Pálmafa Project

Brokkolis spárgás penne

Olyan érdekes, hogy mindig a legegyszerűbb ételek tudják a legnagyobb bódogságot okozni. Ez ilyen. Zöld is, krémes is, savanykás is, és igen igen lájtosan halszagú halízű is. De ha ezt nem kívánjátok akkor ne tegyetek bele, vagy cseréljétek ki sonkára, gombára, ahogy tetszik.

DSCF9509Mikor elkészült akkor esett le, hogy tulajdonképpen sikerült nekem is a mostanában nagyon trendi “főzzünkmindentegyedényben” ételt rittyenteni. Hiszen ha nagyon akarjátok akkor a tészta főzővízébe beletehetitek a brokkolit és a spárgát is. Mondjuk úgy a vége felé, mikor a tészta már félig megpuhult, a ződeknek meg elég az a pár perc, hogy ress, ropogósak legyenek.

Nekem előző napról marad főtt spárga és brokkoli, úgyhogy én csak azokat rántottam ki a hűtőből és kevertem a tésztához. Mindegy, hogy csináljátok ez biza 15 perc alatt kész. Most nem szórtam rá semmilyen fűszernövényt, mert lusta voltam kimenni érte… és elég volt, így a citrommal meglocsolva, de más esetben kaprot, vagy a kakukkfüvet, petrezselymet szoktam a hal mellé használni.

Ha ti is rizstejszínnel készítitek, nem kell attól tartani, hogy folyós lesz, hiszen ennek joghurt állaga van, nem szükséges előtte összefőzni a többi alapanyaggal, elég neki a tészta melege. És különben is, ez az étel, akár langyosan, sőt hidegen is finom. Bár ebben az időben inkább melegen esik jól…

DSCF9510Hozzávalók 2 főre:

penne tészta

egy kisebb brokkoli fele

6-8 szál spárga

1 doboz tonhal (helyette sonka is lehet, de el is hagyható)

negyed lilahagyma v 1 szál újhagyma

pár evőkanál rizstejszín(helyette tejföl, kefir, v natúr joghurt is jó)

pár csepp citromlé

só, bors

Tetejére: 5 dkg kesudió + friss kapor, petrezselyem tetszőlegesen

A pennét lobogó enyhén sós vízbe feltettem főni. A spárga és a brokkoli nálam már előtte nap megfőtt más ételhez, így a tészta leszűrése után csak hozzákevertem őket. De főzhetitek ezeket külön edényben pár perc alatt puhára, vagy ahogy fent említettem a tésztával egy fazékban.

A zöldséges tésztához kevertem a tonhaldarabokat, meglocsoltam a rizstejszínnel, és citromlével, majd fűszereztem. Végül megszórtam a száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirított kesuval.

Sörtésztában sült spárga gyömbéres almás reteksalátával

Izgalmas, pikáns, enyhén csípős a gyömbérsörös bundának és a gyömbéres salátának köszönhetően ez az étel, és talán akkor is szeretni fogjátok, ha nem vagytok spárgarajongók.

DSCF9502

Egyébként én sem csapkodom az asztalt, ha nincs rajta egy hétig spárga. Szeretem, de mivel semmi különleges íze nincs önmagában, sokkal gyakrabban nyúlok tavasszal más hozzávalókhoz. Viszont a spárgának azért sok jó tulajdonsága van, amiért mégis érdemes a rövid szezonját kihasználni és egy-egy köteggel hazavinni, és most már fele annyiba kerül, mint két hete.

Nem tudom már hol láttam a sörtésztának a gyömbérsörös változatát, de mivel volt szerencsém ehhez az amúgy alkoholmentes, főleg csípős, édes nedűhöz hozzájutni, gyorsan ki is próbáltam. Természetesen a hagyományos sör is tökéletes, az íze akkor is remek lesz. Ha már gyömbér, a saláta is kapott magára belőle, a retek és az alma szuper együtt, még sokszor fogom készíteni más ételek mellé is. Nekem egy késői reggeli, vagy inkább korai ebéd lett ez a fogás, de bármikor megenném. Előételnek  is jó lehet.

