Pálmafa Project

Sült csirkecomb zöldséges kuszkusszal

Igazi hétvégi főétel lehet a húsleves után, de a különlegessége a köretben rejlik. Bemutatkozik a nagy zöld levelű mángold.

DSCF7274Kóstoltam már, viszont sosem készítettem. Horvátországban sűrűen tálalják a csevap mellé párolt formában. Rossz hír a spenót utálóknak, hogy az íze szerintem arra hasonlít, bár ez is érdekes, mert egy kedves kollegina állítja, hogy ő bizony a mángoldot szereti, viszont a parajt nem.

Annyit érdemes tudni róla, hogy többféle színben létezik, a szára lehet lila, sárga, zöld. A vitamin és ásványianyag tartalma a spenótéhoz és  spárgáéhoz hasonlít. Tartalmaz A-, C-, E-, K- és B-vitaminokat, valamint vasat, kálciumot, folsavat, magnéziumot, káliumot.

Piacokon hozzá lehet jutni, de akár otthon is érdemes termeszteni, hiszen mikor a spenótszezonnak vége, a mángold pont akkor tündököl csúcsformájában.

Az már biztos, hogy csak úgy, mint a spenóthoz, a mángoldhoz is passzol a fokhagyma, és így paradicsommal és kuszkusszal felturbózva nagyon ízlett nekem a sült csirkecomb mellé, ami rozmaringot és kakukkfüvet kapott magára ízesítésként. Igazi mediterrán étel lett belőle.

DSCF7273Hozzávalók 2 főre:

2 db csirkecomb

1 bögre kuszkusz

1 kisebb csokor mángold

2 nagyobb méretű paradicsom

1 fej vöröshagyma

4-5 db fokhagyma

2-3 db friss rozmaring ág és kakukkfű ág

1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió

olívaolaj

só, bors

A csirkecombokat megsóztam, borsoztam, belefektettem a tepsibe, melléjük raktam a negyedekbe vágott vöröshagymát, a fokhagymákat héjastól, ráhelyeztem a kakukkfű és rozmaring ágakat, majd alufóliával lefedve 30 percig sütöttem 200 fokon, utána fólia nélkül kb. 20 percet, míg megpirult a tetejük.

Míg a csirke sült a mángoldot megmostam, nagyobb darabokra szeltem a szárával együtt, a paradicsomokat felkockáztam a fokhagymákat felaprítottam. Egy serpenyőben felhevítettem az olívaolajat, megpároltam rajta a fokhagymát, majd hozzáadtam a mángoldot, mikor kicsit összeesett, ment hozzá a paradicsom is, só, bors, szerecsendió. Lefedtem és pár percig együtt pároltam őket, mikor a levük elfőtt, hozzászórtam a kuszkuszt és kétszer annyi mennyiségű vizet, kb. 2 perc után el is zártam a gázt, és lefedtem még pár percre, míg a kuszkusz átpuhult.

Spanyol spenótos tortilla

Más néven katalán omlett a mai menü. Senki ne olyasmire gondoljon, mint a mexikói kukoricalisztes tortilla, amibe beletekerünk ezt azt. Ez teljesen lisztmentes, úgyhogy különösen csípem!

Úgy látszik ez a lepények, kerek ételek hete, és még nincs vége, tartogatok egy gyümölcsös minden mentes francia receptet is a hétvégére! DE most evezzünk el kicsit Spanyolország felé. Egyrészt mert nyár van, másrészt mert megcsapott a szabadság, felhőszakadással érkező orkán erejű szele…, harmadrészt a legfontosabb oka annak, hogy ezt az étel ma kapott helyett a blogon és a gyomromban is, mivel megkértek rá, hogy nyomozzam le ezt a receptet.

DSCF4352

Egy kedves Ildikó nevű ismerősöm elújságolta nem rég, hogy a “lidiben” spanyol napok vannak és vett egy spenótos tortilla nevű ételt, ami nagyon ízlett neki és kedvesen felhívta rá a figyelmem, hogy azonnal, de iziben utánanézhetnék az eredeti receptnek. Amúgy drága Ildikó ma ünnepli a 18. szülinapját, úgyhogy Isten éltesse Őt ezúton is! 🙂

Nos, ha kajáról van szó, nem kell sokáig noszogatni, hogy nyomozásba kezdjek, pláne ha az ellenfél egy előre csomagolt készétel… Nem is volt túl nehéz dolgom gugli barátomnak köszönhetően.

Nagyjából mindegyik oldalon hasonló az összetételű receptek szerepeltek, annyi eltérés volt csak, hogy valaki krumplit is tesz bele. Ez annyit jelent, hogy ehhez a mennyiséghez 1-2 darab főtt krumplit szeletelve hozzákeverünk aztán mehet a serpenyőbe. Így picit tartalmasabb lesz az étel. Anélkül viszont tényleg könnyed fogás, akár előételnek egy szelet, vagy vacsorára, reggelire friss zöldséggel pompás. Nálam most paradicsom és feta sajt koronázta meg, utóbbit akár sütés előtt is bele lehet keverni vagy egy kis mozzarellát szintén. A szerecsendió elhagyható, de szerintem a spenót mellé odakívánkozik, úgyhogy reszeltem bele. Finom, na. Kevesbé szép…, pláne természetes fény hiányában fotózva, de megbocsájtható neki azt gondolom!

DSCF4346Picit talán problémásnak tűnhet elsőre, hogy fordítgatni kell a serpenyőből tányérra, majd vissza, de valójában pár gyors mozdulat és kész. Csak arra figyeljünk, hogy fordításkor már ne legyen folyós a teteje sem, különben egy hosszú sípszó után fárasztó konyhatakarítás következik… Amúgy meg szerintem sütőben is simán elkészíthető jénaiban például, hiszen a hasonló spenótos frittatám is ott kelt életre.

DSCF4353

Hozzávalók (20 cm átmérőjű teflon serpenyőben sütve):

fél kg friss spenót (párolva, levéből kicsavarva 30 dkg)

1 fej vöröshagyma

1-2 gerezd fokhagyma

5 db tojás

só, bors

késhegynyi szerecsendió

olaj a sütéshez

A spenótleveleket alaposan megmostam, leszárítottam. Egy edényben felhevítettem egy pici kókuszzsírt, rádobtam a felaprított hagymákat, üvegesre pároltam, majd rátettem a spenótot is. Sóztam, borsoztam, megvártam, míg a spenótlevelek összeesnek és megpuhulnak, majd félretettem hűlni. Felvertem a tojásokat, ezt is megsóztam, borsoztam, belereszeltem a szerecsendiót. A spenótleveleket kézzel kicsavartam, majd deszkárat tettem és felaprítottam, végül a tojásokhoz kevertem őket.

Egy kb. 20 cm átmérőjű teflon serpenyőben felmelegítettem 1 evőkanál kókuszzsírt, majd ráöntöttem a spenótos tojásos masszát és alacsony lángon sülni hagytam. Mikor kezdett összeállni és már a teteje is alig volt folyós (kb. 15 perc után) fogtam egy nagy tányért, ráborítottam a serpenyőre majd ráfordítottam az omlettet. Aztán arra is rátettem egy tányért, ismét átfordítottam, hogy a sületlen fele legyen ismét felül. Majd erre borítottam rá a serpenyőt és ment vissza a gázra, még kb. 5 percre, hogy teljesen átsüljön, de azért ne legyen túl száraz a belseje. Frissen az igazi!

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!