Pálmafa Project

Sütőtökös tonhalas spagetti

Ez egy kényelmes, laktató tésztaétel, kötöttségek nélkül, sok minden belefér ami otthon kéznél van, két dolgot ne hagyjatok ki belőle a sütőtököt és a spagettit.

20151013_115332-2-2Annyira hirtelen ötlet volt, hogy nem is a blogra készült, persze sok ilyen van, aztán mégis itt végzi, mert olyan finom, és nehogy már Ti ne tudjatok erről. Sokszor főzök úgy hétköznap, hogy veszek egy hozzávalót a piacon, jelen esetben “meglepő” módon a sütőtök volt ez, de fogalmam nincs mit csináljak belőle. Majd lesz valami vállrándítással haza vonulok és nyitogatom a szekrényeket, míg a tök sül, hogy mit is tegyek hozzá, hogy az másnapi ebédnek megfeleljen.

Ha szeretitek a halat, akkor ez nagyon ízleni fog, de ha nem, ki is hagyhatjátok belőle, vagy helyettesítsétek sonkával, egyéb kedvenc fűszerekkel, reszelt sajttal. Csak bátran nem lehet elrontani, ha eddig nem voltatok jóban a sütőtökkel, itt az idő megbarátkozni vele, krémes, édes, nem tolakodó és szuperül felveszi a többi ízt!

20151013_115505-2Hozzávalók 2-3 főre:

fél zacskó spagetti

gömb alakú sütőtök fele

2 kis doboz tonhalkonzerv

1 fej piros húsú paprika

fél fej lilahagyma

fél citrom leve

pár szem olívabogyó

só, bors

olívaolaj

A sütőtököt nagyobb darabokra vágtam és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütöttem.

A spagettit lobogó sós vízben kifőztem. A lilahagymát, olívabogyót és a paprikát apróra vágtam, a tonhalkonzervet lecsöpögtettem.

A sütőtök húsát egy tálba kanalaztam, megcsorgattam a citromlével, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal és botmixerrel pürésítettem. Ezután belekevertem a villával széttört tonhalat, a hagymát, olívabogyót, végül összekevertem az egészet a leszűrt spagettivel.

Tetejére tehettek még friss petrezselymet, reszelt sajtot is akár, de ezek nélkül is finom!

 

Sütőtökös csicseriborsós tagine

Hogy mi fán terem a tagin (ejtsd tazsin)? Egy marokkói eledelt takar, amit kimondottan erre a célra készített kúpos fedelű, kerámia tagine edényben készítenek. Hogy nekem van-e ilyenem? Dehogy van, de tökéletesen megteszi egy vastagabb falú edény is, aminek van teteje. Már pedig ez melyik háztartásban ne lenne?

DSCF8633Már nem tudom honnan jött ennek a receptnek az ötlete. Ja, de! Nagyon nagy mázlim volt okos kislány voltam és nyertem teljes kiőrlésű kuszkuszt, amit felnyaláboltam a Fővám téri Nagycsarnokban, majd törtem a kis buksim hazáig, hogy mi legyen belőle. Szerintetek normális vagyok?? Gondoltam kapok egy fél kilót vagy 1 kilót mit tudom én, erre megkérdezi a szimpatikus eladó fiú, hogy mennyit szeretnék?? Én meg annyira meglepődtem, hogy én dönthetem el, hogy 1 raklap kuszkusz helyett csak fél kilót mondtam…Na jóóó, nem akartam pofátlan lenni valójában, de majd legközelebb…

Visszatérve a tazsinhöz,-hoz…mi más jelent volna meg lelki szemeim előtt így ősszel, mint egy sütőtök, mert ne máár, hogy eltelt majdnem egy hét és nem ettem. Aztán jött a böngésző fázis és ez az egytálétel született meg belőle. Ez is ahány ház annyi szokás típusú étel, ahogy elnéztem a recepteket, hát én is alkalmazkodtam a konyhaszekrényem tartalmához. Már pedig abban nem volt harissa paszta, amit sokan tesznek bele, de én sajnos nem kaptam aztán a boltban sem. Ez amúgy egy otthon is elkészíthető füstölt paprikakrém, de helyette egy kanál őrölt paprika is megtette most. Viszont, ami nem hiányozhat belőle, az a római kömény és a koriander illetve a paradicsompüré.

Vega kaja, de húsevővel etettem első körben. Aszonta jó jó és bekanalazta, majd közölte, hogy de neki azért ez túl zöld… Azóta már kapott időpontot a szemészetre…

Finom ám nagyon, sőt ez az az étel, ami másnap vagy akár harmadnap még jobb, ha az ízek összeérnek.

DSCF8631Hozzávalók 4 főre:

fél hosszúkás kanadai sütőtök (másik is jó)

1 nagy bögre csicseriborsó (konzerv is jó)

1 db vöröshagyma

1 hüvelykujjnyi gyömbér

1 db paradicsom

1 kis doboz sűrített paradicsom

1 teáskanál őrölt római kömény

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál őrölt koriander

1 teáskanál őrölt piros paprika (vagy harissa paszta)

kókuszzsír

Körethez: 2 bögre teljes kiőrlésű kuszkusz (ITT VETTEM) + 10 dkg aszalt áfonya(lehet aszalt sárgabarack v szilva is)

A csicseriborsót egy éjszakára vízbe áztattam és másnap reggel kb. 1 óra alatt puhára főztem.

A vöröshagymát felkockáztam, a sütőtököt meghámoztam, szintén kisebb kockákra vágtam. A hagymát kevés kókuszzsíron megdinszteltem, majd hozzáadtam a tököt, a darabolt paradicsomot, fűszereket, reszelt gyömbért, doboz sűrített paradicsomot és felöntöttem 3 deci vízzel, majd lefedve hagytam főni őket, míg a tök puha lett (kb. 20 perc) ezután hozzáöntöttem a csicseriborsót, ha túl sűrű lehet még itt hozzáadni vizet, majd kb. 5 percig együtt rotyogtak még, aztán elzártam a gázt alatta.

A kuszkuszba beleszórtam a vörösáfonyát, pici sót, és felöntöttem dupla annyi forró vízzel, majd lefedve állni hagytam 5 percig és el is készült.DSCF8629

 

 

 

 

 

Sütőtökös nudli mangalicazsíron pirítva

A sütőtök mánia folytatódik, ezen a héten sem ússzátok meg, de biztos nem is akarjátok….Vagy csak nem akarok tudomást venni róla?!  Na jó, azért megkegyelmezek, ígérem lesz más is, de a hét ezzel indul akkor is!

DSCF8565Lehet a héten kicsit túlzásba estem a sütőtökkel, nem nagyon volt olyan nap, hogy ne ettem volna. De annyi baj legyen, kell a béta karotin, mert fakul az a napbarnított bőr és még a végén sápadt arcú leszek…

Úgyhogy jól kigondoltam, hogy tökös nudlit főzök, ami kicsit ugyan hajaz az olaszok gnocchi nevű krumplis gombócára, de inkább nem hívom annak, nehogy síró és röhögőgörcsöt kapjanak a csizma lakói, mert amúgy nem hasonlít rá igazán, de ez nem is volt cél.

Az első verzióm még csak-csak olyasmi volt, azt ugyanis nem pirítottam csak főztem, méghozzá csicseriborsóliszttel tojás nélkül, de nem voltam megelégedve a végeredménnyel, úgyhogy lapoztam egyet. Nem volt rossz, elfogyott, de hiányzott belőle valami. A tojás konkrétan.. és a kukoricaliszt, utóbbival ugyanis sokkal, de sokkal finomabb, és így hogy kapott egy kis füstös ízt is még a serpenyőben, tényleg elégedetten nyammogtam el.

Bármilyen kedvenc fűszer mehet rá, kaptam ajiba egy kedves Barátnémtól gyógynövényes fűszersót, így végre kipróbálhattam és nagyon ízlett vele. Volt benne kakukkfű is többek között, ami biztosan állíthatom, hogy passzol ehhez az ételhez. De előtte például sütőben sült piros húsú paprikával és paradicsommal ettem, aztán meg naná, hogy ismét az ajvár került elő a hűtőből… Ha nem mangalica zsíron pirul, akkor tökéletesen elég pár csepp olívaolaj is hozzá, frissen melegében zöld salátával remek ebéd lesz.