A spárgák kicsit rusztikusak lettek, el kell találni az olaj hőfokát, hogy szépen süljön és ne égjen, és a lényeg, hogy sűrű legyen a sörtészta, illetve egy pici keményítő ment előtte a spárgákra, hogy jobban tapadjon rá bunda. Ha maradna a tésztamasszából süssétek ki palacsintának, és bele is tekerhettek még spárgát, úgy is mutatós lesz. Mostanában a csicseriborsólisztet használom ilyesmihez és konkrétan rácuppantam, egy csipet kurkumával kikeverve az egyik legszuperebb sós palacsinta, amit valaha ettem.

DSCF9503Hozzávalók adagonként:

Salátához:

fél alma

2 retek

1 teáskanál almaecet

1 teáskanál reszelt gyömbér

1 evőkanál olívolaj

só, bors

Spárgához:

kb. 5-6 szál spárga + 1  evőkanál kukoricakeményítő

Panírhoz:

kb. 3 evőkanál csicseriborsóliszt (más liszt is jó)

1 tojás

kb. fél deci gyömbérsör (másik is jó)

nagy csipet kurkuma (elhagyható)

só, bors

kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés: A panír hozzávalóit kikevertem félretettem. Sűrű palacsintatészta állagú legyen!

Az almát és a retket kisebb darabokra szeltem, tálba tettem, hozzáreszeltem a gyömbért, fűszereztem, meglocsoltam a citromlével és az olívaolajjal, szintén állni hagytam egy kicsit.

A spárgát megmostam, a fás végeit letörtem, beleforgattam a keményítőbe, majd a sörtésztába, végül a felforrósított olajba tettem őket és fél perc után megfordítottam őket, hogy minden oldaluk megsüljön. Vigyázni kell, mert gyorsan  megég, ha túl forró az olaj.

Frissen az igazi!

 

Tavaszi töltött tök

Töltsünk friss zsenge főzőtököt, mindenféle alapanyaggal ami otthon kéznél van! Kezdhetném úgyis, hogy tele lett a tököm, de az furán hangzik… Pedig tényleg tele, hiszen annyi mindent zsúfoltam a belsejébe, és ennek ellenére mégis lájtos fogás kerekedett belőle.

DSCF9485Szóval nem egy nagy kalóriabomba, de mégis laktató, hiszen van benne egy szuper gabona, a hajdina, ami azért eltelít.

Végre ismét élvezetes a piacon vásárolni, és nem csak felfújt, ízetlen zöldségeket kapni, mint tél végén, tavasz eléjén általában, most már a spárga ára sem az eget veri, sőt még kedvezményt is kaptam, mert szépen néztem, úgyhogy csaptam is a hónom alá a tökkel együtt. Fogalmam nem volt mit fogok csinálni belőle, mert ilyen tököt még sosem készítettem, és a főzelékkel nem vagyok annyira jóban, de így töltve már tud bódoságot okozni számomra.

Megörültem a növögető fűszernövényeimnek is, és nem tudtam eldönteni, hogy melyiket válasszam most, így többfélét is sikerült, mentát, rozmaringot és oregánót. Nem kell megijedni, ha nincs kéznél mindegyik, külön-külön is jók lesznek, vagy akár kakukkfüvet, bazsalikomot is használhattok, amit szerettek. A tök íze elég semleges, a hajdina meg földes, így ez a citromos frisseség jót tesz nekik, a roppanós spárga és kel tökéletes hozzá, de akár spenótot is használhattok.

Lehetőségek tárháza áll megint rendelkezésetekre, felőlem akár a hétvégi maradék sült húst is beletehetitek, biztos nem rontaná el az ízét.

DSCF9487Hozzávalók 2 főre:

1 kisebb méretű főzőtök

2 deci hajdina v rizs, köles stb.

