Pálmafa Project

Fehérboros spárgakrémleves

Ismét dobtam egy spárgát, legalábbis a levesbe. A héten pedig úgy alakultak az ételek, hogy  szinte mindenbe bor került és még csak csütörtök van… A krémlevesbe szintén belekívánkozott és nagyon kellemes aromát adott a hagymás, de főleg spárgás és friss kakukkfűvel átitatott ízek mellé.

Spárgafronton továbbra is a zöld a kedvencem, mert nem kell megpucolni és általában kevésbé áll fenn a veszélye, hogy fás lenne. Ráadásul a klorofil tartalma is magasabb a szép zöld színének köszönhetően, valamint béta karoin és C-vitamin is nagyobb mennyiségben található benne, mint fehér testvérében.  Nyugodtan rágcsáljuk nyersen is, főleg a felső spárgasípokat, mert azok a legzsengébbek, ezért is kerültek feltetétként a levesbe pici olívaolajon átforgatva előtte.

Azért azt észreveszem a piacon, hogy sokan csak messziről nézegetik a spárgát a standokon és valami furcsak földöntúli lényként tekintenek rá. Én is így voltam vele, de nem kell tőle félni és a zölddel tuti nem fogunk nagyot tévedni, olívaolajon csak simán átpirítva sóval, borssal, egy szimpla tükörtojáshoz is isteni reggelire. Persze a fehér spárgát sem szeretném lehúzni, mert megsértődik, azzal sincsen gond csak azt előtte meg kell hámozni vékonyan. Egy biztos, aki szereti a krémleveseket, ezt imádni fogja!

DSCF3268

Tejszínt terveztem beletenni a turmixolás után, de annyira ízlett így, hogy meggondoltam magam, jó sűrű lett már már főzelékszerű, de ez ízlés szerint változtatható.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csokor zöld spárga

pár csepp citromlé

1 deci fehérbor

friss kakukkfű

só, bors

olívaolaj + vaj

2 deci főzőtejszín (elhagyható)

A vöröshagymát és  a fokhagymákat felaprítottam, majd pár kanál olívaolajat és vajat megolvasztottam, amin a hagymákat megpirítottam. A spárgákat megmostam, az alsó részüket meghajlítottam és ahol eltörött azt kidobtam, mert onnantól kezdve fás a szára. De persze késsel is le lehet vágni őket. Kisebb darabokra szeleteltem a spárgákat, a sípjait pedig félretettem. A spárgadarabokat a hagymára dobtam, sóztam, borsoztam, megszórtam friss kakukkfűvel, hozzáöntöttem a bort és kb. 1 percig hagytam őket együtt forrni, majd felöntöttem annyi zöldségalaplével amennyi éppen ellepi. Mikor megpuhultak a zöldségek, lehúztam a gázról a levest és egy botmixerrel pürésítettem, ha túl sűrű lenne, nyugodtan lehet még vizet adni hozzá, illetve ha tejszínnel készítjük, az is ilyenkor kerüljön hozzá, majd még egyszer forraljuk össze vele. A spárgasípokat kevés olívaolajon, sóval, borssal átpirítottam és tálaláskor kerültek a levesbe. Mehet mellé reszelt sajt, vagy pirított kenyérkocka is.

DSCF3274

Spárgaságok- Már kapható a zöldségek királynője a piacon!

