fogok senkit megróni érte, ha azt is tesztek bele… Akárhogy is, nagyon finom, és a süti legjobb része számomra továbbra is a széle, mikor illatosan kiveszem a sütőből, és megpróbálom megvárni, hogy kihűljön, persze, azért a szélére rámenni ér és lenyesni belőle egy vékonyka darabot, mert ennyi a szakácsnak jár!

Hozzávalók egy közepes méretű 25×30 cm-es tepsihez:

25 dkg darált dió

8 dkg rizsliszt

5 dkg eritrit

1 mk fahéj

14 dkg kókuszolaj

fél mk szódabikarbóna

fél teáskanál sütőpor

5 tojás

fél kg szilva

A diót, a rizslisztet, összekevertem a sütőporral, a fahéjjal és a szódabikarbónával. Egy egész tojást és 4 sárgáját habosra kevertem a cukorral és kókuszolajjal, 4 tojásfehérjét pedig habbá vertem.

A cukros, vajas keveréket a lisztekhez kevertem, majd óvatosan beleforgattam a tojáshabot is.

180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem a masszát, a tetejét kiraktam fél szilvadarabokkal és kb. 30 perc alatt átsült, tűpróbával ellenőrizni kell. Miután kihűlt, szépen szeletelhető.

Nyárvégi sült zöldségsaláta szilvával

Ez az egész recept a bébi padlizsánoknak köszönhetően született. Nem bírtam elmenni mellettük a piacon egyik nap, az eladó megkérdezte, hogy mit csinálok belőle, mondtam fogalmam sincs…

Egy dologban voltam csak szinte biztos, hogy megsütöm őket valamilyen formában.

A paradicsom adja magát a padlizsán mellé és mivel sikerült a nyár legkeményebb szilváját is megvennem azon a héten, gondoltam mehet a sütőbe az is, pláne, hogy tudtam, hogy  a paradicsommal, bár hihetetlennek tűnik, de passzolnak. Nem vágytam aznap húsra, úgyhogy ez nekem így volt egy laktató ebéd a kölessel együtt, deee A férfinek sütöttem le mellé pulykamellet és imádta ezzel a körettel. Ha grillhús mellé készítitek, akkor a kölest sem feltétlen kell mellé főzni, ha esetleg még kalóriaszegényebb verziót szeretnétek.

A kolléganőm is fura szemeket meresztett, hogy ok ok padlizsán és paradicsom, de a szilva hogy…. Meg kell kóstolni kérem szépen és akkor rájöttök, hogy ez mennyire jó!

Hozzávalók 3-4 adaghoz:

4 bébi padlizsán

4 paradicsom

4-6 db szilva

3 deci köles

kis fej lilahagyma

negyed citrom leve

kis csokor kakukkfű vagy 1 tk szárított

só, bors

olívaolaj

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A padlizsánokat hosszában félbevágtam, a paradicsomot nagyobb cikkekre, a szilvát pedig csak kimagoztam és tepsire tettem. Pici kókuszolajjal meglocsoltam őket, sütőbe toltam és kb. 15-20 perc elég volt nekik, hogy átpuhuljanak.

A kölest dupla mennyiségű vízben feltettem főni, sóztam, borsoztam. Mikor az összes vizet beszívta, lefedve állni hagytam még egy negyed órát, hogy teljesen átpuhuljon.

Kis kockákra vágtam a lilahagymát, majd a köleshez kevertem, belemorzsoltam a kakukkfüvet is, egy tányérra halmoztam, rátettem a zöldségeket és a szilvát, pici sót és borsot, majd megcsorgattam citromlével és pici olívaolajjal és még szórtam hozzá friss kakukkfüvet.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!