Pálmafa Project

Csokis, gyümölcsös Pavlova torta

Minden évszakban készítek 1-1 Pavlova tortát, ez lett az idei nyári verzió A férfi kérésére szülinapjára, mivel egyik este Nigella után csorgott a nyála, pontosabban a csokis Pavlova tortáját meglátva, elképzelte, hogy én ezt még aznap este az orra elé varázsolom…Nos, Pavlovánk nem az a torta, amit este 9-kor vidáman összedobok, pedig tök egyszerű, csak a sütési + hűlési ideje sokkk. Úgyhogy sütés egy héttel eltolva és egy nyugis hétvégi napon készült el a kissé rusztikus mű. Nigellára kicsit mérges voltam azért, mivel a Pavlovát én mindig 1 óra alatt sütöm meg, de ő 15 perccel többet írt, gondoltam a belekerülő kakaó miatt kell ennyi, hát nem. Szárazabb lett, mint kellett volna… Úgyhogy ebből tanulva a leírásba már csak 1 órát írtam.

Az ünnepeltet szerencsére nem zavarta, szerinte ez így ahogy van mennyei. Én meg ugye válogatós lettem a pocaklakónak hála, így a tortából csak a krémhez füllött a fogam  és diszkréten lekanalazgattam a tetejét. A feltét amúgy már önmagában egy pohárdesszert lehetne, tényleg isteni.

Hogy kaptok-e még málnát az kérdéses, de szeder még terem, amúgy meg barackot is tehettek rá akár. Hűvösebb napokon érdemes nekiállni!

Hozzávalók:

4 db L-es tojásfehérje (v 5 kisebb)

2 csapott evőkanál étkakaópor

5 dkg étcsoki

20 dkg eritrit

1 mokkáskanál balzsamecet (sima ecet is jó)

Tetejére:

2 deci sűrű görögjoghurt

2 deci habtejszín

40 dkg málna,szeder, ribizli

pár kocka étcsoki

A sütőt előmelegítettem 160 fokra. A tojások fehérjét kemény habbá vertem, a végén kanalanként adtam hozzá az eritritet és tovább vertem a robotgéppel. Ezután forgattam bele a kakaóport és a felaprított csokit, valamint a balzsamecetet.

Sütőpapírral borított tepsire kanalaztam kb. 20-23 cm átmérőjű körben, a közepét picit lelapítottam, hogy a krém ráférjen majd. Mikor a sütőbe toltam, a hőfokot 130 fokra állítottam és 1 óráig sütöttem légkeveréssel, majd a sütőajtót kinyitva, hagytam teljesen kihűlni. Egy tányér segítségével megfordítottam és lehúztam róla óvatosan a sütőpapírt. Lehet, hogy itt-ott betörik, sütés előtt meg szoktam vékonyan kenni a papírt kókuszolajjal, akkor könnyebben lejön. Most nem tettem, így is kezelhető, de amúgy nem tragédia, ha beszakad valahol, a krém alatt úgysem látszik.

A habtejszínt felvertem, hozzákevertem a görögjoghurtot is, és a torta tetejére halmoztam, majd megszórtam a gyümölcsökkel, végül reszeltem még rá a csokiból is.

Forrás: https://www.nigella.com/recipes/chocolate-raspberry-pavlova

 

Céklás gyümölcskenyér bögrésen

Mindig a majdnem elrontott dolgokból lesznek a legjobbak!? Ugyanis ez a sütés így indult, aztán a végeredmény mindenkit meglepett!Az történt, hogy hónapok óta tartózkodott egy kipróbálásra váró csomag zöld banán liszt a szekrényben és most gondoltam egyet, eljött a tesztelés ideje. Először palacsintát akartam készíteni belőle, aztán rájöttem, többre vágyom, amúgy is szükség lenne egy vendégváró süteményre, hát legyen gyümölcskenyér. Szeretek ezekhez, akár répát, édesburgonyát, vagy céklát használni, mert ettől lesz szaftos, sokáig puha a tészta, a zöldségek íze pedig nem annyira domináns benne, ha ettől tartanátok, hiszen a hozzákerülő gyümölcsök, csoki, vagy akár dió aromájától lesz isteni finom.