6 szál spárga

3 nagy kelkáposzta levél

1 deci rizstejszín (sima főzőtejszín is jó)

fél citrom leve

1 db tojás

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál aprított friss fűszernövény (menta, oregánó, rozmaring)

1 teáskanál mustár

só, bors

olívaolaj

Tálaláshoz: napraforgómag, vagy tökmag, mandula, dió stb.

A sütő előmelegítettem 180 fokra, majd a félbevágott töknek kikanalaztam a belsejét és a húsát félretettem. A tököt kicsit megsóztam, borsoztam, vékonyan bekentem mindenhol olívaolajjal és elősütöttem egy negyed óráig.

Ezalatt a hajdinát dupla mennyiségű, enyhén sós vízben megfőztem. A spárga fás végeit letörtem, majd a többi részét kis darabokra vágtam, a kelkáposztát szintén és a fűszernövényeket is felaprítottam.

A tök belsejét egy tálba tettem, hozzáreszeltem a fokhagymákat és krémesre turmixoltam a rizstejszínnel együtt, majd hozzáadtam egy felvert tojást is, sóztam, borsoztam.

Mikor a hajdina megfőtt, belekevertem a zöldségeket, a fűszereket, és a tojásos keveréket is, majd meglocsoltam citromlével, aztán kivettem a félig puha a tököt és belekanalaztam a tölteléket. Picit meglocsoltam olívaolajjal és visszatettem a sütőbe fóliával lefedve még kb. 15 percre, majd fólia nélkül is sült 10 percig, míg a zöldségek és tök is teljesen átpuhultak. Reszelt sajtot is olvaszthattok rá nyugodtan, én most pirított napraforgó maggal szórtam meg tálalás előtt.

Fejedelmi májusi reggeli eperrel és spárgával

Ez nem is egy recept, inkább egy opció, hogy mi mindenre jó az eper és a spárga.

A világ konyháiban is sokszor kerül egy tányérra a kettő együtt, salátában én is próbáltam többször is, sőt buggyantott tojással is, de íme még egy villásreggeli ráérős napokra. Ha akár csak negyed órátok van a reggelit összedobni, már megéri nekiállni. Az epret előző nap felszeltem, a spárgákat is előkészítettem, másnap csak egy serpenyő kell semmi más és szépen sorban sülnek a hozzávalók egymás után. Sőt nagy serpenyőben egymás mellett is akár, így még hamarabb lehet falatozni.

Szokatlannak tűnik, de igazán finom és szép a szemnek is. Na jó a tojás nem. Az most nyomi lett. De én ilyennek szeretem… Süssetek szebbet hát na, és kósoljátok meg ezt a kombinációt!

DSCF7239

Hozzávalók:

6-8 db zöld spárga fejenként

1-2 db tojás fejenként

1 kisebb marék eper

pár evőkanál mandulaforgács

olívaolaj

só, bors

pár csepp balzsamecet

A mandulát száraz serpenyőben megpirítottam.

A spárgákat megmostam a végeit meghajlítottam, ahol eltört onnantól fás, így azokat a részeket kidobtam. Egy serpenyőben kevés olívaolajon puhára pároltam őket, sóval, borssal.

Mikor a spárga elkészült tányérra szedtem, a helyére a serpenyőbe pedig beleütöttem a tojást és megsütöttem. Végül a spárga tetejére helyezve tálaltam azt, majd megszórtam a felszeletelt eperrel –  amit előtte meglocsoltam pár csepp balzsamecettel -, és a mandulával.

Spárgából főzeléket

Egy főzelék amibe sok minden belefér, anélkül, hogy valami bonyolult ételre kellene gondolni.

DSCF7197Spárgafőzelék gondolata foglalkoztatott a héten, hiszen elindult a szezon, már az ára is barátságos és ezt még nem főztem belőle. Spárga rajongónak nem nevezném magam, de szeretem, főleg levesben és olívaolajon párolva, viszont most úgy gondoltam, hogy összepárosítom a csicsókával, mert már régen ettem azt is.

