Ha szeretitek az egyszerű, de nagyszerű halételeket, akkor ebben a receptben sem fogtok csalódni. Egyébként meg grillre vele, hiszen itt a nyár!
Akit megrémít az egészben sült hal látványa, az most forduljon is el, akit viszont nem rettent el és fontosabb az íze, az mindenképpen szerezzen be pisztrángot. Nem tudok sajnos dicsekedni, hogy én fogtam a halacskákat, sőt A férfit sem dicsőíthetem az egekbe eme nemes tett miatt, azért viszont annál inkább, mert megvásárolta a két uszonyost a boltban. Sosem álltam volna neki ennek az ételnek, ha élő halakkal tér haza…
Szerencsére ma már nem nehéz hozzájutni tisztított halhoz, úgyhogy összeszedtem a bátorságom és a korábban, tévéműsorokban látott ötleteket az egészben sült halakról és úgy láttam jónak, ha a legegyszerűbb figurát választom. Ez nem más, mint jó sok friss, zöld fűszerrel megtömni a hal belsejét, némi fokhagyma és citrom társaságában és már mehet is a sütőbe.
Pisztrángot ettem korábban a Szalajka-völgyben, rántott formában, és emlékeim szerint isteni volt, de nagyon szálkás. Nos utóbbi tulajdonsága most is megmaradt pisztrángunknak, de ez ilyen. Megéri mégis elkészíteni, mert a húsa nagyon finom.
A kedvenc burgonya fajtám is kapható ismét, ez pedig a parázskrumpli, aminek az a jó tulajdonsága, hogy nagyon apró szemű, se hámozni, se szeletelni nem kell és sütve a legjobb. A spárgát elhagyhatjátok amúgy, akkor még szezonja volt, mikor én ezt sütöttem, de helyette, most akár cukkinit is használhattok.
A friss fűszer a lényeg, kerüljön a krumplira is bőven, akár petrezselyem, akár rozmaring, a kapor pedig szuperül passzol a halakhoz. Nos, az óda az ételhez véget ért, meg kell kóstolni és pont.

Hozzávalók 2 főre:
2 db pisztráng
fél kg parázsburgonya
1 csomag zöld spárga
1 csokor kapor
1 csokor petrezselyem
4 szelet citromkarika
1 duci gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, a burgonyát alaposan megmostam, a spárga fás végeit levágtam, a többi részét kisebb darabokra vágtam és a krumplival együtt egy tepsire szórtam, sóztam, borsoztam, csorgattam rá olívaolajat.
A hal mindkét oldalát kb. centinként beirdaltam, sóztam, borsoztam, belül is, majd a hasát megtömtem a kaporral, citrommal, pár szelet fokhagymával és mindkét halat a spárgás krumpli mellé tettem a tepsire és meglocsoltam őket is olívaolajjal, majd kb. 35 perc alatt megsütöttem. Tálalás előtt a krumplira szórtam petrezselymet.


A fehér spárgáért nem rajongok ugyan, nem szeretem hámozgatni, de más zöldséggel kombinálva, jelen esetben az avokádóval, jó kis kence lett belőle. Joghurt sem muszáj egyébként hozzá, ha valaki laktózérzékeny lenne. Én most dúsításnak tettem bele, hogy elegendő legyen a lepényekhez.
Hozzávalók:
Mostanában mindig van a hűtőben spárga A férfinek köszönhetően, mert ha azt el is felejti amit a bevásárlólistára írtam, spárga azért jön vele haza. Nem vagyok amúgy én sem akkora rajongója ennek a zöldségnek, bár szeretem és találtok a blogon több receptet is.
Hozzávalók 4 főre:
De nem ám hússal eszem, hanem összekeverem valamilyen zöld pestóval, vagy jelen esetben friss tavaszi zöldségekkel, spárgával, retekkel, hogy ropogjon is. Isteni!
Hozzávalók:
Minden a sütőben sült, viszont a csirke porhanyósságának a titka, hogy be lett bugyolálva sütőpapírba, ezért is nem pirult meg a teteje. A kolléganőm ódákat zengett erről a csirkéről, ezért muszáj volt kipróbálnom, pláne, hogy nagyon időtakarékos. A csirkemellnek meg van az a rossz tulajdonsága, hogy száraz lesz, mint a cipőtalp, csak úgy simán megsütve, viszont így tényleg szuper puha és omlós.
Minden a karalábéval kezdődött. Múlt hétvégén kellemesen meglepődtem, mikor egy soproni étteremben a fogas mellé karalábémártást kínáltak. Naná, hogy rámentem, hiszen imádom zöldségekkel kiváltani, helyettesíteni, kombinálni az amúgy tejes ételeket vagy a szénhidrát dús fogásokat. Ezért készül nálam a krumplipüré zellerből, édesburgonyából, vagy éppen karfiolból és jelen esetben pedig a tejszínes mártás helyett egy krémes karalábékrém került a cukkini “tésztára”. Az étteremben amúgy pici tejszín is volt azért a karalábé mellett, de így is sokkal ízletesebb és könnyedebb volt, mint a zsíros, nehéz, kizárólag tejszínnel áztatott dolgok. Kár, hogy még kevés vendéglátó egység nyitott az ilyesmire, és egy teljesen átlagos, közép kategóriás étteremről volt szó, de pont ettől népszerű valószínűleg a hely, ahogy a pincér is elmondta, hogy a klasszikus fogások mellett nyitnak az újdonságok felé, gondolnak azokra is, akiknek egy vasárnapi ebéd nem rántott húsból és pörköltből áll. Nálam 5 csillag az ilyen hozzáállás.
Hozzávalók 2 főre:
Őszintén, hányszor vesztek és esztek fehérrépát egy évben? Húslevesimádók kivételek nyilván, de azonkívül? Én is meg tudom számolni hááát szerintem 1 ujjamon, hogy hányszor, a blogon is alig van recept vele, nagyon alul értékelt zöldség. Pedig finom édes, a hozzá hasonló, csak jóval nagyobb méretű paszternák pedig szintén és amíg sokan még ki is piszkálják egy hús- vagy zöldséglevesből őket, addig ebből nem tudják, sőt szerintem ki sem találják nagyon, hogy benne van. A citromtól és almától közelít ez az étel azért a gyümölcslevesekhez, így bízom benne, hogy nagyobb népszerűségre tehet szert, mint egy átlag zöldségleves.
Hozzávalók 4 főre:
Amúgy a spárga nem az a zöldség ami nélkül nem tudnék élni, szerintem egy kicsit túl van értékelve. Persze nem akarom megsérteni a zöldségek királynőjének nevezett májusi sztárunkat, mert van számos jó tulajdonsága, például, hogy 
Hozzávalók 2 főre:
A fehér spárga talán picit lédúsabb, mint a zöld testvére, viszont sajnos őt meg kell hámozni vékonyan, nem mintha ez túl nagy macera lenne, de nem árt tudni. Mikor jó pár éve először fogtam kezet a spárgával, pont a fehéret választottam, de meg voltam győződve róla, hogy nem muszáj meghámozni… Hogy finoman fogalmazzak élvezhetetlen volt az étel, vagy inkább ehetetlen…
Hozzávalók 4 főre:

