Pálmafa Project

Meleg tésztasaláta 3 őszi hozzávalóból

Színes, vitamindús, egyszerű, gyors, laktató, nem túl költséges, benne vannak az ősz ízei. Ennél jobban nem tudom összefoglalni azt hiszem ennek a tésztának a jó tulajdonságait, úgyhogy egyszerűen kóstoljátok meg. Furcsának tűnhet, hogy mit keres egy tányéron a szőlő, a sütőtök és még a cukkini is bepofátlankodott, de abszolút megbocsájtható ez neki, mert passzolnak az ízek, a lilahagymától és a krémes sajttól pedig életre kelt az egész. Na jóóó verset írni azért nem fogok az ebédemről, de az biztos, hogy bármikor szívesen megenném.

DSCF4880Azért azt még elmesélem, hogy most vettem először szénhidrátcsökkentett tésztát, kíváncsi voltam mekkora a különbség mondjuk egy durumtésztához képest. Azt nem mondom, hogy rendszeresen fogok ilyet venni, de olyan hatalmas eltérés sincs a másikhoz képest, csak az árában… Nem horror árban vettem, de a másik tészták is kiválóak. Azt gondolom, hogy semmi tragédia nem történik, ha ebédre befigyel hetente egyszer vagy kétszer egy tányér tészta, valamilyen jó kis ízekben és vitaminokban gazdag feltéttel. Pláne egy délután edzés előtt, teljesen jó szénhidrátforrás, úgyhogy egyétek vigyétek, jó étvágyat hozzá! 🙂

DSCF4874Hozzávalók:

fél sütőtök (kanadai)

1 db cukkini

1 fürt szőlő

1 kis fej lilahagyma

sajt ( ha lehet, valamilyen karakteresebb ízű, nálam camembert)

tészta(penne, kocka, masni v fussili)

pár csepp citromlé

só, bors

olívaolaj

A sütőtököt meghámoztam, kikapartam a magját, a cukkinit héjastól vágtam félbe, de ennek is kikapartam a belsejét és mindkettőt felkockáztam. Egy sütőpapírral borított tepsire szórtam őket, meglocsoltam vékonyan olívaolajjal és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megpuhultak. A sütőtöknek picivel több idő kell, akkor a cukkinit nyugodtan ki lehet előbb szedni a tepsiből vagy később beletenni…

A lilahagymát nagyon apróra vágtam, a sajtot szintén kisebb darabokra, a szőlőt leszemeztem, magozni is lehet ha valakinek van kedve… A tésztát forró, sós vízben kifőztem, lecsöpögtettem, meglocsoltam pici olívaolajjal, citromlével, majd összeforgattam a szőlővel, sajttal, a cukkini és sütőtök kockákkal, sóztam, borsoztam, megettem.

Tökölődjünk! -Gluténmentes diótorta sütőtökkrémmel

Jupijé, ezennel megnyitom a sütőtökszezont! Rájöttem, hogy ez az én kedvenc őszi alapanyagom. Ha belegondolok, nem igazán van olyan hét, hogy ne csapnék egy példányt a hónom alá a piacon. Nem szeretitek? Semmi gond. Majd belejöttök! Ígérem. Én sem csíptem különösebben ezt a narancs színű gyönyörűséget, míg rá nem jöttem mennyi mindent lehet belőle készíteni. És most itt még véletlenül sem a “helóvín” tökre gondolok… ahhoz túl finom, inkább eszem, mint faragom…

DSCF4819

Egyik nap diótortával álmodtam méghozzá a lisztmentessel, amiből már tavaly is sikerült egy kávékrémmel töltött verziót összedobni, ami kicsit nyomi lett ugyan, viszont az íze mennyei volt, úgyhogy 5 perc alatt elfogyott. Gondoltam, most nézzük meg egy igazi tökös, belevaló krémmel felturbózva. Elfogyott hamar, annak meg külön örültem, mikor a sült tököt amúgy nem kedvelő sógornőm szájából elhangzott az “enneknincsistökíze” mondat. Ez valószínű a krémbe kevert narancslének köszönhető, meg a fűszereknek természtesen, de akár még mascarponét is lehetne hozzákeverni akkor még krémesebb lenne, viszont az a szép élénk színének nem tenne jót. Ezt rátok bízom, próbáljátok ki, a dió helyett meg akár mandula, mogyoró alternatívák is szóbajöhetnek. Sőt mák is…

Amúgy picit kevesebb volt a dió mennyisége, mint az előírt, így az értékes lenmagliszttel pótoltam kb. 5 dkg-t, de ennyi igazán nem vette el a dió aromáját, úgyhogy csak kreatívan! Ha megduplázzátok a hozzávalók mennyiségét akkor egy nagy kapcsos tortaformához elegendő az adag.

Finom, krémes, gluténmentes, a tésztában lévő vajat leszámítva majdnem laktózmentes is, de legalább a krémben nincs tejtermék. Bűntetlen örömforrás, a sütőtök pedig kívül, belül szépít! Még több tökös receptért ide klikk!