DSCF8567

Hozzávalók 2 adaghoz:

1 pohár sütőtökpüré (2 dl) (egy kisebb hosszúkás kanadai tök feléből lesz ennyi)

kb. 2 pohár kukoricaliszt (más fajta lisztből is lehet, így a mennyisége változhat)

2 db tojás

2 duci gerezd fokhagyma

só, frissen őrölt bors

friss v szárított fűszerek ízlés szerint (kakukkfű, oregánó, rozmaring)

1 evőkanál mangalicazsír

Tetejére: bármilyen szósz, pl. paradicsomos, és / vagy pirított szalonna

A sütőtököt hosszában félbe vágtam, kikapartam a magját, majd nagyobb darabokra szeltem, 200 fokra előmelegített sütőbe tettem és kb. 40 perc alatt puhára sütöttem. Ezután kikapartam a tök húsát és botmixerrel pürésítettem.

Hozzáreszeltem a fokhagymát, beleütöttem a tojást, fűszereztem, majd apránként hozzászórtam a lisztet.

Akkor jó, ha formázható, és nem túl ragacsos az állaga. Kb. 1-1,5 cm széles hosszú ‘kígyókat’ sodortam belőle alaposan lisztezett deszkán, majd egy késsel kb. 2 cm-es kockákra vágtam. A tetejét kissé lenyomkodtam villával.

Vizet forraltam, és ebbe tettem a nudlikat. Miután feljöttek a víz felszínére még 2-3 percig békén hagytam őket, aztán szűrővel kiszedtem.

Végül egy serpenyőben felhevítettem a mangalicazsírt és beletettem a nudlikat, ezután nem mozgattam őket kb. 3 percig, hogy megpiruljanak, majd egy lapáttal megfordítottam őket és a másik felüket is ropogósra sütöttem.

Frissen az igazi, mellé bármilyen zöldség, saláta, szósz, sajt is tökéletes, ami kéznél van.

DSCF8572

 

Gyümölcsös sütőtökkrémleves

Mi mással kezdődhetne a sütőtökszezon nálam, mint krémlevessel. Persze minden évben más hozzávalókat kap. Ő lett a befutó a héten.

Ha nem szeretitek a sütőtököt, akkor engem sem fogtok most egy darabig, mert bizony tökösen tök jó ételek jönnek zsinórban, de ahelyett, hogy odébb álltok inkább kóstoljátok meg őket és legyen a kedvenc a hozzávalótok januárig mindenképp.

DSCF8573Nos, imádnivaló tökös levesem gyümölcsöket kapott maga mellé ebben a verzióban, még hozzá barackot, nektarint konkrétan, de oly mindegy melyiket teszitek bele, a lényeg, hogy kapható még egy darabig barack a piacon, használjátok ki. Aztán jöhetnek a spájzból a befőttek szép sorban, azzal is klassz lehet, ha nem brutál cukrosak.

A leves tök egyszerű, kezdők is bátran álljanak neki, nincs benne se tej, se liszt, utóbbi pláne teljesen felesleges, hiszen ha van elég cucc egy krémlevesben, akkor az bizony sűrű lesz magától is. A leveskockát is szintén felejtsétek el, elő a fűszerekkel, a curry és a fahéj, amúgy is mindent elvarázsol, nem fog hiányozni belőle más. Ha nagyon szeretnétek tejszínt lehet beleönteni, ha flancolni akartok a tálalással, jól fog mutatni a tetején is. Ha választanom kéne, akkor én kókusztejet használnék, illetve szoktam is, az még mesés a sütőtökkel.

Egyétek amivel szeretnétek, de főleg nagy kanállal, mehet rá pirított mag, reszelt sajt, és kóstoljátok meg szőlővel, nekem nagyon ízlett így.

DSCF8574

Hozzávalók:

1 db kisebb méretű kanadai tök(hosszúkás)

2 db őszibarack v nektarin

1 nagy fej vöröshagyma

1 hüvelykujjnyi gyömbér

1 teáskanál curry (nálam madras currypor, enyhén csípős)

1 fél mokkáskanál őrölt fahéj

1-2 evőkanál citromlé

só, bors

Tetejére: szőlő, tökmag, sajt, esetleg pirított kenyérkockák

A sütőtököt hosszában félbevágtam, kikapartam a magját, majd mindkét felét 3-3 részre vágtam és sütőlapra fektettem. A hagymát szintén félbevágtam és az is ment mellé. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megpuhultak.

Ezután kivettem a sütőből, a tök belsejét kikapartam és egy edénybe tettem a hagymával együtt. Sóztam, borsoztam, megszórtam fahéjjal és curryporral, majd felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepi. Felforraltam, 5-10 percig hagytam rotyogni őket, majd elzártam a gázt alatta. A nektarint felkockáztam és a levesbe tettem a reszelt gyömbérrel együtt, meglocsoltam a citromlével, majd turmixgépben fél perc alatt simára turmixoltam az egészet.

Tálaláskor piros szőlőszemeket tettem bele, krémes kecskesajtot és tökmagot.

Zárjuk ezzel a téli salátával a sütőtök szezont!

Irány a piac, csapjatok a hónotok alá egy sütőtököt és izzítsátok a sütőt otthon. Az időjárás is kedvez ehhez, legalábbis én alig vártam, hogy az esős havas térdig érő trutymóból bellépjek a lakásba és jól befűtsek.

DSCF5787A sütőtök szezon elvileg január végéig tart és mivel rájöttem, hogy idén még nem is ettem és nehogy már őszig kelljen várnom ismét, így gondoltam egy salátával zárom a hetet, a napot, meg talán a gyomrom sem bánja, ha ezt kapja vacsorára. Nem bánta, sőt szerintem ma repetát is kap. Nekem nagyon bejönnek ezek az ízek. A bébispenótnak nincs spenót íze amúgy, olyan, mint a madársaláta, szóval az is tökéletes helyette, vagy bármilyen más ződ levél. Úgy értem, ami még a saláta kategóriába tartozik…

DSCF5792Saláta készítéskor hajlamos vagyok túlzásokba esni, és néha azt veszem észre, hogy már a fél konyhát a tányérra pakoltam, az összes fellelhető zöldség, gyümölcs, mag, fűszer a tányéron figyel, szóval próbáltam azért most visszafogni magam, hogy elég legyen egy oldal a hozzávalók felsorolásához.

Amúgy meg használjátok a fantáziátokat meg az ízlelőbimbóitokat persze, a zöld saláta, a sütőtök és a gránátalma legyen az alap. Ha nem vágytok csípős, büdös hagymára akkor azt hagyjátok ki. Mondjuk vétek lenne, az íze és a vírusölő hatása miatt is!

A ricotta  nálam azért került rá, mert imádom és mert volt még egy kevés maradék a hűtőben, de helyette a feta és a mozzarella is szuper lehet, de sajt nélkül is teljesen jó.

Nagyjából minden egy tányéron van ami, a szervezet tél közepén már lemerülőfélben lévő vitamintartalékait képes felturbózni!

DSCF5791

Hozzávalók adagonként:

1 kisebb sütőtök negyede

fél gránátalma magjai

fél narancs felkockázva

1 negyed lilahagyma vékonyra szelve

1 nagy marék bébispenót

Tetejére: szezámmag és tökmag v dió, napraforgómag stb. + morzsolt ricotta v fetasajt

Öntethez:

1 evőkanál olívaolaj

1 mokkáskanál mustár

csipet só

pici chilipor v aprított chilipaprika(elhagyható)

pár csepp citromlé és méz

A tököt meghámoztam, felkockáztam és 200 fokra előmelegített sütőben puhára sütöttem.

A spenótleveleket egy nagy tányérra tettem, rászortam a narancsdarabokat és a sütőtököt, majd a gránátalma magjait és a lilahagymát. Végül meglocsoltam az öntettel, szezámmaggal megszórtam és rámorzsoltam a ricottát.

 

Főzzünk rizottót maradékokból!