A fűszernövényeim is feltámadtak végre hatalmas tenyérnyi “birtokomon” és a rozmaringra esett a választásom közülük, de még mindig hiányérzetem volt az ízek tekintetében, így kikaptam a hűtőben lapuló maradék krémes és főleg büdös francia sajtot és beleolvasztottam a zöldségek közé. Tudom, hogy ezt sokan ki nem állhatjátok, de más típusú, kevésbé illatos krémsajt is jó hozzá, tán még füstöltel is el tudnám képzelni.

Fehér spárgát is vehettek, az macerásabb, mert meg kell hámozni a zöldet viszont nem. Érdemes leellenőrizni a frisseségét, úgy a legegyszerűbb, hogy sutyiban, hogy az eladó ne lássa, belenyomjátok a körmötöket a szárába, ha roppan egyet és belemegy akkor jó. Ha csak behorpad, akkor viszont fás, úgyhogy tegyétek vissza és hagyjátok el a tett helyszínét diszkréten.

Jelentem finom lett, viszont nem egy csinos főzelékről van szó. Na és? Az íz a lényeg, hát elnéztem neki ezt az apró hibát.

DSCF7198

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

1 csomag zöld spárga

4 db nagyobb méretű csicsóka

2 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

5 dkg camembert sajt v más lágy sajt, sajtkrém

1 kis doboz kefír v tejföl

2 csapott evőkanál rozsliszt

1-2 szál friss rozmaring ág

1 evőkanál citromlé

só, frissen őrölt bors

1 evőkanál kókuszzsír

A csicsókát alaposan megsikáltam egy dörzsis szivaccsal, majd vékony karikákra szeltem. A spárga végeit meghajlítottam, hagytam magától eltörni, a rövidebb fás részeit kidobtam. Felszeleteltem őket kb. 2 cm hosszúságú darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát is felaprítottam.

Egy lábosban felforrósítottam a kókuszzsírt, rádobtam a hagymákat, pár percig pároltam őket, majd hozzáadtam a csicsókát, azzal is átkevertem még néhány percig, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje őket. Sóztam, borsoztam, beledobtam a rozmaring ágakat és lefedtem. Kb. 10 perc múlva, mikor a csicsóka félig megpuhult, hozzászórtam a spárgát is. Ha túl kevésnek tűnne a víz akkor öntsetek hozzá egy keveset. Ismét lefedve főztem tovább a zöldségeket.

A kefírben simára kevertem a lisztet, majd mikor a zöldségek megpuhultak, pár merőkanállal belemertem a forró léből a kefírbe és elkevertem, majd beleöntöttem a habarást a főzelékbe. Ismét felforraltam, mikor besűrűsödött hozzáadtam a sajtot, megvártam, míg beleolvad és elzártam a gázt. Belecsavartam a citromlevet, megszórtam kevés friss rozmaringgal és tálaltam.

 

 

Buggyantott tojás, ami elsőre is sikerül

Villás reggeli lusta napokra, vagy kalóriaszegény vacsora megoldás. Tudom, hogy nincs még spárga szezon, viszont ha úgy jártok, mint én, hogy a kezetekbe nyomnak egy üveg spárgát reggel félkómában, hogy na ebből mit készítenél édes lányom, akkor ha van egy csöpp eszetek visszafekszetek aludni, ha viszont korog a gyomrotok és nagyon ráértek, nekiálltok tojást buggyantani mellé.

DSCF6253Ez volt életem első buggyantása, és nem titok, hogy felcsaptam a világhálót a tuti receptért, hogy biztosra menjek, mert reggel kevésbé vagyok kísérletező kedvemben.

Az elsőt a Chili és vanília blogon találtam, és le is ragadtam ennél. Pofon egyszerűnek tűnt, nem kellett a főzővízhez ecetet sem adni, mint ahogy sokan írják és lám sikerült. Igaz néha megrémültem, hogy a tojás fehérje kicsit szétfoszlik a vízben és felhabosodik, de aztán megnyugodtam, mikor 4 perc után mégis felbukkant épségben a többi része.

