Úgy néz ki visszatér a kánikula, legalábbis én megelőlegezem neki a bizalmat, szóval jól fog esni elkanalazni egy ilyen levest valahol az árnyékban. Hű, nem is tudom mikor jártam erre utoljára, sajnos túl régen, de egy 6 hónapos pörgő, forgó energiagolyó mellett, nehezemre esik a konyhában is sürögni, forogni. Fogjam mindig őrá?? Szenya vagyok lehet, és valójában nincs is olyan túl sokszor kedvem főzni? Hm… amúgy lenne, csak nem tudok nagyon elmélyedni a részletekben, mert nincs rá idő, ha meg van, akkor azt mással töltöm inkább. Ilyen ez, nem panasz, de vállalom, hogy máshová helyeződtek a hangsúlyok az életemben.
Hű, nem is tudom mikor jártam erre utoljára, sajnos túl régen, de egy 6 hónapos pörgő, forgó energiagolyó mellett, nehezemre esik a konyhában is sürögni, forogni. Fogjam mindig őrá?? Szenya vagyok lehet, és valójában nincs is olyan túl sokszor kedvem főzni? Hm… amúgy lenne, csak nem tudok nagyon elmélyedni a részletekben, mert nincs rá idő, ha meg van, akkor azt mással töltöm inkább. Ilyen ez, nem panasz, de vállalom, hogy máshová helyeződtek a hangsúlyok az életemben.
Na, de vissza a leveshez és a botmixerhez, ami viszont napi használatban van, ugyanis a kisasszony is kanalazza már a gyümölcs- és zöldségpüréket. Természetesen ebből a levesből még nem evett, de a fő összetevőit, a cukkinit, őszibarackot már kóstolta és szereti, sőt a kettőt kombinálva is vígan elcuppogtatja. A cukkini azért egymagában nem egy gasztronómiai élmény, viszont az édes barackkal simán “eladom” neki. A spenót kóstolása még hátra van Miss Rózinak, erről majd később számolnék be…
Muszáj volt már valami hideg nyári levest összehoznom, némi csavarral (valaki inkább ízlésficamnak nevezné, de nem bánom), ezért került bele a barack. De a spenóthoz igenis passzol, a cukkini meg semleges és bármit felvesz kiegészítésnek, ezért is szeretek vele főzni.
Maga a leves amúgy tej- és lisztmentes, de mivel volt otthon mascarpone maradék a hűtőben, nem féltem felhasználni és kimondottan jól állt neki. Helyette kókusztejszínt is használhattok, vagy el is hagyhatjátok, hiszen, ha jó fűszeres a leves, akkor úgyis isteni lesz. A mentát és a citromlevet ne hagyjátok ki belőle semmiképp, pont ezek pörgetik fel a többi hozzávaló ízét is.
Uff, szóltam, próbálok legközelebb nem 1 hónap múlva új recepttel előállni.
 Hozzávalók 3 főre:
Hozzávalók 3 főre:
1 db vöröshagyma
2 db cukkini
25 dkg spenótlevél
pár db mentalevél és bazsalikomlevél
pár csepp lime vagy citromlé
só, bors
kókuszolaj
2 db őszibarack
pár evőkanál natúr görög joghurt vagy mascarpone (elhagyható)
A vöröshagymát felaprítottam, a cukkinit felkockáztam héjastól. Egy lábosban felforrósítottam 1 kanál kókuszolajat, üvegesre pároltam rajta a hagymát, majd hozzáadtam a cukkinit, és a spenótot is, sót és borsot, és az aprított bazsalikom és menta felét. Mikor a cukkini félig megpuhult és a spenót megfonnyadt kicsit (5-10 perc kb.), utána felöntöttem annyi forró vízzel, hogy az egészet éppen ellepje. Megvártam, míg egyszer felforr, majd elzártam alatta a gázt, botmixerrel összeturmixoltam, végül szórtam bele még mentát és bazsalikomot és facsartam bele pár csepp citromlevet. Érdemes megvárni, míg kihűl és tálaláskor szelni bele pár cikk őszibarackot és kedv és ízlés szerint mehet bele 1 evőkanál joghurt vagy a mascarpone is.