Szóval az én tésztámba belekerült a banán liszt és mikor megkóstoltam nyersen a tésztát, majdnem dobtam egy hátast, és nem örömömben, mert borzalmas erős mellékízét éreztem, és gondolatban megjelent a süti előttem a kuka felé repülve. Aztán mentés üzemmódba kapcsoltam, elkezdtem felturbózni plusz ízekkel, így került bele a citrom a csoki, még több gyümölcs. Aztán ismét kóstoltam, és rájöttem, hogy ez nem sokkal lett jobb…. Feladtam, betoltam a sütőbe, ez van, majd elnyomjuk lekvárral, joghurttal bármivel még az ízét ha sikerül, ha nem, kuka.

Innen szép nyerni, biztatóan nézett ki mikor kivettem a sütőből, muszáj volt még melegen a végéből lecsípnem, hogy kiderüljön a “csúf” igazság, de ezúttal pozitívan csalódtam, ugyanis ízlett, nem kicsit. Így is pikánsnak volt még nevezhető, de a kóstolóbrigád nyitott és bevállalós, és A férfi is egymás után tolta le a szeleteket, úgyhogy megnyugodtam. Viszont a receptet rizsliszttel írtam le, így biztos nem lehet gond, de aki már ismeri a zöld banán lisztet az nyugodtan keverheti őket. Az az előnye egyébként, hogy ez a liszt eltelít, anélkül, hogy a vércukor szintet megdobná, és meg van az a jó tulajdonsága, hogy a banánhoz hasonlóan magas a magnézium és kálium tartalma. Próbálkozzatok, megéri!

Hozzávalók (2,5 decis bögrével):

1,5 bögre céklapüré (kb. 4 db kisebb főtt céklából, de a gyümölcsökkel is lehet vegyíteni)

1 bögre szeder vagy málna, eper (vegyesen még jobb)

1 3/4 bögre rizsliszt ( vagy zöld banán liszttel keverve)

1/4 bögre kókusztej

1 bögre eritrit

3 evőkanál víz

2 db tojás

5 dkg csoki

1 teáskanál szódabikarbóna

1 -1 mokkáskanál fahéj és kardamom

fél citrom leve

Elkészítése:

A málnát és a szedret kiolvasztottam, a céklát héjastól megfőztem, majd kihűtöttem, meghámoztam és botmixerrel pürésítettem.

A lisztben elkevertem a szódabikarbónát és a fűszereket, majd beleszórtam a felaprított csokit.

A tojásokat habosra kevertem az eritrittel, kókusztejjel, vízzel és a citromlével, majd hozzákevertem a céklát és beleszórtam a gyümölcsöket is, végül az egészet a liszthez öntöttem, elkevertem és kivajazott hosszúkás sütőformába töltöttem és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsült, de tűpróbával ellenőrizni kell. Ha kihűlt, szépen szeletelhető.

Édesburgonyás húsgolyók extrákkal

Izgatta a fantáziámat, hogyan lehetne reform üzemmódban elkészíteni sokak kedvencét az Ikeában kapható svéd húsgolyókat barna mártással és krumplipürével, na meg persze az áfonyaszósszal. Megszületett a megoldás, legalábbis mi kétpofára  elégedetten falatoztuk a végeredményt.

Egyszer készítettem réges régen az eredeti svéd húsgolyós ételt, Stahl Judit szakácskönyvéből, annak is nagy sikere volt, hagyományos krumplipürével és ikeás áfonyalekvárral. Most első körben a lekvárt cseréltem le, mivel éppen feléltem a lekvár tartalékaimat és amúgy sem szerettem volna cukros lekvárt enni, tehát elő a fagyasztó kincseivel, amiben lapult, anyósomnak hála fagyasztott szeder és kb. negyed óra alatt varázsoltam belőle rapid lekvárt.

Arra nem is emlékeztem, hogy a húsgolyókhoz krumpli is kell, mivel én azt nem tartok otthon, most is az édesburi után nyúltam, attól lettek ilyen szép sárgák és kicsit édeskések. Isteni ez a fasírt, dupla mennyiséget készítettem, így más ételekhez, főzelékhez is jól jött a hét folyamán.

A püré meg karfiol, de akár zeller is lehetne és hardcore-nak tűnhet a karfiol-szeder párosítás, és én sem tennék mondjuk párolt karfiol mellé lekvárt, de ebben az ételben és ezekkel a textúrákkal senkinek nem jutott eszébe, hogy reklamáljon emiatt. Kórházba is vittem belőle egy brutál adagot, hogy gyorsabban gyógyuljon a beteg. Elég nagy sikere volt az ott felszolgált szottyadt zsemle, fonnyadt uborkavég, sertésmájkrém vacsora helyett…

Hozzávalók:

fél kg darált marhahús

2 kisebb méretű édesburgonya (sima krumpli is jó, abból 4 kisebb)

1 db tojás

1 mokkáskanál őrölt koriander

fél mokkáskanál fehérbors

kókuszolaj a sütéshez

Barna mártáshoz:

2 deci főzőtejszín

2 evőkanál szójaszósz

1 deci víz

1 csapott evőkanál rizsliszt (v bármilyen más liszt)

Szederlekvárhoz (más bogyós gyümölcs is jó pl. áfonya)

fél kg szeder

4 evőkanál xilit

1 evőkanál citromlé

Körethez:

1 nagy fej karfiol

reszelt szerecsendió

pár evőkanál natúr joghurt

1 evőkanál vaj

pár csepp citromlé

A fasírthoz összekevertem a darált húst, a főtt édesburgonyával és a többi hozzávalóval, majd diónyi golyókat formáltam belőle, és megsütöttem kókuszolajban, amit egy serpenyőbe előtte felhevítettem. Ha kicsik a fasírtok akkor 3-3 perc elég nekik oldalanként, ha nagyobb, akkor kb. 5-5 perc.

A szederlekvárhoz elővettem a fagyasztóból a szedret és hagytam felengedni, majd egy lábosba öntöttem a többi hozzávalóval és összefőztem lassú tűzön, míg szépen besűrűsödött.

A karfiolpüréhez a karfiolt rózsáira szedtem és forrásban lévő vízben puhára főztem, leszűrtem és a többi hozzávalóval egy botmixer segítségével pürésítettem.

A mártáshoz felmelegítettem a tejszínt a szójaszósszal, majd simára kevertem a rizslisztet vízzel és a mártáshoz kevertem, majd még kb. 1 deci vízzel tovább hígítottam. Mikor kihűl még sűrűsödik, de kis vízzel után fel lehet melegíteni és hígítani ismét, ha szükséges.

 

Szedres túrós süti

Rögtön hétindítónak hoztam nektek egy nagyon túrós, de főleg szedres sütit. Gyorsan süssétek meg, mert pillanatokon belül vége a szeder szezonnak! De a jó hír az, hogy tulajdonképpen akár szilvával is működhet….

Viszont a savanykás  szeder passzol a legjobban, a jó sok citrommal megküldött túrós, ámde rizslisztes alapsütihez. Pofonegyszerű a történet, keverem, kavarom, majd a tepsiben a sütőbe tolom és jól megsütöm. Ráadásul, ha az ablakon kinézek, még jól is fog esni a sütő melege…

Az eredeti recept egyébként búzadarával készül, én ezt cseréltem ki rizslisztre és tökéletesen működik így is, ha utóbbi nincs kéznél, akkor zabkorpával is elkészülhet, nyilván akkor nem gluténmentes, de legalább finom az verzió is.

A brutál édesszájúaknak nem biztos, hogy ez lesz a kedvenc sütije, maximum ők szórnak még rá cukrot sutyiban, mikor senki nem néz oda, de szerintem ez ezzel a cukor, pontosabban eritrol mennyiséggel jó, ahogy van. A nagy csipet kardamom pedig csavar a citromos aromán még egyet, ha nem használtátok még ezt a keleti fűszert, érdemes tenni vele egy próbát.