Annyit változtatnék így utólag még, hogy a spárgát előtte átforgatnám egy kis olívaolajon a serpenyőben, de legalábbis felmelegíteni célszerű, szerintem úgy finomabb.

Úgyhogy ne féljetek nekiállni, ha nekem sikerült nektek is fog!

DSCF6262

Hozzávalók 3 főre:

1 üveg fehér spárga vagy 1 csokor friss spárga

3 db tojás

3 nagy szelet szárított sonka

só, bors

Egy lábosban vizet forraltam. Mikor a víz enyhén gyöngyözve forrni kezdett, egy merőkanálba öntöttem az első feltört tojást és a vízbe helyeztem. 4 perc múlva pedig egy szűrőkanállal kiszedtem és a spárgák tetejére tettem, amiket előtte sonkába göngyöltem. Majd ugyanígy egymás után a másik két tojást is elkészítettem.

Ha friss spárga van kéznél, akkor kétféle módon szoktam készíteni, vagy vizet forralok és pár csepp citromlével és kiskanál nádcukorral ízesítve puhára főzöm őket pár perc alatt, vagy kevés olívaolajon serpenyőben megpirítom. Szerintem az utóbbi finomabb, de készítsétek, ahogy nektek szimpatikusabb.

Csak frissen és melegében élvezhető ez az étel.

Mentás spárgás zöldborsós tészta és krém

Gyors, pikáns, üde, rengeteg zöld hozzávalóval!

Nem terveztem megosztani ezt az ételt, mikor nekiálltam megfőzni, hogy őszinte legyek. Egyetlen cél vezérelt, hogy minél előbb összedobjam és bedobozoljam a másnapi ebédemet. Éppen ezért akkor csak egy zöldborsó konzervet kaptam elő nagy lendülettel és amíg a tészta főtt, minden egyebet összevagdostam, megkopasztottam a mentabokromat, közben elnyammogtam majdnem a fél tömb fetát és erősen koncentráltam, hogy maradjon azért a tésztára is belőle. Aztán úgy döntöttem a végeredményt falatozva másnap,  hogy mivel mindenből maradt még egy bő adagra való, hogy hétvégére is megajándékozom magam vele, mert nagyon fiiiinooom. Viszont abszolút megérdemli ételünk, hogy a zöldborsó is friss legyen, hiszen már lehet kapni a piacon is, úgyhogy szinte elfeledkezvén arról, hogy most a szombat is munkanap lesz, vidáman nekiálltam zöldborsót pucolni…

DSCF3229

Azt még tavaly megtapasztaltam, hogy a zöldborsó igen jóban van a mentával, amit sokáig nem akartam elhinni, mert a Zsuzsi viszont nem volt túl jóban a friss mentával…Aztán kóstolgattam mindenfélével és rákattantam. A menta viszont jó barátja a fetasajtnak, meg a görögdinnyének, de utóbbi most itt nem játszik. A zöldborsó pedig jól kombinálható a spárgával, az édeskés ízüket istenien felfrissíti a citromlé, abból is inkább a zöld fajta, ami szintén párban jár a mentával… Bírtok még követni ugye? Akkor jó, mert én már elvesztem, egy a tuti, hogy ezen a tányéron mindenkinek erősen szüksége van egymásra, akkor lesz igazi pikáns ízbomba belőle, ami lerombolja az előítéleteket a mentával kapcsolatban, ami egyébként étvágyfokozó, emésztést serkentő hatásokkal bír. Arra kell csak figyelni, hogy keveset használjunk belőle, és akkor nem kezdünk el azon agyalni kóstoláskor, hogy vajon ki nyomott fogkrémet az ételünkbe…