DSCF4825Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű sütőformához:

25 dkg darált dió (nálam 20 dkg dió és 5 dkg lenmagliszt keveréke)

3 tojás

5 dkg vaj

fél csomag sütőpor

15 dkg nyírfacukor

csipet só

1 kupak diólikőr(elhagyható)

1 citrom reszelt héja

Krémhez:

1 db hosszúkás kanadai sütőtök

fél narancs leve

negyed citrom leve

1 teáskanál méz (ízlés szerint)

csipet őrölt fahéj

csipet őrölt gyömbér

A sütőtököt megsikáltam, hosszában félbe vágtam, kikanalaztam a magját, nagyobb darabokra vágtam és 200 fokon kb. 30-40 perc alatt puhára sütöttem, majd hűlni hagytam.

A tésztához a darált dióhoz kevertem a sütőport egy csipet sóval együtt, belereszeltem a citrom héját is. A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral, a felkockázott puha vajjal, beleöntöttem a diólikőrt is, majd a diós keverékbe dolgoztam az egészet, végül pedig a tojásfehérjékből felvert kemény habot is lazán beleforgattam, hogy ne nagyon törjem össze a habot. Kivajaztam a formát mielőtt beleöntöttem a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt megsült a torta, de tűpróbával ellenőrizzük. Ezután kihűtöttem a formában.

A krémhez a kikanalaztam a sütőtök húsát, egy mély tálba tettem, megszórtam a fűszerekkel, a kifacsart citrom és narancs levével, belecsorgattam a mézet is és egy botmixerrel simára turmixoltam.

A tortát kettévágtam, megkentem a krémmel, kb egy ujjnyi vastagon, majd ráhelyeztem a torta másik felét, és a tetején és az oldalán is egyenletesen megpróbáltam eloszlatni a krémet. Tálalás előtt hűtőben pihent, de azonnal is fogyasztható. Én a hűtőből kivéve díszítettem fel, dióval, naranccsal és étcsoki forgáccsal.

Belül tökös-almás, kívül diós és mákos, mi az?

Sütőtökös golyók, mert bűnmentes édességre vágytam.

Utolsó felvonásához érkezett a tökszezon, és nem bírtam neki ellenállni a piacon. Az újévben még nem nagyon ettem édességet, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem kívánom, hajaj… De igyekszem valami tápláló alakbarát csemegét választani, és ez ilyen, sőt még sütni sem kell, elrontani nem lehet, pár perc alatt elkészül és mennyivel jobb ilyet nassolni vagy ahogy én tettem a minap, egy tartalmasabb leves után elfalatozni. Az ünnepek után akadt itthon némi dió és mák, ezek adták a külső bundáját a tökös-almás golyóknak. Ne olyan masszív gombócokra számítsunk, mint a kókuszgolyó, mert abban ugyebár darált keksz is van, én ebbe viszont zabkorpát és zabpelyhet használtam, ami megszívja magát nedvességgel, de mégis puha és szaftos állagú finomság a végeredmény. Ha van kéznél mondjuk házi zabkeksz akkor azt is lehet morzsolni bele vagy nem bundázni a darált dióval és mákkal hanem azt is a masszába keverni….teljesen mindegy, fantázia kérdése, a lényeg, hogy formázható legyen és összeálljon, amúgy meg eteti magát….

DSCF2717

Hozzávalók 8 darabhoz:

negyed sült sütőtök

1 db alma reszelve

méz v nyírfacukor ízlés szerint

pici citromlé

őrölt fahéj(elhagyható)

kb. 6 evőkanál zabkorpa vagy zabpehely

Forgatáshoz: 1-1 marék darált dió és mák

A sült tököt villával széttörtem, az almát lereszeltem. Ha utóbbi túl lédús lenne akkor csavarjuk ki, mielőtt a tökhöz adjuk, a levét pedig igyuk meg bátran. A tököt összekevertem az almával, pici mézet csorgattam rá, mehet bele fahéj is, citromlé, aztán hozzadtam a zabkorpát és a zabpelyhet, jól összeforgattam és állni hagytam pár percig, hogy a zabpehely megduzzadjon. A mákot és a diót is ledaráltam 1-1 kanál nyírfacukorral. Végül a masszából gombócokat formáztam és beleforgattam őket a mákba és a dióba.

Fehércsokis sütőtökös blondie

Pihe puha szaftos édesség a keverem-kavarom-kisütöm kategóriából.

Pár napja adott volt egy darab sütőtök és hozzá egy kérés, hogy legyen belőle a népszerű sütőtökös keksz. Nekem meg nagy arcom volt és gondoltam nem kell már a recept megy ez fejből is. Hát tévedtem. Elkészült és elfogytak ugyan a szörnyszülöttek, de a hozzávalók arányaival nagyon elcsúsztam valahol vagy a holdállás nem volt megfelelő aznap, mert az állaga és kinézete borzalom volt, nem voltam rá büszke maradjunk annyiban. Másnap az első kezem ügyébe kerülő sütőtök jött is velem haza, hogy orvosoljam a hibát, de útközben meggondoltam magam a célt illetően és keksz helyett előástam ezt a receptet, hisz már régóta tervben volt az elkészítése. Jó lett azt kell mondjam, pedig kevesebb cukrot és több sütőtököt tettem bele, de így is elég édes és puha, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, pláne, hogy gyorsan el is készül.