Hozzávalók egy 25×30 cm-es közepes tepsihez:

20 dkg szeder

fél kg túró

5 tojás

10 dkg rizsliszt (vagy zabkorpa)

8 evőkanál eritrol v nyírfacukor stb.

1 mokkáskanál kardamom (elhagyható)

1 citrom leve és reszelt héja

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

A túrót a tojással, cukorral, citrommal, citromlével fűszerrel kikevertem, majd hozzászórtam a lisztet, azzal is alaposan összeforgattam. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöttem és 50-55 percig sütöttem, amíg már nem volt folyós a közepe. Kivettem, kihűtöttem és szépen szeletelhető, hűtőben vígan eláll, de nem fog, mert pikk-pakk elfogy.

Forrás:http://receptneked.hu/edes-sutemenyek/gyumolcsos-sutik/szedres-sutik/turos-sutemeny-szederrel/

 

Sárgadinnye krémleves szederrel

A citromos víz után, a kedvenc nyári szomjoltóim ezek a levesek, csak egy turmixgép vagy botmixer szükségeltetik, minimum kétféle gyümölcs és kész.

Mindenki – tisztelet a kivételnek- , panaszkodik, hogy meleg van. Nyár van. Ennyi. Pont. Eddig is voltak nyaranta olyan napok, hetek, amikor bizony a hőmérő higanyszála 40 fokra is felkúszott. De télen meg ugyanezek az emberek panaszkodnak, ha hideg van. Nem kéne inkább kihozni a melegből és hidegből a legjobbat, és örülni, hogy nem nyáron van 15 fok zuhogó esővel?? Nem értem őket, de nem is baj, én szeretem a meleget és imádom a főzés nélküli gyümölcsleveseket!

Nem szoktam ezeket túlcifrázni, ami van otthon az megy bele ami a fűszereket illeti, ami a folyadék részét, az pedig legtöbbször kókusztej és/vagy víz, szerintem ezek a legjobb opciók, úgyis a gyümölcs ízén van a hangsúly. A dinnyém most brutál édes volt, éppen ezért a savanykásabb szeder lett a legjobb barátja, na meg persze jó sok citromlé, és citromfű, menta. Nem sokáig nőnek már ezek a kertben, kihasználom, amíg van. Ha ezek nektek nincsenek semmi gond, ha vesztek citromot, vagy még jobb a lime, akkor már nyert ügyetek van. Tálaljátok a dinnye héjában, és kitűnő nyári előétel lesz, forró levesre nem sokan vágynak mostanság úgysem szerintem. Sőt, én másnap reggel a zabpelyhet is ebbe szórtam, és egy isteni finom dinnyés zabkása lett a végeredmény. Ha pedig az egészet leturmixoljátok, és lehűtve magatokkal viszitek, akkor tuti, hogy nem fogtok elcsábulni semmilyen cukros, szirupos, tejes frappé vagy shake vagy fagyi irányába se. Feltéve, ha nem akartok…

Hozzávalók 4 főre:

1 nagyobb méretű sárgadinnye

20 dkg szeder

1 deci kókusztej (helyett víz vagy  más növényi tej is jó lehet)

1 citrom leve

friss menta és/vagy citromfű levelek

A dinnyét keresztben félbevágtam, kikapartam a magjait, majd a húsát kikanalaztam és a turmixgép táljába tettem.

Hozzáöntöttem a kókusztejet, citromlevet, annyit vizet még, ami kb. 3/4-ig ellepte, tettem egy csipet sót is bele és leturmixoltam, visszaöntöttem a levest a dinnye héjába, beleszórtam az apróra vágott mentát és citromfüvet illetve a szedret is. Ha a dinnye hideg volt, akkor hűteni sem kell, egyből el lehet kanalazni, bár jót tesz neki, ha áll legalább fél órát, hogy összeérjenek az ízek.

 

 

Az 5 legjobb nyári pite

Gyümölcsdömping kellős közepén vagyunk, én főleg egyenesen a fáról, bokorról szeretem enni a sok színes, zamatos példányt, de persze van az a mennyiség, ami már pitéért kiállt és a legnagyobb melegben is a sütő mellé “kényszerít”. Elhoztam nektek az elmúlt pár év terméséből a kedvenceimet, vannak köztük hagyományos piték és vannak kicsit rendhagyóak is, sőt 1 kakukktojás sós-édes pite is, gyümölcs nélkül, hogy a kaporrajongóknak is kedvezzek, ami szintén ilyenkor a legfinomabb.