DSCF3234

Hozzávalók 2 adaghoz:

fél zacskó tészta (fussili v penne)

fél csomag zöld spárga

20 dkg zöldborsó

fél fej lilahagyma

10 dkg fetasajt

1 fél zöld citrom leve

só, bors

1-2 evőkanál friss petrezselyem

3-4 darab mentalevél

Egy lábosban vizet forraltam, közben a spárgákat megmostam a végüket meghajlítottam és ami letört azt kidobtam, mert fás. A hosszabbik részét pedig feldaraboltam. Majd a forrásban lévő enyhén sós vízbe dobtam őket kb. 10 percre. Addig megpucoltam a zöldborsót, felaprítottam a mentát, a petrezselymet, felkarikáztam a lilahagymát és felkockáztam a fetát. Mikor a spárga megpuhult leszűrtem, de a főző vizét megtartottam, visszatettem a gázra, majd mikor ismét forrni kezdett, beleszórtam a zöldborsószemeket kb. negyed órára. Addig a mentát, petrezselymet, spárgát, lilahagymát, fetát egy tálba tettem, ráfacsartam egy fél  zöld citrom levét, sóztam, borsoztam és kevés olívaolajat is öntöttem rá. Mikor a zöldborsó is megfőtt, azt is leszűrtem, de a főzővizet ezúttal is megtartottam és már tettem is vissza a gázra, hogy a tésztát kifőzzem. A borsókat közben a többi hozzávalóhoz öntöttem és nagyjából összekevertem az egészet. Mikor a tészta is megpuhult leszűrtem, hideg vízzel leöblítettem és összeforgattam a zöldségekkel, nyugodtan fűszerezzük még ilyenkor ha valami hiányzik belőle. Aztán tálalható, hidegen, melegen, langyosan is remek.

Mivel maradt még spárgám és borsóm, azokat szintén főzés után egy pici reszelt fokhagymával, 1-2 darab felaprított mentalevéllel, sóval, borssal, 1 kiskanál zöld citrom levével, kevés olívaolajjal simára turmixoltam. Reggeli kenceficének, kenyérre, pirítósra, pompás.

DSCF3235

Szín és ízbomba - Epres, spárgás quinoa saláta

Benne van minden ami késő tavasz vagy inkább nevezzük kora nyárnak? Utóbbi jobban hangzik. Nagyon szemöldökfelhúzos recept első hallásra, de tudjátok nyitottsáááág a jelszó továbbra is, meg kell kóstolni. Mióta tavaly megbizonyosodtam róla, hogy az epret igenis lehet sós ételekben is fogyasztani és megkóstoltam a nyers spenótos tésztasalátába keverve, azóta bátran kombinálom más zöldségekkel is, ráadásul a spárgához különösen jól passzol. Utóbbinak menthetetlenül elérkezett a szezonja, már az ára is egész barátságos, irány a piac tehát. Azt nem állítom, hogy már csak mézédes epreket lehet kapni, de ki lehet fogni szépet és jó ízűt.

Nos, hogy mi a quinoa? Dél-amerikai növény ő, és ezek a picit kölesre vagy kuszkuszra hajazó magok pedig a termései, szóval a másik kettővel ellentétben nem gabonaféle, mivel a céklák és parajok családjába tartozik. Természetesen ezáltal gluténmentes és alacsony kalóriatartalmú, úgyhogy nem bánjuk meg ha barátságot kötünk vele. Ami pedig kiemelkedő fontosságú a quinoával kapcsolatban, hogy teljes értékű fehérjeforrás, ami annyit tesz, hogy tartalmazza azt a 9 aminosavat, amit a szervezet nem tud előállítani és táplálék formájában tudjunk csak bekebelezni. Nincs nagyon karakteres íze, ezért jó alapul szolgál az édes, sós, ropogós hozzávalóknak.