DSCF2391

Hozzávalók 20 x 25 cm-es tepsihez:

10 dkg fehér csokoládé

25 dkg sült sütőtökpüré

15 dkg cukor(nálam fele-fele nyírfa és nád)

12 dkg liszt(nálam fele-fele fehér búzaliszt és teljeskiőrlésű rozsliszt)

3 tojás

10 dkg vaj

A fehércsokit és a vajat vízgőz felett felolvasztottam és hagytam langyosra kihűlni. Addig habosra kevertem a tojásokat a cukorral aztán a sütőtökkel, majd hozzáadtam a vajas csokis keveréket, végül pedig a lisztet is beleszórtam és csomómentesre kevertem a masszát. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem és 180 fokon 25 perc alatt megsütöttem.

DSCF2392

Sütőtökös padlizsános curry

Lassan olyan lesz a sütőtök a konyhámban, mint a só, alaphozzávaló, legalábbis még pár hónapig aztán szünetel a tökszezon. Addig viszont élvezem, hogy alig van olyan típusú étel, amiben ne állná meg a helyét, egyszerűen nem tud elrontani semmilyen ízt, sőt mindet elvarázsolja, legyen szó süteményről, levesről, köretről, egytálételekről, hússal vagy anélkül. Jelen esetben az utóbbi, persze lehet hozzá tenni húst, de nekem nem hiányzik egy ilyen ételből, hiszen anélkül is elég íz van benne és még laktató is, ha kerül alá rizs vagy kuszkusz akkor pláne. Én most egymagában és kanállal estem neki, szaftos és krémes a kókusztejtől, enyhén csípős a fűszerektől és édeskés a sütőtöktől. Erre mondják, hogy olyan igazi melengető étel.

Néha bolti kókusztejet használok, de most én magam kreáltam, mert sok kókuszreszelékem volt itthon, érdemes kipróbálni, semeddig nem tart az elkészítése, recept ITT található. Ha mégis idegenkedünk a kókusztejtől, használjunk tejszínt, de szerintem kár lenne kihagyni azt a plusz “nem bírom abbhagyni az evést” ízt, amit ez az édeskés trópusi nedű ad neki. Ebből az ételből repetázni ér!

DSCF2218

 

Hozzávalók 2 főre:

1 db padlizsán felkockázva

negyed sütőtök felkockázva (kb. ugyanannyi mennyiségű legyen, mint a padlizsán)

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

3 dl kókusztej

1 teáskanál madras curry keverék (ha ez nincs akkor vegyesen: currypor, kurkuma, őrölt római kömény, gyömbér, chili)

kókuszzsír v más olaj

petrezselyem v koriander a tetejére

A sütőtököt meghámoztam a padlizsánt nem, felkockáztam őket, majd vékonyan meglöttyintve olívaolajjal, előmelegített sütőben megsütöttem. Kb. fél óra, ha apróra vannak vágva. Szépen megkaramellizálódnak a sütés alatt. Míg ők sültek, felaprítottam a vöröshagymát és üvegesre pároltam pár kanál kókuszzsíron. Ráöntöttem a kókusztejet, belereszeltem a fokhagymát, és megszórtam a fűszerekkel. Ebbe az alapba kerültek bele a megpuhult sütőtök és padlizsánkockák. Pár percig együtt rotyogtattam őket, míg a kókusztej kicsit besűrűsödött és zöldségeket is átjárta az összes íz. Aztán jó sok petrezselyemmel a tetején elégedetten elfogyasztottam.

Nyers mákos tészta

Bizony, jól olvastátok! Szuper étel, mákostészta újratöltve. Azt, hogy egészséges szerintem felesleges leírnom, és tudom, hogy ezzel a szóval önmagában még nehéz rávenni embereket, hogy ilyesmit egyenek, de nem adom feeeel… Ez egyszerűen csak finom, és a nap bármely szakában fogyasztható, kárt nem tesz bennünk az biztos.

Az alapja sütőtök és alma egy hámozóval vékony csíkokra vágva. A tök ezúttal nyersen kerül az ételbe, abszolút alkamas rá, nem kell megijedni tőle, nem kemény, és édes íze van. Elsősorban a sütőtöknek, a magok alatti részét érdemes belecsíkozni, mert mindig ott a legédesebb a húsa, az alma pedig még rásegít erre.

A következő réteg a mák amiről már ejtettem pár szót korábban, karácsony közeledtével különösen sok fogy belőle, ha egyéb mákos édességekre vágytok akkor találtok ezzel kapcsolatban egyéb recepteket ITT .

És hogy mi az a barna cucc a tetején és az a fura bogyó ott a kép bal felső sarkában? Ő a naspolya. Egy hete itt figyel a gyümölcstálamban és vártam, hogy “utó(l)érje” magát, mert ő olyan. Közben gondolkodtam mihez is kezdjek vele, mert nem az a beleharapok típusú gyümölcs. Csak a teljesen puha példányok fogyaszthatóak és a héjából ki kell nyomni a húsát, amiben csücsül kb. 5 db mag is. Az íze, állaga, színe, olyan, mint a párolt almapürének, lédús és édes. Ebből kifolyólag tökéletes joghurtba keverni müzlivel vagy süteményekbe is felhasználható, vaaagy kanalazható nyers mákostészta tetejére baracklekvár helyett, és akkor tényleg megmaradunk nyers fronton.