Egy hűs konyhában álljatok neki a pite projektnek, feltéve, ha ilyen létezik…vagy éjjel, vagy kora reggel, vagy bármikor, ha kemények vagytok és nem csak az edzőteremben szerettek izzadni!

Klikkeljetek a képekre a receptekért!

Őszibarackos pite

Morzsás almás pite

Szederpite

Kapros juhtúrós pite

Fitt almás zabos pite

Céklás szedres chia puding

Az egyik legtrendibb mag mostanság az azték zsálya, vagy más néven chia mag. Tavaly kóstoltam először, aztán meg is feledkeztem róla, de az utóbbi időben szinte már mindig van otthon, rákaptam én is, mivel nagyon változatosan és egyszerűen el lehet készíteni. És amíg én a zabkásáktól fél óra múlva éhes leszek, a gyümölcsös chia pudingtól nem. Nagyon jó energiaforrás, sok fehérjét és rostot is tartalmaz, omega-3, omega-6 zsírsavakat, mindenki bátran fogyaszthatja.

20160722_062735~2~2

Azt szoktam csinálni, hogy előző este összekeverek pár kanállal bármilyen folyadékkal, általában növényi tejjel, de néha sima vízzel, hiszen még jön bele gyümölcs, fűszer, gyömbér, citromlé, bármi, ami éppen kéznél van és beteszem a hűtőbe, reggelre pedig kész a sűrű puding. A chia ugyanis a tömegénél 10-szer több folyadékot képes beszívni.

Még a nyaraláshoz is ezt vittem magammal, kis helyen elfér, helyben vettem gyümölcsöt és soha nem volt gond, hogy mit egyek, ha éppen nem vágytam már péksüteményre, hiszen azt nem gyakran eszem. Sőt még a melegben ebédre is jó volt, betettem egy shakerbe, bedobtam egy kanalat a táskába és meg volt az ebéd. Ha előtte le van hűtve, semmi baja nem lesz még hűtőtáska nélkül sem, hiszen nincs benne tejtermék.

Nagy lelkesedéssel próbáltam volna megkóstoltatni valakivel, de aszonta kenjem a hajamra, mert hogy neki nem jött be az állaga. Van ilyen, a zabkása szottyos állaga sem mindenkinek van kedvére, de amúgy ha több chiát szórtok a pohárba, akkor nyilván sűrűbb lesz, sőt még szárazon a magokat szendvicsbe is szórhatjátok, hiszen így is fogyasztható.

A szeder cékla pedig még mindig szuper páros, illetve a cékla bármilyen piros bogyós gyümölccsel kiváló, úgyhogy áfonyával, ribizlivel is próbálkozhattok, nem fog dominálni a céklaíz, ha valaki aggódna emiatt.

20160722_062827~2Hozzávalók 1 nagy v két kisebb pohárhoz:

3 evőkanál chia mag

1 kisebb zsenge cékla

10 dkg szeder

1,5 deci kókusztej (vagy bármilyen folyadék, növényi tej, víz, gyümölcslé)

1 csipet kardamom (fahéj is lehet helyette)

1 csipet Himalája só

1 evőkanál citromlé

A chia kivételével mindent a turmixgépbe tettem és leturmixoltam, majd belekevertem a chiamagokat is.

Pohárba töltöttem és hűtőbe tettem, majd másnap reggel elkanalaztam.

Cékla-szeder krémleves ribizlivel

Továbbra is “nemfőzök” hét van, na jó egyszer kapcsoltam be csak a sütőt, mert padlizsánkrém ehetnékem volt. Erről majd később, megvárom, míg hűvösebb lesz, aztán kaptok kencereceptet. Most turmix szezon van, a mai színterápia főszereplője pedig a lila.