DSCF3165

Hozzávalók adagonként:

fél bögre quinoa

pár szem eper

kisebb marék mandula

4 szál spárga (pici citromlé és nádcukor a főzéséhez)

salátalevél (nálam lila lollo rosso)

Öntethez:

kis gerezd reszelt fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál balzsamecet

pár csepp citromlé

só, frissen őrölt bors

A quinoát egy szűrőben átöblítettem és feltettem főni kétszer annyi vízben, amit picit megsóztam. A felszeletelt spárgát forrásban lévő vízbe dobtam, amibe előtte pár csepp citromlevet és egy kis kanál nádcukrot tettem, kb. 10 perc után leszűrtem és hideg vízben leöblítettem a spárgadarabokat. A mandulát durvára aprítottam, az epret kis darabokra vágtam. Az öntethez összekevertem az olajat, ecetet, citromlevet, reszelt fokhagymát, sóval és borssal. A salátaleveleket megmostam, megszárítottam egy tányárra szedtem. A puha quinoához kevertem a spárgát, az epret és rácsorgattam az öntetet, majd az egészet a salátalevelekere halmoztam, amit még megszórtam a mandulával.

DSCF3161

Spárgaságok- Már kapható a zöldségek királynője a piacon!

Nem szoktam ilyet, de most ismételjünk egy kicsit, egyrészt közkívánatra, hiszen elindult a spárga dömping, másrészt pedig a laptopom tegnap reggel kómába esett…:( Mielőtt elástam volna az udvarban, inkább szakemberekre bíztam sorsát, és most várom, hogy újra magához térjen Mr. Dell. Viszont okos telón bejegyzést írni tuti 1 hét pszichiátriai kezelést vonna maga után számomra, úgyhogy addig is jöjjön tavalyról 3 recept spárgával!
A spárgáról régen csak az jutott eszembe, hogy mindig kb. 5 cm hiányzott a talajtól, hogy meg tudjam csinálni mikor megboldogult kisjány koromban művészi tornára jártam. Ami némi megnyugvással tölt el, hogy a centik száma nem lett azóta sem több, de valószínű kevesebb sem nagyon lesz már és jól van ez így.
Aztán a spárga, mint zöldség sokáig drága Bridget Jonest juttatta eszembe és az ő “kitűnő” levese ami úgy kezdődött, hogy végy egy guriga kék spárgát valamelyik barkácsáruházban… Az eredmény önmagáért beszélt…
Aztán elkezdtem vele én is próbálkozni, legelőször egy tejszínes fehér spárgakrémleves formájában, ám voltam annyira ügyes, hogy zöldségesnél vásároltam a hozzávalókat. Sajnos a spárga fás volt, pedig meghámoztam, de az a leves még sem lett a kedvencem. Nem adtam fel. Ismét itt a szezon, sőt jún. közepén már vége is, miért ne próbálkozhatnék újra. Előtte kicsit utánaolvastam, hogy mi is ez a furcsa szerzemény pontosan és melyiket érdemes megvenni.
A zöldségek királynőjének nevezik, mert régen csak a királyi családok engedhették meg maguknak a fogyasztását, de ma már a szezon (ami kb. május közepétől – június közepéig tart) közepén egész jó áron hozzá lehet jutni. Fél kg kb. 350 Ft  a piacon. Van belőle zöld és fehér, a fehéret meg kell hámozni, a zöldet nem. Magas a vitamin és ásványianyag tartalma, sok benne a kálium, magnézium, vas, C-vitamin, amelyek a spárga sípjában koncentrálódnak.
Onnan lehet tudni, hogy friss ha a körmünket belemélyesztjük a szárába és roppan egyet. Hűtőben csak 1-2 napig áll el.
Tisztítása úgy a legegyszerűbb ha a spárga szárának a végét meghajlítjuk és ahol letörik, ahhoz mérten kell a többit is levágni a végeket pedig kidobni, mert azok fásak.
Nekem idén ezek sikerültek belőle:
Spárgás sonkás fritatta muffin tepsiben sütve:
A fritattát nevezhetnénk akár sütőben sült rántottatának is, na jó omletnek. Bármilyen zöldségből készülhet. Azért szerettem ezt a receptet, mert nagyon egyszerű és gyors elkészíteni, nem kell mellette állni és kevergetni, és minden napszakban ehető és kalóriaszegény fogás.  Az eredeti receptben baconnel vannak a tepsi mélyedései kibélelve és arra kerül a tojásos massza , de nekem most maradék sonka volt a hűtőben így az került bele, de legközelebb a sonka helyett tuti pirított gomba kerül bele.
Egész szépen ki lehetett szedni a formából, csak picit leeresztett mikor alányúltam a kanállal.
Hozzávalók 6 db-hoz:
25 dkg spárga (nekem most zöld, mivel nem kell hámozni)
fél fej vöröshagyma
3 kis méretű tojás
0,5 dl tej v tejföl
10 dkg füstölt sajt
só, bors, reszelt szerecsendió
3-4 szelet csirkemell sonka apróra vágva
olívaolaj
A spárgát megmostam a fás végeit levágtam. Ezután a spárga másik végén lévő sípokat is levágtam és félretettem, mivel ezek zsengék így csak a sütőbe kerülés előtt teszem őket a masszába.
180 fokra előmelegítettem a sütőt. Serpenyőben felmelegítettem 1 evőkanál olivaolajat és megpároltam rajta a hagymát majd hozzádobtam a spárgákat is és pár perc alatt puhára pároltam őket. Addig felvertem a tojást, habverővel hozzákevertem a tejet és a fűszereket majd a végén a lereszelt sajt felét.
Vékonyan kiolajoztam a muffintepsi mélyedéseit , elosztottam benne a spárgás hagymás keveréket és beleöntöttem a tojásos masszát, majd a sonkadarabokat is egyenlő arányban hozzászórtam, végül a tetejére tettem a félretett spárgasípokat és a sajt másik felével megszórtam. Irány a tepsi és kb. 20 perc alatt megsül. Salátával, zöldséggel remek, na jó reggelire kenyérrel is.:)
Annyi jó tanács, hogy a tepsi mélyedéseit ne teljesen töltsétek fel, kb. fél cm maradjon, mert megemelkedik a tojás. Nálam az első készítésnél konkrétan kifolyt és a sütő aljára égett….
Zöldborsós spárgakrémleves:
Mániákusan szeretem a krémleveseket, minden évszakban, bármelyik zöldségből készítve imádom. Igaz, hogy június van, de a zuhogó esőnek és a 15 foknak köszönhetően nem ver a víz, így levesre vágytam, viszont ezúttal nem tejszínesre, de mindenképpen spárgából. Krumplit nem akartam beletenni most, így a piacon bolyongva a zöldborsóra esett a választás és nem is bántam meg.
Hozzávalók 2 főre:
20 dkg zöldborsó
25 dkg spárga (zöld)
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál citromlé
1 evőkanál nádcukor
só, bors
olívaolaj
A spárgát feldaraboltam, a felső síp részeket itt is félretettem.A hagymát az olajon üvegesre pirítottam, hozzáadtam a borsót és a spárgát és pár percig együtt is pároltam őket. Aztán felöntöttem annyí vízzel amennyi ellepi. Hozzáadtam a fűszereket, a citromlevet, cukrot, utóbbi kettő nélkül is lehet készíteni, szerintem jót tett neki, mivel a spárgát is általában citromos, cukros vízben főzik.
Miután a zöldségek megpuhultak összeturmixoltam, és csak ezután adtam hozzá a korábban félretett spárgasípokat.
Spárga diómártással:
Ez egy elegánsabb fogás mellé passzolhatna köretnek, pl. halhoz.
diós spárga
Hozzávalók 2 főre:
25 dkg spárga
5 dkg darált dió
fél csokor petrezselyem
1 dl joghurt
só, bors
A spárgát egészben beledobtam forrásban lévő vízbe, amibe tettem pici sót, 1 teáskanál citromlevet és 1 teáskanál nádcukrot. 10 perc alatt megfő, utána néhány perc alatt átforgattam még egy serpenyőben amibe előtte egy kanál olívaolajat hevítettem. Közben a petrezselymet felaprítottam összekevertem a dióval a joghurttal valamint pici sóval és borssal.
Jelentem még lehet kapni, úgyhogy bátran próbálkozzatok vele.
Akár a talajon is, de csak finoman…
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!