A naspolya rokona az almának és a körtének, így hozzájuk hasonlóan sok ásványi anyagot tartalmaz, mint a kálium, kálcium, magnézium, cink, vas, mangán, vitaminok közül pedig főleg B1 és C, valamint az A-vitamin előanyaga a béta karotin is fellelhető benne. Antioxidáns tartalma erősíti immunrendszerünket, pektintartalma pedig az emésztést segíti. A magjából készült teát a középkorban vesekő kialakulása ellen használták, sőt a királyi konyhák a szarvasgombával és a királyrákkal sorolták egy rangba. Azt biztos, hogy az első kettő ára valóban királyi a mai napig, míg naspolya már pár száz forint/kg áron kapható, Érdemes vele próbálkozni, akár lekvárt is főzni belőle.

A nyers ételekben az is jó, hogy elrontani sem lehet,  hiszen mindig módosítható a hozzávalók mennyisége, az íze akkor sem fog lényegében megváltozni.

DSCF2213

Hozzávalók adagonként:

1 db alma

kb. ugyanannyi mennyiségű sütőtök

pár kanál darált mák

a tetejére nálam most naspolya, de lehet lekvár is, de ezek nélkül is finom lesz

méz, citromlé

Az almát és a tököt krumpihámozóvalvékony szeletekre vágtam, de reszelni is lehet akár. Meglocsoltam pici citromlével és mézet csorgattam rá. Rászórtam a mákot, rátettem a naspolya kinyomott és kimagozott húsát, aztán megettem.

DSCF2212

Gesztenyepüré vagy krém, ahogy tetszik

Sosem gondoltam volna, hogy valaha olyan bejegyzést írok amiben a gesztenye és a püré szó egy oldalon szerepel. A világ legrövidebb könyvei között ugyanis dobogós helyezést érne el a Zsuzsi és a gesztenyepüré című, mivel utálom. Elnézést kérek, ez nagyon csúnya szó, de őszinte. Édesszájú vagyok, de az egyetlen desszert talán amit képtelen voltam eddig elfogyasztani az a hagyományos gesztenyepüré. Imádom viszont a sült gesztenyét, kilószámra bírnám enni. Nos akkor ez a kettő hogy is jön össze? Úgy, hogy szerény véleményem és ízlelőbimbóim szerint az igazi gesztenye íz nekem hiányzik a gesztenyemasszából készülő édességekből, helyette viszont valami fura émelyítő ízt érzek ki belőlük amivel nem tudok megbarátkozni. Pedig a gesztenyepürére büszkék lehetünk, hiszen hungarikumnak számít.

Úgyhogy a kihívás adott volt és éppen ráértem egy zuhogó esős szürke délutánon, sőt végre sikerült nagyon szép szemű gesztenyét is vásárolnom a piacon elfogadható áron, így semmi sem állhatott az utamba a gesztenyepüré project során. Kíváncsi voltam, hogy házilag egészséges összetevőkkel mi sül ki belőle, mennyire lehet bonyolult ez összehozni, de főleg, hogy képes leszek-e így megszeretni. Nem csak, hogy ízlett, de mindjárt tovább is gondoltam és néhány plusz hozzávalóból ünnepi krémdesszertté avanzsáltam, így év végéhez közeledve. Amiért pedig büszke vagyok magamra, hogy megbírtam állni, hogy pucolás után a tálba tegyem a szemeket és nem a számba. Na jó, pár kisebb leeső darabka azért oda is került.

A szelíd gesztenye élettani hatásai pedig abszolút megérdemelnek néhány szót.  Állítólag régen a nincstelenek számára Nyugat-Európában kijelöltek a gesztenyetermő területeken egy-egy szelídgesztenyefát, ami segített nekik túlélni a zord időket. Nem véletlenül, hiszen szénhidráttartalma nem kevés, ezen belül a keményítő mennyisége jelentős, ugyanakkor zsírok, olajok és fehérje is található benne. Vitaminok közül, C, B1, B2 szerepelnek a sorban, de főleg E-vitamin tartalma kiemelkedő, ami csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, szerepe van a rák megelőzésben antioxidáns vegyület lévén. Az E-vitaminra bőrünknek is nagy szüksége van rá, nem hiába használja  a szépségipar is különböző krémek készítéséhez. A boltok polcain már felbukkan egyre gyakrabban a gesztenyeliszt is, melyet sütemények készítéséhez használhatunk.

Pattanjunk is vissza a konyhába és kapcsoljuk be a sütőt.

Házi gesztenyemassza:

A püré eredeti receptjét a Chili és Vanilia blogon olvastam, némi módosítással “pálmafásítottam” illetve megfeleztem az adagot.

Fél kg gesztenyét vettem hozzá, megpucolva kb. 25 dkg. Ez a gesztenyszemek nagyságától is függ ugyebár. Ekkora mennyiség 2-3 adagra elegendő. Szóval 4 főre 1 kg minimum szükséges. Próbáljunk meg szép, nagy, hibátlan szemeket venni, mert azokat könnyebb sütés után megpucolni. Nem mondom, hogy nem időigényes az elkészítése, főleg a pucolás, de vegyünk magunk elé egy pohár forró kakaót vagy forralt bort…, gyűjtsünk magunk mellé jó társaságot, akiket be lehet fogni a munkába is és máris jó móka lesz belőle. Van, aki vízben főtt gesztenyéből készíti, én azt nem szeretem, más íze van úgy a gesztenyének szerintem.

Hogy püré vagy krém az ízlés dolga, ez attól függ, hogy a masszát mennyi időre hagyjuk a hűtőben dermedni. Ha hagyományos pürét szeretnénk akkor több órát hagyjuk állni és utána krumplinyomóval elővarázsolhatóak belőle a kis girbe-gurba csíkok. Nekem szimpatikusabb volt, krémesebbnek és egyszerűbbnek tűnt a sűrű és picit  darabosra hagyott krémet poharakba kanalazni.

Tippek az ízesítéshez: ha valaki az eredeti gesztenyepüré ízre vágyik, akkor mehet mellé pár csepp rum vagy rum aroma. Édesítéshez nyugodtan használható vanília rúd vagy bourbon vaníliás cukor is.

Én nem akartam elnyomni az igazi sült gesztenye ízt, ezért csak pici fahéjat tettem hozzá ami mellett még tényleg kiérződik a valódi aromája és ez azt hiszem sikerült is. Nagyon nagyon finom lett és ezzel a krémes álaggal remekül felhasználható más süteményekhez, tortákhoz krémalapnak. Sőt, már azt is tudom mi lesz az idei új bejgli töltelékem….

DSCF1995

DSCF1996

Hozzávalók 2 pohárhoz:

fél kg gesztenye, megsütve 25 dkg

A főzéshez:

2 dl tej

1 dl víz

1 csapott evőkanál nádcukor vagy vaníliás cukor

fél mokkáskanál őrölt fahéj vagy vaníliarúd kikapart belseje

A krém elkészítéséhez:

2,5 dkg olvasztott vaj(nálam kókuszzsír)

1 deci habtejszín (nem kell felverni)

cukorszirup: fél deci víz + 2,5 dkg cukor(nálam nyírfa)

csipet só

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A gesztenyékre vizet engedtem, és egyenként pici keresztet vagdostam a héjukra majd átkerültek egyből a sütőlemezre. A gesztenyéket azért fontos bevágni, mert  egyetlen gesztenye felrobbanása a sütőben negyed  óra sütőtakarítás jelent… Kb. 20-25 perc alatt megsülnek, a héjük a vágás mentén felpöndörödik. Ne nagyon várjuk meg míg teljesen kihűl, mert utána sokkal nehezebb megpucolni, ráadásul meg is keményednek. Azbeszt kezűek előnyben. A barna vékony hártyát is le kell szedni róla sajnos, de ha jó minőségű a gesztenye könnyen lejön, ha mégsem akkor azokat áztassuk be picit vízbe.

Ha ezzel megvagyunk a tej és a víz keverékében főzzük meg puhára a gesztenyéket, miután édesítettük azt. Majd szűrjük le őket. A leszűrt cukros,tejes, gesztényes ízű folyadékot szerintem ne öntsük ki a mosogatóba, hanem inkább a poharunkba….

A gesztenyeszemeket tegyük turmixgépbe. A cukorból és a vízből főzzünk pár perc alatt sűrű szirupot, amint öntsünk a gesztenyékre, az olvasztott vajjal vagy kókuszzsírral és a tejszínnel együtt. Szórjunk hozzá egy késhegynyi sót is. Végül turmixoljuk le, öntsük egy tálba és tegyük hűtőbe pár órára, aztán a fenti módon készítsük el pürének vagy krémnek, díszítsük tejszínhabbal, bár anélkül is finom.

Sütőtökös-narancsos gesztenyekrém:

Mi mást tehettem volna mellé, mint sütőtököt. Dehát véletlenül volt itthon…Meg egy pici narancslevet is és tényleg ünnepi ízharmónia. Boldog “helóvínt” vagy karácsonyt vagy amit szeretnétek.

Erről nem regélnék hosszasan, a fenti krém is mennyei, de az abszolút kedvencem ez lett. Ki kell próbálni.

DSCF1989

DSCF2005

Hozzávalók 2-3 pohárhoz:

a fenti gesztenyekrém

ugyanannyi mennyiségű sült sütőtök

fél narancs leve

A díszítéshez tejszínhab és reszelt narancshéj

A gesztenyéket és a sütőtököt egy nagy tepsiben megsütöttem együtt. A gesztenyekrémet az előző recept alapján elkészítettem, a sütőtököt a narancslével botmixerrel simává turmixoltam és hozzákevertem a gesztenyéhez. Pohárba töltöttem és tejszínhabbal díszítettem amit alaposan megsikált narancs reszelt héjával díszítettem.