DSCF7858Pár napja említettem, hogy kaptam ajiba egy kosár gyümölcsöt és ződséget, közte 1 kg szederrel. Brutál finom, két pofára tömtem, a szám úgy nézett ki, mint egy vízihulláé konkrétan, a mosolyom is lilára váltott. Mindenképpen össze akartam hozni viszont a szedret a céklával és némi ribizlivel, ugyanis múltkor megkóstoltam salátában az utóbbi kettőt és kicsit rákattantam. És minő szerencse találtam még egy árust a piacon, ahol volt gyönyörű nagy szemű piros és feketeribizli is, szóval betankoltam.

DSCF7863Ezt a lila tömör gyönyört hoztam össze belőle és nem szégyelltem napokig enni. A lila színnek állítólag gyulladáscsökkentő hatása van, túl sok belőle viszont depresszióra hajlamosít. Hát, ha lila falak között kéne élnem akkor meg is értem, vagy ha a 90-es évek lila öltönyeire gondolok a gyomrom is forog….

Ettől a levestől viszont a “depivagyoköngyileszek” érzés nem áll fent, sőt minden érzékszervetek dalolni fog, olyan finom és akkora mennyiségű vitamin és ásványi anyag van benne.

Ja és a szeder íze gyönyörűen tompítja a cékla földes aromáját, amit sokan nem szeretnek, sőt a dolog pikantériája, hogy szórtam bele egy pici karobport, így kapott egy enyhén kakaós háttérízt. Ez nem muszáj, anélkül is finom lesz pláne, ha mézzel édesítitek!

DSCF7860

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 db nagyobb méretű cékla

1 nagy marék szeder

1 marék piros és fekete ribizli

10 dkg kesudió

1 evőkanál darált lenmag

méz ízlés szerint

1-2 teáskanál karobpor (étkakaó is jó)

csipet Himalája só

A céklát meghámoztam és lereszeltem, majd a turmixgép edényébe tettem. A szedret megmostam és szintén a cékla után küldtem. Hozzájuk szórtam az őrölt lenmagot, karobport, csipet sót, pici mézet, felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepi és krémesre turmixoltam pár pillanat alatt.

Tányérba öntöttem, beleszórtam a leszemezett, megmosott ribizliszemeket és az előzőleg száraz serpenyőben illatosra pirított kesudiót. Behűtve a legjobb!

Szederpite

Tipikus hétvégi desszert, amit mindenki imádni fog. Legalábbis az én környezetemben nagyon szerették és gyorsan fogyott. Nagy adagot sütöttem, meg is utaztattam, hűtőben is tároltam pár szeletet napokig, és minden kihívással megbirkózott, ugyanolyan finom volt, mint frissen. Ha nem finomabb…

20150727_173353-2Mondanom sem kell, hogy mikor álltam neki süti, amikor a legforróbb időjárás uralkodott kint és a sütőmnek köszönhetően a konyhában is. De mit volt mit tenni, ha egyszer pitére vágytam, olyan igazira. Amúgy ribizlipitének indult, de aznap délután mi fogyott el a piacon??? Igen a legolcsóbb gyümölcs tán, a ribizli. Így helyette megvettem a legdrágábbat a szedret. Na jó, az áfonya drágább, deeee egyszer élünk és szedres sütit még úgysem csináltam. Pláne, mivel nyersen szeretem a legjobban ezt a gyümölcsöt is, viszont most egy igazi gőzölgő házias jellegű pite lebegett a szemem előtt, így nekivetkőztem a konyhában, kinyitottam az ablakokat, hogy még több meleg dőljön be kintről. Felforrt az agyvizem, de az illatok és a krémes töltelék íze kárpótolt, meg a hideg zuhanyé ami utána következett…

20150727_173946-2Esküszöm, nem morzsás pitének indult, de így végezte, mert a hűtőből kivett tészta olyan gyorsan melegedett fel, hogy a másik felét már nem tudtam kinyújtani rendesen, visszatenni még fél órára nem volt már kedvem, mivel a sütő is be volt kapcsolva, így a jó öreg reszelő kihúzott a slamasztikából. Az íze csodás, úgyhogy süssetek bátran, mert a házi piténél nincs jobb és senkinek fel sem tűnt, hogy teljes kiőrlésű lisztből van…