 
		     
		     
		     
		     
		     
		     
		     
		     Olyan régen jártam itt, hogy elmúlt a medvehagyma szezon, pedig a cukkini mellé köretként főzött rizst még ezzel dobtam fel, de az a jó hírem van, hogy snidling is tökéletes hozzá, sőt elég csak a bazsalikom. Már így is sokkal különlegesebb lesz, egy sima rizsköretnél.
Olyan régen jártam itt, hogy elmúlt a medvehagyma szezon, pedig a cukkini mellé köretként főzött rizst még ezzel dobtam fel, de az a jó hírem van, hogy snidling is tökéletes hozzá, sőt elég csak a bazsalikom. Már így is sokkal különlegesebb lesz, egy sima rizsköretnél. Hozzávalók:
Hozzávalók: 
		     
		     
		     
		     
		     
		     A rizottó, amúgy nem feltétlen gyors étel, hiszen lassan kell adagolni a folyadékot a kerekszemű rizshez, kivárni, míg megpuhul, kevergetni közben, és ezzel nincs is semmi baj, de ha mégis szeretnék picit gyorsabban ételt látni a tányéromon, akkor lép színre a köles. Hamarabb megpuhul, közben, mosom, szelem a zöldségeket. Most egy kicsi spenót, kis darab kelkáposzta, némi maradék sült tök állt a rendelkezésemre, egy korty fehér bor is figyelt még a frigó ajtaján és kivételesen volt itthon mascarpone, amit nem használtam el a korábban eltervezett sütihez, így ezekből építkeztem.
A rizottó, amúgy nem feltétlen gyors étel, hiszen lassan kell adagolni a folyadékot a kerekszemű rizshez, kivárni, míg megpuhul, kevergetni közben, és ezzel nincs is semmi baj, de ha mégis szeretnék picit gyorsabban ételt látni a tányéromon, akkor lép színre a köles. Hamarabb megpuhul, közben, mosom, szelem a zöldségeket. Most egy kicsi spenót, kis darab kelkáposzta, némi maradék sült tök állt a rendelkezésemre, egy korty fehér bor is figyelt még a frigó ajtaján és kivételesen volt itthon mascarpone, amit nem használtam el a korábban eltervezett sütihez, így ezekből építkeztem. Hozzávalók 3-4 főre:
Hozzávalók 3-4 főre: 
		     
		     
		     
		     Nem gyakran készítek tésztaételt, viszonylag kevés is van belőle a blogon, de már egy ideje fantáziáltam valami jó kis paradicsomos, olaszos kajáról. Roppant jól időzítettem, a legnagyobb melegben kapcsoltam be a sütőt a konyhában, az agyvizem is felforrt, mire végeztem, de ez titeket ne fogjon vissza, úgyis jön a lehűlés hamarosan.
Nem gyakran készítek tésztaételt, viszonylag kevés is van belőle a blogon, de már egy ideje fantáziáltam valami jó kis paradicsomos, olaszos kajáról. Roppant jól időzítettem, a legnagyobb melegben kapcsoltam be a sütőt a konyhában, az agyvizem is felforrt, mire végeztem, de ez titeket ne fogjon vissza, úgyis jön a lehűlés hamarosan. Hozzávalók:
Hozzávalók: 
		     
		     
		     Salátához (is) kenyeret enni pedig már már vétek szerintem, de a panzanella kivétel! Az olívaolajon pirult kenyérkockák valahogy más dimenzióba kerülnek ilyenkor és feldobják, tartalmassabbá teszik a többféle lédús zöldséget ropogósságukkal. Sőt a gyümölcsöt is, ami most őszibarack, a savassága és a savanykásan édes íze tompítja a spenót földes aromáját, kell bele tényleg.
Salátához (is) kenyeret enni pedig már már vétek szerintem, de a panzanella kivétel! Az olívaolajon pirult kenyérkockák valahogy más dimenzióba kerülnek ilyenkor és feldobják, tartalmassabbá teszik a többféle lédús zöldséget ropogósságukkal. Sőt a gyümölcsöt is, ami most őszibarack, a savassága és a savanykásan édes íze tompítja a spenót földes aromáját, kell bele tényleg. Hozzávalók 4 adaghoz:
Hozzávalók 4 adaghoz: 
		     
		     
		     
		     
		     Minden hétre kell egy ilyen étel, nálam legalábbis sűrűn előfordul, de két egyforma még nem született belőle. Ananászt eddig csak a csirkés verzióba tettem azt hiszem, de a lencséhez is jól passzolt, a spenótos rizs pedig annyira etette magát, hogy majdnem eltüntettem nagy kanállal az egészet.
Minden hétre kell egy ilyen étel, nálam legalábbis sűrűn előfordul, de két egyforma még nem született belőle. Ananászt eddig csak a csirkés verzióba tettem azt hiszem, de a lencséhez is jól passzolt, a spenótos rizs pedig annyira etette magát, hogy majdnem eltüntettem nagy kanállal az egészet. Hozzávalók:
Hozzávalók: 
		     
		     
		     