Almás-sütőtökös tócsni

Gondolom mindenkinek hiányzott már egy sütőtökös recept, mert azt olyan ritkán osztok meg. Most miért?? Ezen a héten még nem is volt… Viszont volt helyette minden más az életemben, csak kapkodom fejem, és mivel képtelen vagyok minden történést befolyásolni, ezért próbálok sodródni és nem az árral szemben úszni. Be kell iktatnom egy új sportot az életembe azt hiszem, meg kell tanulnom a “vízen járni”…. De ez egy másik könyv, vagy blog témája lehetne. Ha már könyv, biztos nem véletlen, hogy nem rég akadt a kezembe A viskó című könyv (WM. Paul Young), érdemes elolvasni azt gondolom…

Hogy jön ez a sok kesze-kusza gondolat az ételekhez? Nálam úgy, hogy kevés dolog van amivel az én agyamon “off” gombot lehet nyomni teljesen, de az írás, a tervezés, a főzés, az ízek, az illatok, a színek együttes hatása, jelenléte a konyhámban az életemben képesek erre. Akkor is ha éppen a hegytetőről nézem a világot és akkor is árnyas völgyben bandukolok. Ezen a héten minden volt, főleg az utóbbi, de a hetemet mégis csak a hegytetőn, pontosabban a Tündér szikla tetején zártam napsütésben és jó társaságban az “Őrangyalomnak” köszönhetően. Hiába vagyok “törött” szárnyú átvitt, és kissé fizikai értelemben is, de az ízlelőbimbóimon nem esett csorba, egy almával és némi sütőtökkel még bármikor elbánok, így ez lett az egyik étel ami megkoronázott egy viharos hétköznapot.

Gyors, egyszerű, nagyon finom, egészséges, olcsó, kevés hozzávalóból és még viszonylag kiadós is. Én egyben sütöttem, de lehet kis korongokat formázni belőle és úgy kisütni. Melegen az igazi, de hidegen is finom.

DSCF1787

Hozzávalók 1 főre:

1 db alma lereszelve

kb. ugyanannyi mennyiségű sült sütőtök

1 db tojás

1 csapott evőkanál zabpehely

1 csapot evőkanál rozsliszt

csipet só

1 dl natúr joghurt

csipet fahéj

1-1 evőkanál vaj és olívaolaj

A sütőtököt sütőben előtte nap megsütöttem, és a tócsnihoz szükséges mennyiséget villával szétnyomkodtam. Az almát héjastól lereszeltem és a levét kinyomkodtam egy pohárba, amit aztán jól megittam. Az almát, a tököt egy tálba tettem, hozzászórtam a lisztet, a zabpelyhet, pici sót és beleöntöttem egy felvert tojást. Jól összekevertem. A vajat és az olívaolajat felhevítettem a serpenyőben és hozzáadtam az egész masszát, majd lenyomkodtam, hogy egyenletesen kitöltse a kis serpenyőt. Pár percig sütöttem az egyik oldalát majd egy tányér segítségével óvatosan megfordítottam és megvártam, míg a másik oldala is megpirul. Aztán kicsúsztattam egy tányérra és kanalaztam mellé joghurtot amire fahéjat szórtam.

DSCF1788

Sütőtök te édes...csokis...mézes...fahéjas

Én előre jeleztem, hogy sok(k) lesz a sütőtök a konyhámban!Talán merész vállalkozás egy héten ennyi sütőtökös receptet feltenni, de utánam a vízözön. A bejegyzés címébe is utólag biggyesztettem be a “csokis” szót, hogy vonzóbbá tegyem. Ha már csak 1 ember is megszereti a receptek alapján ezt a gyönyörűséget én biza örömtáncot lejtek, csak jelezzétek kérlek, mikor kezdhetem!

Ha kint hideg van és fúj a szél, jólesik ilyesmit sütni, kellemes meleg lesz a konyhában, és engem a sütőtöknek már a színe is mosolyra derít. Az illatának sütés közben pedig kimondottan idegkisimító hatása van véleményem szerint, pláne ha fahéjjal is találkozik sütőtökünk. Már pedig egy ilyen, kissé kaotikus hét után ez rámfért…

Ha édességet készítek belőle akkor csakis már előtte megsütött tököt teszek bele. Most egy egészet elkészítettem már előző nap kisebb darabokra vágva héjastól. Természetesen nem kellett az egész a sütibe, így néhány szeletre a sütés vége előtt pár perccel fahéjat szórtam és mézet csorgattam. Ez megint csak egy apró trükk, ha gyors nassolnivalóra vágyunk ami nem utolsósorban egészséges is.

Aztán a tök nagy része egy pihe puha kekszben fejezte be pályafutását, ami viszont már a hétvégére készült. Ismét bátor vagyok, hiszen ebből remélhetőleg már az Öcsikém is falatozni fog, viszont Ő lehet jobb ha nem tudja, hogy miből készült… Ő “nem lenni” ugyanis szoros barátságban a gyümölcsökkel és a zöldségekkel….