Hozzávalók:

40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

25 dkg vaj

10 dkg nyírfacukor

1 db tojás sárgája

2 evőkanál tejföl

1 zacskó sütőpor

csipet só

Töltelékhez:

1 kg szeder

1 db vaníliás pudingpor (Haas tartósítószermentes)

5 evőkanál nyírfacukor

fél citrom leve

2 deci víz

fél mokkáskanál fahéj

fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg

pár kanál zabkorpa vagy darált dió a töltelék alá

1 tojás fehérje a tetejét megkenni

A tészta hozzávalóit összegyúrtam egy tálban, majd 1 óráig a hűtőben pihentettem.

Ezalatt a szedret megmostam és egy lábosba tettem a cukorral és a fűszerekkel együtt, majd összeforraltam, aztán hozzáadtam a pudingport, a vizet és a citrom levét. Hagytam, hogy besűrűsödjön, egyet rottyanjon és elzártam a gázt alatta.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, kivettem a tésztát a hűtőből, megfeleztem. Kinyújtottam alaposan lisztezett deszkán az egyik felét és egy 25 x 30-as tepsibe simítottam, amit előtte kivajaztam. Megszurkáltam villával, hogy nem púposodjon fel és így ahogy volt 10 percre a sütőbe dugtam, hogy a szeder majd ne áztassa el később.

Mikor kicsit átsült, kivettem, megszórtam egyenletes vékony rétegben zabkorpával, erre rásimítottam a szedret. Majd a tészta másik felét vagy kinyújtjátok és befeditek vele a tölteléket, vagy hozzám hasonlóan egy nagy lyukú reszelőn ráreszelitek. A tojás fehérjével megkentem a tetejét és ismét sütőbe tettem kb. fél órára a tésztát, míg a teteje szép arany színűre sült. Kihűlt állapotában szeletelhető.

20150727_174601-2

Pikáns szedres céklakrém

Ha választanom kellene egy kedvenc ízt a héten, az ételek közül amit ettem, akkor ez lenne az abszolút befutó. De ha kedvenc színt kellene választanom, akkor ez a bíbor lenne az. Mennyei. Ennyi.

DSCF4707Nem tudom, honnan jött a villanás, hogy a szedret és a céklát összepárosítsam, biztos a hold hatása…, de mindegy is, hálás vagyok érte, és a jövő héten biztos megcsinálom megint. Ha szalonképes lenne a szó, akkor leírnám, hogy pontosan mennyire jó ez a kence szerintem, de inkább próbáljátok ki és megértitek.

A legfinomabb reggeli lett belőle, kifilire kenve vaj helyett, már már lekvárszerű, hiszen édeskés, de morzsoltam bele maradék fetasajtot is, ami ugyan sós, de ezáltal még jobban kiemeli az ízeket. Bár az is biztos, hogy a feta nélkül is érdemes kipróbálni. Az meg még biztosabb, hogy ebből palacsinta töltelék is lesz hamarosan, mondjuk a hajdinalisztes verzióhoz pont passzolna azt gondolom. Szeder helyett málna vagy áfonya is társulhat a cékla mellé, mindegyik hozzávalóval hatalmas szívességet teszünk a szervezetünknek, az ízlelőbimbóinkról nem is beszélve.

Ha valaki nem szereti a céklát, talán van rá némi esély, hogy így sikerülhet!?

DSCF4702Hozzávalók:

2 fej cékla lereszelve

10 dkg szeder

1 kis fej lilahagyma

5 dkg fetasajt

só, bors

olívaolaj

1 mokkáskanál balzsamecet

pár csepp méz

Tetejére magmix, de ez nem muszáj.

A lilahagymát megpároltam kevés olajon, majd hozzáadtam a reszelt céklát, sóztam, borsoztam és fedő alatt azt is puhára pároltam. A szedret egy mély edénybe tettem, hozzáadtam a párolt céklát, kevés mézet, balzsamecetet és belemorzsoltam a fetasajtot is, majd az egészet botmixerrel simára turmixoltam.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!