A legjobb kaják maradékokból születnek komolyan mondom. Teljesen új köntösbe lehet öltöztetni őket és senkinek fel sem fog tűnni, hogy éppen harmadik napja eszi a maradék húst, amit eredeti állapotában már nem annyira szívesen rakott volna a tányérjába. Hozzáteszem, nem azért mert megromlott…

DSCF5499Mi történik akkor, ha a 12 főre meghirdetett ebéden csak 5-en tudnak megjelenni. Nos, csomagolsz mindenkinek. A szomszédnak is. De ha még mindig van, akkor azt eszed másnap is, aztán harmadnap felturbózod, hogy jobban csússzon. A rizottó erre tökéletes volt, a maradék  húsleves pedig a mélyhűtőn kívül nem is kerülhetne jobb helyre, mint krémlevesekbe vagy rizottóba. A benne főtt pulykanyak szintén megy vele karöltve, bár a sült pulyka is mehetett volna. A maradék sütőtök szintén, a karácsonykor el nem használt gesztenye meg pláne.

DSCF5506És hogy miért gersli és nem arborio vagyis rizottó rizs? Egyrészt, mert a gersli vagy más néven árpagyöngye finom és értékes gabonféle és el van hanyagolva, másrészt meg 200 Forintba került fél kg és nem 1000-be, mint a speckó olasz rizottó rizs. Ami persze nagyon finom, de a gersli szemek is hasonlítanak hozzá, ugyanolyan gömbölydedek, így jól magukba szívják a nedvességet.

Sokan megijednek a rizottó készítéstől, pedig csak első hallásra hajmeresztő, valójában nem az, mert nekem is sikerült tavaly egy avokádósat összehozni. Állni kell mellette meg kavargatni, de legalább addig is dolgozik a karizom és lehet kóstolgatni, a bort is ami mellé jár… Megéri na, tessék kipróbálni!

DSCF5500Hozzávalók:

4 marék gersli

20 dkg kisebb darabokra szedett főtt pulykahús vagy más maradék sült/főtt hús

fél darab sült kockára vágott sütőtök

10 dkg főtt gesztenye

1 fej vöröshagyma

1,5 deci fehérbor(elhagyható)

1 liter húsleves

1 teáskanál chilipehely

só, bors

egy fél csokor petrezselyem aprítva

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál vaj

A húslevest felforrósítottam. Egy széles és mély serpenyőben felhevítettem az olajat és a vajat, erre került a felkockázott vöröshagyma, amit üvegesre pároltam. Ezután hozzáöntöttem a gerslit, majd a fehérbort és megvártam, míg az összes folyadék elpárolog, közben sóztam, borsoztam és megszórtam a tört chilivel. Innentől kezdve pedig merőkanalanként adagoltam a húslevest az ételbe,  Közben a merőkanál hátuljával kevertem, masszíroztam a gerslit, hogy könnyebben magukba szívják a szemek a folyadékot, Mikor ez megtörtént újabb kanál leves következett, amíg minden szem meg nem puhult. Akkor  jó, ha krémes állagú lesz.

A főtt pulykahúst egy serpenyőben pici olívaolajon átmelegítettem, lehet simán a mikróban is, de én annak nem vagyok híve… Az olívaolajtól meg még több íz került a húshoz. Végül belekevertem a rizottóba, majd megszórtam a kisebb darabokra tört főtt gesztenyével és friss petrezselyemmel.

Frissen az igazi!

 

 

Sütőtök spagettinek álcázva

Spagettitök vagy sütőtök spagetti? Ez itt a kérdés. A válasz pedig tök egyszerű. Teljesen mindegy, mert ha valami csoda folytán szembe jönne veletek egy spagettitök, akkor egyrészt SOS hívjatok fel és vegyetek nekem is, másrészt készítsétek el ezt a csodás meleg téli salátát. Ha nem találjátok meg viszont a spagettitök lelőhelyet, akkor csak, úgy, mint én, vegyetek sima, mezei sütőtököt és készítsétek el abból. Aztán élvezzétek ezt a fejedelmi, vidám színekben pompázó,de roppant egyszerű ételt.