		     
		     A fokhagymát kicsit túl is toltam a spenótkrémben azt hiszem, szerintem sikerült az 5 méteres hatósugaramban tartózkodók körében is vírust irtani vele… Annyi baj legyen, mert szuper finom így a spenót, akár főzeléket is főzhettek ezekkel az ízekkel, a blogon is találtok hasonlót, de ez a sűrűbb kence mehet pirítósra, sós palacsintákhoz, mártogatósnak, vagy tésztára is sajttal, ha úgy tetszik. Sült hús mellé is ok, de ez a fogás, hús nélkül lett nekem tökéletes. A múltkori rejtélyes vírusom után, ezek az ételek és minél több zöldség esik igazán jól, az állati fehérjét pedig igyekszem leredukálni egy ideig, hogy gyorsabban regenerálódjon az emésztőrendszerem.
A fokhagymát kicsit túl is toltam a spenótkrémben azt hiszem, szerintem sikerült az 5 méteres hatósugaramban tartózkodók körében is vírust irtani vele… Annyi baj legyen, mert szuper finom így a spenót, akár főzeléket is főzhettek ezekkel az ízekkel, a blogon is találtok hasonlót, de ez a sűrűbb kence mehet pirítósra, sós palacsintákhoz, mártogatósnak, vagy tésztára is sajttal, ha úgy tetszik. Sült hús mellé is ok, de ez a fogás, hús nélkül lett nekem tökéletes. A múltkori rejtélyes vírusom után, ezek az ételek és minél több zöldség esik igazán jól, az állati fehérjét pedig igyekszem leredukálni egy ideig, hogy gyorsabban regenerálódjon az emésztőrendszerem.
 
		     
		     
		     
		     
		     
		     
		     
		     Ha van maradék sonka és sajt is a hűtőben, akkor jöhet a rizottó főzés, néhány plusz hozzávaló beszerzése után. Mivel friss spenótba botlottam a piacon, erre esett a választásom, de más zöldségeket is használhattok hozzá, akár sütőtököt, édesburgonyát, répát, ruccolát, vagy gombát is. A rizottó ugyebár jó esetben egy löttyintés fehérborral indul, ehelyett most pezsgőt kapott és ettől ugyanolyan finom lett.
Ha van maradék sonka és sajt is a hűtőben, akkor jöhet a rizottó főzés, néhány plusz hozzávaló beszerzése után. Mivel friss spenótba botlottam a piacon, erre esett a választásom, de más zöldségeket is használhattok hozzá, akár sütőtököt, édesburgonyát, répát, ruccolát, vagy gombát is. A rizottó ugyebár jó esetben egy löttyintés fehérborral indul, ehelyett most pezsgőt kapott és ettől ugyanolyan finom lett. Hozzávalók 3 főre:
Hozzávalók 3 főre: 
		     
		     
		     Az egyik legjobb dolog ami a spenóttal történhet, hogy találkozik a kecskesajttal, ha nem kóstoltátok, tegyétek meg, még hozzá krémes kecskesajtot társítsatok mellé. Ha nem szeretitek a spenótot és a kecskesajtot azért, ha pedig imádjátok azért. Amúgy az a tapasztalat, hogy aki utálja a spenótot, általában ilyen formában mégis hirtelen le tudja gyürkőzni és még repetát is kér meglepő módon.
Az egyik legjobb dolog ami a spenóttal történhet, hogy találkozik a kecskesajttal, ha nem kóstoltátok, tegyétek meg, még hozzá krémes kecskesajtot társítsatok mellé. Ha nem szeretitek a spenótot és a kecskesajtot azért, ha pedig imádjátok azért. Amúgy az a tapasztalat, hogy aki utálja a spenótot, általában ilyen formában mégis hirtelen le tudja gyürkőzni és még repetát is kér meglepő módon.
 
		     
		     
		     Pár éve sütöttem ilyet spenótos változatban krumpli nélkül, az is isteni, de persze aki nem rajong a spenótért, annak hiába is áradoznék róla. A spanyolok eredetileg krumpliból készítik ezt az ételt, jó sok hagymával és kiegészítésként még kerülhet bele sajt, spenót, bármilyen fűszer, tényleg ízlés dolga.
Pár éve sütöttem ilyet spenótos változatban krumpli nélkül, az is isteni, de persze aki nem rajong a spenótért, annak hiába is áradoznék róla. A spanyolok eredetileg krumpliból készítik ezt az ételt, jó sok hagymával és kiegészítésként még kerülhet bele sajt, spenót, bármilyen fűszer, tényleg ízlés dolga. Hozzávalók:
Hozzávalók:
 
		     
		     
		     
		     
		     
		     
        