Ez a recept viszont több okból is pompás, egyrészt nem érezni benne koncentráltan a tök ízét, gyerekek is imádják ezt a két szememmel láttam. Másrészt a száraz anyagokat bátran lehet variálni, attól függően, hogy éppen mi áll otthon rendelkezésünkre zabpehely, zabkorpa, darált dió, teljeskiőrlésű lisztek. Lehet őket kombinálni együtt, külön külön, sosem csináltam még két egyformát. Ami viszont biztos, hogy mindig puha szaftos lesz a sütőtöknek köszönhetően. Picit tömörebb a keksz ha zabpehely is van benne, nem terül szét annyira a sütőben. Csokoládé elsősorban étcsoki legyen, de mostanában én tetemes mennyiségű mogyorós csokit halmoztam fel itthon, így azok kekszekben végzik felaprítva. A fűszereket használjátok ízlés szerint fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citrom vagy narancshéj passzol hozzá.

Nálam abszolút befutó reggelire egy pohár tejjel.

Sütőtökös keksz:

Hozzávalók 32 darabhoz (két gáztepsi):

20 dkg liszt(nálam most 10 dkg rozs, 5-5 dkg zabpehely és zabkorpa)

15 dkg vaj

20 dkg sütőtök megsütve villával szétnyomkodva

20 dkg nyírfacukor v nád (én általában kevesebbet teszek bele, főleg ha tejcsokival készül)

5 dkg csokoládé apróra vágva (elhagyható)

5 dkg apróra vágott mogyoró, mandula, dió(elhagyható)

1 tojás

csipet só

1 teáskanál szódabikarbóna

1 mokkáskanál fahéj

1 mokkáskanál őrölt gyömbér

A puha vajat habosra kevertem a cukorral és a tojással majd a sütőtökkel. A lisztben elkevertem a szódabikarbónát és a fűszereket, a felaprított csokoládét. Majd a nedves anyagokat hozzákevertem a lisztes keverékhez. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A gáztepsire sütőpapírt tettem és a masszából diónyi gombócokat formáztam, majd egymástól pár centire távol ráhelyeztem a  tepsire. Egy pohár aljával, amit bevizeztem előtte vagy egy villával lenyomkodtam a tetejüket, hogy korong alakúak legyenek kb. fél cm magasak.

15 perc alatt megsülnek, nem kell megijedni, hogy puhák mikor kivesszük őket, ez nem is a ropogós keksz kategória, de ha kihűltek azért szilárdabbak lesznek. Üvegben, fémdobozban sokáig eláll. De nem fog, nincs esély rá, mert elfogy.

 

 

"Sütőtökjó" tippek

Az én konyhában ősszel a csapból is ez folyik, lehet idén már a hajamra is ezt fogom kenni, mert szerelmem iránta egyre csak fokozódik. Sokan fintorognak tőle, én is így voltam még pár éve, de tessék esélyt adni ennek a fantasztikus “zöld”ségnek, mert mindent, de tényleg mindent lehet belőle készíteni. Édeset, sósat, reggelit, ebédet, vacsorát, nassolnivalót, tortát, levest, asztalidíszt is akár, de utóbbira nem pazarolnám. Káprázatos narancssárga kincs higyjétek el.
Kb.2 éve lettem rajongó. Előtte nagyon ritkán jutott  eszembe, hogy egyek. Anyukám sütött őszi estéken héba hóba, főleg magának, mert szimplán megsütve pultra téve a drága gyermekei meglehetősen ritkán fanyalodtak reá. Ez persze nem az Ő hibája nyilván ha fakanállal kergetett volna, hogy megegyük most én sem reklámoznám. Ha édes volt elnyamogtam kiskanállal, de az öcsém nem volt ilyen “jófej” Ő rá sem nézett. Ha nem zamatos, mézédes senki nem fogyasztja szívesen egymagában. Dobjuk fel pár perc alatt plusz ízekkel és mennyei étek lesz belőle. A jó sütőtökös ételhez tényleg sütni kell a tököt előtte. A leves sem lesz olyan finom ha nem a sütőben karamelizálódott tök az alapja.
Az sem elhagyagolható, hogy nagyon tápláló, szinte már gyógyító hatásokkal bír. Az indiánok kígyómarást kúráltak vele, ha valakit ez a veszély fenyegetne…Mangán, réz vas foszfor, C-vitamin, béta karotin, kálcium, cink, A, B1, B2, B6 vitaminok, folsav forrása. Jobb, mint bármelyik vitaminkapszula. Megfázásos tünetek enyhítésére is kiváló, tüdőproblémák kezelésére is alkalmazzák, enyhítheti az asztmás rohamokat és allergiás tüneteket. Serkenti az emésztést és a máj működését, segít a prosztatarák megelőzésében, valamint a szív és érrendszeri betegségek elkerülésében is szerepet játszik
Jót tesz a bőrnek. Nem külsőleg természetesen, hanem ha sokat falatozunk belőle, csökkentheti a pattanásokat és tovább megmarad a napbarnított bőrszínünk,
És még két nagyon fontos dolog említendő vele kapcsolatban, hogy alacsony a kalóriatartalma és olcsó. Úgyhogy tökproject indul, 1 db tökből 3 féle íz kerekedett ki. Első körben egy leves és két gyors sós verzió bármihez. Aztán lesz itt még keksz, kuglóf, torta, köret és még ami eszembe jut.
Én a hosszúkás orange vagy más néven kanadai sütőtököt szoktam venni. Nem bántam még meg, általában mindig elég édesek. Ha hibátlan a külseje akkor a belsejében sem csalódhatunk. Kár, hogy ez csak a sütőtökre igaz…
 Sütőtökkrémleves sült zöldségekből