DSCF5240

Igen, tényleg létezik spagettitök, ami arról kapta a nevét, hogy a belseje szálanként esik szét és valóban úgy néz ki, mint a híres olasz tészta. A tésztaimádókat és sütőtök undoritiszben szenvedőket, viszont nem tudom azzal vigasztalni, hogy az ízében is tésztára hajaz ételünk. Bár ha tényleg kevertek bele spagettit, akkor kevésbé intenzív a tök íze. Tudjátok, hogy én rugalmasan kezelem a recepteket, így amikor valaki rávágná, hogy fújj, nem szeretem a sütőtököt, akkor azt mondom,hogy a fenébe nem lehet azt szeretni??? hogy készítsd el répából. Nem szereted a kecskesajtot? Akkor tegyél rá fetát vagy a kedvenc sajtodat. Nem szimpi a gránátalma? Tegyél rá aszalt gyümölcsöt, vagy akár mandarint, narancsot. Egy a lényeg továbbra is, egyetek tiszta ételeket és legyetek kreatívak!

A sütőtök rajongók a tök megpárolását ki is hagyhatják. Ha édes a tök, akkor nyersen is tökéletes. Én is csináltam már belőle korábban nyers mákos tésztát is.

DSCF5242

Hozzávalók 1 adaghoz:

1 hosszúkás tök magos részének a fele

1-2 kanál gránátalma mag

2-3 dkg kecskesajt

só, bors

olívaolaj

1 teáskanál almaecet

1 mokkáskanál méz

A tököt lereszeltem nagy lyukú reszelőn. Egy serpenyőben olajat forrósítottam, majd puhára pároltam, sóztam, borsoztam.

Az öntethez simára kevertem az olívaolajat, a mézet és az almaecetet. A gránátalmát félbevágtam, egy mély edénybe, az oldalait kissé megnyomkodva kiütögettem a magjait. Majd kifordítottam a héját és a benne ragadt magokat is kiszabadítottam.

A sütőtököt tányérra halmoztam, meglocsoltam az öntettel, rámorzsoltam a sajtot, végül megszórtam a dióval és a gránátalma magokkal.

A tök és a mák randevúja rétes helyett palacsintában

Szeretitek a tökös mákos rétest? Akkor próbáljátok ki ezt a palacsintát. Lehet, hogy ronda, de annál finomabb. És nincs is igazából “reform” íze, ami sok embert még mindig visszatart a próbálkozástól. Palacsinta sütéséhez jobb megoldás a hajdinaliszt szerintem, mint a tönköly vagy rozs, ráadásul ebben a receptben a kókusztej is csavar még egyet az ízeken, mind a tésztában, mind a töltelékben.

DSCF5222

Valójában én is csak egy “egyszerű” tökös mákos rétesre vágytam, viszont egy laza rétesnyújtásnak még nem ugranék neki, majd egyszer….ha….talán… És persze az sem volt utolsó szempont, hogy inkább áhítoztam valami gluténmentes édesség után, így született ez a kombináció. Az aszalt gyümölcs és a mandarin már csak plusz ízfokozás, akár el is hagyható, de szerintem jól passzol a töltelékbe édesítőként is. Pláne, hogy sikerült megvennem a piacon az elmúlt év legízetlenebb sütőtökét…se íze se bűze, én még így nem jártam kanadai tökkel. Ilyenkor megértem, ha valaki éppen kísérletet tenne, hogy megbarátkozzon az ízével, de megkóstol egy ilyen példányt csak úgy magában, és örihari lesz a kapcsolat vége.

Na, de ezek a fancsali példányok sem tompítják sütőtök imádatomat és pont jók az édességekbe, remekül fel lehet turbózni őket minden földi jóval. Sőt még akár a palacsinta tésztájába is keverhettem volna a sült tökből..Majd legközelebb.

Próbáljátok ki a többi édes és sós reform palacsinta receptet is!

DSCF5225Hozzávalók 5 darabhoz:

Palacsintához:

2 db tojás

8 evőkanál hajdinaliszt

2 deci kókusztej

csipet só

1 evőkanál nyírfacukor

Töltelékhez:

1/4 hosszúkás kanadai sütőtök

5 dkg darált mák

kb. 1 deci kókusztej

1-2 evőkanál méz vagy nyírfacukor

1 kis marék aszalt gyümölcs (nálam szilva és sárgabarack)

1 fél narancs leve, vagy 1 mandariné

1 teáskanál citromlé

A sütőtököt nagyobb darabokra vágtam és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam. Az aszalt gyümölcsöket felaprítottam és pár kanál kókusztejbe áztattam őket.

Ezalatt megsütöttem a palacsintákat. A tojásokat felvertem, majd simára kevertem benne a lisztet, felöntöttem a kókusztejjel. Célszerű a tejet apránként hozzáadagolni, mert a liszt típusától is függ, hogy mennyire lesz sűrű a tészta és azon még mindig lehet hígítani. Megszórtam egy csipet sóval és a cukrot is belekevertem.

Egy kisebb méretű serpenyőben pici kókuszzsírt felforrósítottam és merőkanalanként kisütöttem a palacsintákat a szokásos módon.

Mikor a tök megpuhult kikapartam a belsejét egy mély tálba tettem, hozzászórtam a mákot, a cukrot, a meglocsoltam a citrom és a mandarinlével, majd hozzáöntöttem a kókusztejet. Itt is inkább kevesebbet öntsetek hozzá, hogy ne legyen túl híg. A lényeg, hogy sűrű, de kenhető legyen a töltelék.

Ezután lehet tölteni és tekerni a palacsintákat, a tetejére pedig én facsartam a mandarin levéből is, illetve pár szelett mandarinnal tálaltam.

 

Ettől biztosan jól laksz! - Csirkemelles, spenótos, rakott sütőtök

Kicsit sem kalóriaszegény, viszont nagyon sok íz van benne, tökéletes harmóniában. Ha olyan napra kell főzni, mikor több vendég érkezik és egész nap meló és pörgés van, ahova kell az energia utánpótlás, akkor ez egy ideális fogás lehet.

DSCF5003Eredetileg egy vega ételen gondolkodtam, régóta vágytam már sütőtök-spenót-ricotta triumvirátust letesztelni, sőt úgy terveztem, hogy még az a tészta sem feltétlen muszáj oda, és egy rakott “krumpli” jellegű étel rajzolódott ki lelki szemeim előtt. Először kolbászt akartam hozzádobni, aztán találtam lasagna tésztával készült recepteket is, végül úgy döntöttem, az kerül bele, ami éppen itthon van. Úgyhogy kiröppent a fagyasztóból a csirkemell, a szekrény mélyéről a maradék fussilli tészta, sőt még egy kevés szénhidrátcsökkentett kockatészta is ebben végezte. Nem engedhettem meg magamnak, hogy bárkinek fél órával az asztaltól való távozás után megkorduljon a gyomra és ilyen nem is történt, csak elégedett hümmöggés volt a pozitív visszajelzés falatozás közben.

Hosszadalmasnak tűnik az elkészítése, nos van egy jó hírem. Az is…. DE én úgy próbáltam leegyszerűsíteni, hogy előze este, elkészítettem a csirkemellet, a spenótot, a hagymát, és a sütőtököt, így másnap reggel csak kifőztem a tésztát és rétegeztem a jénaiban az egészet,  a besamel mártás és a ricottás krém pedig frissen került bele.

Megint megkockáztatom kijelenteni, hogy szerintem annak is ízleni fog, aki nem rajong a sütőtökért, mert nem domináns benne az íze, úgyhogy hajrá hajrá!

DSCF5011Hozzávalók 6 főre:

fél kg csirkemell filé

fél zacskó tészta (pl. fussilli v penne)

1 db kanadai sütőtök

fél kg friss spenót (25 dkg fagyasztott is jó)

2-3 fej lilahagyma

25 dkg ricotta

10 dkg reszelt sajt

8 deci tej

2 db tojás

fél bögre zabliszt

3 evőkanál vaj

1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió

1 evőkanál friss rozmaring

só, bors

olívaolaj

A sütőtököt megmostam félbe vágtam, majd keresztben vékony szeletekre. Nem hámoztam meg előtte, de aztán rájöttem, hogy célszerűbb, lett volna, mert utólag macerásabb leszedni a héját…200 fokra előmelegített sütőben puhára sütöttem, kb 40 perc alatt.

Amíg a tök sült, a csirkemellett felkockáztam, pici olajon megpirítottam. A lilahagymákat nagyon apróra vágtam és szintén kevés olívaolajan addig pirítottam, míg karamellizálódott. Kb. negyed óra.

Ezalatt megmostam a spenótleveleket, egy serpenyőben kevés olívaolajon megpároltam, sóztam, borsoztam, félretettem.