Nem szoktam ilyet, de most ismételjünk egy kicsit, egyrészt közkívánatra, hiszen elindult a spárga dömping, másrészt pedig a laptopom tegnap reggel kómába esett…:( Mielőtt elástam volna az udvarban, inkább szakemberekre bíztam sorsát, és most várom, hogy újra magához térjen Mr. Dell. Viszont okos telón bejegyzést írni tuti 1 hét pszichiátriai kezelést vonna maga után számomra, úgyhogy addig is jöjjön tavalyról 3 recept spárgával!
A spárgáról régen csak az jutott eszembe, hogy mindig kb. 5 cm hiányzott a talajtól, hogy meg tudjam csinálni mikor megboldogult kisjány koromban művészi tornára jártam. Ami némi megnyugvással tölt el, hogy a centik száma nem lett azóta sem több, de valószínű kevesebb sem nagyon lesz már és jól van ez így.
Aztán a spárga, mint zöldség sokáig drága Bridget Jonest juttatta eszembe és az ő “kitűnő” levese ami úgy kezdődött, hogy végy egy guriga kék spárgát valamelyik barkácsáruházban… Az eredmény önmagáért beszélt…
Aztán elkezdtem vele én is próbálkozni, legelőször egy tejszínes fehér spárgakrémleves formájában, ám voltam annyira ügyes, hogy zöldségesnél vásároltam a hozzávalókat. Sajnos a spárga fás volt, pedig meghámoztam, de az a leves még sem lett a kedvencem. Nem adtam fel. Ismét itt a szezon, sőt jún. közepén már vége is, miért ne próbálkozhatnék újra. Előtte kicsit utánaolvastam, hogy mi is ez a furcsa szerzemény pontosan és melyiket érdemes megvenni.
A zöldségek királynőjének nevezik, mert régen csak a királyi családok engedhették meg maguknak a fogyasztását, de ma már a szezon (ami kb. május közepétől – június közepéig tart) közepén egész jó áron hozzá lehet jutni. Fél kg kb. 350 Ft  a piacon. Van belőle zöld és fehér, a fehéret meg kell hámozni, a zöldet nem. Magas a vitamin és ásványianyag tartalma, sok benne a kálium, magnézium, vas, C-vitamin, amelyek a spárga sípjában koncentrálódnak.
Onnan lehet tudni, hogy friss ha a körmünket belemélyesztjük a szárába és roppan egyet. Hűtőben csak 1-2 napig áll el.
Tisztítása úgy a legegyszerűbb ha a spárga szárának a végét meghajlítjuk és ahol letörik, ahhoz mérten kell a többit is levágni a végeket pedig kidobni, mert azok fásak.
Nekem idén ezek sikerültek belőle:
Spárgás sonkás fritatta muffin tepsiben sütve:
A fritattát nevezhetnénk akár sütőben sült rántottatának is, na jó omletnek. Bármilyen zöldségből készülhet. Azért szerettem ezt a receptet, mert nagyon egyszerű és gyors elkészíteni, nem kell mellette állni és kevergetni, és minden napszakban ehető és kalóriaszegény fogás.  Az eredeti receptben baconnel vannak a tepsi mélyedései kibélelve és arra kerül a tojásos massza , de nekem most maradék sonka volt a hűtőben így az került bele, de legközelebb a sonka helyett tuti pirított gomba kerül bele.
Egész szépen ki lehetett szedni a formából, csak picit leeresztett mikor alányúltam a kanállal.
Hozzávalók 6 db-hoz:
25 dkg spárga (nekem most zöld, mivel nem kell hámozni)
fél fej vöröshagyma
3 kis méretű tojás
0,5 dl tej v tejföl
10 dkg füstölt sajt
só, bors, reszelt szerecsendió
3-4 szelet csirkemell sonka apróra vágva
olívaolaj
A spárgát megmostam a fás végeit levágtam. Ezután a spárga másik végén lévő sípokat is levágtam és félretettem, mivel ezek zsengék így csak a sütőbe kerülés előtt teszem őket a masszába.
180 fokra előmelegítettem a sütőt. Serpenyőben felmelegítettem 1 evőkanál olivaolajat és megpároltam rajta a hagymát majd hozzádobtam a spárgákat is és pár perc alatt puhára pároltam őket. Addig felvertem a tojást, habverővel hozzákevertem a tejet és a fűszereket majd a végén a lereszelt sajt felét.
Vékonyan kiolajoztam a muffintepsi mélyedéseit , elosztottam benne a spárgás hagymás keveréket és beleöntöttem a tojásos masszát, majd a sonkadarabokat is egyenlő arányban hozzászórtam, végül a tetejére tettem a félretett spárgasípokat és a sajt másik felével megszórtam. Irány a tepsi és kb. 20 perc alatt megsül. Salátával, zöldséggel remek, na jó reggelire kenyérrel is.:)
Annyi jó tanács, hogy a tepsi mélyedéseit ne teljesen töltsétek fel, kb. fél cm maradjon, mert megemelkedik a tojás. Nálam az első készítésnél konkrétan kifolyt és a sütő aljára égett….
Zöldborsós spárgakrémleves:
Mániákusan szeretem a krémleveseket, minden évszakban, bármelyik zöldségből készítve imádom. Igaz, hogy június van, de a zuhogó esőnek és a 15 foknak köszönhetően nem ver a víz, így levesre vágytam, viszont ezúttal nem tejszínesre, de mindenképpen spárgából. Krumplit nem akartam beletenni most, így a piacon bolyongva a zöldborsóra esett a választás és nem is bántam meg.
Hozzávalók 2 főre:
20 dkg zöldborsó
25 dkg spárga (zöld)
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál citromlé
1 evőkanál nádcukor
só, bors
olívaolaj
A spárgát feldaraboltam, a felső síp részeket itt is félretettem.A hagymát az olajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a borsót és a spárgát és pár percig együtt is pároltam őket. Aztán felöntöttem annyí vízzel amennyi ellepi. Hozzáadtam a fűszereket, a citromlevet, cukrot, utóbbi kettő nélkül is lehet készíteni, szerintem jót tett neki, mivel a spárgát is általában citromos, cukros vízben főzik.
Miután a zöldségek megpuhultak összeturmixoltam, és csak ezután adtam hozzá a korábban félretett spárgasípokat.
Spárga diómártással:
Ez egy elegánsabb fogás mellé passzolhatna köretnek, pl. halhoz.
diós spárga
Hozzávalók 2 főre:
25 dkg spárga
5 dkg darált dió
fél csokor petrezselyem
1 dl joghurt
só, bors
A spárgát egészben beledobtam forrásban lévő vízbe, amibe tettem pici sót, 1 teáskanál citromlevet és 1 teáskanál nádcukrot. 10 perc alatt megfő, utána néhány perc alatt átforgattam még egy serpenyőben amibe előtte egy kanál olívaolajat hevítettem. Közben a petrezselymet felaprítottam összekevertem a dióval a joghurttal valamint pici sóval és borssal.
Jelentem még lehet kapni, úgyhogy bátran próbálkozzatok vele.
Akár a talajon is, de csak finoman…
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!