Többféle ízben szoktam készíteni, ez a legegyszerűbb és ehhez szükséges a legkevesebb hozzávaló. A végén főzőtejszínnel is befejezhető, tapasztalat, hogy így jobban “eladható” gyerekeknek és a finnyás brigádnak. Selymesebb, lágyabb íze lesz. Szerintem enélkül még jobb, de próbálkozzon mindenki kedvére, elrontani nem lehet az biztos. Ha van otthon sárgarépa nyugodtan tegyünk hozzá azt is. Lehet a hagymát olajon megpárolni és arra rátenni a nyers tökdarabokat, felönteni vízzel és megfőzni, de ha a tök előtte sütőben sült, sokkal több íz lesz benne. Én most nemes egyszerűséggel az összes hozzávalót megsütöttem tepsiben, hiszen a fokhagyma és a lilahagyma is még aromásabb lesz így elkészítve.

Hozzávalók 2 főre:
fél sütőtök
1 fej lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
tökmag a tetejére
só, bors
1 mokkáskanál chilipor
citromlé
olívaolaj
1 dl főzőtejszín(elhagyható)
A sütőt előmelegítettem kb. 200 fokra. A hagymát negyedekre vágtam a fokhagymagerezdeket héjastól tettem a tepsibe. A sütőtököt hosszában félbevágtam a magjait kanállal kikanalaztam. Nem muszáj kidobni őket, ki lehet szárítani őket és kész a nassolnivaló tökmag.
Ezután a tököt nem hámoztam meg csak keresztben ujjnyi vastag szeletekre vágtam és ment ez is a tepsibe. Meglocsoltam kevés olajjal a zöldségeket és 30 perc alatt megpuhultak és szépen karamelizálódtak.
Ha elkészült, a zöldségeket áttettem egy edénybe, a fokhagymákat kinyomtam a héjukból, a tökdarabokról lehúztam a héjat és felöntöttem annyi vízzel, hogy 1 ujjnyival ellepje. Ha van házi húslevesünk azzal is felönthetjük. Én a leveskockát nem javaslom, szerintem műíze lesz tőle.
Sóztam, borsoztam, megszórtam chilivel. Ha valaki nem szereti a csípőset, ne tegyen bele, ízlés szerint más fűszerek is használhatóak. Mikor felforrt levettem a gázról és botmixerrel pürésítettem. Ha tejszínnel készítjük, tegyük vissza a gázra öntsük hozzá a tejszínt majd forráspont előtt zárjuk el a gázt. Én túl édesnek találtam így pár csepp citromlével meglocsoltam. A tökmagot pár perc alatt száraz serpenyőben megpirítottam és a tetejére szórtam, némi pirított kenyér kocka társaságában. Máskor reszelt sajt kerül rá vagy pirított bacon darabok.
Hideg volt és fáztam, míg meg nem kóstoltam ezt a levest, utána a nap is kisütött pedig már rég besötétedett kint…
A tök másik fele így végezte:
Sütőtökkockák hagymával és sajttal

Egyszerű gyors csemege, könnyű vacsorának vagy köretnek is jó akár.

 

Hozzávalók:
sütőtök
lila v vöröshagyma
camembert sajt kockázva(lehet más reszelt sajt is)
só, bors
olívaolaj
A sütőtököt meghámoztam és kisebb kockákra vágtam rátettem a vékonyra szeletelt hagymát és kevés olajjal meglocsoltam. Picit megsóztam, tekertem rá borsot. Előmelegített sütőben 25 perc alatt a tök és a hagyma megpuhult a sajtot ekkor tettem rá és 5 percig még visszatoltam a sütőbe, míg ráolvadt. Aztán meg nem tudtam betelni vele, eteti magáááát.
Fűszeres sütőtökös kencefice
 

Ez a recept, a már korábban közzétett fűszeres sárgarépakrém alapján készült és azt kell mondjam ez így még ütősebb lett. Nem tudom leírni, hogy mennyire finom. Próbáljátok ki légyi légyszi! Szendvicsbe vaj helyett pompás. Én egymagában is képes vagyok elkanalazgatni.

Hozzávalók:
negyed sütőtök
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál natúr joghurt
fél mokkáskanál fahéj
fél mokkáskanál római kömény
fél mokkáskanál chilipor
pár csepp fehérborecet (citromlé is jó)
A tököt hámozva felkockázva megsütöttem, majd egy mélyebb tálba tettem, rákanalaztam a joghurtot a reszelt fokhagymát, megszórtam a fűszerekkel, meglocsoltam az ecettel és botmixerrel pürévé varázsoltam. Másnap még finomabb mikor összeérnek az ízek.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!