Lobogó sós vízben kifőztem a tésztát is és meglocsoltam kevés olívaolajjal és belekevertem a sült hagymát.

A besamelhez megolvasztottam egy lábosban a vajat, majd rászórtam a lisztet, simára kevertem, felöntöttem a tejjel, megsóztam, borsoztam, belereszeltem a szerecsendiót és folyamatos keverés mellett megvártam, míg besűrűsödik és forrni kezd, majd elzártama gázt alatta. Belekevertem a reszelt sajt felét és a spenótot is.

A ricottába belekevertem a két felvert tojást, sóztam, borsoztam és megszórtam a felaprított rozmaringgal.

Mikor  a sütőtök megsült, kicsit kihűtöttem, leszedtem a héját. Egy négyzet alakú, mély jénai tálat picit kivajaztam, és aljára kentem egy vékony réteget a besamelmártásból. Erre került egy réteg tészta, aztán a csirkemell, a ricottakrém, majd egy réteg sütőtök. Aztán ismét tészta, csirkemell, ricotta, sütőtök, besamel és még egy pici reszelt sajt a tetejére.

180 fokra melegített sütőben, 45 percig sült, míg a teteje elkezdett pirulni.

DSCF5007

 

 

 

 

 

Nagyon mandulás sütőtökös répás krémleves

A sütőtökből sosem elég, ráadásul krémleves formájában a sárgarépát is belecsempészve, eladható szinte bárkinek. Ezt a levest minden nap megenném, laktózmentes, gluténmentes, paleo, vegán, vega, csak, hogy mindenki örüljön! De szerintem, ízleni fog a húsimádoknak, édességfüggőknek is, kortól és nemtől függetlenül. Vagy ez túl álomszerű lenne? Pedig tényleg finom, krémes, melengető és jó ránézni. De figyelem, nyomokban mogyoróféléket tartalmaz. Nem is kicsit. Nagyon. Hiszen mandulalisztes, mandulatejes és a tetején is manduladarabok figyelnek.

DSCF4887Természtesen itt is van több alternatíva az elkészítéséhez, a mandulatej kiváltható mással is, én kókusszal biztos ki fogom még próbálni. Mandulatejet házilag is bátran el lehet készíteni, csak úgy, mint a rizstejet, kókusztejet, zabtejet, vagy akár a kesudiótejszínt is. Ha pedig valakit teljesen hidegen hagynak a növényi tejek, akkor nyugodtan használjon tehéntejet vagy főzőtejszínt hozzá.

A zöldségeket azért sütöm meg előtte, mert úgy sokkal ízesebbek, édesebbek lesznek, ahogy karamellizálódnak a sütés során, viszont időben nem tart sokkal tovább az összeállítása, mintha mindent egy fazékban megfőznék. Próbáljátok ki így is, úgyis, hosszú még a tökszezon a végére csak megszeretitek!

DSCF4891

Hozzávalók 3 adaghoz:

fél sütőtök

3 db répa

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

5 dkg mandula

4-5 deci mandulatej

só, bors

pár csepp citromlé

olívaolaj

Tetejére: pirított manduladarabok, frissen reszelt répa és sütőtök

A sütőtöknek kikapartam a magjait, nagyobb darabokra vágtam és egy tepsire tettem őket, majd mellé került a hasábokra vágott répa és a negyedelt vöröshagymák, valamint a fokhagymák egészben és héjastól. Vékonyan locsoltam rá olívaolajat és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt puhára sütöttem őket. Ezután egy edénybe tettem a hagymákat, a fokhagymát a héjából kinyomva természtesen, a répadarabokat, a töknek a kikapart húsát, sóztam, borsoztam, felöntöttem annyi mandulatejjel, hogy majdnem ellepje (lehet fele víz, fele tej is) és összeforraltam az egészet, majd pár percig együtt főztem őket, végül hozzászórtam a darált mandulát és összeturmixoltam egy botmixerrel a levest. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan lehet még mandulatejjel vagy vízzel hígítani. Facsartam rá pici citromlevet, és tálalásnál megszórtam darabolt, és a száraz serpenyőben megpirított mandulával.

DSCF4886

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!