Spenótfőzélek, ahogy még nem biztos, hogy kóstoltátok! Nekem viszont az egyik kedvencem a hagyományos verzión túl.
Még pár éve találtam egy hasonló receptet egy másik blogon, ahol kókusztejjel készült a spenót, sőt még egy csepp méz is került hozzá a végén, és akkor nagyon rákattantam, azóta sokszor készítem így. Ha valaki meghallja, hogy spenót és kókusztej egy tányérban, néha úgy néznek rám, mintha valami bűnt követtem volna el, pedig tévhit, hogy a spenótfőzeléket csak egy bödön tej és liszt segítségével lehet ehetővé varázsolni…
Ennél sokkal több lehetőség rejlik még a spenótban, a lisztet és a tejet már rég nem használom, szerintem semmi szükség rá, pláne, ha csak mirelit spenót áll rendelkezésre, az egyszerűen magától is sűrű lesz, ha kienged. Ha meg túl hígra sikerül véletlenül és megszaladna a kókusztej, akkor 1 kanál zabliszt, vagy rizsliszt megoldja a problémát.
Utoljára talán gyerekkoromban ettem hússal, konkrétan pörkölttel ezt a főzeléket, amúgy is a bundáskenyér volt a kedvencem mellé, most viszont az ízesítése miatt, illetve A férfi kívánságára hús került rá, de akkor már passzoljon legalább a gyömbéres, kókuszos ízvilághoz, így aszalt datolya is ment hozzá. Jó cucc, tényleg, adjatok egy esélyt neki, aztán legközelebb jöhet ismét rá a tojás, bundáskenyér stb.
Hozzávalók:
80 dkg fagyasztott spenótpüré
fél hüvelykujjnyi gyömbér
3 gerezd fokhagyma
1,5 deci kókusztejszín v kókusztej
só, bors
Feltét:
fél csirkemell (pulyka is jó)
fél marék datolya
só, bors
kókuszolaj
A spenótpürét egy mély edénybe tettem, kicsit még fagyos volt, lassú tűzön megvártam, míg kienged teljesen, ezután belereszeltem a fokhagymákat, gyömbért, sóztam, borsoztam, összeforraltam, majd hozzáöntöttem a kókusztejszínt. Itt már turmixolni nem szükséges, ha friss spenótból készítitek, akkor viszont itt pürésítsétek.
Ha szükséges én még ilyenkor reszelek hozzá gyömbért, ha nem elég intenzív az íze, sózom, borsozom,ha kell.
A feltéthez a csirkemellet felkockáztam, kevés kókuszolajon lepirítottam, sóztam, borsoztam, és hozzáadtam a kis darabokra vágott datolyát, majd a spenóttal tálaltam.


Fogalmam nem volt, hogy mit főzzek, csak megláttam a friss spenótot és megvettem, majd rám kacsintott a friss zöldborsó, persze akkor abból is kellett egy kicsi, így haladtam szépen tovább egészen addig, míg kis csokor illatos bazsalikomra leltem, és közben még 150 Ft-ért óccó, viszont igazi olasz bivalymozzarellát is “rám tukmáltak” egy bödönnel, mert közeli lejáratú volt… Szeretek így vásárolni és málhás szamárként beesni aztán a konyhába, mit főzzek felirattal a homlokomon. Takarítás közben jön meg az ihlet, így született meg délre ez a recept. Annyira jólesett!
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
Közben azon tűnődöm, hogy szomorú, hogy idézőjelbe kell írni a gyógyszert, hiszen ez lenne az ideális, ha az ételünk lenne a gyógyszerünk, nemdebár????
Ismét Bio Bridge terméket használtam az elkészítéséhez, még hozzá rizstejszínt és ismét nem vettem észre különbséget a végeredmény kóstolásakor. A rizottók általában vajasak, vagy tejszínesek vagy mindkettő és nem tudom azt mondani tényleg még én sem, hogy azok nem finomak. Mert azok, ez vitathatatlan, de attól még laktózmentesen is lehet legalább ugyanolyan ízleteset készíteni. Annyi jó íz van benne amik harmonizálnak egymással, hogy fel sem tűnik, hogy nincs benne zsíros tejszín, sőt most vajat sem tettem bele az elején, persze nyugodtan küldhettek egy kanállal az olaj mellé, ezt rátok bízom. Ha nem cél a laktózmentesség, akkor hajrá. Még egy fontos dolog, hogy a rizottó alaplé véletlenül sem jelent forró vízben feloldott leveskockát… Ha van kéznél igazi zöldség vagy húsalaplé a hétvégi levesből az tökéletes, ha nincs akkor én úgy szoktam egyszerűen megoldani, hogy egy liter forralt vízbe beleszórok natúr vegamix zöldségkeveréket, ami tiszta, tartósítószermentes fűszerkeverék, nagyobb hiperszuperben már lehet kapni vagy piacon fűszerboltban. Ennyi, nem kell ezt túlbonyolítani.
Hozzávalók 2-3 főre:
A zellerpüréről szeretnék még ódákat zengeni, mert hogy sokkal könnyebben emészthető, mint a krumplipüré és ez mondjuk egy karácsonyi vacsoránál sem utolsó szempont, de mégis az íze miatt beszélnélek rá benneteket, mert nagyon különleges és tényleg felértékelődik a főtt zeller ebben a formában.
Hogy került bele paradicsomlé? Hát úgy, hogy volt pár deci a hűtőben, amivel még kellett valamit kezdeni és mivel egy tésztaételben jó párosnak mutatkozott a paradicsom és a spenót, gondoltam, így sem történhet nagy baj.
Mondanom sem kell, hogy én ezt a legnagyobb melegben kívántam meg és a hőségben sütögettem, de megérte, mert jó lett. Nagyon szeretem ilyenkor augusztus környékén a piros húsú paprikát, és még véletlenül sem a messzi tájakról érkező kaliforniai paprikára gondolok, ami egyrészt drága, másrészt édesnek sem mondható. Természetesen ha nincs más kéznél, abból is elkészíthetitek, végülis megsütni azt is jó lehet, tán még jót is tesz neki.
Hozzávalók 2-3 főre:
Hozzávalók 2 adaghoz:





